24 JANUARI 2015, ETT ANNORLUNDA INLÄGG

Idag blir inlägget väldigt annorlunda och kommer inte att ha varken med Wales eller Spanien, där jag nu befinner mig, att göra.

DSCF3816

Idag är det 24 januari och en vanlig lördag för de flesta, men inte för mig. För 60 år sedan detta datum föddes en liten lintott som idag fyller 60 år.

Födelsedagen kommer jag att fira med födelsedagspresenten från min man, en weekend på ett Parador i nord-östra Andalucia med kultur, sevärdheter, god mat och gott vin för oss.

Och kanske, vem vet, blir det så småningom ett inlägg därifrån.

DSCF5483

I UK pensionerades kvinnorna vid 60 år tills för ca 3 år sedan, då det ändrades till 65, som är och alltid varit mannens pensionsålder. Varför kvinnorna hade lägre pensionsålder kan ingen svara på! När jag nu blir 60 får jag i alla fall mitt ”bus pass”, vilket innebär att jag åker gratis på lokalbussar inom Wales och över gränsen, men får inte byta där och åka gratis vidare i England. Så nu ska det bli ett evigt bussåkande runt om i Wales!!! Ser fram emot detta! Jag kommer också att kunna äta för pensionärspriser på vissa pubar, vissa dagar. Så visst kan jag väl få lov att äntligen få kalla mig pensionär!!!!

Detta inlägg är skrivit innan vi for, för denna dag tänker jag inte ägna mig åt att blogga. Så inför en dag som denna kan man inte riktigt hjälpa utan att titta tillbaka lite och då ligger naturligtvis min mor nära till hands. Även om vi svenska kvinnor inte tycker att vi kommit tillräckligt långt i fråga om jämlikhet så har det hänt en del sedan min mor föddes.

Min mamma var född 1915 och var alltså 40 år när jag föddes som första och enda barnet. Hon föddes som en ofri kvinna. Kvinnlig rösträtt kom inte förrän 1921. Det är svårt att tänka sig att bara en generation bakåt hade kvinnorna inte rösträtt. Två generationer bakåt, till min mormor, hade hon inte rösträtt förrän efter att hon fött sina tre barn!

Mamma var en storstadsflicka, från Göteborg. När hon tog realen i slutet av 1920-talet var det bara två flickklasser som tog realen detta år i Sveriges andra största stad, alltså bara ett 50-tal flickor. Realen motsvaras idag med ung högstadiet. De allra flesta kvinnor i landet fick aldrig möjlighet att utbilda sig mer än de 5 till 6 åren som var obligatoriska.

Min mor och far gifte sig 1948. Mamma jobbade då som sekreterare på ett exportföretag. När hon meddelade sin chef att hon skulle gifta sig tackade han för hennes arbeta på firman och sa adjö. Hon blev avskedad p g a att hon gifte sig! Men min mor hade kurage och gick till en konkurrerande firma och erbjöd sina tjänster och fick genast jobbet. Starkt gjort!

När jag som tonåring och mycket rebellisk tittade på min mor såg jag inte denna starka kvinna utan en gammalmodig och tjatig morsa. Striderna mellan oss var stora, men alltid med mycket kärlek bakom. Först när jag vuxit till mig började jag inse hennes styrka som kvinna och vad hon därmed också förde över till mig.

Tack älskade mor, som varit borta från detta jordeliv i 10 år, för allt du gav mig och tack käre far, som varit borta 25 år, för den underbare pappa du var, som skämde bort mig och hade svårt att säja nej till ditt enda barn!

På onsdag är bloggen tillbaka till sitt vanliga själv!!!!

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Brev t läsarna. Bokmärk permalänken.

