GRUVDALARNA   5  – ANVÄNDNINGSOMRÅDEN FÖR KOL, FÖRR OCH NU

Photo5378  Photo5127

Idag används kol främst för uppvärmning och elproduktion, främst i stora kolkraftverk. Ung 55 % av allt kol används för produktion av el i världen. En stor del används också för direkt produktion av värme, ofta i mindre anläggningar.

I UK används fortfarande en del kol för uppvärmning i hemmen, t ex hos oss, eftersom vi har ett gammalt hus och inte centralvärme eller tillgång till gasledningar.

Vi har vårt lilla kolhus i trädgården. Jag älskar det och vill ha det väl synligt, medan min man som är britt och van vid kol tycker det behöver döljas. Processen att ”ta fram det” ur häcken har påbörjats av mig och nu återstår taket att lagas.

Photo5380  Photo5132

Ut går jag med min lilla kolhink, öppnar luckan och gräver ut kolet och sedan in till kaminen i vardagsrummet. Mestadels använder vi ved, men ska vi t ex vara borta under kvällen håller kolen värmen mycket bättre och glöden finns kvar i flera timmar.

Kol köper vi plastsäckar som levererras av vår ”kolman”. Säckarna häller vi sedan i kolhuset, därför är inte taket fast, utan kan fällas upp. Vi kan också åka upp till skogen någon mil bort  och gå till några små kolgruvor och kolmannen går ner i sin egen lilla gruva och hämtar så många hinkar du behöver.

Även för centralvärme från en panna kan man änvända kol, men det är inte så vanligt längre.

Photo5382  Photo5385

Miljömässigt är det väl inte heller så bra att använda kol och man känner direkt på lukten när man går utanför huset om man själv eller grannen eldar med kol.

Det stora användningsområdet för kol förr var till alla ångmaskiner i samband med den industriella revolutionen i mitten av 1800-talet, lok, båtar, verkstadsmaskiner m m. Samt uppvärmning av alla hus. Genom att känna lukten utomhus när vi själva eldar med kol, kan man föreställa sig hur det var när alla husen i radhuslängorna eldade med kol och alla fabriker likaså. Det måste ha varit fruktansvärt!!!!

Detta inlägg publicerades i Gruvdalarna. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till GRUVDALARNA   5  – ANVÄNDNINGSOMRÅDEN FÖR KOL, FÖRR OCH NU

  1. Marit skriver:

    Jeg husker at mine besteforeldre hadde koksovn som de kalles her 🙂 De fyrte med kull til langt opp på 70 tallet. Men i dag tror jeg ingen fyrer med kull her mer. Søtt litte kullhus du hadde!

  2. Britt skriver:

    Brukar folk förvara sitt kol så? I ett litet kolhus. Men hur ofta måste man gå ut och hämta kol på en dag?
    Dina blombilder har jag också beundrat.

    • lenadyche skriver:

      Dessa typ av kolhus har varit väldigt vanliga, men blir allt färre p g a att man inte längre använder så mycket kol. För oss är det bara ett komplement till ved så den boxen räcker flera dagar. Om vi bara hade använt kol skulle den nog ha räckt två dagar beroende på hur kallt det var.
      Roligt att du tycker om mina blommor. Alltid roligt att visa när det är uppskattat!

  3. Ama de casa skriver:

    Här i Spanien har dom inte uppfattat det där begreppet ”centralvärme”. Här värms husen upp på vintern med AC eller el-/gaselement. Det kan faktiskt vara huuur kallt som helst inne på vintern. Det tror inte folk förrän dom kommer hit och provar på 🙂

    • lenadyche skriver:

      Javisst är det så. Jag tror att även spanjorerna många gånger själva blir förvånade att det kan bli kallt!!!! Som en liten överraskning varje år!

  4. Anne-Marie skriver:

    Verkligen intressant att ni värmer med kol. Visste inte att så många gjorde det fortfarande.
    Vilket sött litet kolhus ni har. 🙂
    Bloggvärlden är allt bra eftersom man alltid lär sig något nytt.

  5. snicksnack71 skriver:

    Va roligt att du tittade in till mig så jag hittade in till dig. Vad intressant med just kol, då det inte används här på det sättet. Fint kolhus, förstår du vill att det ska synas!!

