TRELLECH, en annorlunda by.

Denna vecka har jag gästbloggat hos Hallins Reseblogg på Resia.

Gå in på länken nedan och ta en titt!

http://blogg.resia.se/2014/09/11/sevardheter-i-wales/

TRELLECH

Tryleg på walesiska. Tre = stad och liech = skiffer.

Trellech är en liten by i Monmouthshire i sydöstra Wales. Byn ligger i ett s k Conservation Area, vilket innebär ett skyddat område vad gäller natur, kultur eller ekologi.

DSCF7084  DSCF7025

En liten by med härliga stenmurar..

DSCF7011  DSCF7008

…bondgårdar och mer stenmurar…

DSCF7015  DSCF7016

… vackra hus med vackra trädgårdar…

DSCF7070   DSCF7069

…en gamla telefonbox och brevlåda fortfarande i bruk. Jag kunde inte fatta min lycka när jag såg vad som stod på brevlådan, V R = Victoria Regina, en postlåda från slutet av 1800-talet, mycket ovanligt!!!…

DSCF7040

…stora vägen kröker sig skarpt mitt inne byn…

DSCF7012  DSCF7014

…ett gammalt slakthus där vägen gör en annan krök. Ur vattenkaret drack djuren sitt sista vatten innan det bar av.

Det är svårt att idag förstå att Trellech under medeltiden var en av Wales största och mest betydelsefulla städer.

Troligen grundades staden av De Clare familjen för utvinning av järnmalm och kol för vapentillverkning.

År 1288 hade staden ca 10 000 invånare, ca ¼ av Londons dåvarande invånarantal.

År 1291 förstördes staden till stor del genom krig.

Under 1340- och 50 talen drabbades staden två gånger av digerdöden och minskade i betydelse. Ca 75 – 200 miljoner människor i Europa beräknas ha dött av digerdöden under knappt 10 år. Det debatteras fortfarande om ur den spreds men troligen via svartråttor som bar på pestlopper. Råttorna levde nära männniskor och när de dog tog lopporna sin tillflykt till människor, som sedan spred smittan till varandra. Digerdöden heter på engelska Black Death. Ordet digerdöd kommer troligen från ordet diger som betydelse stor. (Tror inte ordet diger används i svenskan så ofta nuförtiden, men jag minns att det användes i min barndom bl a i samband med utbildning. Man sa att någon hade en diger utbildning, alltså studerat mycket.)

DSCF7024  DSCF7028

Mitt i byn ligger Chruch of St Nicolas som är k-märkt. Från 1300- 1400- talen, men troligen var där den träkyrka där redan på 700-talet. Tornet är från slutet av 1700-talet. De gamla tornet förstördes vid ett åskoväder. Kyrkan har renoverats vid flera tillfällen de senaste århundradena…

DSCF7034

DSCF7029  DSCF7035

…gräset är nyslaget och kyrkogården är relativat välskött jämfört med många andra kyrkogårdar i landet…

DSCF7060  DSCF7064

… mitt i byn, vid en annan krök, vid kyrkan, ligger förstås puben…

DSCF7062  DSCF7066

…vackra blommor inringar uteområdet.

Tillbaka till byns historia:

På 1400-talet utsattes den för krig igen och i o m inbördeskriget på 1640-talet försvann staden nästan helt.

Man har länge vetat att Trellech en gång varit en stor stad, men inte exakt var i byn den legat. På 1990-talet påbörjades arkeologiska utgrävningar genom University of Wales, Newport. Man började gräva runt kyrkan i byns mitt, där man alltid trott att staden legat, men fann inte så mycket.

DSCF7086  DSCF7093

Den unge lokale arkeologen Stuart Wilson påstod tidigt att det inte alls var där staden legat, utan på ett fält lite längre bort. Inte många lyssnade på honom. Då fick han tillåtelse av ägaren att börja gräva och vad fann han? Naturligtvis lämningar av staden. För egna pengar och ett banklån köpte han fältet för att få friare händer i sitt grävande.Med sin övertygelse gick han emot unitversitetet och lyckades! Jag beundrar honom för hans övertygelse och enorma engagemang. Han är dessutom en riktig personlighet och jag är glad över att känna honom och få ta del av hans enorma kunnande. Och att få förekomma på samma foto som honom!!!

