KANALER OCH VÅR KANALRESA

KANALER OCH VÅR KANALRESA

Kanalerna spelade en betydande roll för den industriella revolutionen (ca 1760-1840), men kom att få en väldigt kort livstid. Järnvägen tog över transporterna med början på 1830-talet.
De flesta kanalerna byggdes mellan 1770 och 1830-talen. De sk ”gyllene åren” för brittiska kanaler.
Till en början användes häster för att dra båtarna, därför har alla kanaler en gångväg längs med. Idag använd för promenade och cykelturer.
All typ av frakter gick på kanalerna, såsom kol, porslin, mjölk, textilier m m.
När järnvägarna kom förföll många kanaler, men under de senaste åren har många reparerats och används idag för turism.
Nätverket av kanaler genomskär hela UK, framförallt i de krafitigt industrialliserade delarna av England och Wales. Ute på landsbygden och genom storstäder. Genom tunnlar och över akvedukter.
Det som skiljer de brittiska kanalerna mot de övriga Europa är att de är så smala. Därför använder man sk narrowboats. En hel familj kunde bo ombord och frakta gods över hela ön. Dåtidens resandefolk.
Den kanal vi åkte på under en vecka sommaren 2012 var Llangollan canal, till största delen i Wales men med en liten sträcka genom England. Det var en underbar upplevelse!
Båtarna är inredda efter husvagnsmodell, smått men praktiskt. Vi hade kök med matplats, 2 sovrum, en toa och ett duschrum med toa. Vi lade till längs kanalen under nattetid och fortsatte i sakta mak nästa dag. Farten kan jämföras med promenadtakt. Ibland låg det någon pub längs kanalen och den måste förstås undersökas, liksom byar och städer.
Det blev aldrig långsamt, en liten promenad längs kanalen, en bro att öppna, en sluss att öppna, lite fika, genomgång av karta o s v. En underbar semester tillsammans med våra holländska goda vänner. Ja, man åker från Holland för att åka på brittiska kanaler, de är så annorlunda.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till KANALER OCH VÅR KANALRESA

  1. Malena skriver:

    Vi är några stycken gamla anglofiler som pratat om att göra en kanalresa. Hur bokade ni resan? Var det svårt att lära sig hantera båten och slussarna? Berätta gärna mer om era erfarenheter av ”sjömanslivet”. Behöver man kunna nåt om båtar sen förr? Var det en vanlig karta eller ett sjökort ni följde? Mer detaljer please!! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s