GRUVDALARNA 10 och lite trädgård

NATIONAL UNION OF MINERS

DSCF4419  DSCF4421

National Union of Miners är en fackförening för kolgruvearbetare i UK.

Den grundades 1945 som en omorganisation av Miners Federation of Great Britain, vilken kom till 1888.

Den är mest känd för sin roll i den tre riksomfattande strejkerna i UK 1972, 1974 och 1984-85. Den var under 1900-talet en de starkaste fackföreningarna i UK och hade ett stort politiskt inflytande.

Dess politiska inflytande försvann efter  Gruvarbetarstrejken 1984-85 och nedläggningar av nästan alla gruvor.

Strejken 1912 var den första nationella kolgruvearbetarstrejken i UK. Denna gällde framförallt sänkta löner. Efter 37 dagar avslutade regeringen strejken genom att lova en minimilön.

Ofta ägdes gruvorna av rika engelsmän, vilket också stack i ögonen på de hårt arbetande gruvarbetarna. Vinsten kom ibland dem till nytta, men ofta gick det till ett liv i överflöd i England.

PLOMMONTID

Vi hade ett stort plommonträd i trädgården, men eftersom vi bor på en kulle och trädgården lutar och trädet stod vid tomtgränsen till en stig blev det för stort och stigen började rasa, så vi var tvugna att såga ner det…

DSCF6711  DSCF6713

… men från ett skott som råkade bli kvar har det nu vuxit upp ett nytt ”lagom” träd som ger massor av frukt…

DSCF6709  DSCF6710

… att ta in och ätas upp av mig! Min man tycker inte om plommon!!! Jag njuter av varje tugga och att ta dem från min vackra skål i Portmeirion porslin…

DSCF6822

… en del av dem går också ner i pannan för att kokas och frysas.

DSCF6716

Jag har inga egna bönor, men min generösa granne har!!!!! Älskar bönor!!!!

DSCF6860DSCF6863

Fiskarna mår bra i vår lilla damm…

DSCF7365DSCF7363

DSCF7364DSCF7366

… nyponen är på gång…

DSCF6864  DSCF6865#

…fuchsian blommar, både röd och …

DSCF6871  DSCF6869

… och lila…

DSCF6873

DSCF6875  DSCF6877

… liksom min vackra buske…

DSCF6880

… en del av mina blommor finns kvar i trädgården och en del…

DSCF6855

…hamnade i en vas inomhus! Ha en fin helg!!!

Missa inte MÅNADENS UTLOTTLING! Klicka!

Detta inlägg publicerades i Gruvdalarna. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till GRUVDALARNA 10 och lite trädgård

 1. Steve skriver:

  Det är en härlig mix av allmänbildning och vardag du bjuder på. Underbara bilder.

 2. Znogge skriver:

  Oj, så mycket frukt det var på ert plommonträd! En av mina favoritfrukter som jag gärna äter. Tyvärr har vi inte kvar vårt träd men jag funderar på att sätta ett nytt. Inga rotskott här inte…

  Önskar en trevlig helg!

 3. Veiken skriver:

  Där vi bodde förut hade vi ett plommonträd som förgyllde hösten varje år. Tyvärr kunde vi inte ta det med oss. Jag älskar fuchsiorna som växer i UK och på Irland. Det är så otroligt vackert utefter vägarna med dessa buskar.
  Det var inte lätt för gruvarbetarna förr. Det är förresten inget latmansgöra idag heller!

 4. Anita skriver:

  Som vanligt är det väldigt intressant att läsa dina inlägg. Jag minns nyhetssändningarna om strejken 1984-85. Jag ska erkänna att strejkerna 1972 och 1974 kommer jag inte direkt ihåg. Kanske hade jag för mycket annat i huvudet på den tiden 😉

  Vilken tur du har att du får ha plommonen ifred. Jag älskar plommon. Vilket fantastiskt träd som vägrade ge upp trots att ni var tvungna att fälla det. Det kom tillbaka som ett riktigt svenskt ”lagomträd”. Vi hade ett plommonträd som gav massor med ljuvligt goda plommon. Så helt plötsligt tvärdog det. När vi grävde upp det så upptäckte vi mängder av myror. Troligen hade dom grävt gångar runt rötterna (är tydligen vanligt) vilket gjorde att trädet inte fick tillräckligt med vatten. Nu har vi ett nytt plommonträd som i år för första gången gett frukt. Jag njuter!

  Dina fuchsior är helt makalösa. Jag är väldigt avundsjuk ska du veta 🙂 Mina fuchsior (som jag har som krukväxter) fick spinn i sommar. Jag klippte bort allt, bytte jord, tvättade och putsade stammarna. Nu börjar nya späda blad dyka upp till min stora glädje. Det är två uppstammade exemplar så jag vill gärna ha dom kvar.

  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  /Anita

  • lenadyche skriver:

   Fuchsiorna trivs verkligen i min trädgård och många andras också för den delen. Vi har ju lite varmare klimat här utsträckt över hela året. Så jag är också väldigt glad för dem. Knepigt med ditt plommonträd. Har inte hört talas om det förut. Ha en fortsatt fin helg.

 5. Steel city anna skriver:

  Makalöst avundsjuk på dina plommon! Ser så goda och söta ut. Blir alltid besviken på de i affären.

 6. Lowa skriver:

  Säg nu inte att det är Viktoria plommon du har?! Då blir jag bara föööör avundsjuk!

