TV – DANSK SERIE POPULÄR I UK

Den danska dramaserien Borgen har visats tidigare i brittisk TV. Nu har nya avsnitt börjat.

I veckan var det på frukostnyheterna en intervju med den brittiske skådespelaren Alastair MacKenzie, tidigare mest känd från serien Monarch of the Glen = Karl för sin kilt. I Borgen spelar han Jeremy Welsh.

Han pratar naturligtvis inte danska, vilket resten av gänget ju gör. Han har dock lärt sig ett ord; tack. Han skämdes också över att inte ha lärt sig mer, men som han sa så pratade ju alla så bra engelska så behovet fanns inte, men tyckte att han kanske skulle ha ansträngt sig lite mer.

Manuset får han med sina repliker på engelska, men däremot kan han ju inte läsa resten av manuskriptet och behöver ofta fråga vad det egentligen handlar om.

Han fick också frågan om vad han tror att det är som gör serien så populär. Hans åsikt var att det handlar dels om en stark kvinnoroll, vilket är ovanligt här, men också att den är så välgjord och har så många duktiga skådespelare.

Det är roligt att vara skandinav här när dessa serier slår. Fick under veckan flera kommentarer av människor här som börjar bli intresserade av Skandinavien. T ex förstår svenskar och danskar varandra? Lite svårt att svara på, en del svenskar har svårigheter, andra tycker inte det är något större problem. Jag tillhör den senare grupppen. Fick också frågan om det är lika kallt i Danmark som i Sverige? Försökte förklara att Edinburgh, Danmark och södra Sverige ligger på ung samma breddgrad, så så väldigt kallt brukar det inte vara. Tror inte det svaret gick hem riktigt. Illusionen av norr som mycket, mycket kallt ville inte försvinna. Sa också att Hans Christian Andersen var dansk och att Carlsberg öl kom från Danmark och blev betydligt bättre förstådd.

Det här inlägget postades i TV. Bokmärk permalänken.

En kommentar till TV – DANSK SERIE POPULÄR I UK

  1. barabrittiskt skriver:

    Haha, ja de blir lite förvånade när man säger att Göteborg ligger i linje med Aberdeen. Men de kan ju inte ta in hur långt Sverige är. Vi diskuterar ofta svenska och danska skillnader med våra övriga europeiska kollegor i Köpenhamn vilka kämpar med danskan. Lättast går det såklart för tyskarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s