Rugby

Rugby är Wales nationalsport, inte som i England en klassfråga.

Hemmaarena för Wales är Millenium Stadion i huvudstaden Cardiff.  När hemmalaget träder in och jublet går genom taket (om det är stängt), ja då är det stämning!! När sedan nationalsången Mae Hen Wlad Fy Nhadau (Ett gammalt land av mina fäder)sjungs av publiken från körernas hemland nr 1, ja då ryser det i hela kroppen!!

Om man inte har förmånen att besöka själva arenan sänds de viktigaste matcherna  på TV, både i BBC och den walesiskspråkiga kanalen S4C.

Reglerna och poängsystemet för rugby är komplicerat. Ja, vi är ju i Storbritannien där allt är annorlunda!!! Spelet är väldigt fysiskt och tacklingar förekommer. Trots detta har de flest inga skydd, några kan ha små mössliknade hjälmar och munskydd. Varje lag har 15 spelare, ingen målvakt. En match varar 2×40 minuter på en plan som är 100×70 meter. Bollen är oval och sparkas framåt eller spings med framåt, däremot får man inte passa framåt. Komplicerat, men ack vad kul att se på!!!!!

I Six Nations spelar Wales, England, Skottland, Irland, Frankrike och Italien.

Igår spelade Wales mot England och här i gränstrakterna Wales – England är det speciellt spännande, eftersom många engelsmän flyttat in här, bl a min käre make. Så i vår familj står vi på var sin sida, vilket gör livet lite extra spännande. Innan match hade Wales vunnit 4 och förlorat 1 och England hade vunnit alla sina 5 matcher, om Wales skulle vinna serien måste de vinna med minst 8 poäng över England!

Ja, det blev ju bra!!! Wales vann med 30 -3 över England, vilket innebär att de nu vunnit hela Six Nations!!! 9 -3 för Wales i halvlek!! Ljudnivån på puben var öronbedövande. Ca 80% walesare och 20% engelsmän och till min stora lycka var det många kvinnor som tog sej till puben för att heja fram sitt Wales, ca hälften kvinnor!!!

Övriga länder i världen där rugby är stort är bl a Australien, New Zealand och Sydafrika, alltså   f d brittiska kollonier.

Det här inlägget postades i Sport. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s