SKATT

Ja, då var det dags för nytt skatteår!

Va? tänker ni. Inte är det nyår redan, för det är ju då det nya året, också skatteåret börjer. Men si, det vet de inte om här i landet. Här går skatteåret från, det ena året 6 april – 5 april nästa år. Komplicerat? Ja, men inte ska det vara lätt heller.

Inkomster under £ 8.000, ca 90.000 SEK,betalas ej skatt på. För nästa skatteår blir det troligen £ 10.000, ca 110.00 SEK.

Redan ifyllda deklarationer, som i Sverige, där staten vet det mesta (bl a genom personnummer,som vi inte har här) har vi inte. Antingen gör man sin deklaration på efterskickat papper eller så on line.

Skatten för inkomst är ca 20 %, men kan bli upp till 50 %vid väldigt höga inkomster. Detta är dock inte hela sanningen. Därtill kommer s k Counsil Tax, som inte ligger på personen, utan på fastigheten. Ju högre värde huset har, ju högre skatt. Detta är motsvarande svensk kommunalskatt. Denna skatt är väldigt svårt att komma undan.

Många människor här har aldrig deklarerat,speciellt om du har en fast inkomst och skatten dras direkt från lönen. Då deklarerar man helt enkelt inte, helt lagligt!!!

När någon frågar mig om hur skattesystemet fungerar brukar jag svara:”Om ni förklarar ert skattesystem för mig, så förklarar jag mitt för er”. Då brukar det normalt bli tystnad. Varja land har sina egna system som är mer eller mindre komplicerade och därför är det också svårt att jämföra land för land.

Det man dock snällt kan konstatera är att skattetrycket är lättare och kontrollen mindre här än i Sverige.

Redigering: Har inte titta tillräckligt på växelkursen på ett tag.  £8 000 är ung 81 000 SEK.

Det här inlägget postades i Socialt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SKATT

  1. Morgan Romvall skriver:

    Intressant…alltid undrat vad du gör i Wales 😉
    Vad får man för skatteintäkterna? Ungefär samma som i Sverige?

  2. lenadyche skriver:

    Det är lite svårt att enkelt jämföra vad man får. Prisnivån på mat är ung som i Sverige, alkoholdrycker är billigare. På pubar varierar priserna beroende på var man är geografiskt och pubens standard. Måste nog rådfråga min man lite, han dricker öl och är oftare på pubern än jag är. Ett glas vin ca 35-40 SEK på puben, en flaska enklare vin på LIDL (som har mycket bra viner) ca 45 SEK, annars ca 50-60 SEK. Gå in och fråga LIDL i Sverige hur deras priser och kvalitiet är!!!Ha, ha ha!!!!
    Vad man får socilat är mycket att ta hänsyn till och jag kommer igen med det i en senare artikel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s