GRUVDALARNA 11

Sista avsnittet av serien Gruvdalarna. Vill ni se de övriga avsnitten, skriv Gruvdalarna i sökrutan i bloggens övre högra hörn!

DSCF4444

GRUVARBETARSTREJKEN 1984-85

Kolgruveindustrin var statligt ägd och subventionerad. Under regeringen Margaret Thatcher ville man lägga ner gruvorna, trots att de var de modernaste gruvorna i Europa, eller sälja dem om det fanns köpare, och strejkerna startade.

Gruvorna var inte längre lönsamma p g a billigare importerad kol och mindre användning  av kol i kraftverken. Dessutom var det inte miljövänligt.

Konfrontationen mellan den konservativa Margaret Thatcher och den socialistiske fackföreningsledaren Arthur Scargill var ofrånkomlig. Inget mellan dem stämde. Och alltför mycket prestige kom in.

Margaret Thatcher blev premiärminister för de konservativa 1979. Med starka nypor var hon inte rädd för att ta action.

Arthur Scargill kunde också stå på sig.

DSCF4416

Det började med småstrejker mot nedläggningen av gruvorna i början av mars 1984 och anklagelserna haglade från båda håll. Den 22 mars startade strejken officiellt. Gruvfacken i South Wales var för strejkerna.

Strejken slutade 3 mars 1985, nästan ett år efter att den började, med ett stort nederlag för facket och dess ledare Arthur Scargill. Den britiska fackföreningsrörelsen försvagades och dess tidigare starka politiska inflytande försvann. Regeringen kunde fortsätta privatiseringen och minskandet av statliga subventioner till olönsamma företag.

Photo1675

I South Wales hade 21 500 gruvarbetare strejkat. Mellan 99,6 och 93 % av alla gruvarbetare var i strejk.

Konflikten var hård och medförde bl a inkallandet av polis. 10 personer dog under strejken.

DSCF4393

Många familjer led ekonomiskt och insamlingar förekom både inom landet och utomlands. Tyvärr tyder mycket på att pengar också kom från Kadaffis Libyen, vilket ju inte är så trevligt. (Libyen låg ju bl a bakom Lockerbie flygkatastrofen i Skottland).

Den allmänna meningen om strejken var och är delad, dels beroende på politisk tillhörighet och dels på geografisk tillhörighet.

DSCF4400

Det kanske var så att nedläggningen av gruvorna var ofrånkomlig förr eller senare, men regeringen kunde kanske ha skött det på ett bättre sätt. Man bara stängde ner utan att ta ansvar för följderna. Dessa beslut lider människorna i gruvområdena av fortfarande, kanske främst i South Wales, där de sociala problemen är grava. Människor som sedan generationer arbetat hårt i en tuff och smutsig miljö var inte längre något av värde för landet. Solidariteten i gruvsamhällena försvann, utnyttjande av bidrag från staten, som man ansåg sig lurade av, ökade och stort bidragsberoende utvecklades. Framtidstron  försvann och är fortfarande idag mer eller mindre borta.

Photo1682

Inkomster av arbete är låg och bidragstagarna många, bostäderna i dåligt skick, attityden till staten låg, skolorna har sämre standard är riksgenomsnittet, de som är utbildade försvinner från området, genom dålig utbildning följer dåliga matvanor, även stor alkoholism förekommer.

En icke hälsosam kultur har vuxit fram och består även idag. Om man inte kommer från dessa områden är det svårt att förstå. Ofta flyttar man inom dalarn, men inte till en ny dal, vilket kan ligga geografiskt närmare. En gammal vana som ogärna bryts. På många ställen styr några familjer hela orten, inte politiskt, utan på annat sätt. Det är inte lätt att komma in som ”ny” i dessa orter och bli accepterad.

Det är väldigt svårt att skriva om vad som hänt i dessa South Wales gruvdalar, speceillt ur svenskt perspektiv, så olikt Sverige och våra värderingar, men jag tror att många svenskar boende i Wales förstår situationen bättre. Man måste nästan leva i den brittiska kulturen för att kunna förstå, omän lite.

I samband med Margaret Thatchers bortgång var det många i de walesiska gruvdalarna som jublade och sjöng ”The bitch is dead”.

Här är två ointressanta videos:

Detta inlägg publicerades i Gruvdalarna. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till GRUVDALARNA 11

 1. a Lady & a Tramp skriver:

  Wow vilken liten historielektion! 🙂

 2. Steve skriver:

  Mycket intressant. Så nära oss och bara 30 år sedan. Efter att ha tagit del av ditt inlägg så kan jag förstå att strejken satte outplånliga spår, även om många av de som var med verkar tycka att den var värd sitt pris. Vann man inget annat så upplevde man sig ha vunnit respekt. Alltid något.
  Inte konstigt att Margaret Thatcher har ett tveeggat eftermäle.

  • Lena i Wales skriver:

   Margaret Thatcher var verkligen inte populär in många delar av Wales och som jag skrev det hon gjorde behövde säkert göras, frågan är bara hur. Och resultatet blev ju inte bra.