DSCF7085  DSCF7087

Stuart har deltagit i flera BBC producerade TV-och radioprogram.

På fältet fortsätter han gräva och har frivilligta till hjälp. Bidragen från staten är minimala.

Idag debatteras inte längre stadens läge och från universitetet är det ganska tyst!!!!

DSCF7082

DSCF7080  DSCF7081

The Virtuous Well, dygdens källa, också känd som St Annes källa ligger vackert i utkanten av byn. Den säjs vara järnrik och ha helande verkan.

DSCF7046 - Copy

Tump Terret, är en kulle i utkanten av byn där en gång en fästning med vallgrav runt har legat. Troligen från 1100-talet. Endast kullen finns kvar…

DSCF7041 - Copy  DSCF7043 - Copy

…för att ta sig dit från kyrkan måste man haka loss den gamla kedjan och sedan börjar vandringen…

DSCF7044 - Copy  DSCF7045 - Copy

…genom ytterligar fler grindar och passera gamla ladugårdar…

DSCF7054  DSCF7048 - Copy

…när man väl tagit sig upp för branten (Och ack var det brant!!!)…

DSCF7050  DSCF7051

… har man en vacker utsikt över nejden…

DSCF7052  DSCF7053

…några djur hade också tagit sig upp och lämnat bevis. Hur jag skulle ta mig ner hade jag inte tänkt på innan, men det gick bra.

HOWARD MARKS är välkänd i UK, men inte i Sverige. Han bodde i Trellech under 1970-talet då han var verksam som mest. Vem var han? Vad gjorde han?

Han föddes 1945 i Wales och f d cannabis smugglare och numera författare.

Han var en cannabis smugglare av stora mått, tonvis till värden av miljontals Pund och var känd för alla sina framträdanden i domstolen. Troligen hade han också kontakter med flera kända organisationer i den undre världen.

Till slut dömdes han i USA till 25 års fängelse, men frigavs 1995 efter bara 7 år.

Trots sina 42 olika identiteter blev han känd som ”Mr Nice”.

Han var uppvuxen i ett medelklasshem och var walesisktalande. Han studetade fysik i Oxford, där han introducerades till cannabis. Efter att en nära vän dog, svor han på att han aldrig skulle ägna sig åt tyngre droger. Han lyckades ta sin examen som fysik lärare, troligen mest genom en mycket kort tids intensivstuderande och fusk, trots långa tider i cannbisdimman, istället för att gå på föreläsningar. Men istället för att undervisa fortsatte han studera i London fram till 1970. Tills dess hade han bara försett sina närmaste med cannabis. I London fick han nu möjlighet att sälja i större skala och skaffade sig internationella kontakter. Som tidigare inte straffad var han svår för polisen att fånga. Han var dessutom genom sin utbildning mycket vältalande och hade ett akademiskt sätt som tilltalade bl a domstolen.

Efter frigivandet blev han författare och även politiker med enda mottot, fritt cannabis!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

44 kommentarer till TRELLECH, en annorlunda by.

 1. Steve skriver:

  Sedan jag började läsa din blogg så har min fascination för Wales märkbart tilltagit. Jag har t o m börjat följa Swansea i Premier League. Idag ska jag titta på toppmatchen mot Chelsea.

 2. Anna Johansson skriver:

  Jag vet att jag upprepar mig men såå vackert!! Hela byn och landskapet är ju som taget ur berättelsen om Narnia. Så intressant historia och fascinerande med killen som gräver ut den gamla staden! …en gång ville jag bli arkeolog! Tack igen Lena! Härligt att landa i din värld en stund. Här e de mest samtalsämnen och nyheter kring valet som gäller annars…Kram på dig

 3. Vad mycket vackra byggnader. Där hade jag velat traska runt med kameran i högsta hugg!

  Önskar dig detsamma, trevlig helg.
  Kram

 4. Gilla skriver:

  Så härliga bilder från Wales du visar. Det ser ju ut, som jag i min fantasi vill att det SKA se ut där.

