MER FRÅN ÚBEDA i SPANIEN

Vädret har varit underbart här i Spanien de senaste dagarna, 22 grader på terrassen och klarblå himmel. Men vid nästa inlägg på onsdag är jag tillbaka hemma i mitt kära Wales igen. Troligen inte med samma väder som här, ha, ha!!! Så därför kommer det inget om Wales i detta inlägg, men desto mer nästa vecka, då också vinnaren i månadens utlottning kommer att presenteras!

Mer om Ùbeda och mitt födelsedagsfirande. Förra avsnittet kan du läsa här.

ÙBEDA med omnejd

IMG_1572

Detta palats är det enda idag som används som bostad och som man kan besöka. En rundvandring på 40 min för 4 Euro. Eftersom jag är väldigt intresserad av gammal inredning och det var min dag, så var det ett givet besök…

IMG_1526

…och vi kunde inte fatta hur lyckligt lottade vi var. Det var bara vi på denna visning. En privatguidning och dessutom visade det sig att att det var ägaren som guidade, vilket bara skedde på helger då och då. Nu var jag lycklig att jag i alla fall kan en del spanska, för engelska pratade inte denne fantastiske man. Palatset hade varit i familjens ägo i ca 200 år. Idag bodde familjen i Madrid och hade detta palats som fritidsbostad, fast det var bara ägaren, 88 år gammal, som ville vistas här. Övriga familjen var inte intresserade…

IMG_1530 IMG_1531

…upp för denna vackra trappa vandrar han och jag, efterföljda av min fotograferande man. Jag skulle inte hinna med att fota, titta på allt och översätta till min man…

IMG_1533

… och upp kom vi och tittade ner på pation som idag är ett innerum med glastak…

IMG_1534

…så kom vi in i stora salongen som vätter mot…

IMG_1536

…rådhusplatsen….

IMG_1539 IMG_1540

…rummet var fullt av skatter, som denna urna och spegel gjort av Meissenporslin. Jag har varit på fabriken i Meissen i Tyskland och ett litet fat i minitayr kostar där minst 500 spänn. Meissenporslin är bland det vackraste jag vet…

IMG_1545

…på ett litet bord i hörnet fanns detta foto av f d kung Juan Carlos och f d drottning Sofia (han har ju abdikerat till förmån för sin son och lever nu pensionärsliv. Kanske borde andra regenter tänka liknande? Ingen nämnd, ingen glömd!). Fotot är personligt dedikerat till vår guide= ägaren av palatset…

IMG_1547

…och så vidare in till biblioteket. Ett fantastiskt rum verkligen fyllt av böcker från golv till tak. Den totala samlingen av böcker i palatset var ca 15 000, varav hälften ung fick rum i huvudbiblioteket. Ägaren hade själv katalogiserat och registrerat alla och han visade oss även sitt kartotek med handskrivna blad…

IMG_1549

…här fanns många rariteter, bl denna handskrivna koran…

IMG_1550

…eftersom jag berättat att jag kom från Sverige pekade han ut denna Ericsson telefon speciellt till mig…

IMG_1553  IMG_1555

….detta skåp är bara delar av palatsets porslinssamling. Jag fastnade förstås på det vackra blå porslinet av okänt märke…

IMG_1558

…så vidare in i den väl tilltagna matsalen. Denna har inte använts på många år. Själv äter han i ett litet kyffe bredvid en liten modern kokvrå en trappa ner.  Och eftersom övriga familjen inte är intresserade av att var här blir det inte längre några fina middagar. Det sker i hemmet i Madrid…

IMG_1561

…men besökare kan njuta av är det uppdukade festbordet…

IMG_1562

…även här fanns urnor i Meissenporslin och inte bara en utan flera stycken.

Detta var ett otroligt besök! Guidningen som skulle ta ca 40 min, blev ca 1 tim och 20 min, dubbelt så lång. Ägaren tyckte det var så roligt att visa sitt hem för någon som var så intresserad som jag och när vi skulle lämna sa han att nästa gång jag kommer kommer jag som Una amiga = en vän. En hedersinbjudan! Om han sedan skulle komma ihåg detta om jag kommer tillbaka vet jag inte.

