ADVENT, VINNAREN AV MÅNADENS UTLOTTNING, MIN TRÄDGÅRD och BLACK FRIDAY

ADVENT

Advent är ju något stort och betydelsefullt i Sverige.
Vi tar fram adventsstaken, tänder ett av ljusen, tar fram fönsterbelysningarna, stjärnorna och/eller elljusstakarna. Adventskalendern öppnas och TV och radio sänder varje dag fram till jul Adventskalendern. Vi har adventskaffe med goda kakor o s v.
Här finns det inte mycket av detta!
Adventsstake med fyra levande ljus har jag aldrig sett här. Det är ju t o m svårt att få tag i ljus här!
Adventsstjärna i fönstret har jag aldrig sett.
Elljusstakar i fönstren har börjat att komma, men är fortfarande ovanliga. För ca 15 år sedan gav jag min svärmor en elljusstake och hon satte upp den i fönstret mot gatan. Men tyckte inte riktigt om att alla förbipasserande stannade och glodde mot hennes fönster. Det fanns ju inget liknade på hela gatan eller i hela området! En annan anledning till att man inte har fönsterbelysningar är ju att man så fort mörkret kommer drar för tjocka gardiner för fönstren för att behålla den lilla värme man har inomhus. Många har ju fortfarande englasfönster här och man vill absolut inte att någon ska kunna se in i huset.
Adventskalender kan man se här och där, men är inte obligatoriskt som i Sverige. Jag kommer ihåg från min barndom hur fantastiskt det var att få adventskalender. Jag fick alltid två stycken, en Radiohjälpens och en vanlig, gärna med glitter på. Var det glitter på var lyckan gjord! Kommer också ihåg att vi gjorde egna kalendrar, klippte och klistrade, och sedan bytte med varandra, så man inte visste vad som fanns bakom luckorna. Allt för att få fler kalendrar. Dock aldrig någon med choklad eller leksaker i. Här finns alltså ingen tradition med kalendrar bland alla. Min man som ju är ”traditionsbefriad” av kalendrar uppskattade dock väldigt mycket när jag köpte honom en öladventskalender från Tyskland för många år sedan. En öl per dag, en bra början på en ännu bättre fortsättning!!!
Det som kan ske runt advent här är att man tänder stadens julbelysningar.
Varför betyder då¨advent så mycket för svenskarna och ingenting här? Ja, egentligen har jag naturligtvis inte ett totalt svar. Kanske beror det på avsaknad av traditioner? Kanske har det att göra med att det är mörkare uppe i norr? Kanske har det att göra med att här knappast finns någon tradition av ”myskarraktär”? Kanske, fast troligen inte, mindre religiositet? Någon av läsarna kanske har någon åsikt?!?
Jag saknar verkligen fönsterbelysningarna här! När man går längs en gata här är alla hus mörka och trista, medan de i Sverige är upplysta, inbjudande och gör en glad!! Mys på där hemma, ni som kan!!!

VINNAREN AV MÅNADENS UTLOTTNING

DSCF9078  DSCF9081

Vinnaren av månadens utlottning av grytlapparna blev:

Anette från bloggen Mitt hörn av världen   http://mammanette.blogspot.co.uk/

Stort grattis!

Grytlapparna kommer att sändas till dej per post snarast möjligt!

MIN TRÄDGÅRD 28 november

DSCF9084

Det är under vinterna ofta väldigt grönt här och igår kunde man se lite av utsikten…

DSCF9083  DSCF9091

… t o m solen kom fram lite. Snabb som en vässla var jag där med kameran. Man vet ju inte när nästa chans kommer…

DSCF9087  DSCF9089

… fuchsian har några blommor kvar och några nypon finns kvar på busken…

DSCF9094  DSCF9096

…en kruka med en liten buske, lite kvistar och mina underbara änglar står vid entrén…

DSCF9110  DSCF9097

…på kvällen lyser utelampan men…

DSCF9100

… det är svårt att ge den rättvisa på foto kvällstid.

BLACK FRIDAY

Vad är det? Ja, knappt att jag vet för det är ett nytt fenomen här, tagit från USA.

