ÅTERVINNING OCH SOPOR

Photo1445   Photo0980

 

Photo0979  Photo1711

 

Photo2249  Photo0316

De senaste åren har det blivit ett väldigt miljömedvetande här. Även om det varierar från landsända till landsända inom UK. Lagarna är ju också olika.

Hos oss har vi normal sophämtning i grå plastsäckar varannan vecka. Varje vecka har vi två olikfärgade säckar, en lila för glas, metall och plast och en orange för papper. Dessa hämtas upp vid en lite större väg och vi får själva transportera dem de ca 400 meterna. En del som bor mer centralt får det hämtat vid grinden.

Man ser tydligt när det är bin day här, eftersom de allra flesta inte använder soptunnor, utan bara lägger ut sina plastsäckar på trottoaren. Detta är dagar man helst inte vill visa turister. Det ser helt enkelt för j..ligt ut! På vissa radhusgator har man däremot en tunna stående hela tiden, vilket inte heller ser trevligt ut! Så vissa ställen har tunnor och vissa inte, olika i olika städer.

DSCF3874  DSCF3875

DSCF3880  DSCF3885

Så här ser det ut på trottoaren mitt inne i centrum en bin day!!!!

Resten som behöver slängas åker vi med till The Recycling Station, eller som vi säjer The Dump. Där finns olika container för olika saker, trädgårdsavfall, TV apparater, metall o s v. Vissa saker som t ex kyl och frys får vi åka ca en halv timma för att bli av med.

Förut var det så trevligt vid vår Dump när man kunde fisk upp lite grejer ur containrarna, t ex fick jag tag i två underbara gamla vattenkannor, men idag p g a Health and Safety får man inte längre vara miljövänlig, utan låta användbara saker slängas. Måste dock medge att personalen är trevlig och hjälpsam, de kan ju inte hjälpa att Health and Safety står ivägen för sunt tänkande.

Photo5405  Photo5406

Photo5404  Photo5403

I Wales kom förra året en lag att man måste betala för alla plastkassar i affärer. Något väldigt omdebatterat och till en början blev det ganska löjligt. Alla var jätterädda att bryta mot lagen eftersom det sagts att det var ”spioner” ute och kollade att allt gick rätt till. Köpte  man t ex en kappa för motsvarande några tusen svenska kronor var man tvungen att ta 5 pence extra betalt för en kasse och detta upprörde många. Idag har man lugnat ner sig lite och man använder t o m ibland sunt förnuft, vilket inte ofta används p g a Health and Safety, tyvärr. De extra pencen man betalar för en kasse går ofta till välgörenhet.

I välgörnehetsaffären jag jobbade i fick vi inte längre använda begagnade plastkassar som folk skänkt, utan var tvungna att använde nya och ta betalt för dem, vilket vi inte fick lov att göra med begagnade. Ibland blir lagstiftning lite fel!

De plastkassar vi använder är små, flimsiga kassar, inte de tjocka, stora som i Sverige. En fråga till er läsare. För ca 30 år sedan började vi betala för plastkassar i livsmedelsaffärer i Sverige. Var det ett lagbeslut, en rekommendation eller var det affärerna själva som var miljömedvetna, någon som vet? För det var väl bara i livsmedelsaffärer?

Denna plastkasselag kom alltså ca 30 år senare här och när den kom blev det löjligt strikt. Som sagt vad, så är mycket ”efter” här.

I England är påsarna gratis hittills, men tror att det börjar röra på sig där också.

Det finns en web sida här som heter Free cycle, där man kan ge bort saker. Man får inte ta betalt för något. När min svärfar flyttade till mindre boende blev han av med mycket genom denna sida. Jag har också fått en fin, helt funktionsduglig cykel därifrån. En jättebra ide! Men nu börjar många reagera mot denna sida eftersom en del personer hämtar saker och sedan säljer dem vidare. Något ofrånkomligt. Men å andra sidan hade ju förste ägaren också en möjlighet att ställa sig på en marknad och sälja sina grejer, om han hade orkat eller velat!

Som många av mina läsare redan har upptäckt tycker jag om att återanvända saker, kanske också till något helt annat. När jag ser något slängt, tänker jag alltid, vad skulle detta kunna användas till. Gamla metallfärgburkar kan målas och bli en fin blomkruka, gamla plastmjölkflaskor till växter m m

Kolla min wesida, vad jag gör av trasor!

Photo2587

 

http://lenascandinaviandesign.co.uk/

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till ÅTERVINNING OCH SOPOR

 1. tina skriver:

  Ja du lena, numera tar man plastkassar för givet men man borde nog tänka mer på miljön. De kom ju på 60-talet och för drygt 30 år sedan bestämdes att de skulle kosta i livsmedelsaffärerna för att kunderna skulle välja papper istället, alltså slutet av 70-talet. Inga andra sorts affärer tar betalt mig veterligen eftersom man inte bär hem en kappa i papperspåse. Det måste ha bestämts i regeringen eftersom alla matvaruaffärer startade samtidigt men vet ej säkert om det var rekommendation eller lag på det men skulle gissa på lag. Det är ett gissel dessa påsar. Bara se här- Axfood tjänar cirka 100 miljoner per år på deras plastkasseförsäljning. (ICA är tre gånger större så tänk er vad de tjänar)
  – I Kina används 3 miljarder plastpåsar om dagen.
  – I Sydafrika kan du får 10 år i fängelse eller böter på 90’000kr om du handskas med en plastpåse.
  Varje EU medborgare använder 500 kassar per år oftast en gång och den har 12 minuters levnad. För ett tag sedan förbjöd los Angeles plastpåsar.Eftersom plastkassarna är så små och lätta hamnar de ofta inte i avfallshanteringen utan i havet, där nedbrytningen kan ta flera hundra år. varje dag flyter cirka 250 miljoner plastpartiklar med en sammanlagd vikt på 500 ton enbart i Medelhavet på grund av att plastkassarna är så långlivade. Dessa partiklar kan leda till att havsdjur kvävs då de sväljer dem. Så sunt att Wales tar betalt!! Kom till uppsala imorgon 1 maj och kolla i våra parker efter dagens partaj så ska du få se på plastkassar!?!?!?!! kram

 2. Britt skriver:

  Oj vad mycket information. Jag tror också det var för att minska plasten som det tas betalt för kassar. Men papper kostar också.
  Får skräppåsarna vara i fred utanför på gatan?
  Jag har tittat på vad du tillverkat. Fina grejer, så jag förstår att du har egengjord kasse med till affären. Det har jag oftast också.