Staden Ùbeda finns med på UNESCO:s världsarvlista och det är förståligt. Staden är gammal, exakt hur gammal vet man inte, men här har varit bl a romare, västgoter och morer. Sin höjdpunkt nådde man på 1500-talet då en av stadens söner gifte in sig i kungahuset och tog tillbaka pengar, välfärd  och berömmelse till staden. Det man fick sin rikedom från var främst jordbruk och hantverksindustri, främst keramik. Nedgången kom på 1700-talet och därefter blev det stiltje.

BAEZA

IMG_1511

På vår färd hemåt passade vi på att besöka grannstaden Baeza, bara en mil från Ùbeda. Den ligger lika tjusigt med milsvid utsikt över olivlundarna…

IMG_1508

DSCF0113

…Baeza är en liten universitetsstad med ca 16 000 inv och med liknande arkitektur som Ùbeda, fast mycket mindre gammal stadskärna. Staden finns liksom Ùbeda med på UNESCO:s världsarvlista…

IMG_1509

…här finns också smala gator och gränder…

DSCF0147  DSCF0148

…och från denna balkong kunde jag se Julia stå och vänta på sin Romeo, fast bara i min fantasivärld…

DSCF0143

…som alla spanska städer har även Baeza ett stort torg…

DSCF0130 DSCF0132

…där jag även hittade detta citronträd med mogna citroner på…

DSCF0097 DSCF0090

…så var det då dags att åka hemåt, ner till Costa del Sol genom alla dessa olivlundar mil efter mil. Vissa lundar på hög höjd hade t o m snö runt träden. Slut på en underbar födelsedagshelg!

Ha en bra helg så ses vi i Wales nästa vecka!

Annons
Detta inlägg publicerades i Spanien. Bokmärk permalänken.

75 kommentarer till MER FRÅN ÚBEDA i SPANIEN

 1. Nett skriver:

  Vilken vacker byggnad, så fint att de har bevarat allt det gamla som alla trädetaljer 🙂

 2. Veiken skriver:

  Vilken otrolig rikedom. Inte bara i pengar räknat. Dessutom en privat visning av ägaren. Det är den tur man önskar varje gång man går en guidad tur! Lucky you!:)

 3. Anders Kihl skriver:

  Fantastiskt slott.Jag önskar att jag hade varit där och kunnat spanska.
  Anders Vildman

 4. Marit skriver:

  Meissenporselen har jeg hørt om, og de har laget veldig mye fint! Nydelige ting du viser frem 🙂
  God helg!

 5. Anita skriver:

  Ute är det snöglopp och grått. Så trevligt det då var att få göra ett besök i Spanien och tillsammans med dig få vandra i ett riktigt palats. Det verkar varit en fantastisk visning. Jag kan inte förstå att släktingarna ej längre är intresserade att komma dit. Men det är väl så, tiderna förändras. Men vilken härlig patio. Och jag har alltid varit svag för biibliotek. Jag tycker fortfarande att inget slår ”riktiga” böcker. Vackra inbundna böcker. Doften, ljudet när man bläddrar i dom, känslan när man håller i dom. Tack för att du guidar oss runt bland dessa pärlor.

  Ha en fin helg!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Här i Spanien är det blandat väder idag, sol, moln och blåst, men inte kallt.
   Jag tror att familjen bor ganska fint i Madrid också, men det var frågor man inte riktigt ville ställa.
   Böcker är underbart!!!!
   Ha en bra helg!

 6. Inger skriver:

  Wow, vilken fritidsbostad… dessa gamla städer är fantastiska.
  Allt gott!

 7. Gilla skriver:

  Det blev verkligen en fin guidning från din sida också. Jag hade ju inte ens hört talas om de här två byarna/städerna. Så mycket fint det finns att se överallt.

