TV – MER SCANDIMANIA

De två sista söndagarna har det visats ytterligar två avsnitt ur Chanell 4 serien om Skandinavien. Se artikal 5 februari TV – Scandimania.

Ett avsnitt var från Danmark, som enligt en FN undersökning är det lyckligaste landet i världen. Detta trots att man har Europas högsta skattetryck. De intervjuade danskarna trodde att det kanske kunde bero på just detta, att man har ett bra socialt system och därmed en trygghet och att jämlikheten är stor. De tyckte också att det var okej att betala skatt eftersom man fick ut så mycket av det. Denna åsikt kan nog anses som mycket konstig av många britter som tänker i helt andra banor vad gäller skatt, jämlikhet m m.

Det handlade också om cykling, TV-serierna Killing, Bron och Borgen, om dansk design och arkitektur, bra miljömedvetande  och om danska wienerbröd, som på engelska heter Danish.

Det andra avsnittet var från Norge och naturligtvis handlade det om fjordar, fiske  och olja. Man visade bilder från Bergen och pratade om oljans betydelse för den norska ekonomin. Naturligtvis besöktes också Oslo och man kom in på dådet där och massakern på Utöya. Det blev också ett besök på fängelseön Bastöya utanför Horten och hur kriminalvården lyckats i Norge och misslyckats i UK.

Naturligtvis också om mat och det sk Nordic Cuisine med färska och lokala råvaror. Man visade också hur man tillredde fårhuvud genom gasuppvärmning.  Nu började det gå lite för långt! Dittills hade programmen varit riktigt bra, men nu urartade det mer eller mindre. Det enda tittarna kommer ihåg är att man i Norge äter fårhuvuden, vilket ju inte alls är vanligt.

Dessutom tog man ständigt upp Jantelagen, vilket började bli lite irriterande mot slutet. Jag blev riktigt förbannad och började känna mig som en ”grumpy old woman” som satt och skrek till TV apparaten.  Jag hatar Jantelagen och slog faktiskt upp den på Wikipedia och fick fram följande dumheter:

 1. Du skall inte tro att du är något.
 2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
 3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
 4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
 5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
 6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
 7. Du skall inte tro att du duger till något.
 8. Du skall inte skratta åt oss.
 9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
 10.  Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Bland det dummaste som någonsin skrivits!!! Detta gav inte en speciellt bra bild av Skandinavien. Synd på ett annars bra reklamprogram för Skandinavien.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till TV – MER SCANDIMANIA

 1. Gunnel skriver:

  Förstår att du blev arg.jag blir irriterad på allt som har med jantelagen att göra. .Fin orkidé.önskar dig en härlig helg. Kram.

 2. Malena skriver:

  Du har rätt i att inte alla äter fårhuvd, eller smalahove som det heter men det är verkligen inte ovanligt. I olika delar av landet är det jättepopulärt. Det är bara i lamm/fårsäsongen man äter det och det finns smalahovefestivaler, klubbar, sällskap och smalahovelag (lag=fest). Jag vill gärna äta det men har inte fått tag på någon som vill ut och ära med mig. Vet inte heller var i Oslo man får tag på det.

  • lenadyche skriver:

   Jag har heller aldrig provat, men skulle gärna vilja göra det. Det är inget fel av TV att ta upp det, det enda är att det blir så spektakulärt i ett program, att allt annat glöms bort som vackra fjorder, Oslos arkitektur, Bergens hamn o s v. De människor jag frågat om de sett programmet, bl a på mina Talks, deras enda kommentar var att de inte vill äta fårhuvuden, resten av Norge kom liksom bort, vilket var synd!!!

 3. barabrittiskt skriver:

  Facebookgruppen Krossa Jantelagen kan vara något för dig om du inte redan är med…

 4. Michael Moore var på Bastøya og gjorde opptak til ”Sicko” for å fortelle amerikanerne om hvordan kriminalomsorgen kunne være – men det ble aldri sendt, fordi ingen i USA ville tro at dette var sant. http://www.side3.no/3366390.html
  Ellers tror jeg det viktig å oppfatte Janteloven som en sarkasme og ikke som en leveregel.

 5. lenadyche skriver:

  Kai, tack! Har tittat på videon, som int bara var om Bastöya, utan också om norskt socilasystem m m. Myckt intressant! Norge kan!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s