PUBAR OCH PUBLIV 3 öppettider

PUBAR OCH PUBLIV  3  öppettider

Öppettider för pubar har varit något som diskuterats länge och mycket.
Lagarna har varit olika inom de olika länderna inom UK. Skottland och Nordirland har haft mer flexibla lagar än de övriga länderna. Lagarna har också varit olika i olika kommuner och stadsdelar. T ex stängde pubarna i stadsdelen Kensington i London kl 10.30 och i Knightsbridge kl 11.00. Så bara att gå runt hörnet och forsätta dricka.
I Wales var länge pubarna stängda på söndagar av religiösa skäl. Men även detta försökte man kringgå, förstås. Det finns ju alltid en bakdörr!
Lock-in blev ett begrepp. Man lade helt enkelt pengar på disken innan stängningsdags, låste dörren och puben var privat och ”bjöd” på öl till gästerna som redan betalt innan stängningsdags.
Länge var öppettiderna 12-14.30 och 18.30-21.30. Senare blev det lagligt att ha öppet hela dagen och fram till 23.00. Anledningen till att lagen om stängningstider kom till var att man skulle hinna nyktra till innan jobbet började nästa morgon. Detta kom till vid 1:a världskriget då industrin var av stor vikt för att vinna kriget.
Idag kan kommunerna själva bestämma öppettiderna i Wales och England, men av tradition stänger man ofta 23.00, men somliga har öppet länge, helt lagligt.
Det som för många svenskar är annorlunda är att de allra flesta pubar bara serverar mat ca 12-14 och 19-22. Det är tiden som bestämmer , inte vad magen säjer. Många pubar i större städer serverar mat hela dagen.
Bilden ovan är tagen i Belfast i Nordirland. En fantastisk pub med gammal inredning med vackert kakel, målade fönster, snidet trä, små bås m m.

Detta inlägg publicerades i Pubar o publiv. Bokmärk permalänken.

En kommentar till PUBAR OCH PUBLIV 3 öppettider

  1. Lisbeth Rosén skriver:

    Kul kommentar att de stängde puben för att man skulle nyktra till innan man gick till jobbet!! Med andra ord gör de inte som svenskarna att de super till hemma och kan fortsätta så länge de vill!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s