  Kram/Gilla

 8. wiolettan skriver:

  Ojoj, vilken upplevelse. Tack att jag fick vara med på denna inblick, i detta fina palats, med hjälp av bilderna. De andra fotona var också intressanta att se, men palatset, var något extra.
  Då jag och min man gör våra resor brukar vi alltid försöka komma in till slott och gamla byggnader för att se något av allt vackert som finns, och har funnits.
  Spanien har vi inte besökt, kanske det kan bli någon gång.
  Trevlig helg och kram till dig.

 9. Anna Johansson skriver:

  Tänk att det finns såna hem..å som knappt används! Tur dom har insett värdet av att visa upp det iallafall! En riktig kulturskatt!

 10. Steve skriver:

  Roligt att få en inblick i platser utanför turiststråken. Vilken härlig födelsedagshelg du haft. Det var en fantastisk fritidsbostad ni guidades igenom. Jag blir glad när jag ser gamla ärevördiga byggnader bevaras och dessutom användas.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är fantastiskt att det kan bevaras för eftervärlden och kanske därför bra att ingen bor där permanent men att det fortfarande är ett hem.
   Födelsedagen var underbar!

 11. Prylaropinaler skriver:

  Åh vad mycket intressant du visar. Jag blir så sugen på att resa och se lite kultur, blir inte så mycket av det vintertid. Man har sin lilla triangel; hemmet-jobbet-konsum…
  Ha en skön fortsättning på helgen / RosMarie

 12. Vilket härligt palats. Som gammal bibliotekarie imponeras man av biblioteket. Och dess katalog, handskriven! Ett gammalt katalogskåp skulle man ha hemma. Eller inte.
  Trevlig lördag!

 13. Ami skriver:

  Tack för den fina guidningen 🙂
  Ha en trevlig helg!

 14. Ditte skriver:

  Tack för en fantastisk rundvandring här! Och tänk att ägaren visade er runt. Lite synd att det bara är han som vill vistas här.
  Oh, alla dessa vackra, gamla, ting som alla kan berätta sin historia. Meissenporslinet inte minst!
  Så fina foton som verkligen ger mer mersmak för min del.
  Vet att det finns så mycket att se här i Spanien och i resten av Europa så jag måste skynda på om jag skall hinna med allt.
  Är spänd på Skottland i augusti, men dessförinnan vill jag se mer av Spanien. Förstår inte vad jag väntar på.
  Och Wales lockar också.
  Njut av de sista dagarna här i Spanien för den här gången och jag ser fram emot att resa med via bloggen till Wales nästa vecka.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack! Ja Spanien har verkligen mycket att ge. Vet inte hur långt det är till Ubeda från er, men tror att det är ung samma avstånd som från oss. Väl värt ett besök.
   Wales och Skottland kommer!
   Ha det bra i Torre!

 15. Marina skriver:

  ET fritidshus modell större alltså… Så fantastiskt vacker!! Tack igen för guidning genom inte så turistfälla områden.

 16. Glada gumman skriver:

  Häftigt med privatguidning!

 17. åsa i åsele skriver:

  Lite avundsjuk på Ditt väder å så mycket skatter de hade i det fd slottet, perfekt med privat rundvandring.

 18. 22 grader och molnfri himmel!! Känns som
  man bor på fel ställe, här snöar det konstant, börjar
  bli rejält less på vinter. Guidturen måste ha varit
  något extra, så mycket vackert och se.
  Kramar/AM

 19. bia skriver:

  Tack för den fina guidningen….här öser det ner snö nu…och blåser, så man håller sej inomhus idag ;)..fåglarna slåss om maten ur mina fågelmatare som jag ser utanför mitt bloggrums fönster…så rofyllt att titta på dom…och jag gillar ju småfåglar, hihi…
  Kram bia

 20. Preciosa skriver:

  ¡Hola Lena!
  Obeskrivliga hus det finns, men nu fick vi se…Spanien känns som ett enda stort kulturarv, men ligger ju tvåa efter Italien i antal och det är ju många som också skulle kunna listas fortfarande 🙂
  Kram P ♥

  • Lena i Wales skriver:

   Trevligt att höra av dej! Tittade lite på kartan och det är ung samma avstånd till Ùbeda från Torre som från Marbella, fast troligen sämre vägar. Men en stad att ha tankarna för en utflykt.
   Ha det bra!