 7. Ama de casa skriver:

  Så himla mycket vackert där i trädgården! Vilken tur att mannen inte gillar plommon och att du har en generös granne. Eller du kanske pallar bönorna? 😉

  • lenadyche skriver:

   Det är inte lätt att palla där jag bor för alla känner mer eller mindre varandra och skulle jag göra det skulle jag behöva maskera mej rejält, ha, ha!!! Nä, mina grannar är generösa!

 8. Så fint det blommar hos dig, och så mycket
  plommon. Bönorna blev stora iår, jag får också,
  fast av en kollega.
  Kramar/AM

 9. Vackra och goda plommon! Ja, och så mycket er trädgård bjuder, härligt! Att skörda är underbart, att plocka in buketter likaså. Lyx i vardagen!
  Allt gott!
  /Katarina

 10. Linda skriver:

  Så härligt med plommon! Vi planterade ett träd för fem år sedan och i år fick det frukt för första gången. Tittade på frukterna förra helgen och tyckte att de behövde bli lite mer mogna. I går upptäckte jag att trädet var tomt. Hoppfullt knuffade jag på trädet både länge och väl, men inte ett endaste spår efter några plommon. Någon med stor näbb måste ha varit här. Och jag som så gärna hade velat få smaka 😉

  Kram
  //Linda

 11. Ditte skriver:

  Precis som Steve och andra skriver så är det roligt att ta del av blandningen av fakta och annat.
  Jag försöker ju att lära mig/göra fem nya saker varje dag och det här hjälper mig mycket. Jag är ju bl.a. både historie, geografi och samhällsintresserad. Ja, intresserad av det mesta…
  Din trädgård är så vacker och jag njuter av bilderna. Och tack vare dig har jag nu till vardags börjat använda en hel del gammalt vackert porslin. Varför skall det stå i skåpen, där gör det ingen människa glad.
  Soliga Stockholmshälsningar

  • lenadyche skriver:

   Roligt att mitt porslin har inspirerat dej! Ibland vill det bara så lite till för att något stort ska hända. Njut av det vackra! Glad att du bycker om min lilla blandnig av dittan och datta. Ha det bra i Stockholm!

 12. Ingabritt skriver:

  Oj, så mycket härligt du har i din trädgård! Ett riktigt paradis…

  • lenadyche skriver:

   Hej Inga-Britt! Välkommen till min värld i Wales. Nya inlägg varje onsdag och lördag. Det var mycket intressant att titta in hos dej och det kommer jag att fortsätta med. Croeso y Cymru! (Välkommen till Wales på walesiska)!!! Tack för din kommentar!

 13. Anne-Marie skriver:

  Minns faktiskt inte dessa gruvstrejker. Borde ha kunnat minnas den på 80-talet men var litet väl ung för de i början av 70-talet.
  OJ, vilka fuchsior du har. Helt otroligt. Fuchsian är nog en av mina favoritblommor.
  Och plommon – så gott! Vi hade ett litet, äldre plommonträd i trädgården i Enebyberg (där jag växte upp) som också gav massor med plommon.
  Ha det gott!

  • lenadyche skriver:

   Jag gläds också åt mina fuchsior! Vi har ju någorlunda varmet klimat här om man räknar på hela året, så fuchsior växer bra här Varmare än i Sverige, men troligrn kallare än i dina trakter?!?!Och plommona är goda! Ha en bra vecka!

 14. Vilka fina plommon på det nya lagom stora trädet. Vi har bara äppel- och päronträd i trädgården. Inte ett enda päron i år tyvärr.
  Det var förstås lönsamma de där gruvorna, men inte på 80-talet. Det var ett jäkla liv med strejkerna och Maggie då. Och hon gick segrande ur striden.

  • lenadyche skriver:

   Det kommer mer om Maggie och strejkerna i nästa och sista avsnittet av Gruvdalarna senare. Jag har varken päron eller äpplen, men en granne har äpple, så det är ju bra för mej!!!

 15. Ingrid skriver:

  Hej Lena!
  Jag har tagit mig friheten att nominera din trevliga blogg till något som heter ”Top Destinations to Go There”, läs mer på http://www.booked.net/gothere och mitt eget inlägg på http://www.carpementon.com. Om (frivilligt, förstås) du tycker att det är kul och vill vara med på den sk ”utmaningen” ska du skriva ett eget inlägg om 5 favoritdestinationer och nominera 5 andra bloggare. Det står inget i reglerna om språk, så jag utgår från att svenska är ok. Som sagt, var med om du vill, strunta i det annars.

  Mvh Ingrid på http://www.carpementon.com

  • lenadyche skriver:

   Tack Ingrid för nomineringen! Tycker det verkar en jättebra ide. Ska läsa igenom vad jag ska göra och när. Ska snart ut på reseledarjobb igen och då är tiden knapp, samt göra ett gästbloggande. Hoppas det ska funka att vara med i denna utmaning!!!

 16. Plommon som är så gott! Än så länge har vi bara äppel- och päronträd på tomten. Kanske att de ska få sällskap av lite plommon?

  Regniga hälsningar från Anders i Postgården

 17. Åse skriver:

  Vilken härlig bildkavalkad, plommon så gott, önskar att jag hade ett träd. Gruvlamporna är super fina några sådana skulle kunna få flytta hem till mig. Kram Åse

 18. Jessica skriver:

  Hej Lena! sån blomsterprakt hos dig fortfarande..fick massor av äppen o plommon av en bekant bara att sätta igång att baka hi hi.. här regnar det så hösten har verkligen intagit oss..ha en fin kväll kram kram Jessica

 19. sockenvagenssota skriver:

  Wow vilken rikedom i frukt och annat växbart! Plommon är en favorit här, så jag är allt lite avis på dina tillgångar ;-D Ha en fin kväll! KRAM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s