NELSON MUSEUM I MONMOUTH

Läs lördagens avsnitt om The Round House först, om du missat detta!

I staden Monmouth finns ett stadsmuseum med en avdelning tillägnat Nelson. Vad har han då egentligen med staden att göra? Ja, egentligen inget. Han har varit på besök minst en gång, men det har han ju varit i många städer. Nej, grunden till musèet finns i Lady Llangattocks Nelson samling. Lady Llangattock var mor till Charles Rolls, en av grundarna av Rolls Royce. Se artikel om Charles Rolls 31 juli och om familjens hem 3 augusti 2013.

Photo5347

Lady Llangattock började samla Nelson souvenirer och hade dem i sin herrgård utanför staden. Hon testamenterade hela samlingen till staden tillsammans med ett hus att visa upp dem i. Eftersom museet tillhör den walesiska staten är det gratis entre.

Photo5345

Horatio Nelson

Photo5342

Horatio Nelson föddes 1758 i England och dog 1805 vid Trafalgar.

Om honom har det skrivits hyllmeter efter hyllmeter med mer eller mindre trovärdiga berättelser.

Han gick till sjöss som vanlig sjöman redan som 13-åring, men började strax sin officersträning. Redan tidigt upptäckte han att han led av sjösjuka, något som lär ha förföljt honom för resten av livet. Vid 20 års ålder hade  han blivit kapten. Under en expedition till Mellanamerika drabbades han av feber och skickades hem till England. Men efter några år var han tillbaka till havs igen. Han åkte också på en språkresa till Frankrike och det var där hans motvilja mot allt franskt började.

Han åkte vidare till Västindien och gifte sig också med Fanny Nesbit. I slutet av 1700-talet tjänstgjorde han i Medelhavet. Vid ett besök i Neapel,  i samband med ett uppror han hjälpte till att slå ner, träffade han för första gången Emma Hamilton. Mer om henne nedan.

Under denna period förlorade han också synen på höger öga. 1797 tillintetgjorde den brittiska flottan en spansk-fransk flotta vid Portugal. Nelson blev nationalhjälte och utnämndes till konteradmiral. Samma år tvingades han amputera höger arm.

Photo5343

1798 kom ett av brittiska historias största slag, Slaget vid Nilen, där en fransk flottstyrka anfölls och tillintetgjordes av britterna  under Nelsons kommando. Efter sin stora triumf återvänder han till Neapel och inledd den omtalade kärleksffären med Emma Hamilton. Hon hade varit dansös  och modell och blev så småningom societetsdam. Emma var känd i London för sitt vidlyftiga liv och levene med olika älskare. Titeln Lady fick hon genom att gifta sig med med en f d älskares morbror, Sir William Hamilton, som var brittiskt sändebud i Neapel. När Nelson kom tillbaka till Neapel efter Slaget vid Nilen blev hon hans älskarinna. I sitt hem skötte hon om den nu enögde och enarmade Nelson. Året efter kallas hennes make hem från Neapel och Nelson, Emma och maken åker alla tre tillsammans genom Europa till Storbritannien. Året efter föds Nelsons och Emmas dotter Horatia. Fram till hennes makes död 1803  levde de alla tre vuxna och dottern tillsammans och reste också mycket ihop. Nelson efterlämnade vid sin död en stor årlig summa till Emma, men  p g a slösaktighet satte hon sig i stora skulder, tvingades fly sina fodringsägare och dog 1815 utfattig och kraftigt alkoholiserad i Frankrike.

Tillbaka till Nelson. 1801 blev han viceadmiral och skickades till Östersjön. Uppdraget var att förhindra det neutrala Danmark att överlämna sin flotta till Napoleons Frankrike. Slaget vid Köpenhamn inleddes och stora delar av danska flottan förstördes.

Nelson återvänder till Storbritannien, utnäms till Viscount och får befäl över Medelhavet. 21 oktober 1805 äger ett våldsamt sjöslag rum utanför Gibraltar, Slaget vid Tafalgar. Nelson utplånar så gott som totalt den fransk-spanska flottan, men han blir dödligt sårad och stupade på sitt fartyg Victory. När han låg för döden och fick vet att 18 fientliga skepp get upp i striden. Lär han ha sag:”Thank God, I have done my duty” Tack gode gud, jag har gjort min plikt.

Nelsons kropp skulle nu tillbaka till Storbritannien och för att bevara honom så gott som möjligt lade man honom i rom (ev gin),  det säjs att när fartyget anlände hem var tunnan tom på dryck, men det drällde av fulla sjömän! Ja, det går många historier om detta.

Nelson är begravd i St Paul`s Cathedral i London.

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till NELSON MUSEUM I MONMOUTH

  1. barabrittiskt skriver:

    Hans blodiga byxor går att beskåda på National Maritime Museum i Greenwich. Nog dags för ett nytt besök där snart. Jag var galen i Nelsonperioden under gymnasiet. :)))

  2. lenadyche skriver:

    Har skam att säja inte varit på National Maritime Museum i Greenwich. Har däremot besäkt Greenwich många gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s