Vänstertrafik

Att komma till Storbritannien är som att komma tillbaka till Sverige innan september 1967, i alla fall vad gäller att köra bil.  I Europa är länder med vänstertrafik en minoritet. Ratten har vi dock på höger sida, vilket aldrig slog igenom i Sverige. Eftersom jag pendlar mellan vänster- och högertrafik är det skönt att ratten i alla fall också ändrar sida!

Däremot måste jag erkänna att jag vid flera tillfällen letat med höger hand efter växelspaken och istället börjat krafsa vid dörren! Flera gånger har det också hänt att jag har gått in på fel sida när jag ska köra, satt mig ner och tänkt: Hjälp, någon har stulit ratten! Är man ensam gör det ju inget, men är det andra människor med känns det lite pinsamt. Vid ett tillfälle var ett annat par och vi uté och åt söndagslunch och eftersom jag druckit minst skulle jag köra hem. Det var lite trångt mellan de parkerade bilarna och jag ber de andra vänta med att gå in tills jag backat ut. Då händer det förstås, jag går in och sätter mig på fel sida. I backspegeln ser jag tre personer gapskratta. Det är bara att spänstigt kliva över till förarsätet och backa ut.

-Det var litet trångt vid förarsidan, blev min kommentar med ett leende som avslöjade att jag inte hade en aning om vad jag pysslade med.

Vilket är då ursprunget, vänste- eller högertrafik?

Vad är naturligast?

Om vi går tillbaka till hästarnas tid så är det natuliga, för de flesta, att stiga på hästen från vänster sida, och då också givet att man gör det från vägrenen eller trottoaren och inte från mitten av vägen. Alltså blir vänstertrafik  det natuliga. Eller hur? Pröva själva!

De flesta människor är högerhänta  (ursäkta  alla vänsterhänta!). Om man var ute och red och mötte sin fiende hade han svärdet i höger hand, beredd för figth. Då var det också natuligt att man möttes med sina högra sidor mot varandra. Alltså var vänstertrafik det natuliga!

Ja, förstås är teoriena många. Hur som helst gäller vänstertrafik här fortfarnde och det verkar inte heller bli någon ändring på detta.

Annons
Detta inlägg publicerades i Om Wales. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s