ENGELSKA SPRÅKET – I VILKEN ORDNING

ENGELSKA SPRÅKET – I VILKEN ORDNING

Det är lustigt i vilken ordning vi använder vissa ord, både på svenska och engelska.
T ex en svart-vit TV, vi kan inte säja att vi förr hade en vit-svart TV. På engelska också black and white TV.
Vi säjer korv och mos, inte mos och korv.Eftersom man inte har korv och mos i UK,så används inte detta uttryck, men man säjer fish and chips inte chips and fish. Däremot finns ofta på frukost-eller lunchmenyer :Ham, egg, chips and beans. Som icke britt sa jag till några vänner på en lunchrestaurang att jag ville ha Chips, ham,beans and egg. De tittade frågande på mig och började skratta lite lätt och jag fattade noll. Man kan inte säja det i den ordningen,det låter lika knasigt för dem som om någon skulle säja mos och korv!
Andra uttryck som är olika, t ex jag har inte lust att åka fram och tillbaka = I dont´t want to go backwards and forwards, skruv och mutter = nut and bolt,
Uttryck som är lika : kniv och gaffel = knife and fork, upp och ner = upside down, ladies and gents = mina damer och herrar, spann och spade = bucket and spade, häst och vagn = horse and cart, katt och råtta = cat and mouse.

Detta inlägg publicerades i Engelska språket. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ENGELSKA SPRÅKET – I VILKEN ORDNING

  1. Intressant! man tar det så förgivet att man inte ens tänker på ordningsföljden förrän någon säger i fel ordning och då märker man hur konstigt det låter ;))

  2. lenadyche skriver:

    Ja, visst är det kul!!

  3. Anna skriver:

    Hmm när en av mina bästa kompisar ( både hon och hennes man är engelska) så hade de bangers and mash som sin bröllopsmiddag…. Vi har tack vare min engelska man bangers and mash med jämna mellanrum och jag skulle översätta det med korv och mos….. Har annars fått en del goda skratt pga detta med ordföljden, speciellt från vår dotter som pratar svenska med mig och engelskavmed pappa.

  4. lenadyche skriver:

    Hej Anna! Jovisst har vi bangers and mash, men inte i korvkiosk som jag tänkte på, som fish and chips. Jag tror mina tankar flög iväg lite åt korvståndshållet där. Själv älskar jag det som pubmat, om korven har god kvalite. Jag blandar också horseradish sauce i mash, jättegott!! Ost i är inte heller så dumt! Jag glädjer mig åt att ni fick några härliga skratt, ett gott skratt förlänger livet, säjs det, så att bidragit till det är underbart! Tack för din kommentar! Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s