WYE VALLEY 6 – ETT ÖLBRYGGERI

KINGSTONE BREWERY

DSCF7273

Det finns över 1 000 bryggerier i UK och de senaste åren har det öppnats ca 150 nya bryggerier varje år. Det som skedde i Sverige att många lades ner eller köptes upp av ett eller två stora bryggerier har inte skett exakt likadant här. De stora köpte upp små, men bryggde ofta fortfarande under de gamla namnen.

På 1970-talet  började man lansera mer och mer lager vilket ledde till en kampanj kallad CAMRA = Campaigne for Real Ale. Alltså tillbaka till den gamla, traditionella öltillverkningen och de gamla ölsorterna. Detta ledde också till att gamla, små bryggerier kunde överleva.

Den kanske allra största skillnaden är attityden till öl i UK och i Sverige. Vi som är uppvuxna i Sverige på 50-, 60- och 70 talen minns hur man såg på detta då. Syndigt! Öl var lika med fylla. Systembolaget var en farlig plats där barn inte skulle gå in och helst skulle de vuxna ta med egna väskor för att inte visa var man varit! Så tokigt!

Här har öl varit en del av vardagslivet och det sociala livet.  Här sammanknippar man inte öl och fylla, visst kan detta hänga ihop, men inte som i det svenska tänkandet. Många drack förr en eller kanske två pint under lunchrasten och sedan jobbade vidare. Så är det dock inte idag.

Jag är tvungen av göra en bekännelse: jag dricker inte öl! Bor i Wales och dricker inte öl, ingen bra kombination, fast jag trivs med det, ha, ha!!! Dock kompenseras detta med att min man också dricker min ranson, bra lösning av problemet och passar oss båda bra!!!

KINGSTONE BREWERY

DSCF7271  DSCF7272

Kingstone Brewery ligger i utkanten av orten Tintern i Wye Valley. Munkarna i Tintern Abbey bryggde öl i orten redan på 1100-talet, så traditionen är gammal…

DSCF7286  DSCF7288

…bryggeriet är ett microbryggeri grundat 2007. Man använder traditionella recept och bra råmaterial för bästa resultat…

DSCF7274  DSCF7278

…man har 8 olika ale, var och en med sin egen karaktär.

-Tewdric´s Tripple Ale 3,8%

-Challenger Ale 4%

-Kingstone Gold Fine Ale 4%

-Classic Bitter 4,5%

-Abbey Ale 5,1%

-Humpty´s Fuddle IPA 5,8%

-1503 Tudor Ale 4,8%

-Premium Stout 4,4%

DSCF7291  DSCF7292

Vid bryggeriet finns också en bar och matsal som är öppen för grupper och under veckosluten. Jag tycker det är kul att barnkärran står först i kö för nästa öl. Den var kvar från kvällen innan, förklarade man. Tänk så olika vi tänker i Sverige mot de flesta andra länder!…

DSCF7290  DSCF7289

…det finns också en trädgård man kan använda för olika evenemang, när vädret tillåter. Här finns både grill och pizzaugn. Ofta har man musikeftermiddagar- och kvällar här under sommaren.

Ale = en typ av överjäst öl

Stout = typ svensk porter

Bitter = en typ av ale

Lager = typ svenskt exportöl, ljust och dricks kylt. Bryggs vid lägre temperatur än ale, vilket gör det underjäst.

När man går in på en pub beställer man aldrig en Ale, utan använder beteckningen en Bitter eller namnet på det ale man vill ha, däremot står det inte Bitter på flaskor man köper, utan Ale. Oftast är Bitter på fat.

Vill man ha typ svenskt öl beställer man en lager.

Är du intresserad av att veta mer om bryggeriet, gå in på Kingstone Brewery.

ETT VINTERBESÖK I GARDEN CENTRE

DSCF0003  DSCF0004

Det är inte mycket växter som finns till försäljning vid den här årstiden i vårt Garden Center…

DSCF0009  DSCF0008

…så det är tur att Garden Centers nästan alltid har ett café…

DSCF0007

…här har man också lite utförsäljning av julsaker och försäljning av lokala produkter…

DSCF0005  DSCF0006

…såsom t ex min älskade walesiska ost!

Vad åt jag då tillsammans med mitt te? Jo, förstås en Toasted Teacake som jag visat bild på tidigare.

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Mat och dryck, Wye Valley. Bokmärk permalänken.

