BLUEBELLS

Photo2608orig  Photo2613

Nu är det bluebell tid! I vissa skogspartier är hela marken alldeles blå. Fantastiskt vackert! Tyvärr ger inte mina foton full rättvisa (kanske p g a att jag använder kameran på min mobil!?!?).
Dessa bluebells är inte precis som våra blåklockor, så därför kan man inte heller översätta bluebell till blåklocka. Dess latinska namn är Hyacinthoides Non-scripta, medan den svenska blåklockans namn är Campanula Rotundifolia.

Photo2616  Photo2617
Om det inte är blått på marken så är det vitt, inte av snö, utan av Wild Garlic. Det luktar vitlök i området runt blommorna. Jag har hört att bladen går att äta, men har aldrig gjort det själv.
Eftersom det inte finns någon Allemansrätt här, vilket innebär att man inte får plocka blommor, bär o s v i naturen, har jag inte ännu utfört denna kriminella handling, inte vad gäller Wild Garlic i alla fall!

Photo2619

Bluebells, wild garlic och orkidé.

Detta inlägg publicerades i årstider m m. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till BLUEBELLS

 1. Anita skriver:

  Känner mig ”som hemma” med dina bilder. Upplevde ju detta för inte alls länge sedan. Underbara blå mattor med bluebells eller klockhyacint som den nu döpts till på svenska. Vi fick också veta att den spanska klockhyacinten, Hyacinthoides hispanica, börjar sprida sig i UK och hota den engelska, Hyacinthoides Non-scripta. Ytterligare en invasiv växt.

  Det ni kallar wild garlic är ramslök. Vi vandrade också längs fantastiska mattor av ramslök och kände den typiska lökdoften. En delikatess, synd att ni inte får plocka bladen.

 2. Britt skriver:

  Det är fantastiskt med alla bluebells.
  Ramslök är verkligen trendigt nu. Får man inte ens plocka några blad och prova?
  Vild vitlök finns det också något som heter. En växt med vit-grönrandiga blad och lila blomma (inte härdig i Sverige).

 3. Ditte skriver:

  Så vackert med en blå matta av ”bluebells”. Och jag är väldigt förtjust i fotona av dina vackra omgivningar. Det ser också så lugnt och rogivande ut.

 4. Cecilia skriver:

  Klart man kan plocka litet ramslök, Kom upp till oss och plocka! Ingen kommer säga ett pip om det!
  Jag har blivit rekommenderad att göra ramslök och valnöts-pesto! Nån som provat?

 5. Inger Almli skriver:

  Hej hur får jag tag i den engelska blue bells med doft- Hyacinthoiedes non- scripta?? Hittar inget företag som kan leverera några lökar? Vill absolut inte ha den spanska versionen!!. Kan du hjälpa mig? Det skulle vara så roligt att få ha dem iträdgården , sett dem i en trädgårdserie för 6-7 år sedan och bara vill!! Kontakta mig gärna om du hittar någon som kan leverera några lökar? knölar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s