OJ, SNEDSTEGET FORTSÄTTER MED VÅRA UTFLYKTER I ANDALUCIA

Som jag lovade i onsdags kommer lite bilder från några av våra utflykter under Almunecardagarna.

ALPUJARRAS

DSCF8651  DSCF8652

Alpujarras är ett bergsområde i Sierra Nevada mellan Almunecar och Granada. Här är mycket vackert och har mycket speciell arkitektur. Väl värt ett besök, även om vägarna dit är smala och slingriga. Länge var det ett oupptäckt område för turister, men inte så idag,,,

DSCF8642  DSCF8636

… vi stannade till i en av de s k ”Vita byarna”. Denna heter Capileira och ligger på 1 436 m ö h.  Där njöt vi av byn karraktär och strövade runt bland gränderna och stannade till vid det lilla torget…

DSCF8638

… utsikten mellan husen upp mot bergen är betagande…

DSCF8633  DSCF8634

… många stannar också till och tittar på de speciella vackra mattorna man väver här. Lite liknande våra trasmattor, men de flesta är lite ulligare. Otroligt vackra och i alla regnbågens färger…

DSCF8650

… i byn finns också en chokladfabrik som förstås var svår att undvika…

DSCF8647  DSCF8648

… god choklad i alla färger och former frestade…

DSCF8664  DSCF8669

… så fortsatte vi mot nästa by, Trevelez på 1 486 m ö havet…

DSCF8665

… här tittade vi på hur man tillverkar de speciella lufttorkade skinorna som staden är känd för…

DSCF8657

… först läggs hela skinkorna i salt under några veckor. Det ser ut som en sandlåda i ett förråd, men det är faktiskt salt…

DSCF8659

…sedan hängs de upp för att torka, två års lagring innan de kan säljas. Denna bilden blev inte speciellt bra, men hann liksom inte med att koncentrera mej på foto för jag skulle översätta och berätta om tillverkningen.

Har ni nu blivit intresserade av detta område så har jag ett litet boktips; Chris Stewart, Andalusiska Citroner. En mycket rolig bok skriven av en av popgruppen Genesis f d medlemmar.  Efter musikkarriären åkte han till bl a Nya Zealand för att klippa får, även till Sverige faktiskt. Så hittade han sitt drömhus i Alpujarras och meddelade sin hustru att han köpt ett hus här, vill till att ha en förstående hustru. Huset var ett ruckel, vägen dålig, bron över floden i stort behov av reparationer, men han tyckte han fått det till ett bra pris, vad hans grannar sa och skrattade åt får ni läsa i boken. Mycket lättläst bok av Herman Lindqvist stuk, med roliga berättelser och många skratt. Det finns ytterligar böcker i serien när ni läst denna första. Trevlig läsning och glöm inte att ett gott skratt förlänger livet! Och denna bok hjälper till med detta!

NERJA OCH FRIGILIANA

Nerja är en stad belägen mittemellan Almunecar och Malaga. Den är känd för sina vackra grottor, som vi besökte, men har tyvärr inga bilder därifrån eftersom man inte får ta med blixt därinne och jag med min avsaknad av tekninsk kunskap inte lyckades ta bort blixten på min kamera. Sånt är livet!…

DSCF8769   DSCF8767

…men utomhus gick det lite bättre att fota. Nerja ligger på en klippa som skjuter ut i havet…

DSCF8768  DSCF8766

…och längst ut finns den kända s k Balcon de Europa med vidunderlig utsikt över havet, stränderna och bergen i bakgrunden.

Frigiliana är en liten bergsby  ca 10 min färd norr om Nerja…

DSCF8723

…naturligtvis med vita hus…

DSCF8727  DSCF8730

…stenbelagda gator och gränder, samt många trappor, upp och ner…

DSCF8741  DSCF8739

…krukväxterna utanför husen ger dess speciella karaktär och katten fick jag också med!…

DSCF8734

…fontäner och lampor finns också här och där, ibland också i en kombination. Den här var så vacker att jag var tvungen att…

DSCF8735  DSCF8736

…beskåda den lite närmare…

DSCF8728  DSCF8749

…många gränder är smala och har sina små hemligheter. Denna lampa med ett tänt ljus och krusifix hittad jag i en av gränderna…

DSCF8725  DSCF8726

…det översållas inte av affärer i byn, men denna keramikaffär går inte att inte gå in i tycker damerna och herrarna står utanför med händerna på ryggen och väntar. Kom ihåg att; ser ni en affär med flera herrar med händerna på ryggen utanför, ja då är det en bra affär för då har de fått väntat länge!!..

DSCF8754

… när vi kom trodde vi det var en loppisaffär som flyttat ut på gatan, men icke. Det var filminspelning i byn!

Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

66 kommentarer till OJ, SNEDSTEGET FORTSÄTTER MED VÅRA UTFLYKTER I ANDALUCIA

  1. Anita skriver:

    Du verkar ha det underbart i soliga Spanien och det är fantastiskt roligt att se alla platser du visar. Så otroligt mycket vackert som finns att se. Här är det mörka grå november men jag lever fortfarande på solen jag lagrade i Sydafrika.