Det är sista helgen i november och sista lönen innan jul och affärerna passar på att ha rea på vissa produkter. Det gäller nästan allt såsom mat, kläder, TV-apparater, vitvaror m m. För många i det ekonomiska läget landet befinner sig i är det en chans att få mer inför jul. Det har rapporterats om slagsmål mellan kunder och uppror, totalkaos! Affärerna var inte heller preparerade inför detta och hade inte tillräckligt med vakter och poliserna jobbade för högtryck.

En trevlig advent önskar jag er alla!

Annons
Detta inlägg publicerades i Månadens utlogttning, Min trädgård, Om Wales, Socialt. Bokmärk permalänken.

87 kommentarer till ADVENT, VINNAREN AV MÅNADENS UTLOTTNING, MIN TRÄDGÅRD och BLACK FRIDAY

 1. AktivaDagar skriver:

  Vilken skillnad i traditioner! Vet inte hur jag skulle stå ur denna mörka tid utan julbelysning som lyser upp lite… Men det är väl iofs för att man är van med det också…

 2. Anita skriver:

  De där adventskalendrarna med glitter minns jag också. Så lycklig jag var när jag fick en sådan. Idag ska jag klä våra adventstakar med mossa och annat och så har vi en liten adventsgran i uterummet för att få en liten extra ljuskälla. Det är bra med ledljusen som knappt drar något alls. Granen är konstgjord, jag har för mycket växter därute, dom skulle inte gilla en äkta gran.

  Black Friday finns här också även om det är i lite mindre skalla. Vi får ett gäng rabattkuponger i brevlådan från så gott som alla butiker i centrum som vi kan utnyttja i helgen. Men så långt som till upplopp och kaos har det inte kommit.

  Ha en bra helg!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du också kommer ihåg dina glitterkalendrar och lyckan övar dem! Jag ska ocks gör en adventsstake idag, Vi får se vad det blir! Visste inte att Blcack Friday kommit till Sverige också!

 3. Steve skriver:

  Så nära men ändå så olika.
  Underbar utsikt från din trädgård.
  Jag har svårt för alla s k ”traditioner” som hämtas från ”over there”.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, verkligen annorlunda. Ju mer jag är borta från Sverige, ju mer svensk blir jag vad gäller traditioner. I Sverige tog jag allt för givet, fast så funkar det ju inte här.
   Utsikten är fantastik, när man kan se den för dimman, ha, ha!!!!

 4. Ami skriver:

  Vilken vacker trädgård du har och så underbar utsikt 🙂
  Ja, det kommer in lite nya traditioner då och då….En del kan vara trevliga, men ibland kan det bli lite för mycket av det 🙂
  Ha en fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack! Ja, utsikten är vacker, när man ser något för dimman, ha, ha! Ju längre jag bor utomlands, ju svenskare blir jag. Fast anammar också mitt nya lands traditioner, de få som finns. Ha en trevlig advent!

 5. Britt skriver:

  Väldigt intressant. Du funderar på varför man inte tar till sig traditionen av t ex ljus i fönstren. Att man inte har samma tradition av att göra det mysigt omkring sig. Det låter ju ändå konstigt. Var och en är ju litet olika, men att det kan vara allmänt. Litet har ju säkert med att det är så mörkt här.
  Visst minns man glitterkalendrarna med söta änglar. Och man gjorde egna. Chokladkalendrar hade inte heller jag, men mamma sydde någon kalender med småpaket.
  Grattis till Annette! Då hamnade grytlapparna i Huskvarna. Jag syr så enormt mycket grytlappar så jag skulle kunna ha lotteri själv, så denna gången var jag inte med. Trevlig adventshelg!

  • Lena i Wales skriver:

   Trevligt att du finner mitt inlägg intressant! Ja, vi är alla olika och mycket beror ju på vad vi fått med oss från barnsben. Hoppas du kommer med en utlottning, det skulle vara trevligt. Ha en fin advent!

 6. Det här var ett mycket intressant inlägg! Tänk, här i Sverige kan man ju tycka att det blir för mycket med all julbelysning. Vissa startar ju redan i oktober! Men ditt inlägg fick mig att tänka lite extra uppskattande om ljusstakarna som ska fram i kväll.

  Angående din trädgård – vilken utsikt! Förtrollande!