 21. Ama de casa skriver:

  Trevligt med privatvisning sådär 🙂

 22. skåningen skriver:

  Vilket underbart hus med en massa skatter i ……………………..Visst är det Fantastiskt!!!! så många snöflingor och inte en enda likadan! !! Kram!

 23. Gilla skriver:

  Sv: Visst är Helsingör en gullig stad att åka till För oss tar det ju bara en halvtimma över Öresund, för att komma dit.

  Så såg ju ostarna och smörrebröden fina ut. Och det är de också.

  Kram/Gilla.

 24. Znogge skriver:

  Vilket underbart palats och så förmånligt att få en personlig guidning av ägaren själv. Jag är också mycket intresserad av gamla byggnader så jag hade inte gått förbi 🙂

  Trevlig söndag!

 25. Jessica skriver:

  Viva la Spania.. ja du härligt ser det ut!! o fina byggnader är alltid en fröjd.I dag har vi riktig vinter nere i Småland< kram Jessica

 26. TantGlad skriver:

  Förstår ni har varmt å skönt. Ska vi byta?……Haha. Hos mig Äre snö.

  Tack för din rundvandring och alla vackra och spännande bilder.

  Kram från mig.

 27. Anne-Marie skriver:

  Verkligen en intressant och spännande dag du fick.
  Så bra att du kunde förstå vad mannen sade. Och att du nu är hedersgäst och vän framöver. 🙂
  Har aldrig varit i Spanien så det är roligt att se detta land genom dina ögon.

 28. sockenvagenssota skriver:

  Så härligt! Och biblioteket, det är en dröm jag har, att en dag ha ett eget minibibliotek.. vore nått det! Ha en fin vecka!

 29. Barbro S skriver:

  Vilket fantastiskt hus och så roligt med en egen privat visning. Jättefina bilder därifrån och även från nästa stad. Julias balkong i Verona har jag stått under :).

 30. Vad perfekt att du fick en privat guidning på din födelsedag. Kanske inte så lätt att göra en sådan sak om man inte kan spanska. Jag hade ju inte förstått något alls haha.
  Låter som en bra del på din dag:)

  kram

 31. Skruttmärtha skriver:

  Vilken underbar födelsedag du har haft.
  Så fina foton.
  Tack för att jag fick följa med på din rundvandring, känner mej berest nu 🙂
  Så varmt ni har, här njuter vi av snöfall och -5
  Kramar

 32. ofspringandsummer skriver:

  Vilken härlig födelsedagsrundtur du fick av ägaren! Låter som om det var en underbar resa.
  Inte samma väder här som i Spanien! Men våren är snart här får vi hoppas. I alla fall snödropparna har börjat titta upp.
  Ha det så bra!
  Kram Ingrid

 33. Jättespännande att få se delar av Spanien som man aldrig annars har tillgång till. Vilket palats! Vilket Bibliotek!!!!! Vill ha!
  //Lena

 34. Krönikören skriver:

  Vilket palats! Jag smälte totalt när vi kom till biblioteket. Undrar vad som händer när den gamle gubben inte finns mer. Tråkigt om det ska bli kontor eller något sånt.

  Svar: Tack för dina engagerade kommentarer. Tror du inte att chefen fortsätter att fråga min släkting?! Jisses.

 35. Åh vilka maffiga guldramar på den bilden där nånstans i mitten!

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Jenny

 36. Pingback: LAKE VYRNWY och FÖDELSEDAGSFIRANDE | Lena i Wales

 37. Pingback: WALES – MIN FÖDELSEDAG 24 JANUARI 2021 | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s