PUBAR OCH PUBLIV 2 Free house eller Tied?

PUBAR OCH PUBLIV  2  Free house eller Tied?

Tide house = pubar som är knutna till vissa bryggerier och serverar endast deras öl. Bryggerierna äger också ofta puben och har en anställd manager. Bryggerierna bestämmer också hur puben ska se ut och hur mycket öl som ska säljas av vilken sort.
Free House = pubar som är självständiga och kan ta öl från vilket bryggeri man vill. Ofta är det ägaren själv bakom bardisken och utbudet är bestämt av honom.
Landlord eller Landlady är ägaren eller föreståndaren för en pub. De måste ha utskänkningstillstånd och vara ansvariga för att allt går lagligt till.
Det finns många karaktärer som har denna titel. Utan en viss typ av landlord/lady, skulle också puben mista sin karaktär.
En del kan vana vänliga, kunniga och tillmötesgående medan andra rent oförskämda och ignoranta. Huvudsaken är att de har en karaktär.
I enav våra tidigare favoritpubar stod landlorden alltid framför brasan och sög på sin pipa och la då och då på ett vedträ. Inte speceillt social, men en karaktär. Landladyn vek servetter, bytte ljus och mer eller mindre halsade vin tills någon i personalen ledde upp henne till hemmet på övervåningen. Varje gång undrade man när hon skulle droppa av. Mannen fortsatte lungt röka sin pipa och titta till elden.
I en annan pub är ägaren väldigt ”posh” och pratar med en upper class accent och är väldig artig. Han beskriver menyn för dig och rekommenderar det ena och det andra. Fast jag tror att han har ätit upp de flesta pajerna alldeles själv!
Landlorden/ladyn kan också ban you= utesluta dej från puben på eget bevåg, utan egentlig förklaring. Oftast sker detta om man tex har satt igång ett slagsmål eller varit oförskämd mot personalen eller andra gäster.
The pub dog = pubhunden är också ett viktigt och vanligt inslag.Den har blivit van vid gästerna och är ibland väldigt social och ibland helt ignorant. Ibland är den kompis med stamgästernas hundar,i andra fall visar den dem tydligt vem det är som bestämmer där.
The pub cat = pubkatten är också viktig och har ofta en viss karaktär. Kan ligga noncharlant på ”sin” plats och bara kolla in läget eller komma fram till gästerna och vill bli klappad och gosad.
Konstigt att dessa djur fortfarande får förekomma inne på pubarna i detta land av Health and Safety regler som går vida över det normala! Skulle detta få förekomma i Sverige med alla våra allergier? Själv är jag allergisk mot vissa hundar, men världen kan ju inte sluta snurra för att jag inte alltid kan hänga med.

Detta inlägg publicerades i Pubar o publiv. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till PUBAR OCH PUBLIV 2 Free house eller Tied?

  1. Anna Johansson skriver:

    Pubkulturen hade behövts här, under de långa mörka vintermånaderna när alla stänger in sig hemma!

  2. lenadyche skriver:

    Javisst är det så. Om man har för kallt hemma i huset kan man gå till puben och frysa istället, men man är i alla fall inte ensam då!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s