63 kommentarer till WYE VALLEY 6 – ETT ÖLBRYGGERI

 1. barabrittiskt skriver:

  Mums! IPA är gott det. 🙂

 2. Anita skriver:

  Det här fick mig att tänka tillbaka. Jag minns när mellanölet kom och fick säljas i vanliga affärer och jag minns debatten som resulterade i att man slutade sälja det där. Jag minns också den tiden då man i affärerna bara fick köpa folköl på vardagar och då fram till ett visst klockslag. Sedan lades det stora presenningar över ölen i affärerna. Det är verkligen en annan syn på öl i UK. Det är synd på alla små fina bryggerier som fanns i Sverige och som sedan länge är nedlagda och glömda. I Södertälje bryggdes det öl fram till 50-talet.

  För övrigt så vattnas det i munnen när jag ser osten. Ser att det finns en med chilismak. Vi har en vacker rund, svart ost i kylen som vi beställde till jul men som vi ännu inte öppnat. Det är en cheddar med whiskysmak. Den ska vi avnjuta lite längre fram.

  Ha en bra dag!
  /Anita

 3. Lena i Wales skriver:

  Ja, det är skönt att vissa saker ändrats i Sverige!
  Njut av osten, älskar ost!!!!

 4. Krönikören skriver:

  Jag är inte heller någon öldrickare. En varm dag kan en kall ljus öl vara god, dock inte starköl. Men när jag är i England slinker det ner en och annan – det hör ju liksom till. 🙂

 5. Britt skriver:

  Bra information om ölen, fast så lätt att reda ut det var det inte. Du har rätt i att öl hade en negativ stämpel, ölgubbar,ölhak osv.
  Men när mellanölet kom, var man ju med på noterna. Jag tycker mycket om öl, men dricker inte så ofta för det är ju inte helt kalorifattigt. Men en kall öl på bryggan efter en varm dag, med utsikt över sjön, när solen snart går ner – då passar det verkligen.

 6. Ditte skriver:

  Vilken trevlig tur i bryggerierna värld. Har besökt några bryggerier i Damnmark, Belgien, Holland och Kina och det har varit roligt att se tillverkningen och att få provsmaka. Via dig fick jag nu en tur genom Kingstone Brewery. Väldigt trevligt! Och jag dricker ju öl…
  Tycker om dessa Garden Center som du visat,( har inte besökt några i U.K, men det kommer… )även om inte växterna har sin högsäsong där just nu. Men trevligt med lokala produkter att köpa och mysigt med ett café att slika in på.

 7. Steve skriver:

  Tack för den lektionen. Härligt när traditioner bevararas och allt inte övergår i stordrift.
  Pubkulturen är en av UK:s bästa exportprodukter tycker jag. För egen del föredrar jag en lager.

 8. Anna Johansson skriver:

  Åh, ytterligare en anledning att åka till Wales…Tänk så roligt att åka omkring och besöka små bryggerier och testa öl! Tycker väldigt mycket om Stout och Ale!😋

 9. Anna Johansson skriver:

  Föresten…om jag förstått det rätt så finns det en hel del får i Wales och då borde det väl va vanligt med ost som e gjord på fårmjölk…eller?

 10. Annika skriver:

  Tack för all information. Jag ÄLSKAR öl så jag tror jag vet vart nästa resa kommer att gå.
  Kramelikram
  Kramelikram

 11. GladiGrönt skriver:

  Vilket trevligt plank i Tintern! En bra designidé!

 12. Gilla skriver:

  Det är sällan vi köper öl för att dricka den hemma. Men det kan hända om vi ska ha gäster. Jag är inte speciellt förtjust i öl, utom när vi är på semester och det är väldigt varmt. Då kan det vara gott med en kall öl bara för att man är törstig. Maken gillar i vanliga fall inte kall öl, utan den ska ha rumsvärme. Men på semester dricker han den som jag.

  Vi har varit i Visby och där fanns det en liten lokal, där man bryggde ett lokalt öl. De hade så vackra jäsningskar, eller vad det var som var i koppar och glänste så fint.

  När jag var ungdom bodde vi i Arboga och jag gick i Realskolan där. En gång var vi på studiebesök där och fick se hur det gick till med ölbryggningen. Du har väl hört: Det kommer efter som Arboga Öl?

  Det blev detta om öl för mej.

  Kram/Gilla

 13. Anne-Marie skriver:

  Jag dricker heller inte öl. Det går bra det också. 🙂
  Lilla Weed har faktiskt ett ölbryggeri! http://weedales.com/
  De har några roliga ölnamn – bland annat Lemurian Lager.
  Trist att fylla och alkohol så ofta tycks kombineras i Sverige.
  Här säljs vin och starkare drycker i mataffären.