92 kommentarer till 24 JANUARI 2015, ETT ANNORLUNDA INLÄGG

 1. Viola skriver:

  Hipp Hipp hurra för en av de trevligaste bloggerskorna jag vet! Hoppas du får en härlig födelsedag 🙂

 2. Stort grattis! Bra ålder 🙂

 3. Marit skriver:

  Gratulerer så mye med dagen! 60 år er jo i dag ikke gammelt i det hele tatt 🙂 Tidene har endret seg, ja, og det var interessant å lese om at kvinner i Sverige ikke hadde stemmerett før i 1921. Her i Norge fikk kvinnene stemmerett i 1913. Da hadde de kjempet for det i 30 år… Det er nesten ikke til å forestille seg at vi ikke kunne ha det. Men dessverre så er ikke hele verden på det nivået enda…

  Vi kvinner her i Nord Europa er heldige!

  Ha en fin dag! 🙂

 4. Karin skriver:

  Hipp, hipp hurra på din födelsedag!

 5. Ett stort grattis på födelsedagen. Hoppas du får en fantastisk dag. Håller lite tummarna för att vi får ett inlägg om din dag sedan, men det är inget måste. Njut allt du kan:)
  kramar

 6. Britt skriver:

  Grattis till pensionärsåldern. Ska det bli pensionärsliv också? Förutom att du ska äta för mindre pengar på resturang och att du ska sitta och buss hela dagarna. / Britt

 7. Ami skriver:

  Stort grattis på Din Dag!
  Hoppas ni får det riktigt trevligt!

 8. CeciliaL skriver:

  Vad fint skrivet, Lena, blev alldeles tårögd! Grattis till att fylla bus pass! Du kan nu även få 33% rabatt på tåget förresten! ☺

 9. Inger skriver:

  Grattis på födelsedagen!
  Min mamma var också född 1915.

 10. Eva Trillian skriver:

  Stort GRATTIS! 🙂 Trevligt att läsa att det här inlägget var förinställt och att ni ni är iväg och firar dig! Hopps i har det helt fantastiskt!
  Det har hänt mycket sedan din mor föddes – det är fascinerande att tänka på. Det är också spännande att tänka på vad vi kan komma att ha förändra för kommande generationer kvinnor!

 11. Grattis på födelsedagen! Vi som hamnat i 60+-gruppen har fått rätt annorlunda liv jämfört med våra mödrar (min föddes 1919).

 12. Ditte skriver:

  Stort och varmt grattis till dig på din stora dag. Och att fira din dag på en Parador, vilken upplevelse.
  Tack för din berättelse! Ja, vilken tur att tiderna förändrats. Tänk våra mödrar, min mamma var född 1917, vilka starka kvinnor med skinn på näsan trots att deras rättigheter då var begränsade. Tror Norge i fråga om kvinnorättigheter var längre kommit än Sverige på den tiden.
  Och visst är vi en del av våra föräldrars historia och som givetvis påverkat oss mycket.
  Stor kram från mig.

 13. Iréne Liljegren skriver:

  🌹Våra Hjärtliga Gratulationer på din dag! Iréne o Ingvar Liljegren (Deltagare på resan i Andalusien okt. -13)

 14. FREEDOMtravel skriver:

  Stort grattis! Visst är det mycket som förändrats för kvinnor under relativt kort tid och det är viktigt att inte glömma. Min mamma (född 1940) gjorde forskarkarriär och blev professor, men det var nog relativt ovanligt då. Min mormor (född 1908) fick anpassa sig till hemmafrulivet trots att hon avskydde att laga mat och baka. Hennes största glädje var nog att döttrarna fick andra möjligheter…

 15. Agneta skriver:

  Oh, världens största gratulationskram och hoppas dagen blir så där precis som du önskat dig och lite bättre ändå! Och visst har vi vuxit upp under en tid då vi har kunnat ta för oss (jag är född 1952) på ett positivt sätt, och bakåt i min familj, både på mammas och pappas sida, har kvinnorna alltid varit minst lika jämställda med männen så för mig är det självklart. Men det är ju inte det för alla, det får man inte glömma.
  Ha en toppendag!
  Agneta kram