  Black Friday har visst gjort sitt intåg här ockdå.
  Men jag stannade lugnt hemma. 🙂

  Ha en skön adventshelg, du med!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din fina kommentar! För mej kan det inte bli för mycket julbelysning, bara för tidigt! Vi har en underbar utsikt vid klart väder, vilket det är ibland,ha, ha! Jag tog inte heller deli kaoset på Black Friday. Ha en trevlig advent!

 7. bia skriver:

  Här läste jag om Black Friday idag i morgontidningen…vi har också börjat med den dagen här i stan…hade heller ingen aning om vad det var…men nu vet jag ;))…vilken härlig utsikt du verkar ha från din bostad ;))….trevlig advents helg!
  Kram bia

 8. barabrittiskt skriver:

  Traditioner saknar ju britterna inte och inte mys heller. Jag tror det handlar om kvarlevor från krigen. Att dra för gardiner för att ingen ska se in har ju också med mörkläggningen att göra och ljus i fönstret var inte lämpligt. Stearinljus var säkert dessutom dyra som lyx. Annat nu när de görs av regnskogsskövlande palmolja (paraffin). I Sverige har vi också länge haft mycket billigare el än i redten av Europa med all vår vattenkraft.
  Jag tror också att vi i Sverige förutom att vi vill muntra upp med ljus i mörkret och snön har väldigt många av våra traditioner från vårt uråldriga handelsland Tyskland. Julgran, storartade kalendrar…vi sjunger många psalmer och sånger gemensamt…Vi har en mer tysk advent. I Tyskland gillar man ljus i fönstren och en svensk ljusstaketillverkare har fabrik där såg jag från tåget för ett tag sedan.

 9. åsa i åsele skriver:

  Tack för informationen, väldigt intressant, det känns märkligt att inte adventskalendrar å ljus i fönster inte hör till det normala. Av någon anledning, har aldrig funderat över detta förr… tänker jag typ att jul firas typ som i Sverige, Tyskland & USA.

 10. skåningen skriver:

  Fin trädgård du har! Kram!

 11. Comsi comsa skriver:

  Ja, det är allt lika olika i våra länder. Här har det blivit jättepopulärt med julstjärnor och själv har jag satt upp två, en i köket vit och en i sovrummet röd. 🙂

  Ha en fin fortsättning på lördagen, kram!

 12. Ama de casa skriver:

  Här har det med julstjärnor och adventsstakar i fönstren inte heller slagit… Att ställa ljusstakarna i fönstret är dessutom omöjligt eftersom det nästan aldrig finns några fönsterbrädor 😉

  Jag har tagit med mig grejerna från Sverige 🙂

 13. Znogge skriver:

  ”Black friday” stötte jag på i Brasilien och hjälp vilket kaos det var på det mall som vi besökte! Men väldigt bra priser så det blev en del 🙂

 14. Jag som är uppvuxen med hög mysfaktor skulle ha svårt för att leva i ett mörker vid den här tiden på året. Englasfönster låter kyligt och dragigt. Intressant att jämföra seder, traditioner m.m. Som med mycket annat finns det för och nackdelar. Tur att du har möjlighet att välja det bästa från olika världar. Adventskram Bosse

 15. Anne-Marie skriver:

  Advent är en mycket fin, svensk (oamerikansk :)) tradition som jag är glad att man behållit i Sverige. Fram för mer sådant! Och Lucia likaså. Också en vacker och stämningsfull svensk tradition.
  Sverige är fantastiskt vackert under veckorna fram till och strax efter jul med alla ljusstakar, stjärnor och andra ljus i fönster och på balkonger.
  Advent finns inte i USA alls. Så jag känner mig rätt unik i lilla Weed med min svenska, elektriska adventsljusstake (inköpt i USA eftersom vi har annan strömstyrka här).
  Det där med saker i fönstren – eller avsaknaden snarare – är precis likadant här i USA. Folk har till och med sina gardiner fördragna på dagarna – ett mycket amerikanskt ”fenomen”. Som svensk måste jag ha mina persienner öppna då. In med dagsljuset! Tror dock att det du säger stämmer – man vill bevara värmen inomhus. Många hus även i USA har enkelglasfönster.
  Adventskalendrarna både på TV och de i papper ger många trevliga minnen. 🙂
  Vet inte riktigt varför advent blivit så stort i Sverige. Kanske beroende på det kompakta mörkret?
  Men så grönt och fint du har det. Inte ens vi har den grönskan trots att jag bor längre söderut. Och till och med blommor har du.
  Ja du, Black Friday verkar vara ett fenomen som tycks sprida sig över världen. Helt rätt – i USA måste handeln ha Black Friday för att överleva och konsumenterna för att ha råd att handla. Så dålig är ekonomin här. Och att det blev kaos och slagsmål förvånar mig inte alls. Jag undviker sådana reor – förresten finns de knappt här på landsbygden. 😉

