COLEFORD

Coleford är en liten stad med ca 8 000 invånare i Gloucestershire in England, några kilometer från walesiska gränsen.

Photo5377  Photo5376

Staden växte upp runt en ford = vadställe, över vilket kol och järnmalm transporterades. På 1300-talet fanns en gata, på 1400-talet också ett kapell, på 1600-talet kom marknaden och nya hus byggdes, i början av 1700-talet fanns här 160 hus, i mitt av 1800-talet fanns här 8 gästgiverier och flera pubar.

Photo5361

Järnindustrin i Coleford började på medeltiden. Här fanns flera masugnar och ved fick man från Forest of Dean som omger staden.  Kolgruvor fanns också runt staden.

Redan i början av 1800-talet fanns en s k tramway, en slags primitiv spår-järn väg, från början byggd av trä, senare av järn,  väldigt vanlig i UK förr. Vagnarna drogs av hästar eller senare av lok, men det var ingen vanlig järnväg. I Coleford ledde den ner till floden Wye för vidare transport därifrån med båt och senare järnväg.

Photo5355  Photo5358

Den första järnvägen kom hit på 1870-talet och ytterligare en linje tillkom strax efter. Båda lades ner på 1960-talet. Idag är stationen ett litet museum.

Normalt ”gör” man Coleford på 10 minuter, men min väninna och jag spenderade två timmar där, inkl fika förstås.Vi tittade i flera små affärer och på byggnaderna och lekte turister. Ingen här skulle tro att det var möjligt att spedera så lång tid där och ändå vara vi tvungna att rusa det sista och vi hann ändå inte med allt.

Photo5363  Photo5365

Här finns en underbar frukt- och grönsakshandel med fräscha  och så mycket som möjligt lokala produkter.

Coleford är ingen rik stad och därför är många byggnader dåligt underhållna, men även det har sin charm. Det finns inga varuhus, endast en supermaknad och en mindre livsmedelsaffär, annars är det små, en del ”gammaldags” affärer.

Photo5366Photo5367

En liten affär som säljer allt möjligt, stövlar, tofflor, mattor m m. Skylten mot vägen har funnits där i många år.

Photo5362

Första gången jag besökte denna affär för drygt 10 år sedan trodde jag att den skulle  läggas ner nästa dag. Nästan alla hyllor tomma, förutom några godisburkar, men den finns fortfarande kvar med ung lika lite i hyllorna.

Photo5374

Tycker denna Barber Shop är så härlig. Inte mycket gjort till den de senaste decennierna.

Photo5372    Photo5373

En nedlagd pub. För att gästerna inte ska sitta framför fönstret utanför puben har man spikar som sticker upp och gör det omöjligt.

Författaren Mary Howitt föddes 1799 i Coleford. Hon och hennes man skrev ca 180 böcker tillsammans. Mary var mycket intresserad av skandinavisk litteratur och översatte bl a Fredrika Bremer och H C Andersen till engelska. Helt otroligt att en kvinna vid denna tidpunkt ”fick lov” att skriva och studera som hon gjorde! Det var under hennes tid i Heidelberg i Tyskland som hon fick upp ögonen för skandinavisk litteratur och bestämde sig för att lära sig svenska och danska tillsammans med en väninna. Hon fick en silvermedalj från Literary Academy of Stockholm. Kan inte hitta någon svensk översättning för detta. Kan det var Litteraturförbundet eller Litteraturfrämjandet, det kan väl inte vara Svenska Akademin som menas? Vet någon?

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, England. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till COLEFORD

 1. Britt skriver:

  Intressant med ett turistmål, som tydligen inte är ett turistmål. Sådana ska man besöka. Trevlig helg!

  • lenadyche skriver:

   Tyvärr har något skett, vet inte vad, som gjort att din kommentar inte kom fram direkt till mej , utan hamnade på ett konstigt ställe. Ber om ursäkt och ska hålla ögonen öppna för detta problem i fortsättningen. Vill gärna ha dina kommentarer!

 2. Hjørdis skriver:

  Takk for hilsen hos meg:)
  Kjekt å lese om Coleford at det fremdeles går an å ha et liv uten store kjøpesenter. I Stavanger hvor jeg bor, er jeg redd for at selve det koselige sentrumet vi har, skal dø ut, Folk drar heller til de store kjøpesentre.
  Ønsker deg en fin søndag.
  Klem fra Hjørdis

  • lenadyche skriver:

   Hjördis, tack för kommentaren! Här har vi också stora köpcentrum utanför städerna, men många försöker att uppmuntra den gamla stadskärnan. Alltid trevligare!!!

 3. Steel city anna skriver:

  Vilken söt stad! Roligt det där med spikarna.

 4. CeciliaL skriver:

  Coleford ar min narmaste stad och jag tycker det ar en riktig hala!! Men onekligen finns det en fin gronsakshandel, det haller jag med om! 🙂 Bokhandeln ar fin och valsorterad ocksa, var ni dar? Lade du marke till att juldekorationerna fortfarande ar uppe? En bekant pastar att de sitter uppe aret om, medans jag trodde de sattes upp i september och kom ner i januari (redan det ar ju illa nog). Vackra ar de verkligen inte… Men det finns inte mycket pengar i den staden. Forr var det gratis parkering, men nu kostar det 20p i timmen (!) som du sakert sag. 🙂

 5. lenadyche skriver:

  Jag gillar Coleford. Skulle inte vilja ha den som min enda stad, men åka dit då och då är kul. Så gammaldags, men som du säjer det finns inga pengar där. Jag tror juldekortionerna är där mesta delen av året. Originellt? Eller kanske bara slöhet? Vem vet!

 6. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2014 januari – juni | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s