 16. Anita skriver:

  Ett jättestort GRATTIS till dig Lena! Hoppas du just nu har en helt underbar födelsedag tillsammans med maken. Vilken härlig födelsedagspresent. Vi ”ses” på onsdag 🙂

  Grattiskram
  Anita

 17. Stor grattis kram från mig! Hoppas du får det härligt!

 18. Geddfish skriver:

  Stort GRATTIS på din födelsedag! Jag har upplevt 60-årsdagen, det är några år sedan nu, men det var härligt.
  Jag är också ensambarn och mina föräldrar var något äldre då de fick mig. De gifte sig 1944 och fick mig dec. 1946.
  Jag blev föräldralös för 34 resp 28 år sedan, alldeles för tidigt.
  Vilken härlig berättelse om din ungdom!
  Jag önskar dig en toppendag, kram, Gerd

 19. tina skriver:

  Grattat har jag som du vet redan gjort men det kan inte sägas för många gånger, så än en gång grattis! Men varför denna kommentar är för vad du skrev om din mor och att man inte förstod tidigare vilja starka kvinnor våra mödrar var i förhållande till den tidsepok de levde i. Jag grät på tåget när jag läste detta och önskar att det kommer ut till fler. Festa om och må gott nu min kära vän!

 20. Gilla skriver:

  Grattis på din stora dag. Hurra, hurra, hurra, hurra. Där fick du ett fyrfaldigt leve.

  I höst fyller jag detsamma, men + 20 år.

  I Helsingborg har vi gratis tillgång till bussarna om man är över 75 och det utnyttjar vi gärna.

  Kram/Gilla

 21. Comsi Comsa skriver:

  🌺🌸🌷 Stort grattis Lena på din 60 årsdag! 🌷🌸💐

  🎈🎊🎂 Kram🎈🎊🎁

 22. Anna Johansson skriver:

  Så fint skrivet om Ingrid! Minns att jag var å hälsade på din mamma när jag var liten och största nöjet var att titta på hennes äggkoppssamling å få höra var äggkopparna kom ifrån! Undrar vad hon tänkte om det där lillgamla barnet…😊 Vi kom ju att bli grannar senare också och då var det mina ungar som hälsade på henne! Vad de pratade om vet jag inte men de tycktes trivas med varandra! Hoppas du har en underbar 60 års dag!

 23. Anne-Marie skriver:

  Stort grattis Lena på födelsedagen!
  Min mamma gick bort när jag var 51 – sommaren 2013. Det kändes tidigt tycker jag.
  Hoppas att du och din man har en riktigt fin dag!

 24. Marja skriver:

  Grattis på födelsedagen! 🙂

 25. marina skriver:

  Stort grattis till dig! Hoppas du fick en fantastisk födelsedag och blev riktigt mycket ompysslad. Kram

 26. Glada gumman skriver:

  Stort grattis! Mycket har hänt under vår livstid…

 27. Stort grattis och vad fint skrivet!

 28. Jättegrattis! Låter som ett härligt sätt att fira sin pensionsdag 😉 Kram Anette

 29. Lotta skriver:

  Grattis! Vad trevligt med en utflykt på födelsedagen. Tackar även för den intressanta läsningen. Jag brukar ofta prata med min mamma om hur kvinnorna hade det förr. Min mamma har och är väldigt stark som person. Inte haft det lätt med att behöva växa upp med fosterföräldrar som inte ville ha några barn egentligen men som av någon anledning hade det ändå.

  Trevligt med gratis bussåkande, det vill jag också ha när jag fyller 60 🙂

  Ha det mysigt!