 16. Lowa skriver:

  Hej! Jag åker till sverige den 10 och kommer hem den 17 igen. Kan tyvärr inte vara med på något i Cardiff, har aldrig råd att göra något :/ Hoppas ni får det trevligt iaf!

 17. RosMarie Danielsson skriver:

  Så härlig utsikt från din trädgård. Bor själv med skaplig utsikt över sjö och land och inser mer och mer hur mycket det betyder för mig. Intressant det där du skriver om våra traditioner. Började fundera över när vi köpte första elljusstaken i mitt barndomshem. Till jag var tonåring hade vi innanfönster, du vet med hoprullad vadd emellan med svampar nerstuckna. Ibland kan man känna att det blir nästan överdrivet mycket belysning överallt, samtidigt känns det så skönt att det liksom driver undan mörkret. Spännande med olika traditioner i olika länder. Min äldste son är gift med en rumänsk tjej och hon och hennes mamma brukar berätta om deras sätt att fira jul och bjuda på sin julmat. Härligt att mixa lite av olika sätt och finna sina egna traditioner. Någon tradition hos mig lär det inte bli att fira Black Friday. Fattade ingenting när jag såg mail från olika postorder, men sedan läste jag om det.
  Ha en fin adventshelg.
  Kram fån RosMarie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, utsikten här är magnifik! Låter fint med sjöutsikt, så svenskt! Visst är det roligt att ta del av andra traditioner och få kunskap och lättare förstå andra människor, Vi hade eladventsstake i mitt hem när jag var liten, men bara en och jag fick aldrig någon stjärna. Min mamma gillade inte dessa pappstjärnorna i orange, tyckte det såg billigt ut i fönstret!
   Ha en fin advent!

 18. Veiken skriver:

  Det är skönt med inbjudande ljus i fönstren. Det är ju olika i länder och regioner. Vi har inte mycket pynt uppe till jul. Det ska ju städas undan också!
  Black Friday ett nytt påhitt från USA. Varför ska vi hela tiden leka copy cats! Tänk om vi kunde komma med något eget som omväxling! Ha det gott!

 19. Skruttmärtha skriver:

  Hejsan!
  Kul att du kika in till mej.
  Man gissa på många saker när man såg fyrkanten inte kunde man tro att det blev en skål. En vacker dag kanske jag kan förklara hur vi gjorde.
  Advent är så fint.
  Barndomens adventskalendrar med glitter och dom fina papperbonaderna är ett fint minne.
  Kram och ha en bra dag.

  • Lena i Wales skriver:

   Roligt att du tittade tillbaka till mej! Nej, din skål var ett mysterium. Visst var glitterkalendrarna extra fina och det verkar som många upplevt samma som mej! Ha det bra!

 20. Lisbeth Rosén skriver:

  Välkommen hem!! Vilka underbara bilder och härliga kommentarer! Minns att du visade att du hade en ljusstake i fönstret längst upp ut mot dalen. Precis som du fick jag radiohjälpens kalender och en gång en med glitter på. Den sparade jag i flera år, men till lut lossnade luckorna eftersom jag öppnade dom varje år. Kom hem från ett soligt men kallt Lübeck i fredags och 1 dec en ny tur med Julbordsträff på Birka. Kramizz

 21. Där ser man, hade ingen aning om att det var ovanligt där. Förstår om hon tyckte det var jobbigt att alla stirra in haha.. trevlig advent 🙂

 22. gunnardeckare skriver:

