BARRY ISLAND

BARRY ISLAND

Barry Island är en halvö strax väster om Cardiff. Varför heter Barry Island island (ö) om det är en halvö? Jo, till 1880-talet var det en ö, men så behövde staden Barry utvidgas och järnvägen kom och ön och fastlandet byggdes ihop. Tidigare kunde ön bara nås vid lågvatten ( se tidigare artikel om Tide).
Barry Island är en typisk brittisk seaside resort ( =badort), med allt vad detta innebär, inomhushallar med spelautomater, tivoli med karuseller, spunnet socker, fish and chips (se tidigare artikel), affärer som säljer spann och spade och souvenirer, skrikande barn och rödbrända britter!
Jag var på Barry Island mitt i veckan i juni månad, vilket betyder att det var lugnt och ingen svårighet att parkera. När sommarlovet har börjat här i mitten av juli ser det helt annorlunda ut och att parkera är en mardröm. Då kommer också åsnorna ner på stranden för barnen att rida på och kanske en Punch and Judy föreställning då och då.
Badorterna kom till i mitten av 1800-talet, när järnvägen tillkom för snabba transporter, semester infördes o s v. Det började också så småningom ordnas s k working class day-trips till billiga priser, så även de mindre bemedlade kunde komma ut från städernas slum till havet.
På 1960- och 70-talen genomgick de flesta brittiska badorterna en enorm nedgång p g a billiga charterresor till södra Europa. Hotellen lades ner och de få som var kvar hade inga pengar till underhåll = badorterna blev dåligt underhållna platser dit ännu färre villa komma. Först i början av vårt århundrade har man börjat med en upprustning och ett försök att ge orterna bättre status genom anläggnade av parker, strandpromenader, rivit dåligt och billigt byggda hus m m. Allt för att locka till sig en ny publik, de som har pengar att spendera.
Butlin`s är ett känt begrepp för britterna. Det var en kedja av semesterbyar över hela UK. Byarna hade allt man kunde tänka sig, lägenheter, stugor, underhållning, barer, restauranger, sportanläggningar, swimmingpooler, barnvakter m m. Man behövde helt enkelt inte lämna området under hela sin semester. Allt fanns där! Varje by hade också sina värdar och värdinnor som såg till att alla underhölls, både dagtid och kvällstid. Många artister som senare skulle bli välkända började sin bana som värd eller värdinna på Butlin´s.
Butlin´s fanns på Barry Island 1966-96. Iden till semesteranläggningarna fick Billy Butlin efter att ha spenderat en mycket misslyckad semester på Barry Island. Burlin´s starade sina första alnläggningar på 1930-talet.

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s