USK RURAL LIFE MUSEUM 1 och OM ID-HANDLINGAR

Muséet grundades i en gammal lada i en liten by 1966. Det startade med en liten samling av gamla jordbruksföremål. Flera grannar blev intresserade och samlingen utökades snabbt. 1981 var utrymmet alldeles för lite och man flyttade till den nuvarande platsen, en omgjord ladugård mitt i den lilla staden Usk i syd-östara Wales.

DSCF4666

Idag har man ca 5 000 föremål från den viktorianska tiden till idag. Mycket intressant.

DSCF4667

När jag var på besök tänkte jag ta några foton och skriva några ord, men det blev inte riktigt så! Det blev över 100 bilder p g a att det var så intressant. Dessutom har jag fått förfrågan om att skriva lite om landsbygd och jordbruk så det här får bli några bidrag till denna önskan!

Detta första inlägg kommer att bli ett litet collage och en liten inblick  i vad muséet har att erbjuda.

DSCF4702  DSCF4673

DSCF4735  DSCF4704

DSCF4778  DSCF4671

DSCF4763  DSCF4711

DSCF4755  DSCF4786

DSCF4679  DSCF4680

DSCF4675  DSCF4765

DSCF4795  DSCF4687

 

ID-HANDLINGAR (repris)

Här är man inte mycket för att visa sitt ansikte på bild.

Naturligtvis har passet en bild. Men inte körkortet. Det håller på att ändras, så nya körkort är liknande våra plastkörkort med bild. Gamla körkort har ingen bild och består av ett stort papper ihopvikt. Här står data om innehavaren, vilket kan stämma in på många människor. Fortfarande kan man t ex inte hyra bil här med brittiskt plastkörkort, man måste också visa upp pappersarket, om det inte ändrats den sista tiden.

När man går till läkare visar man ingen legitimation, utan säjer bara namn, födelsedatum och adress. Uppgifter som enkelt kan hämtas på Facebook och telefonkatalogen.

När man vill ha ett bibliotekskort visar man upp en räkning eller kontoutdrag för att bevisa vem man är och var man bor. Inte idkort, som ju inte finns här. När jag skulle ha bibliotekskort kom jag med mitt körkort, de tittade och undrade vad de skulle ha det till. Nä, jag skulle ha en räkning med mig som identitet. Gissa om jag som svenska och van vid kontroll från staten blev förvånad. Och säkert också bibliotekspersonalen med en tokig människa som kommer och visar en bild av sig själv. Kulturkrock!

Många människor har inte en giltig idhandling.

Identitetsstölder är ett problem här, kanske inte så konstigt.

Idkort har varit under debatt här. Förslaget var att alla skulle ha ett idkort och det skulle kosta pengar att få det. Vilket ramaskri!!! Förslaget lades ner!

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Om Wales, Socialt. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till USK RURAL LIFE MUSEUM 1 och OM ID-HANDLINGAR

  1. Anita skriver:

    Intressant inlägg, både bilderna från det härliga muséet och det om ID-handlingar. Tänk så olika det kan vara mellan olika länder. Dessvärre så ökar ID-stölderna även här i Sverige. Vi har haft lås på brevlådan i många år för att ingen obehörig ska komma åt vår post.

    Ha det gott i sommarvärmen 🙂
    /Anita

  2. Ditte skriver:

    Spännande museum! Och roligt att få ta del av det liv som levdes här förr. Här skulle jag kunna titta länge.
    Vad gäller ID handlingarna förstår jag att det blir en kulturkrock. Men det är väl bara att ”gilla läget”. Dock svårt att förstå ett system där man faktiskt inte behöver visa vem man är. Men jag antar att man måste ha internationellt iD kort eller pass för att flyga. Eller räcker det med en räkning där också för att visa vem jag är..Nåja , skämt åsido, men lite svårt som svenska att förstå. Men man behöver inte förstå allt.

  3. Spännande med olika kulturer. Tänk så olika vi kan vara fast det egentligen inte är så långt borta.

    Önskar dig en fin helg.
    Elisabeth

  4. Pingback: MININMILÖN och USK RURAL LIFE MUSEUM 4 | Lena i Wales

  5. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2014 juli – december | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s