  Kram

 30. A ROOM OF MY OWN skriver:

  hjärtliga gratulationer på födelsedagen en dag i efterskott! det låter som ett trevligt sätt att tillbringa högtidsdagen på! fint planerat av maken. nog är det så att man med stigande ålder tänker alltmer på föräldrarna. och om jag jämför mammas och mitt liv så skiljer det väldigt mycket. hon gick bort 2011 det känns som om vi hade mycket osagt. jag trodde/hoppades länge att föräldrarna var odödliga.

 31. Carin skriver:

  Stort grattis i efterskott! Jättetrevligt sätt att fira dagen på och ett fint sätt att hylla din mor.

 32. Steve skriver:

  Grattis i efterskott! Vilken härlig present från din man.
  Det är smått omtumlande med en titt i backspegeln då och då.

 33. Skruttmärtha skriver:

  Grattis i efterskott hoppas du hade en go och gla födelseda.
  Då skulle din mamma fyllt 100 i år
  Tycker Stockholm kunde ta efter och låta alla pensionärer åka gratis oxå
  Gillar att läsa om ordförklaringar, särskrivningar, orsdpråk
  Kram från en regnigt Stockholm

 34. Jessica skriver:

  Grattis Lena ❤ detta inlägg gillade jag extra,för det kändes som en helt annan bit än den du brukar skriva 🙂 roligt det där med bussåkandet, och billigare lunch säger man väl inte nej till :)) ha det gott kram Jessica

 35. carpementon skriver:

  Grattis Lena! Bra perspektiv, kloka tankar, trevligt skrivet! Mvh Ingrid (nästan 60, också med en stark mamma)

 36. Krönikören skriver:

  Grattis i efterskott! Hoppas att du har njutit och fortfarande njuter och blir firad. Kul att det är något positivt med att kunna kalla sig pensionär!

  Ja, visst är det märkligt. Bara någon generation bakåt. Tänkvärt. Men hur är det i andra länder? Länder där familjens get är högre värderad än kvinnan. Skrämmande.

 37. Gunilla Carlsson skriver:

  Stort Grattis i efterskott. Hoppas att du hade en toppendag. Alltid kul att läsa dina inlägg för de är både informativa och trevliga.
  Ha nu en fortsatt fin tid i Spanien.

 38. Stort GRATTIS i efterhand Lena! 🙂 Hoppas dagen blev ett härligt minne. Det låter trevligt med bussåkandet på ”hemmaplan”. Tack för ett intressant och personligt blogginlägg. Kram Bosse som har fem år kvar till den milstolpen.

 39. anjahill skriver:

  Att ha den historiska tillbakablicken tycks bli mer angeläget med åren . Din är kärleksfull men rak;-)!
  ÖNSKAR DIG ALLT GOTT OCH ETT HEJDUNDRANDE GRATTIS! OCH FYRFALDIGT LEVE! HON LEVE! HURRA! HURRA! HURRA! HURRA!

  Anja

  ps
  Ursäkta min sena gratulation!
  ds

 40. Znogge skriver:

  Grattis i efterskott på den stora dagen! Det hade jag missat helt. Hoppas det blev ett festligt firande och en riktigt bra dag 🙂

 41. Ama de casa skriver:

  Stort GRATTIS till dig! Lite sent, men bättre sent än aldrig sägs det ju 🙂

 42. Skickar en hälsning även här (jag skrev nyss i det senaste inlägget)! Jämn födelsedag, minsann! Klart man ska fira så mycket det bara går. Vad fint att få ta del av din historia också.

  Varmt, varmt, grattis, Lena!

 43. Casa Annika skriver:

  Tänk om vi hade förstått våra mammor tidigare, Jag tänker ibland på det, för en dag är det försent.
  Stort, stort grattis på födelsedagen så här i efterskott. Hoppas att du fick en ritkigt fin dag!

 44. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JANUARI – JUNI | Lena i Wales

 45. Pingback: LAKE VYRNWY och FÖDELSEDAGSFIRANDE | Lena i Wales

 46. Pingback: WALES – MIN FÖDELSEDAG 24 JANUARI 2021 | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s