  Jag ska kika igenom din gästblogg hos Resia. För tillfället har jag inte tid.

  Sv. Tack för berömmet om mina sjalar. Jag har blivit hur biten som helst på virkningen. Jag har ju 6 barnbarns barn, som har fått plädar och liknande förutom stickade tröjor. Så det finns mottagare om jag tillverkar sånt. Inte sjalar förstås.

  Kram/Gilla

 5. skåningen skriver:

  Du.. vad många fina gamla hus ,och telefonkiosken tyckte jag var ett + …………….Nalle Puh är precis så klok som man själv vill vara. Ha en bra helg! Kram!

 6. Gunnel skriver:

  Vilket sammanträffande! !! Jag sitter i min soffa och läser ditt inlägg om mr Nice samtidigt som jag laddar ner filmen! !! Vad sägs om det. !!Älskar att läsa om alla platser som du skriver om. Tack Lena.

  • Lena i Wales skriver:

   Men vad häftigt! Vilket sammanträffande! Hoppas filmen är bra, för historian är bra. Tack för din fina kommentar! Det värmer verkligen inombords! Ha nu en skön filmstund och resten av helgen också för den del!

 7. Karin på Pettas skriver:

  Vilken kille, mr Nice!:) Otroligt vilka människoöden det finns.
  Miljön är spännande och fantasieggande med allt det gamla välbevarat ännu.
  Murarna är magnifika och med tanke på att allt är gjort för hand. Wow…vad säger man?
  Tack Lena för ytterligare ett fint och informativt inlägg. Wales är inte bara ett namn på kartan längre för min del.

  Karin

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Karin! Vad kul om jag lyckats förmedla Wales på ett sådant positivt sätt. Det är mitt mål. Ge information och ännu mer nyfikenhet och kunskap. Kanske det blir ett besök någon gång, vem vet. Ha en fin helg!

 8. Jättefint inlägg. Det är ett fantastiskt
  vackert landskap.
  Kramar/AM

 9. sockenvagenssota skriver:

  Jag förundras så av stenhus och stenmurar, ser så ”medeltida” ut och annorlunda än de trähus man är van vid här i norr.. Önskar dig en riktigt fin helg, njut av den vackra höstdagen! KRAM

  • Lena i Wales skriver:

   Sten är byggmaterialet här. Trähus är väldigt ovanliga och man tittar till lite om man skulle råka se ett. Det är kanske skillnaderna ”från hemma” som gör att man tycker extra mycket om det. Ha en fin kväll!

 10. Veiken skriver:

  Du är en tidstjuv – vet du det? Jag läser varje ord och tittar noga på bilderna och jag begriper inte att grått som i hus i Skottland och Wales kan vara så otroligt vackra! 🙂

 11. Scottish Moments Archive skriver:

  Jättebra inlägg på resiabloggen!
  På min blogg tipsar jag om hur man kan vinna en resa till Skottland. Kika gärna om du har lust.
  Adressen är http://www.scottishmoments.com