  Black friday finns här också nu och det gäller tydligen fler dar än fredag. Ännu nåt dumt från USA som vi kunde klara oss utan tycker jag.
  Det är intressant att läsa om skillnaderna i Wales och Sverige när det gäller advent. Vi tror att alla har samma traditioner men så är det ju inte. Här är mörkt nu särskilt eftersom vi inte har nån snö så man är tacksam för att det lyser överrallt.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, skillnaderna är faktiskt stora, större än man ser om man är här som turist. Nu ska de kalla helgen Black Friday Weekend så folk kan shoppa ännu mer! Heltokigt!!! Här hos mej har jag nu fått riktigt adventfint!

 23. Vilken skillnad fast avståndet inte är så långt.
  Gillar verkligen din utsikt i trädgården och kul och få följa med på en rundvandring.
  Ha en skön kväll
  Annika

 24. a Lady & a Tramp skriver:

  Vad intressant att det är så olika med advent! Jag bodde i England ett år men minns faktiskt inte, och jag jobbade på ett svenskägt Inn så det var lite vår grej att ha svenska traditioner så det gav nog ingen riktig bild ändå 🙂

 25. Steel city anna skriver:

  Det är egentligen ganska intressant att svenskar firar en så religiös högtid som advent. Här firar man advent om man är aktivt kristen. Mycket julbelysning tycker jag att det finns om än inte i fönstren. Jag får ofta komplimanger för min stjärna och ljusstakar 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Överhuvudtaget har Sverige många traditioner, vilket man tänker på mer när man bor någon annanstans och inte har det naturligt runt omkring sejl Midsommar, Lucia, advent, kräftskiva, surströmmingsskiva m m.

 26. Ditte skriver:

  Black Friday har jag inget behov av alls. Gillar inte att man baar plockar in något så där hipp som häpp från USA utan kan tycka att det räcker med vår mellandagsrea. Men allt går att sälja med reklam…
  Tänk så olika traditionerna är i Europa nu i advents och juletider. Men jag tycker det är fint med alla ljus som lyser upp. Just första advent är ju en stor kyrkdag för många kristna och här börjar det västerländska kyrkoåret . Ordet advent betyder ankomst och adventstiden firar man inför julen och då Jesu ankomst.

  Så grön och fin din trädgård fortfarande är och roligt att fuchsian har blommor kvar fastän det är december i morgon.
  Nej, nu har jag ingen adventskalender längre. Men jag hade både radiohjälpens och ville alltid också ha en med glitter på. Och när jag var tonåring fick jag också en chokladkalender. Minns när adventeskalendrarna sändes på tv och särskilt kommer jag ihåg ”Teskedsgumman” där Birgitta Andersson var med. Ja, det är lääänge sedan.
  Önskar dig en bra start på december månad och roligt att få läsa om vad den kommer att innehålla.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har också lite svårt för nya traditioner, men som du säjer, allting går att sälja med mördande reklam, så kom och köp konserverad gröt!!!
   Kristna här kan fira advent, men inte på vårt sätt.
   Här är gräset grönt året runt, något som alltid förvånat mej.
   Jag har också slutat med adventskalendrar, men tyckte det var roligt när barnen öppnade sina, så lite barnslighet fortsatte in i vuxen ålder. Teskedsgumman glömmer man aldrig!
   En fin december till dej också!

 27. Ditte skriver:

  Glömde! Grattis till vinnaren av de fina grytlapparna!

 28. Tomtan skriver:

  Tänk jag trodde adventsljusstakar var internationellt 😀 Där ser man. Härliga bilder från din trädgård!

 29. sockenvagenssota skriver:

  Då är jag glad att jag bor där jag bor, för oj så det lyser upp alla dess stakar å stjärnor, det behövs så här inför jul! Hoppas du trots detta haft en fin första advent! KRAM

 30. Black friday var bra, jag klickade hem flera
  julklappar på nätet till halva priset.
  Kramar och ha det gott/AM

 31. Öladventskalender har jag aldrig sett här hemma. Men choklad-. Jo, här räknar vi dagarna fram till jul. Black Friday har även gjort entre i Sverige. Kanske kan det vara bra nu till jul.