  • lenadyche skriver:

   Tack Britt! Jag är glad att du tycker om mina grejer! Plastsäckarna kan ibland vara angripna av djur, rävar, råttor o s v, vilket ju inte är speciellt trevligt.

 3. barabrittiskt skriver:

  Svenska påsar hos de stora kedjorna är gjorda av en ganska bra och nu nedbrytningsbar plast. Det är värre på kontinenten och i UK. EU jobbar på ett förbud som Sverige motsätter sig p.g.a vår bättre plast men vi får se. Så mycket hamnar som sagt i havet fast där är just påsarna inte det värsta utan all plast i smink och liknande. Vi har en mobilapp man kan ladda ner för att rapportera in allt man hittar på stränder och när vi själva testade den hittade vi oerhörda mängder plast – mest båttillbehör.

  Bin day, haha. Stressar min man kolossalt ibland fast han i Lincoln har en fin, grön tunna.

 4. Astrid o Roland skriver:

  En anledning va r också att kunderna tog extra kassar för a tt användas till soppåsar. Tror inte att någon lag stiftades. Vi använder bara papperskassar.

 5. tina skriver:

  Puss älskade vän säger i så fall Dito!!!!

 6. Ditte skriver:

  Roligt och intressant att få höra om hur sop och återvinningen fungerar i U.K. och hos dig. Förstår att det är lite olika i olika dalar av landet. Här i Stockholmsområdet är det också enn del återvinning, men när sopbilarna kommer så blandar de ihop allt i en enda röra och då är det ju ingen vits med det hela. var ett reportage på tv om detta och många blev förstås upprörda.
  Vi har alltid med oss mjuka tygkassar när vi handlar, känns betydligt bättre.
  UNder åren vi bodde i Peking så ändrades lagen så att alla livsmedelsbutiker tog betalt för plastkassar. I Spanien får man också betala för dem. Bra, tycker jag.
  MÅste hålla med dig om att det inte är någon vacker syn de dagar det är Bin Day…..
  Och visst skulle man kunna ta till vara en hel del som bara slängs….
  Önskar dig en trevlig Valborg och 1:a maj och skall genast titta på din sida hur du tar till vara trasor.
  Ha det gott!
  Kram!

 7. Veiken skriver:

  Jag blir halvt hysterisk när jag är i Thailand. Man plockar inte ner varorna i kassen själv och det blir bara några varor i varje påse. Snacka om att det blir minst 5 kassar varje gång man handlar. Här hemma använder vi aldrig plastkassar, Vi har en gammal pappkartong bak i bilen som vi lägger varorna i. Plastkassarna från Thailand tar vi hem och använder som soppåsar. Nu ska ju plastpåsarna förbjudas i EU om det går igenom. Utom i Sverige då förstås! Ha det gott!

 8. Steel city anna skriver:

  Oj, bin day här är antingen den blå eller svarta soptunnan, samt finns det en extra blå låda för papper eller plast etc. Så det ser rätt ok ut när det är bin day 🙂 rätt bra system tycker jag.

 9. Förstår att det blir en massa säckar på
  sopdagarna, inte så tjusigt med dom uppradade
  på gatorna. Fast vår soptunna är inte direkt
  tjusig heller.
  Kramar/AM

 10. GladiGrönt skriver:

  Det var inte lite sopor det. Om vi odlade själva och levde mer självhushållande skulle det bli mindre sopor och färre transporter, och det idealet har ju blivit starkare med närproducerat och så, men det tar lång tid innan vi slipper lastbilarna längs vägarna som fraktar allt vi ska köpa. Ibland när jag står i kön på mataffären tänker jag att det är ett absurt sätt att leva som vi gör nu..

 11. Ama de casa skriver:

  Det där med sopåtervinning i Spanien är som ett enda stort skämt…

  Den där Jamessonlampan känner jag igen – har nog själv haft den på bloggen 🙂

  • lenadyche skriver:

   Ja, i Spanien finns ju återvinning, men de blandar ju en hel massa, ett skämt, bra beskrivit. Kul att du känner igen Jamesonlampan, den är ju rejält stor och hänger högt och de gamla cyklarna i bakgrunden är så härliga. Ha det bra i sköna Spanien!

 12. LyckligaPraliner skriver:

  Tänk så olika det är i vår värld…

 13. RosMarie Danielsson skriver:

  Ja tänk om vi kunde leva lite enklare med mindre sopor och skräp. Inte klokt så mycket det blir varje vecka bara i vårt lilla hushåll. Och inte ska maskiner lagas utan bara köpas nytt.
  Återvinning är verkligen något bra och roligt men ibland kan det vara nästan en förbannelse när man ”ser” vad det skulle kunna bli av bortsorterade saker. Numera samlar jag mest på textila grejer då de inte tar så stor plats. När jag får tid, när det nu blir, har jag flera idéer på vad jag ska göra av dem.
  Ha en fin vecka!
  Kram RosMarie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s