MONKEY PUZZLE TREE

MONKEY PUZZLE TREE

Latinska namnet Araucaria araucana.
Kallas på svenska för Brödgran eller Apträd.
Det är ett slags barrträd med mycket vassa spröt och är grönt hela året runt. Vanligt som prydnadsträd i många brittiska trädgårdar. Det kommer ursprungligen från Chile och Argentina och kan bli upp till 30 m högt.
Konstigt namn på ett träd som kommer från ett område där man inte har apor!! Ursprunget till namnet sägs vara att i mitten av 1800-talet, då trädet fortfarande var väldigt ovanligt i UK, var det en man som sa: ”It would puzzle a monkey to climb that” ( Det vore ett bekymmer för en apa att klättra upp i det).
Vi har haft ett apträd i vår trädgård, men såg oss tyvärr tvugna att såga ner det p g a att det började bli allt för stort.
Vackert, men mycket vasst!! Aj, aj!!!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till MONKEY PUZZLE TREE

  1. Kai skriver:

    Litt pussig… Onsdag var vi i NHS’ enorme park i Wisley og gikk og gikk og så masse vakkert og interessant, og dagens store samtaleemne var the monkey puzzle tree. Våre venner i Puttenham har et slikt like ved oppkjørselen. Da vi kom hjem så vi at Lena hadde samme tema i sin blogg. Puzzling not only for the monkey. Hilsen fra Grethe og Kai i Horten

  2. Lisbeth Rosén skriver:

    Vet du vad norrmännen kallar apträdet? Jo ”icke apeträ” det är för vasst, var det en norska som berättade för mej när vi tittade på ett sånt träd i Assmanshausen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s