    Ha det gott!

  2. Steve skriver:

    Tack för den rundturen och för boktipset. ”Herrar med händerna på ryggen” har jag sett ett antal genom åren. Trevlig helg!

  3. Så mysigt, trevligt att du visar!

  4. Britt skriver:

    Fina inspirerande bilder som vanligt. De platserna har jag läst om, fast fick veta litet mer nu. Jag gillar också de trasmattorna.Litet mittemellan trasmatta och ryamatta. Fina färger.

  5. Ami skriver:

    Vad roligt att se alla fina bilder och lärorikt med din guidning! Choklad är jag svag för, så där hade jag absolut gjort ett extra långt stopp 🙂
    Ha en fin lördag!

  6. Znogge skriver:

    Så mycket intressant och vackert att titta på! Men frågan är om inte chokladfabriken ändå var bäst 😉 Just fin choklad är min passion…

    Kram

  7. Barbro S skriver:

    Härliga bilder från dina resor. Nerja har jag också besökt en gång 1993 och tittat ut från den stora balkongen. Jag har grottbilder men på dia!! I Elviria har jag också varit några dagar, hos en väninna som liksom du har lägenhet där med sin familj. Och chokladen, mmm, vill smaka :).

    • Lena i Wales skriver:

      Hej Barbro och välkommen till mej. Nya inlägg varje onsdag och lördag. Vad kul att du varit i Neja. Och dessutom i Elviria! Det är första gången jag fått en kommentar där någon varit här. Kul! Ha en bra helg!

  8. Comsi comsa skriver:

    Jättefint, jag älskar de vit-kalkade-husen, trapporna och katten. Mjau! 🙂 ♥

  9. Franska Fikon skriver:

    Jag har läst boken av Chris Stewart, visste inte att den utspelades just där. Tyckte också den var kul att läsa… Det ser ut som sommar på dina bilder – härligt! Här i Skåne har vi fortfarande meteorologisk sommar dvs höst blir det när temperaturen är under 10 plus i mer än en vecka. Men jag kan lova att det inte känns som sommar iaf 😉

  10. Ditte skriver:

    Tänk så mycket det finns att se! Granada har jag besökt och åkt skidor i Sierra Nevada, härliga Malaga och nerja har fått flera besök. Men nu får jag ta mig tillbaka eftersom jag fått ny kunskap. Och dina vackra bilder lockar….Skulle nog kunna vara med på varendaste resa där du guidar och jag lovar att vara tyst och lyssnande…
    Boktipset, Andaluciska Citroner, är antecknat och skall inhandlas snarast.
    Dessa mattor skulle absolut vara något för mig och chokladen också. Ja, allt.
    Tack än en gång för härlig läsning och vackra foton.

    • Lena i Wales skriver:

      Så roligt att jag kan inspirera! Alpujarras är ju lite utanför de vanliga färdvägarna, så man behöver i princip en hel dag där. Men läs Chris Stewart först, då får du ut mer. Läs kommentar ovan från Franska fikon. Hoppas du kommer med mej någonstans någongång!! Ha det bra!

  11. Åsa i Åsele skriver:

    Väldigt fina bilder, tack för att Du delar med Dig.

    Mattorna och chokladen oj oj oj 🙂

  12. Jätte fina bilder. Riktigt fint.

    Sv: vet inte vad som hände med länken till tävlingen men nu funkar den och här är direktlänken http://sandmellantarna.com/2014/11/07/tavla-och-vinn/ 🙂

  13. Anna Johansson skriver:

    Åh, vad jag blir resesugen!!! Så fint!😊

  14. Marie skriver:

    Tack för ett fint boktips och dessutom fina utflyktstips i området runt Almunecar! Jag skriver upp dom alla på ”listan”.

  15. Nett skriver:

    Underbart, gillar de vita husen och gatorna. För att inte tala om de handvävda mattorna. De är unika skapelser 🙂 Ha en fin Söndag!

  16. Tomtan skriver:

    Läckra bilder! Tack för guidningen.

  17. Veiken skriver:

    Choklad är ju inte min grej, men den där skinkan skulle nog slinka ner lätt som en plätt! Finfina bilder, det är njutbart att följa dig hack i häl!
    Svar: Jag intervjuade en kille som heter Ola Skinnarmo och han satte mig på plats när jag frågade om han inte kände sig ensam ute på de stora vidderna! Han svarade att han aldrig var ensam därute. Han var själv! Han var trygg och då är man aldrig ensam, man är själv!
    Det kallar jag för positivt tänkande och det var nog frukten av mental träning. Jag har faktiskt börjat tänka i dom banorna också och det känns skönt!
    Puh, det blev långt! 😉

  18. Gilla skriver:

    I början på 1970-talet var jag och min man nere i Torremolinos och då tog vi bland annat en utflykt till Granada. Det var fantastiskt vackert. Så känner jag till byarna lite, de som du berättar om.

