GRUVDALARNA  8  – BLAENAVON STAD

P g a att jag är borta på jobb kan jag kanske inte svara på era kommentarer direkt, men de kommer förr eller senare! Var jag är får vi veta på onsdag!

 

DSCF4463  DSCF4458Blaenavon är en stad på ca 6 000 invånare i The Valleys i södar Wales. Från att ha varit en sliten stad har den idag tagits upp på UNESCOs Världsarvslista. Inte dåligt för en liten stad i södra Wales!

DSCF4451

Staden Blaenavon växte upp runt järnverket som öppnades 1788. Sedan kom stålverket och kolgruvorna vilka fick stadens befolkning att växa till 20 000 invånare. Järnverket lades ner år 1900 och gruvan 1980.

Blaenavon historia är mycket intressant. Under 1700- och 1800-talen kom hundratals familjer hit från många olika länder. Historien spänner också över en period av stora förändringar, politiskt, socialt, kulturellt, ekonomiskt och fysikt. En tid av stora omvälvningar från uppgång till fall och ny uppgång. En era när järn och kol från Blaenavon spreds över hela världen och så även dess invånare som spred sin kunskap världen över.

Efter att gruvan lades ner gick det snabbt utför för staden där byggnader förföll och det såg allmänt trist ut. Men så bestämde man sig för att ändra på detta och när kolgruvemuseet öppnades 1983 fick staden en början till ett uppsving, vilket sedan fortsatte så bra att man kom med på världsarvslistan år 2 000. Idag är staden ett stort turistmål. Sade någon för 20 – 30 år sedan att de skulle semestra eller uppleva kultur i The Valleys hade de blivit utskrattade. Idag är läget annorlunda.

DSCF4475   DSCF4476

Radhuslänga efter radhuslänga. På baksidan finns en liten trädgård och en gata som gör att man kan komma till baksidan utan att gå genom huset. Vanligt är också back to back, där gatan mellan husen saknas och för att komma in i trädgården måste man gå genom husen.

–Blaenavon Heritage Centre. Beläget i f d St Peter`s School mitt i staden.

DSCF4454  DSCF4450

DSCF4452  DSCF4449

Här finns en permanent utsällning om livet i Blaenavon samt ett trevligt café med vacker utsikt över bergen.

–Working men´s Institute

DSCF4462

Dessa typ av byggnader finns runt hela landet i de olika städerna.  Här fanns bibliotek, läsrum, samlingssalar m m. Här samlades arbetarna för att förkovra sig och diskutera aktuella ämnen.

–Broad Street. Huvudgatan i Blaenavon anlagd i mitten av 1800-talet. År 1901 fanns det totalt ca 200 kommerciella byggnader med affärer, pubar m m. I slutet av 1900-talet stängdes många. Idag idag finns ca ett 30-tal kvar.

DSCF4468  DSCF4470

Bland dem finns den fantastiska Blaenavon Cheese. Vanlig cheddarost lagras i den gamla gruvan och tas sedan upp och smaksätts med flera olika smaker. Varje smak har sin egen färg på vaxet runt osten, t ex min favorit lök, marmelad och cider är klargul. Lätt att hitta sin favoritost bland olika sorter.

DSCF4469  DSCF2982

I nästa avsnitt mer från gruvmuseet Big Pit i Blaenavon.

Detta inlägg publicerades i Gruvdalarna. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till GRUVDALARNA  8  – BLAENAVON STAD

  1. Britt skriver:

    Håller med – det är inte dåligt för en så liten ”håla” att komma med på UNESCOs lista. Det ska de ha en eloge för, för det har säkert krävts mycket arbete för det. Kul med ostarna.
    Nu ser man fram emot gruvmuseet. Vilket bekvämt och billigt sätt att resa (för mig)

  2. Anne-Marie skriver:

    Spännande med gamla, historiska städer.
    Sådant har vi inte direkt här i USA.
    Ostarna låter mycket goda!

  3. Anna Johansson skriver:

    Måste ju bara bli en resa till ditt vackra Wales! Så många intressanta och vackra platser!

  4. Birgitta skriver:

    Rest runt i England och Scotland har vi gjort men Wales har vi bara nosat på. Hoppas vi kan ta oss en tur.
    Birgitta

  5. Ama de casa skriver:

    Min kusins man är från Wales, och vi har pratat många gånger om att åka dit tillsammans (trots att han har hotat med att vi måste kolla in en cricketmatch, haha! 😉 ). Nån dag hoppas jag att det blir av 🙂

  6. Veiken skriver:

    Mycket intressant inlägg. Det är otroligt hur allt förändras med tiden….. Det är absolut inte fy skam att vara på UNESCOs världsarvslista. Jag älskar ost och cheddar är en favorit, men jag känner mig tveksam till smakerna lök, marmelad och cider när dom samsas i samma ost! 😉

  7. Lotta Zachau skriver:

    Hej Lena, jag såg att du läst min blogg för ett tag sedan men nu först gav jag mig tid att läsa din blogg. Härlig blogg du har! Läste först inlägg men blev så nyfiken så jag fick läsa lite mer om dig och anledningen till att du bor i Wales. Jättetrevliga, intressanta inlägg och berättelse du skriver! Jag, som många andra, vill gärna besöka Wales. Vi pratar om Skottland, Wales och nu på senare år andra delar som Shetland osv. Jag stickar och är så förtjust i ullgarn från utlandet, så jag drömmer om en ”ullresa” där även maken kan ta del av annan kultur som tex whiskey 🙂 Tur för mig att du lämnade ett fotspår i min blogg, så att jag hittade dig 🙂 Ha det allra bäst!

    • lenadyche skriver:

      Tack Lotta! Roligt att du tycker om min blogg och är intresserad i Wales. Nya inlägg varje onsdag och lördag. Skottland ja, kolla in bloggen imorron så blir det en överraskning!

  8. Där skulle man ha ostprovning, cheddar är
    så gott. Spännande jobb du har, med många
    resor.
    Kramar/AM

  9. Ditte skriver:

    HIstoria är så spännande! Jag är glad över att jag får lära mig så mycket nytt om Wales och annat du skriver om. Och att finnas med på UNESCOS världsarvslista är en bedrift i sig. Tänk dessa små städer och platser som har en så rik historia och mycket att berätta. Faschinerande.
    Dina bilder som illustration ger också väldigt mycket.
    Spännande att få höra var du nu befinner dig.

  10. barabrittiskt skriver:

    Åh den osten måste jag ha!
    Det här står också på min lista sedan länge – gruvintresserad som jag är.

  11. Carina skriver:

    Ingen cheddar i världen smakar lika bra som den jag äter i UK. Skulle vara kul att pröva sorterna du visar… Jag har en välsorterat ostdisk i en saluhall och de har börjat ta in en hel del engelsk ost… Vansinnigt goda 🙂 Cheese and pickles är favorit sandwichen 🙂

    • lenadyche skriver:

      Kanske kan de beställa in litewalesisk ost till dej! Så den kan spridas i Sverige! Ha det bra!

      • Carina skriver:

        Mmm… till jul brukar de ha en ost som är skapad av flera olika ostsorter i olika lager. Färgerna är också olika. Den är helt fantastisk men Yorkshire fladdrar i minnet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s