Cardiff, vad två systrar gjorde för Wales

VAD TVÅ SYSTRAR GJORDE FÖR WALES

Gwendoline (1882-1951) och Margaret (1884-1963) Davies ärvde en enorm förmögenhet av sin farfar David Davies, £ 330 000 var, en enorm summa för sin tid.
1908 när de reste runt i Europa började de smala konst, speciellt impressionisterna. 1:a världskriget kom och systrarna jobbade som frivilliga för franska Röda Korset, där de serverade mat, hjälpte sjuka och skadade soldater m m. De såg allt elände och spåren av vad Verdun och Sommes orsakade. De ville göra något possitivt med sin förmögenhet och glädja andra. De samlade inte bara tavlor utan också möbler, porslin, keramik, persiska mattor, silver m m. Allt med tanke på att kunna visa allmänheten allt och ge en bit av fröjd för ögat för alla.
De köpte herrgården Gregynog Hall i mellan-norra Wales på 1920-talet. I början av 30-talet startade de musikfestivaler här, inkl poesiläsning. Med uppehåll för andra världskriget har de hållit på och håller fortfanade på. 1960 donerades huset till Univercity of Wales för att används som konstcentrum. Det är idag öppet för allmänheten och användas för konferenser m m.
Tavlorna, skulpturerna o s v donerades till National Museum of Wales i Cardiff. Totalt ca 260 verk, bl a Monet, Pissarro, van Gogh och Turner. Eftersom museet är statligt är det fri entré.
Var kom då den enorma förmögenheten från? Systrarnas farfar växte upp som en fattig pojke på en liten gård i Wales. Han började som sågarbetare, men hade en ingenjörshjärna och uppfann det ena och det andra. Skapade sig en förmögenhet genom att bli en kolmagnat, järnvägsbyggare, hamnägare m m.

Annonser
Bild | Det här inlägget postades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s