Newport är en city i södra Wales, där floden Usk går ut i Sever Estuary mot havet, ca en mil öster om Cardiff. Skillnade mellan town och city berättar jag om på videon från St David´s (finner ni under kategori Video). Staden har ca 145 000 invånare. Tillsammans med Cardiff och närbelägna orter uppgår antalet till drygt 1 miljon.
Newport har varit hamnstad ända sedan medeltiden, men hade sin storhetstid på 1800- och 1900-talen då mycket kol skeppade ut härifrån. Kolet kom med kanalbåt och senare med järnväg från kolfälten norr om staden. Jag har påbörjat att skriva om kolgruvorna och dess historia i Wales, så detta kommer snart att publiceras.
Newport Cathedral är katedral för Monmouth stift och tillhör Church in Wales. Läs mer om Church in Wales från 18 sept 2013, Kvinnliga biskopar i Wales.
Kyrkan ligger lite i utkanten av dagens stadskärna. Den är ganska liten och ärligt sagt inte så mycket att se, men har gamla anor. En kyrkobyggnad har funnits på denna plats ända sedan 500-talet, då i trä, men redan på 800-talet byggdes en stenkyrka, varav delar fortfarande finns kvar. Sedan har den om-, till- och påbyggts fram till 1960-talet.
I ärlighetens namn finns det inte så mycket att se i Newport, även om man försökt rusta upp staden de senaste åren. Men spåren av hamnsstad, stålindustristad och fattigdom finns kvar. Vissa områden vågar jag mig inte ens in i på dagtid.
Det hade kunnat sett riktigt fint ut om något var gjort till det.
Market Hall ligger i en vacker stenbyggnad, så har man lyckats sätta in plastdörrar i ingången! Dock vackra viktorianska järnarbeten inne i hallen.
Ruinerna av det gamla slottet ligger precis vid en rondell och är svårt att nå.
Däremot är transportbron en höjdare, på flera sätt,ha,ha!
Newport transporterbridge korsar floden Usk. Den är väldigt unik och det finns endast åtta liknande kvar i hela världen. Den är idag K-märkt.
Vad är då en transportbro eller som det också heter färjebro? Jo, en bro där transporten sker med hjälp av en rörlig ”transportkorg” (gondol). Tekniska detaljer kan variera mellan olika broar, men gondolen dras oftast med vajer på en rälsliknande konstruktion längs en bro.
Anledningen till byggandet av transportbroar var att det var svårt att få in en vanlig bro där p g a att man då behövde en lång påfartsramp till ett högt brospann. Färja fungerade inte heller p g a tidvattnet. Läs mer om tidvatten genom att skriva in ”tidvatten” i sökrutan högt upp till höger på bloggen
Nackdelen med transportbroar kom i o m att bilarna kom. Tidigare var det till stor del gjord för fotpassagerare.
Bron blev klar 1906. Det längsta spannet är 181 m. Hastigheten 3 m / sek. Pris för bil är £1, cyklar och gående 50 pence. 1985 stängdes bron p g a att den var i så dåligt skick, men man satsade £ 3 miljoner för reparationer och den öppnades åter 1995. Idag är den symbol för Newport.
En ny gångbro har byggts över floden Usk. När dessa bilder är tagna är det lågvatten och lera längs kanterna. Ingen trevlig syn, men kanske intressant för er!
Man har försökt sig på att planetera lite exotiska buskar, men tyvärr omgärdas de av ogräs och ingen verkar bry sig.
När ni nu har sett dessa bilder, så när ni kommer till Wales, ägna er åt att se något annat och vackert istället!
Kul att se var man ibland måste byta tåg från England. Påminner mig om en mindre variant av Leeds.
Ja, inte speciellt attraktivt!
Tack för bra info! Jag är historieintresserad så jag fångades av stadens historia, helt klart. Men jag kan förstå att det nog kan finnas vackrare platser i Wales. Tror nog jag tillhör dem som dras mot landsbygden. Har sett så många städer och är inte så lockad av dem längre. Alltså personliga besök…. Men att läsa om en stads historia är annorlunda och väldigt roligt.
Jag förstår dej! Historia är jag också väldigt intresserad av. Med städer blir min tanke ibland; jaha, en katedral till,men kan förstå de som kanske inte sett så många att det är fashinerande. Newport inlägget kom till som en motsats till allt ”gulligt” och att visa många männsikors vardag istället. Villle ha en konstrast!
Pingback: MONMOUTHSHIRE SHOW augusti 2014 och NATO MÖTE | Lena i Wales