GRUVDALARNA  3 – GRUVKATASTROFER

Photo1681

Mellan 1851 och 1920 förekom det  48 stora gruvolyckor i Wales med över 3 000 döda. Många familjer blev drabbade. Hela den manliga delen av vissa familjer utplånades under en och samma  olycka och i en by. Far, son, morfar, farfar, morbron, farbror alla försvann i olyckan.  Alla manliga medlemmar av familjen jobbade ju i samma gruva och därför slog det så hårt. Ekonomiskt sett försvann också alla inkomster för famijen samtidigt. Det fanns gott om änkor och faderlösa barn i gruvdalarna.

DSCF4429

SIX BELLS

Six Bells var en kolgruva med ca 1 300 anställda i The Valleys i södra Wales.

The Six Bells Colliery Disaster inträffade kl 10.45 den 28 juni 1960 och hade fruktansvärd effekt för en hel bygd. Den tog 45 mäns liv och utplånade samtliga män i vissa familjer. Orsaken till olyckan var en explosion av gruvgas. Koldamm i luften antände och explosionen spred sig snabbt. Katastrofen kunde blivit ännu värre om det inte varit för att det endast arbetade 48 män av 125 i denna delen av gruvan p g a underhållsarbeten.

Photo1674  Photo1675

 

50 år efter tragedin byggdes ett monument ”The Guardian of the Valleys” ovanpå den forna gruvan.

Photo1678

Hela monumentet är 20 m högt, 7,4 m sandstenssockel och 12,6 m staty av en gruvarbetar i järnträd. Den väger ca 8 ton. Det var den lokale konstnären Sebastian Boyesen som fick uppdraget. Namn, ålder och hemvist av de 45 offren finns inskrivna på sockeln. Monumentet invigdes 28 juni 2010 av ärkebiskopen av Cantebury, Rowan Williams.

Här kommer några You-Tube videolänkar om ni är intresserade av att se mer från Six Bells:

—En video med bilder av monumentet och Wales nationalsång i bakgrunden:

—En video från invigningen av monumenter. Tal av en av de överlevande och intrevjuv med en av de omkomnas  släktingar. Lyssna på den walesiska accenten när de talar engelska:

— En intervju av någon som var med (vill inte säja mer!)

Ytterligare 2 publicerade avsnitt om gruvorna i Wales finns under kategori: gruvdalarna!

Fler inlägg om gruvkatastrofer kommer senare!

 

Detta inlägg publicerades i Gruvdalarna. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till GRUVDALARNA  3 – GRUVKATASTROFER

 1. Marit skriver:

  Jeg har for ikke lenge siden lest en bok som Ken Follet skrev om bl.a. dette. Det må ha rammet lokalsamfunnet veldig hardt ja. Flott skrevet!

  Ønsker deg en fin helg!

  Klem

 2. Freedomtravel skriver:

  Så hemskt med gruvkatastrofer. Inträffar ju på många håll även idag… Har inte riktigt tänkt förut på att det faktiskt kan utplåna hela den manliga delen av familjer…

  • lenadyche skriver:

   Tack för kommentaren! Ja, det är slut på katastroferna i Wales, men inte i övriga världen och det får katastrofala följder för hela samhällen. För övrigt, ha en fin helg!

 3. Ditte skriver:

  Dessa hemska gruvkatastrofer som händer idag runt om i världen och som har hänt och förstört så mycket. Väldigt intressant att läsa ditt inlägg och se videoklippen. Tusen tack! Skall leta reda på Ken Follets bok och läsa mer.
  Här händer nte så mycket spännande idag mer än att Stockholms maraton pågår…

 4. lenadyche skriver:

  Ja, olyckorna i Wales är över, men inte i resten av världen. Roligt att du tycker om min lilla gruvserie. Ha en härlig helg bland alla löpare!

 5. Ama de casa skriver:

  Fy vilka läskiga gruvolyckor… Rena rama katastroferna!

 6. Veiken skriver:

  Det är så fruktansvärt när det händer olyckor i gruvor. Katastrofen blir så total! Just Six Bells kommer jag ihåg. Jag var 14 år och tog väldigt illa vid mig och tyckte att det skulle vara förbjudet att jobba långt under mark…..Jag tyckte otroligt synd om de familjer som blev drabbade….

  • lenadyche skriver:

   Javisst är det hemskt med dessa katastrofet och att de existerar fortfarande idag! Skulle aldrig vilja jobba under mark, men pratar man med f d gruvarbetare blir svaret ett helt annat. Jag kommer till det senare, samt fler katastrofer, tyvärr får jag säja.

 7. Aggie skriver:

  Att arbeta i gruva är jag väldigt glad för att jag slipper göra, tänk så hemskt…….huuuh.
  Agneta kram

  • lenadyche skriver:

   Ja, fy så hemskt. Skulle aldrig vilja göra det, men som jag skriver ovan är det helt annorlunda om om du är uppvuxen med män runt omkring dej som har i generationer gjort det. Kommer tillbaka till detta! Ha en fin dag!

 8. Fröken Grön skriver:

  Det här var ett väldigt intressant inlägg att läsa. Vi kan nog nästan inte föreställa oss hur hårt livet som gruvarbetare måste vara, både förr och idag. Tycker mycket om den där statyn!
  Må så gott!
  /Anna-Karin

  • lenadyche skriver:

   Tack Anna-Karin, roligt att höra att du gilla mitt inlägg, även om det är hemskt. Statyn är ännu bättre i verkligheten. Speciellt det optiska fenomenet som gör att den ser genomskinlig ut på håll och kompakt på nära håll. Otroligt!

 9. GladiGrönt skriver:

  Tyvärr händer det fortfarande otrevliga olyckor i gruvor. ett hårt jobb. Min svåger jobbade i gruva ett tag i norra Norrland.

 10. Annika skriver:

  Jag ryser bara jag tänker på gruvolyckor! Det var nog väldigt riskfyllt att jobba i gruvor och många tragedier har utspelat sig kring dem genom århundradena! Intressant läsning!
  Ha det gott!

 11. Anne-Marie skriver:

  Det var väl bara 2-3 veckor sedan det var en stor gruvkatastrof i Turkiet där många omkom. Kan tänka mig att det kan påverka en ort väldigt mycket om det blir en stor olycka.
  Det är intressant med murgrönan (ditt tidigare inlägg) som blir som en parasit nästan.
  Ha det bra!

 12. Väldigt intressant. Har lyssnat på klippen och blir så berörd. Vilken fruktansvärd katastrof.
  Elisabeth

 13. Britt skriver:

  Så otäckt och som drabbade så många (och gör än i världen), inte bara de som dog. Vilken otäck död, jag antar att man kvävs. Vad hemskt. I Sverige har vi ju haft en del gruvor, men det har inte varit de katastroferna och inte lika många gruvor.

 14. barabrittiskt skriver:

  Brrr, ja. Tenngruvebyarna i Cornwall har haft det likadant.

  Minns ett avsnitt av Dalziel & Pascoe som handlade om en olycka också.

 15. lenadyche skriver:

  Jag har inte varit nere där. Tycker egentligen inte om att gå ner i gruvor, så undviker det så mycket som möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s