 3. Anita skriver:

  Jag minns gruvarbetarstrejkerna från mitten av 80-talet men jag minns egentligen bara att det förekom ofta på nyheter och i tidningar. Men det här var verkligen en grundlig genomgång och mycket intressant att läsa, framför allt att konflikterna gör sig så starkt påminda fortfarande, 30 år efteråt. Det låter helt otroligt att det finns familjer som styr en hel ort. Det för tankarna till ”andra familjer” … i andra länder. Jag minns också att jag läste att vissa jublade när Margaret Thatcher avled, kopplade det inte helt då till gruvarbetarstrejken. Mycket intressant som sagt att få höra hela bakgrunden. Dina inlägg från gruvdalarna har alla varit väldigt spännande läsning, tack för dom!

 4. Veiken skriver:

  Det är otroligt vilken tragik det fortfarande finns kvar som direkt kan knytas till Järnladyns hårda nypor. Jag har full förståelse för att det var jubel när hon dog.
  Det är synd att fackens inflytande försvagades så. Gruvorna hade kanske inte funnits kvar i alla fall, men en omställning hade behövts för många. Tänk det är inte alls länge sedan detta hände. Det är alltid bra med en historielektion! TACK!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack! Vad som hände förr, nära nu eller långt tillbaka i tiden, påverkar så mycket vad som händer idag och hur vi agerar. Ju äldre man blir,ju mer inser man ju att ”förritiden” betyder även mycket idag, (inte för att vi är gamla du och jag, men väl i vår ålders vår!!!). Ha det bra!

 5. Steel city anna skriver:

  Låter ändå inte helt olikt vissa små bruksorter i Sverige idag.

  • Lena i Wales skriver:

   Nä, det är svårt på många ställen i Sverige också. Jag är själv uppvuxen i två olika bruksorter och sett två fabriker läggas ner runt mej. Nu hade de väl fördelen att ligga i ganska bra närhet till Göteborg, vilket underlättade ,men ändå.

 6. Anne-Marie skriver:

  Alltid nya och lärorika saker här hos Lena. 🙂
  Har inte riktigt hunnit med att läsa bloggar den senaste tiden eftersom lilla Weed (där jag bor) hade en mycket katastrofal brand förra måndagen. Delar av Weed ödelades totalt och många blev hemlösa. Som tur var klarade sig mitt hem.
  Är du tillbaka i Wales nu eller fortfarande i Sverige?

 7. Britt skriver:

  Du är verkligen påläst. Intressant och det låter ju inte så bra, att i nedläggningen skugga uppstod nya problem. Och så blir det ofta.

 8. Britt skriver:

  Har du skickat bilderna igen? Skickade du till bilavendia@gmail.com? Jag kan inte hitta några och jag blev ju litet nyfiken.

  • Lena i Wales skriver:

   Har skickat två gånger, men skam den som ger sej och har försökt igen! Det var fem bilder. Kanske för många på en gång,fast i min korg för skickade står det att de är skickade. Får du de inte så kan jag försöka att dela upp det, kanske det hjälper.Vi ger oss inte!!!!!

 9. Britt skriver:

  Nu så! Jag har fått alla fem. Sådana fina affärer finns inte här. Min header är också från en sådan affär. Tack så mycket.

 10. Spännande nutidshistoria.

 11. Ditte skriver:

  Visst är det så att det som har hänt för länge sedan och även för drygt 30 år sedan påverkar oss än idag. Vet att jag läste om strejkerna när de var aktuella, men svårt att från ett svenskat perspektiv förstå omfattningen och vad som blev resultatet. Och Fru Thatcher, ”järnladyn” fick väl inte det öknamnet från ingenstans. Väldigt trist att upphörandet av gruvorna inte kunde skötas på ett smidigare sätt. Mycket tragik följde i spåren av detta.
  Lena, det är så intressant och givande att få lära sig mer och Wales, för jag måste tillstå att jag haft bergänsade kunskaper om denna del av GB tidigare. Men jag gillar verkligen historia, både nutids och gammal.
  Tusen tack!

 12. Znogge skriver:

  En mycket intressant historielektion. Trots att ämnet är mitt inser jag att mycket som händer når aldrig oss som läsare. Förmodligen ingen slump att Thatcher kallades ”järnladyn”. Samtidigt så¨behöver kvinnliga statschefer oftast ha mycket mer skinn på näsan jämfört med män. Fast det är ett annat perspektiv av ledarskapet…

 13. Anna Johansson skriver:

  Minns oroligheterna i Wales genom en tonårings ögon utifrån svensk media…Intressant historia med ledsam å kanske oundviklig utgång..Idag fokuserar ju landsortpolitiken så gott som bara på jordbruk å sen knör man in allt annat runt ett fåtal storstäder…Tror det måste funka på nåt annat sätt..Tack för ditt insidesperspektiv!

 14. Carin skriver:

  Åh vad intressant. Jag har precis läst igenom hela seriesen om gruvorna eftersom jag så nyligen hittat din blogg, och det är verkligen intressent. De senaste 30 åren har verkligen sett stora förändringar i Wales.

 15. Intressant, otroligt så mycket kunskap du
  har om ditt nya land.
  Kramar/AM

 16. Karin på Pettas skriver:

  Jag minns strejken bra, den var dramatisk på många sätt och på ett eller annat sätt så fick man den till sig även på lilla Åland. Man led verkligen med gruvarbetarna
  Tack för väldigt intressant inlägg igen. Du är en hejare på att skriva fängslande.

 17. skåningen skriver:

  Tack för historielektionen!.Det var tufft att vara gruvarbetare och för familjerna…. SV:Det var tur att det fula satt i foten för det var inget vackert att visa upp.Ja det var Hasse och Tage revyn jag tänkte på Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s