GRUVDALARNA  6  –  MERTHYR TYDFIL + OM MANTALSSKRIVNING

Eftersom det är semestertider och jag kommer att jobba en del utomlands kommer jag att ha mycket begränsad tillgång till internet och väldigt lite tid att besvara era kommentarer. Kommer dock att ta igen detta senare. Bloggen forsätter däremot med inlägg varje onsdag och lördag! Ha en bra sommar allihop!

MERTHYR TYDFIL

DSCF4391

Merthyr Tydfil är en stad i södra Wales. Idag med ca 30 000 invånare, men det var en gång Wales största stad. Det något konstiga namnet uttalas Mörtha Tidfil och kommer från legenden om helgonet Tydfil, som var martyr, så det blev martyren Tydfil.

Staden kom att bli av stor betydelse för Wales och dess ekonomi. Närheten till järnmalm, kol, kalksten och vatten gjorde läget perfekt för järnverk.

Järnet behövdes för flottan till kanoner och senare för järnvägen och även för export till bl a Ryssland för byggandet av Transsibiriska järnvägen. Kolet behövdes för all industri och ångmaskiner.

Befolkningen år 1801 var 7 700, men redan 50 år senare, 1851, var invånarantalet 46 000 och därmed Wales största stad. 1861 hade man 52 000 invånare. Arbetskraft kom från hela Europa, t ex var ca 10% av invånarna från Irland. Många kom också från England, Spanien och Italien. Också många judar kom hit och i mitten av 1800-talet byggdes en synagoga i Merthyr.

Flera järnvägaslinjer byggdes till kusten för utskeppning av järn och kol.

Photo1670

Redan i slutet av 1800-talet kom nedgången för stadens järnverk. Det geografiska läget, flera mil från kusten, blev allt mindre praktiskt och dyrt och flera järnverk lades ner. 1930 var alla nedlagda och under vissa perioder var upp till 80 % av den manliga befolkningen arbetslös och ca 27 000 människor flyttade bort från Merthyr. Undet 2:a världskriget kom en kort och liten uppgång genom krigsrelaterad industri. Efter kriget öppnade amerikanskägda Hoover en stor fabrik för tillverkninga av dammsugare och tvättmaskiner. Flera andra företag etablerade sig också här. De flesta nu nedlagda.

1992 testades en ny angina medicin i Merthyr. Det visade sig att den hade erektionsstimulerande effekter. Denna upptäckt skapade basen för Viagra.

Idag anses av många Merthyr som en av de allra värsta platserna i UK.  Stor långtidsarbetslöshet och nergång syns tydligt i staden.  En Chanell 4 serie rankade 2007 Merthyr som den 5:te värsta platsen att leva på i Storbritannien.

År 2006 öppnades en dagbrottskolgruva strax utanför staden, Ffos-y-fan. Man har också försökt flytta några walesiska parlamentskontor hit, med det är en droppe i havet. Man har också försökt dra igång några kulturprojekt, men inget har visat någon större förändring.

För turism finns inget, inget i centrala Merthyr, endast strax utanför staden.

Vill man se något vackert, åk någon annanstans, vill man se det verkliga livet i The Valleys idag, besök Merthyr!!!!!

Photo3788  Photo3780

Photo3783  Photo3787

Utanför Merthyr finns Cyfarthfa Castle, som ser ut som ett gammalt slott, men är byggt på 1820-talet som bostad åt familjen Crawshay vilka gjorde stora pengar inom järnindustrin. Huset var i familjens ägo till 1908 då det såldes till staden Merthyr. Bottenvåningen och källaren öppnades för allmänheten som museum, medan resten av huset huset kom att användas som skola. Parken som omger huset är öppen för allmänheten och innehåller bl a en damm, stigar, rabatter, skog, en miniatyrjärnväg. Museet tillhör walesiska staten och är därför gratis. Det ger en bra historiebeskrivning av Merthyrs intressanta historia och är mycket väl värt ett besök.

MANTALSSKRIVNING

(repris från juni 2013)

Personnummer existerar inte här.

Vad man har är ett National Insurance Number. Detta behöver man uppge för att söka jobb etc.

Inte heller mantalsskrivning, vilket svenskar kanske tycker är lite konstigt.

Man registreras när man föds här, men inte vart man flyttar sen. Dödsfall registreras också, men dessa är inte sammanlinkade, vilket innebär att det inte är så svårt att överta en död persons identitet eller t ex använda dennes körkort för fortkörningsböter.

Detta innebär ju också att det är väldigt lätt att på så sätt ”gömma sig” här. Svårt att hitta fäder som ska betala underhåll, svårt att driva in skulder, skatter m m. Det finns ganska många John Smith och David Jones här! Liksom många som inte betalar skatt eller sin skulder. Man flyttar helt enkelt och uppger ingen ny adress.

Fördel är ju för de som vill gömma sig. Enkelt!

Därför har man inte heller riktigt koll på hur många människor som bor i landet.

Detta inlägg publicerades i Gruvdalarna, Om Wales. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till GRUVDALARNA  6  –  MERTHYR TYDFIL + OM MANTALSSKRIVNING

  1. Britt skriver:

    Så deprimerande. Och där bor också folk som försöker få till livet så bra som det går. Det finns någon TV-serie som heter ungefär ”Där ingen skulle kunna tro att någon bor”. Det låter litet så.
    Intressant läsning.

  2. Anne-Marie skriver:

    Tycker om Europas alla gamla fina slott och andra kulturbyggnader.
    Här i ”the new world” har vi ju inget sådant överhuvudtaget.
    Merthyr Tydfil låter inte som någon vidare plats.
    Ha det gott!

  3. Anna Johansson skriver:

    Intressant läsning Lena! Jag blir allt mer sugen på att besöka ditt Waeles å då vill jag se både framsidan och baksidan av medaljen!

  4. Ditte skriver:

    Tack för ännu ett spännande och intressant inlägg. Det är så roligt att få veta mer om saker och ting.
    Och jag är fast besluten att det måste bli ett besök i Wales vid tillfälle. Har tänkt mig till Krigsarkivet i London vid tillfälle och då skulle det passa bra med att även besöka Wales och lära mig ännu mer. Ja, naturen vill jag förstås också se…

    • lenadyche skriver:

      Tack för din fina kommentar. Jag är i Sverige nu och har inte internet tillgång så mycket. Har därför inte varit inne hos dej, men har ínte övergivit dej! Välkommen till Wales!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s