DIALEKTER

Håller dialekterna på att suddas ut?

Här, liksom i Sverige, finns det väldigt starka dialekter, vissa med distinktiva än andra.

Den walesiska dialekten är väldigt utpräglad och mycket sjungande tal.Den varierar också mycket från nord till syd. Kan vara svår för många utlänningar att förstå när man inte är van. För att inte tala om walesika språket. Om språket kommer nästa vecka.

Detta togs upp på BBC Breakfast för ett tag sedan.

Fler och fler talar inte utpräglad dialket längre. Frågan var då varför?

Dialekt är en klassfråga här (se tidigare artikel i detta ämne). Är man välutbildad talar man med mindre dialekt och mer ”posh”. Ett gammalt faktum.

Vid ett tillfälle för ganska länge sedan lyssnade min svärmor och jag på ett föredrag. Eftersom dialekter intresserar mej viskade jag till henne: ”Vad har han för dialekt? Var kommer han från?”. Svaret blev ”Han har varit i Public School (privatskola)”. Jag fattade noll, hade ju frågat var han kom från och inte vilken skola han gått i. Kulturkrock!!!! Har man varit i privatskola, lägger man bort sin dialekt och pratar mer posh.

Man talar inte här om någon ”riksengelska” på samma sätt som vi pratar om rikssvenska och var i landet rikssvenska talas. Här pratar man mer om BBC-engelska, en slags engelska utan större dialekt, men inte utpräglad överklassdialekt. Inte som t ex drottnigens väldigt posh engelska. Man kan också ibland prata om Oxford engelska.

På TV jämförde man också gamla och nya uttalandesn av David Beckham. Han hade definitivt ändrat sitt tal. Från distinktiv Londondialekt till lite mer posh. Detta dock inte genom utbildning, utan genom att ha flyttat, bl a utomlands, var slutsatsen. Om hans fru ”Posh” talar posh togs inte upp!!!!!

Detta inlägg publicerades i Engelska språket. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s