 32. Barbro S skriver:

  Trevlig advent till dig också! Jag förstår att du saknar ljusen. Det är ju de tillsammans med pyntet, glöggbjudningar och annat juligt som förgyller december efter gråtråkiga november. Grönt och fint har du i alla fall. Här blötsnöar det just nu. Jag önskar så minusgrader så det vita får ligga kvar och göra också det landskapet ljusare.

 33. Vad roligt att jag vann! Advent är mysigt, men jag jobbar alltid mycket så här års, så det blir inte så mycket ork kvar. Black Friday var jag tvungen att googla på när jag hörde uttrycket förra veckan. Kram Anette

 34. Birgitta Brüning skriver:

  Vacker trädgård du har Lena! Nu är du tillbaka i Wales och har lämnat värmen i Spanien. Jag och Bengt önskar dig en trevlig advent. Här hemma lyser det i de flesta fönster: ljusstakar, stjärnor och ute i träd, buskar och granar lyser det också. Det ser så inbjudande ut, när man är ute och går på kvällen. Det är så mörkt här nu, ibland känns det som om det är mörkt hela dagen. Har dock haft några fina dagar i helgen med sol. Bengt har till och med varit ute och plockat kantareller och trattkantareller och lagt nät och fått abborrar och gösar. Idag drog vi upp båten på land, så nu blir det istället eventuellt pimpelfiske i vinter, om isen håller. Det blir långsamt kallare och snart kommer väl snön. Blir det bra isar, åker vi långfärdsskridskor och två fjällresor med slalomåkning blir det också med ”vuxna” barn och barnbarn. Det gäller att hänga med! Ha’ det bra Lena!
  Hälsningar
  Birgitta och Bengt Brüning

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, nu är jag hemma. Även om vädret inte är som i Spanien är det skönt att vara hemma igen. Lita avis på er med alla ljus i fönster och trädgårdar! Här är det mörkt, men inte hos mej förstås. Däremot är gräset grönt och ingen snö. Njut av vintern och julförberedelserna! Ha det bra!

 35. Merja skriver:

  Så fint du ser ut att ha det i trädgården. Vilken vacker vy! Burr det låter iskallt med ett endaste fönster. Tur att du tar med dig lite av våra traditioner och sprider ljus:)
  Må så gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja här är gräset grönt och några blommor kvar i trädgården, men idag ar det kallt med blåst, 7 grader. Vyn är verkligen underbar från min trädgård, njuter varje dag. Och här i huset är det adventsstakar och levande ljus!

 36. Denna tiden är verkligen supermysig här i Sverige så jag myser på och njuter av alla fina ljusstakar. Trist att det inte är så hos er, men du får pynta på hemma hos dig:)
  kramar

 37. Krönikören skriver:

  Den där svarta fredagen har kommit till Svedala också. En butik jag gick förbi hade Black Friday torsdag-söndag. Har man kanske missförstått lite då? 😉

 38. Linda skriver:

  Jag har ingen adventskalender i år. Förra året hade jag en från Haribo och en chokladkalender. Glittriga kalendrar tycker jag fortfarande väldigt mycket om 🙂

  Det är väldigt roligt att läsa om andra traditioner och om ljusstakarna och bristen på ljus 😀

  Kram
  //Linda

 39. Lena i Wales skriver:

  Tack Linda! Javisst, skiljer sej traditionerna i olika länder, även om vi georgafiskt inte är så långt från varandra!

 40. Anders skriver:

  Kul att du tar upp Black Friday! Jag och några andra föräldrar pratade just om fenomenet då våra barn hade tennisträning härom dagen.

  Intressant också att läsa om hur olika länder har olika traditioner.

  Hälsningar
  Anders

 41. Fröken Grön skriver:

  Spännande att höra ett ”utlandssvenskt” perspektiv på advent. Nog tror jag att det väldigt mycket är just en mystradition här uppe i Norden. Vi behöver ju ljus i mörkret!

  Må så gott!
  /Anna-Karin

 42. Hej!! Grattis till vinnaren 🙂 Du får ha en fin vecka 🙂 Kram Anna

 43. Mysiga trädgårdsbilder.

 44. Pingback: RECEPT på CURRY och lite ADVENTSFIRANDE | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s