SVENSKAR I CARDIFF PÅ LUNCH

DSCF3566

Svenska Kyrkan i London kom till Cardiff i måndags och bjöd oss i föreningen Cardiff Svenskar på en underbar lunch. Meningen var att vi skulle börja lite tidigare med en liten andakt med vår präst Kristina, kyrkan som tillhör Church in Wales var bokad men tyvärr när de fick veta att det var en kvinnlig präst blev det kalla handen! Ingen kvinnlig präst var tillåten att hålla andakt där! Välkomna tillbaka i tiden! Detta gäller inte i alla kyrkor inom Church in Wales, men musten gick liksom ur. Men en mycket trevlig lunch blev det i alla fall!

DSCF3546  DSCF3555

Maria Lejerstam får blommor från oss av vår svenska konsul Elisbeth Roth.

DSCF3596  DSCF3595

Svenska Kyrkans diakoniassistent Camilla, jag och Maria. Jag har fått lite grönsaker som fastna mellan tänderna och ska inte skratta så det syns. Lyckades inte särskilt bra!

Läs nedan om Maria Lejerstam och hennes bravad! En fantastisk kvinna!

SAMBAND SVERIGE – WALES   —   MARIA LEJERSTAM     (repris från 11 jaunari 2014)

Maria Lejerstam, med svenska rötter, boende utanför Cariff i Wales, är den första att nå Sydpolen med cykel!!!!! Efter att ha trampat ca 800 km över snö under 10 dagar och i temperaturer ner till -40 grader ankom hon till Sydpolen 27 december 2013. Men nu är hon tillbaka hemma i Wales. Vilken bedrift du gjort Maria!!!!!

Cykeln hon använde var en slags 3-hjuling, specialkonstruerad för krävande terräng och med extra breda däck. Hon hade också med sig en packning på ca 45 kg.

I förrgår intervjuades hon i BBC Wales TVsoffa under dess kvällssändning.

Den första att nå Sydpolen var också skandinav, norske Roald Amundsen år 1911.

Vill ni veta mer om Maria gå in på   http://whiteicecycle.com/

BRITTISK TV – MARIA lEJERSTAM   (repris från 22 januari 2014)

Sent igår kväll sändes på ITV (motsvarande ung svensk TV4) ett 1 timmas program om Maria Lejerstam.

Det handlade förstås om hennes cykling till Sydpolen. Hennes föräldrar Adrianne och Anders Lejerstam intervjuades också och berättade om hur aktiv hon var redan från barnsben.

Maria berättade också om alla förberedelser inför resan, vilken väg hon skulle ta, prat med experter av kyliga klimat, val av cykel (vilket ju blev en trehjuling), hur hon tränade cykling i ett fryshus en hel dag, hur hon tränat det sista halvåret, pratat med experter och de som tidigare varit på skidor till Sydpolen, vad som skulle tas med i fråga om mat,kläder m m.

Och till slut från själva genomförandet. Ibland grät hon under vägen,ibland skrattade hon. Vilket fantastiskt program! Den första person att cykla till Sydpolen! Vilken bedrift, vilken tjej!!!!!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till SVENSKAR I CARDIFF PÅ LUNCH

 1. Britt skriver:

  Hur kan man komma på en sådan cykelide´? Jag hade gråtit hela vägen. Hade haft lätt för att hålla mig för skratt. Ja kanske när man var framme då.

  • lenadyche skriver:

   Ja, hur man kommer på en sådan idé, undrade Maria över själv också! Hon är äventyrlig och ville hitta något annorlunda och lyckades verkligen. Och visst grät hon många gånger under färden, men resultatet var värt tårarna! Hon hade ju också med sig sin lilla Pippi Långstrumpsocka som uppmuntran!

 2. Casa Annika skriver:

  Vad trist att höra om prästen som inte fick hålla andakt i kyrkan för att hon är kvinna!
  Och spännande att hära om Maria på cykel! Vilken människa!