    Vi hade goda vänner som bodde och verkade i Benalmadena. Vi var där och hälsade på. De hade en butik, som hette Los Suecos. Där sålde de hans tavlor och hans batikkonst och andra souvenirer. De följde oss på utflykter också, Och nedanför deras villa låg en bondgård, där man brukade ha grisfester. De ordnade att vi alla kom dit också. Det blev min enda grisfest någonsin. Men nog liknade det den i Sällskapsresan.

    • Lena i Wales skriver:

      Vilka roliga minnen. Mycket har ändrats sedan dess. Grisfesterna är borta och Benalmadena skulle du nog inte känna igen, ny fin marina bl a.

    • Gilla skriver:

      Det var i Benalmadena Costa vi bodde, men hälsade på hos vännerna i Benalmadena Pueblo uppe i bergen. Ja, grisfesterna är väl överspelade numera. De hör förgången tid till.

      Sv: Jag har aldrig kommit tillbaka till Berlin och har inte haft nån önskan heller till det. Min man, som var med på resan dog 1979 och min Sambo är inte intresserad. Våra resor blir mest till solen. Men vi har varit på Tenerife i Puerto de la Cruz nästan 25 gånger.

      Kram/Gilla

  19. Gilla skriver:

    Aj då! Jag glömde ju att tacka för din kommentar i mina båda bloggar. Just idag är det ju 25-årsjubileum sen Berlinmuren föll. Så jag blev inspirerad till mitt inlägg i Resebloggen.

    Kram/Gilla

  20. Ama de casa skriver:

    Ja, Andalucia är verkligen vackert! Vi åkte runt och campade där i tre veckor sommaren 2010. Fast att bo i tält när det är 45 grader varmt var lite jobbigt 😉 Kombinerade med hotell när vi var i storstäderna.

    Grottorna i Nerja besökte vi 2012 – här finns det bilder:
    http://amacasa.wordpress.com/2012/09/29/ingenting-att-grotta-ner-sig-i/

    🙂

  21. Linda skriver:

    Vilka fina mattor! Havet ser väldigt badbart ut 😀

    Kram
    //Linda

    PS! I dag är det soligt och vindstilla och riktigt varmt. Underbart 😀

  22. Agneta skriver:

    Ugggh, och här sitter man i det gamla landet, och här är bara grått och så får man se så fantastiskt fina bilder från lite varmare breddgrader, jag älskar dom där byarna och små gränderna där man bevarat det gamla…….helt underbart!
    Vilka fantastiska mattor, blir så glad när det är lite färg med!
    Agneta kram

  23. Tack för ett trevligt boktips inför den stundande julhelgen! Kommer vi med största sannolikhet att införskaffa! Hälsar , Lena och Anders

  24. Anne-Marie skriver:

    Spanien verkar vara ett vackert land.
    Och alla dessa gamla byar och städer med så mycket kultur är verkligen trivsamt att se.
    Hur länge stannar du i Spanien? Antar att Wales är litet gråare och mörkare så här års.

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, Spanien har verkligen mycket att ge, Jag är kvar här till ca 25 november. Jobb blandat med ledighet. Lite för mycket jobb dock! I Wales regnar det och är grått, men fortfarande säkert lika vackert och hemma!

  25. Tina skriver:

    Tack för boktips, Lena! Har skrivit upp Mr Stewart och ska genast leta igen den! Vad gör ni nu då, var är ni? Läste om en mycket hemsk bussolycka nu, men vet ej var i Spanien…söderut… Ha det bra, så länge!

    • Lena i Wales skriver:

      Läs dessa böcker, tror inte du blir besviken! Har inte hört talas om bussolyckorna, så tror inte det var så nära. Vi är kvar i Spanien till ca 25 november. För mej blandat jobb och ledighet. Tyvärr alltför mycket jobb. Finns alltför få svensktalande erfarna guider här. Ha det bra!

  26. Tack för ditt svar i tävlingen 🙂

  27. GladiGrönt skriver:

    Många lockande bilder, nu blir jag sugen på en utlandsresa igen! Och sugen på choklad, där skulle jag vilja vara!

  28. Jag blev väldigt sugen på att prova dom där skinkorna ! Det är det bästa med att resa tycker jag. Äta och dricka den lokala maten

  29. Krönikören skriver:

    Så många fina miljöer och foton. Roligt att både se och läsa. Jag blev lite nyfiken på de små upp-och-nedvända paraplyerna under skinkorna. Fast saltet var ju bara för äckligt! Undrar hur många generationer det har legat där och fått köttsaft i sig.

  30. Nerja har vi faktiskt funderat på som resmål någon kall vinter.
    När jag var barn fanns varken lufttorkad skinka eller salami i affären. Man fick nöja sig med hästkött och prickigkorv.

  31. Så fina ställen ni besöker. Haha, jag hade haft svårt att låta bli chokladen tror jag;)

  32. Mmm, kan bara le igenkännande! Vi gjorde också lite utflykter till andra berg och byar i bergen över Roquetas. Dessa berg i alla sina former är så vackra. Små vita byar såg man ju också en del. Trevliga snedsteg du bjuder på! kram Anette

  33. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2014 juli – december | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s