 12. Ditte skriver:

  Läste ditt fina och informativa inlägg på Resiabloggen, komenterade förstås också. Härligt att du med dina kunskaper ocm Wales kan sprida dessa vidare. Och du skriver verkligen entusiasmerande och man vill bara läsa och veta mer.
  Har lusläst dagens inlägg och njutit av text och bilder. Tänk, som någon kommenterade, att dessa grå hus kan vara så vackra. Kanske är det allt det gröna runt om som får fram färgen till något speciellt.
  Just ordet ”diger” använder man kanske inte så ofta, men jag gör det då och då, ”en diger lunta”, ”en diger kunskap”.
  Nu har jag fått lära mig mer om både Trellech och Mr Nice. Nya kunskaper och det tackar jag för.
  Hoppas det så småningom ordnas nåfon resa till Wakes. Jag är spänd på att få åka dit.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Ditte! Vad kul att du tyckte om mitt Resia inlägg och att du kommenterade. Det som är lite kul med Trellech är att det trots allt är relativt okänt, fast ändå känt. Det finns inte ens en affär där, så turister kan inte köpa ett vykort. Ändå så mycket intressant historia. Håller på att försöka få resebolag att göra resor hit, men svårt att få napp. Vet du någon som skulle våga sats, be dem ta kontakt med mej! Ha en bra fortsatt helg!

 13. Ditte skriver:

  Hoppas det så småningom ordnas någon resa till Wales, skulle det ju vara…

 14. Lite Midsommer känsla i detta inlägg bara Barnaby som saknas 😉
  KRAM från mig!

 15. Ama de casa skriver:

  Tack för din härliga berättarstil och dom fina bilderna 🙂

 16. Anna skriver:

  Ett fantastiskt inlägg igen Lena! Av alla underbara bilder med alla information till tycker jag bilden på Pub skylten är bäst 🙂 så simpelt men så speciella de är de där vackra skyltarna , the Lion inn, underbart 🙂
  Kram Anna

 17. Fröken Grön skriver:

  Härligt resereportage du bjuder oss på idag! Och tack för uttalslektionen, – walesiska kan man ju liksom inte gissa sig till hur det ska låta.
  Må så gott!

 18. Anne-Marie skriver:

  Underbara gamla stenmurar.
  Och jag ser att ni har ”pay phones” (minns knappt vad det heter på svenska). Trevligt. Vi har en i Weed. Skrev om den alldeles nyligen.
  Tänk så mycket historia och intressant du har runt omkring dig.
  Man undrar om ebolaepidemin kommer att bli något som liknar digerdöden. Förhoppningsvis inte.
  Ha en fin vecka!

 19. Anita skriver:

  Som vanligt mycket intressant och lärorikt med många fina bilder! Och återigen en stad jag inte hört talas om tidigare. Det är så roligt att via dig få lära sig så mycket om Wales. Kul med den unge Stuart som inte gav sig utan fick igenom sina utgrävningar. Och Mr Nice … ja vad ska man säga.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Anita! Det är så roligt att se ditt namn dyka upp och bilden i hatten, så fin! Stuart är en väldigt speciell person, som du förstår. Han brinner för sitt grävande och har en otrolig kunskapsbank. Härligt varje gång jag möter honom. En sådan person som liksom inte går obemärkt förbi. Mr Nice,ja,ja.

 20. Ser otroligt vackert ut! Blir så sugen..
  Förresten har du nått bra tips på Irland om man ska åka dit en andra gång. Finns det någon stad som är extra mysig ?

  • Lena i Wales skriver:

   Välkommen till min värld. Nya inlägg varje onsdag och lördag! Det finns så mycket att se i Irland oxå, framförallt västkusten, Galway, Connemara, The Burren, Adare, Tralee (om du kommer när rosorna blommar), Killarney, Ring of Kerry, Dingel halvön. Beror lite på vad man är intresserad av och hur många dagar man tänkt åka runt. Vill du ha lite mer tips kan du alltid maila mej, mail adresss står högst upp på bloggen. Välkommen tillbaka!

 21. Titti Malmberg skriver:

  Ja jag måste dit någongång, det är så otroligt vackert och bara husen är underbara! Tack snälla du för att du tar med oss runt och visar allt detta! Jag blir så glad!
  Önskar dig en skön höstvecka…
  Kram, Titti

 22. Oj, her var det vakkert ja! Jeg må nok notere meg Wales på min liste over steder jeg skal besøke før jeg dør! Skal bli morsomt å lære mer om Wales gjennom bloggen din! Ha en fin dag!

 23. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2014 juli – december | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s