 3. Ditte skriver:

  Vilket äventyr att cykla till Sydpolen. Skall verkligen läsa på ännu mer om Maria. Faschinerande! Däremot känns det tråkigt att att den svenska (kvinnliga prästen) inte fick hålla andakt i kyrkan. Men å andra sidan så har Sverige inte heller under så lång tid accepterat kvinnliga präster och vissa svenska biskopar försvårar än i dag för dem. Men vi får kämpa vidare….
  Förstår att det blev en trelvig lunch med mycket ytbyte av allehanda slag.

 4. Malin´s Diner skriver:

  Fy, vilken dålig stil och verkligen så förlegat. Fy skäms för den kyrkan!

  Kram kram

 5. Ama de casa skriver:

  Inga kvinnliga präster? Helt obegripligt att det kan vara så nu…

  Hur tusan kommer man på idén att cykla till Sydpolen? Haha! Fast duktigt jobbat verkligen 🙂

  • lenadyche skriver:

   Håller fullkomligt med ang kvinnliga präster. Ja, hur kommer man på idén att cykla till Sydpolen?!?! Hon ville göra en utmaning som ingen annan gjort och så blev det cykling till Sydpolen, helt otrolig tjej!!!

 6. Rosor och ruiner skriver:

  oj, det var en bedrift det! Själv hade jag nog gråtit av förtvivlan efter ett par mil…;)

  Trist inställning till kvinnliga präster!!

 7. Roligt med lunchen, trist bemötande mot
  prästen. Man trodde väl att det tillhörde
  1900-talet.
  Kramar/AM

  • lenadyche skriver:

   Trevlig lunch. Prästens bemötande tillhör 1900-talet, men det är i detta århundrande vi lever här idag, i alla fall vad gäller kvinnor. Vi har precis passerat 1800-talet. Med sakta steg tar vi oss framåt, ha ha!

 8. Veiken skriver:

  Jag trodde faktiskt att man hade kommit längre i Wales när det gäller kvinnliga präster, men det kommer väl dit också!
  Cykla till Sydpolen, helt otroligt! Vi har en väns son som har skidat både till Syd och Nordpolen, men cykla! 🙂

  • lenadyche skriver:

   Javisst har Maria gjort en bedrift! En helt fantastisk tjej! Kanske din väns son känner till hennes cykling?! Tror inte att det pratats om så mycket i Sverige.
   Tyvärr har jämlikheten inte kommit så långt här. Kvinnans roll är helt annorlunda. Nu börjar man diskutera pappaledighet, det var Sverige för 30 år sedan det! Hör ofta kvinnor säja att det måste gå hem, to cock for their husband. Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Trodde de skojade först, men det är allvar!

 9. Ann-Lis skriver:

  Jag får lära mig mycket här hos dig! Kvinnoprästfrågan tycks vara aktuell litet varstans!
  Otroligt så många får det finns där!
  Du ska ha en riktigt skön helg!

  • lenadyche skriver:

   Tack för din kommentar! Beklagar att jag inte svarat tidigare, tyvärr hade din kommentar hamnat i Skräppost, vilket det ju natuligtvis inte ska göra. Ska vara mer observant i fortsättningen! Ber om ursäkt!

 10. Anita skriver:

  Vilken fantastisk bedrift av Maria Lejerstam! Vilken tjej! Jag är full av beundran. Det som jag tycker är extra fantastiskt är att hon cyklat! Man tror ju inte ens det är möjligt. En inte lika fantastisk bedrift var nobben från kyrkan när dom fick höra att det var en kvinnlig präst som skulle hålla andakt. Men som tur var verkar ni haft en väldigt trevlig lunch ändå.

  • lenadyche skriver:

   Maria är helt otrolig! Lunchen var fantastisk. Roligt att kyrkan inte bara är koncentrerad till London, utan att det tar sej ut till de andra huvuvstäderna och andra städer med för den delen i andra delar av UK och Irland. En bra samlingspunkt för svenskar. Ha en fin helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s