    Kram Kajsa

  6. Jag gillar också kolhuset, bra att du pysslar
    om det. Intressant och läsa om hur ni använder
    kol. Glad midsommar på dig därborta.
    Kramar/AM

  7. Carina skriver:

    Känns som man tar i historian! Det här hade jag ingen aning om. Förstår om det kan kännas lite kluvet med kol men det är ju inte gjort i en handvändning att få bort allt gammalt. Att bygga om huset måste bli jättedyrt. Intressant att läsa 🙂

    Ha det fint i sommaren! Carina

  8. Anita skriver:

    Så intressant läsning och en nyhet för mig att det fortfarande eldas med kol men jag förstår att man måste det i ett gammalt hus. Jag gillar ert lilla kolhus och förstår att du vill pyssla om det och exponera det.

    Ha en fin midsommar!
    /Anita

    • lenadyche skriver:

      Roligt att du finner det intressant! Jo, kol används en del fortfarande. Inte i samma utsträckning som tidigare, men det används. Ha en härlig midsommar!

  9. Gud vilken härlig blogg du har 🙂

    kika gärna in min blogg om du har lust, jag skriver om mitt liv som blivande frisör och även väldigt mycket kläder eftersom jag älskar mode. Jag har även en stor kärlek till min kamera Nikon D3100 så fina bilder blir det också en del av 😀

    Kram på dig!

    • lenadyche skriver:

      Tack för din fina kommentar. Det värmer! Välkommen till min värld i Wales. Nya inlägg varje onsdag och lördag. Har varit inne hos dej och skrivit en kommentar. Ha en fin midsommar!

  10. Veiken skriver:

    Det är intressant att läsa hur man fortfarande på sina håll använder kol som värmekälla. Jag antar att den fasas ut sakta men säkert där den används! Kolhuset får du vårda ömt, även när det inte finns kol därinne! Ha det bra i denna ljusa sommartid! 🙂

  11. Ditte skriver:

    Jag har läst om att kol fortfarande används som värmekälla på olika platser i Storbritannien. Och jag måste säga att ert kolhus är vackert. Under de år vi bodde i Peking, 2007-2010 så var både jag, miljön och de som använde kolen glada för att slippa den. Föroreningarna i stan var enorma när vi kom och givetvis innan dess av just kolen. Sedan när gas och fjärrvärme kom och de kolsldade fabrikerna flyttade utanför stan kom bilarna och fortsatte att förstöra luften . Och peking hade när vi flyttade hem 2010 ca 20 miljoner invånare och biltätheten var enorm. Stora bilar. Men med koleldning så hade luften varit ännu sämre. En tröst, dock en klen sådan.
    Här i Spanien är det kallt inomhus vintertid, och ac:n får värma plus några oljeelement. Dålig isolering…Men man härdas…
    Trevlig midsommar önskar jag dig! Och jag antar att du har lätt för att finna din midsommarbukett. Själv får jag köpa en i år.

    • lenadyche skriver:

      Jag verkligen älskar mitt kolhus och taket kommer att repareras inom en inte för lång framtid, hoppas jag. Som du säjer kan det bli kallt i Spanien vintertid, vilket säkert inte många tänker på, men husen är ju framförallt byggda för att hålla ute värmen och inte hålla inne den! Ha en trevlig midsommar!

  12. barabrittiskt skriver:

    Varken kol eller ved är miljövänligt att elda med tyvärr men mysigt är det ju. Höstar i Nordengland luktar det verkligen fukt och kol om vartannat i städerna så för mig är det sentimentalt trots allt. Hade ingen aning om att man kunde köpa det hos smågruvor – som en tysk vingård dit man åker med sina dunkar, haha.

    • lenadyche skriver:

      Fukt, ja det är fuktigt överallt och tyvärr är det många som inte har på tillräckligt med värme så kläder och grejer stinker. Det är inte alltid fråga om att ha råd, det är snålhet med värme också. Vet flera på nära håll som skulle ha råd att ha varmt, men snålheten bedrar visheten, tyvärr. Uppe i skogen bakom oss finns speciella lagar som gör att vissa har tillåtelse att ha sin egen lilla kolgruva. Får nog ta och skriva om detta någon gång, även om det är i England. Ha en fin midsommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s