  • Lena i Wales skriver:

   Här kan man också köpa öl, vin o s v i vanlig butik. Det är väl mer eller mindre bara Sverige, Norge och Finland i hela Europa där man har statligt monopol. Konstigt!

 14. Comsi comsa skriver:

  Kommer att tänka på öl på ett nytt sätt efter din fina inlägg… 🙂

 15. skåningen skriver:

  Tack nu fick jag veta mer om öl och ost! ….Jag är nog som du en känslomänniska ! kram!

 16. Violen på Brandholmen skriver:

  Trevlig information! Jag har bott i Belgien i två år och har en avslappnad inställning till öl men det är inte min favoritdryck! Det blir dock en och annan när jag är ute och reser och har tröttnat på vatten!

 17. Znogge skriver:

  Det finns helt klart en helt annan pub- och ölkultur än i Sverige. Öl handlade liksom bara om det farliga mellanölet som var tvunget att stoppas. I dag finns det trots allt ett hyfsat urval på bolaget. Fast själv föredrar jag knastertorr cider eller vin!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, mycket hur vi tycker kommer ju från vår uppfostran. Jag har också hört att det finns bra urval på systemet, men tycker synd om de små ölproducenterna som inte kan sälja sitt öl själva.

 18. Jag dricker inte heller öl. Just nu dricker jag ingen alkohol överhuvudtaget. Så sambon får min ranson också:)

  God fortsättning!
  kram

 19. nu har vi fina mikrobryggerier i Göteborg, maken är väldigt förtjust i ale, jag föredrar stout, köper gärna något lokalt i England.

 20. Ostomaner är vi också 🙂

 21. Inger skriver:

  Jag dricker nästan aldrig öl hemma, men däremot i England haha.

 22. Melody&M.E skriver:

  Vilken trevlig blogg du har! Jag tittade in här och blev kvar länge för att läsa inlägg efter inlägg!
  Både lärorikt och intressant!
  Hit återkommer jag!
  Kram M.E

 23. åsa i åsele skriver:

  Jag dricker inte öl, gillar nämligen inte lukten å då antar jag att det smakar lika illa 😉

  Ost däremot är gott å te dricker jag gärna 🙂

 24. Ama de casa skriver:

  Haha! Fel ställe att inte dricka öl på… 😉

 25. Tomtan skriver:

  Har kommit en massa små bryggerier i Sverige nu.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har hört talas om detta. Tycker bara det är tråkigt för dem att de inte får sälja sina produkter där de tillverkas. Transporter hit och dit, inte bra, tycker jag.

 26. Hanna skriver:

  Intressant inlägg. Jag dricker dock inte öl, tycker inte det är gott.

 27. gunnardeckare skriver:

  Intressant att läsa om öltillverkligen. Jag känner personer som jobbar i branschen och dom har berättat att det dyker upp många nya mikrobryggerier. Jag tycker det är sunt eftersom det är tråkigt om det bara finns ett fåtal stora.

 28. bjaeren skriver:

  Tack för en härlig lektion i lite ölkunskap 😉 Jag är inte heller någon ölfantast, men precis som hos er så tar min make med glädje min ranson också. Jag föredrar ett gott fylligt glas rött istället. Alltså jag blir så sugen på att åka och besöka lite bryggerier i Wales och Skottland, gärna då whiskeydestillerier, det är min grej 😉
  Vi har ett litet lokalt ölbryggeri här i min hembygd. De brygger också Ale. Gubben min föredrar lager men ibland så går det ner en Ale också. http://www.folkared15.se/ Gå in och kika, de gör det med en extra knorr 😉
  Ha en fortsatt fin dag!

 29. Ami skriver:

  Tack för en trevlig lektion 🙂
  Önskar dig en bra helg!

 30. bia skriver:

  Tack för den informationen……synd att man blir så ”stinn” av öl, för jag gillar öl ibland…helst på sommaren och utomlands dricker jag öl….typ på stranden,haha….idag skiner solen och vi har några minusgrader…och snö är på väg…yippii !!
  Kram bia

 31. Intressant läsning. Jag gillar inte öl, men
  maken gör det.
  Ha en fin helg
  Kramar/AM

 32. Veiken skriver:

  Jag undviker öl så gott jag kan. Gillar’t inte! Det är så många andra som dricker det och ser till att bryggerierna överlever! 😉

 33. 15 grader i januari låter inte fel. I slutet av nästa månad ska vi till Paris. Det är ju inte bättre väder där kanske men hoppas ändå på några grader varmare en Sverige

 34. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JANUARI – JUNI | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s