FISH AND CHIPS

FISH AND CHIPS

En traditionell brittisk maträtt. Kan ätas, som vi äter korv, ute på gatan, men de flesta pubar har det också på menyn under namnet cod and chips. Äts med tartarsås, mushy peas and vinäger.
Tartarsåsens grundingredienser är majonnäs, äggulor och olja. Idag tillsätts också gärna vinäger,kapris, finhackad gurka och dragon.Köps färdig i glasburk!
Mushy peas är en slags grön ärtpuré, som äts varm. Köps färdig på konservburkburk!
Vinägern sprutad över fisken och potatisen är betydelsefull för många. Själv utesluter jag den mer än gärna.
Förr lindades den frityrstekta fisken och pommes fritten in i tidningspapper. Idag får man det i en liten typ folieförpackning.
Ofta när man köper fish and chips i en ”chippy” får man enorma portioner. Oftast räcker det med en stor portion för två personer.
Fish and chips blev en populät rätt hos arbetarklassen under senare delen av 1800-talet. Det fanns gott om fisk att tillgå och järnvägens tillkomst gjorde snabba transporter enkla och billiga.
Under andra världskriget och dess efterspel tillhörde fish and chips några av de få matprodukter som inte var ransonerade.
Oftast ligger Fish and Chips shops i ganska fula, låga byggnader. För vem vill bo över eller bredvid en ständig doft av frityrolja och fisk?
För att klargöra:
Chips = på svenska pommes frites
Crisps = på svenska chips

Annonser
Bild | Det här inlägget postades i Mat och dryck. Bokmärk permalänken.

En kommentar till FISH AND CHIPS

  1. Lisbeth Rosén skriver:

    Kul att de fortsätter med ”tidningspapper” kommer ihåg hur gott det smakade (utan vinäger) när jag och Alan hämtade maten hem till er!! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s