BUBBLE AND SQUEAK och WELSH RAREBIT, recept

VALENTINES DAY

Det är ju Valentines Day idag och detta rider naturligtvis affärsmännen på här liksom i Sverige.

Jag tycker egentligen att det bara är en löjlig kommersiell dag för att affärsmännen vill att vi ska spendera mer pengar på oftast ingenting, men så dras man trots allt med lite. Min man och jag ger varandra kort varannat år, han glömmer ge mig och jag ger honom och eftersom han fick förra året så ger han mig ett och eftersom jag inte fick något året innan ger jag inget till honom, ha, ha! Så funkar det faktiskt här.

??????????  ??????????

För två år sedan fick jag ett så vackert kort med mörkröda rosor och det har stått framme sedan dess, så nu föreslog jag min man att fixa ett kuvert, stoppa i kortet i kuvertet och ge det till mej igen, så jag kan ha det uppe ytterligare två år utan att det känns gammalt! Dagen får utvisa hur det blir!

??????????  Feb_127

Jag kommer att vara bort över helgen och kommer därför inte att direkt kunna svara på era kommentarer, men det kommer senare. Vart ska jag? Ja, det får ni veta i nästa inlägg på onsdag!

Ha en fin helg, antingen ni firar Valentine eller inte!

Missa inte Månadens Utlottning!

BUBBLE AND SQUEAK

Så var det dags för lite god mat!

Bubble and squeak är en traditionell brittisk rätt bestående av rester från söndagsmiddagen, roast dinner, som ofta består av en stek, ungsstekt potatis och grönsaker.

Rätten motsvar vår pytt i panna, rester från dagen innan.

Huvudingredienserna är potatis och brysselkål, men också andra kokta grönsaker. Helt enkelt det som blev över från gårdagen.

Här är mitt recept:

Feb_019

4 potatisar

2 morötter

1 litet kålhuvud

olja för stekning

ev salt och peppar

Feb_023

Koka potatisen och mosa den.

Feb_021

Koka grönsakerna fint skurna.

Feb_026

Värm upp oljan och blanda potatis och grönsaker i pannan. Stek som du steker en omelett. Försök gärna vända hela blandningen som man gör med omelett eller pannkakor.

Feb_027

Servera med överblivit kött eller som jag med korv.

Har du lite Brown Sauce, typ HP-sås, är detta gott till.

Recepten varierar mycket från familj till familj och från region till region. Så jag frågade tre väninnor, som alla är vana husmödrar och från olika delar av England och Wales. Så sa de:

–Skär de ungsstekta potatisen i mindre bitar och lägg dem i stekpannan tillsammans med olika grönsaker och mosa i stekpannan. Vänd allt efter ca 5 min och steker andra sidan.

–Mosa potatisen och grönsakerna och lägger allt i stekpannan. För att få stekyta sätter jag stekpannan under grillen i ugnen och vänder allt en gång.

–Varje söndag gör jag extra mycket söndagsmat för att kunna göra en god Bubble and Squeak varje måndag. Mosa potatisen med mycket smör och lite mjölk. Minst 4 olika grönsaker, oftast blomkål, broccoli, morötter och brysselkål, fint skurna. Lägg mycket ister i pannan och mosa allt i stekpannan och vänd allt minst fyra gånger.

Så alla gör de olika, men rättens namn är densamma!

WELSH RAREBIT

När jag är inne på ämnet mat, ett av mina favoritämnen, så passar jag på att ta en kär repris av en walesiska specialitéten. Har ni redan läst detta, så blir det en påminnelse, har ni inte läst detta, så gör det och låt väl smaka!

WELSH RAREBIT

Photo3888WelshRarebit

Rätten finns nedtecknad från mitten av 1700-talet, men ursprunget är okänt.
Ordet rarebit används inte i andra sammanhang.

Serveras ofta på caférer och baren i Wales. Enormt gott!!!!

Recept:
½ dl mjöl, knappt
25 g margarin
1 dl öl eller hälften mjölk och hälften öl
150 g cheddar ost
1 tsk engelskt senapspulver
4 tsk Worcestersås
Svartpeppar
4 skivor mörkt bröd
Smält margarin och häll försiktigt i mjölet under omrörning. Koka ½ minut under omrörning.
Häll försiktigt i ölen och fortsätt koka lätt ca 3 minuter. Rör hela tiden tills såsen är tjock och jämn.
Tillsätt den rivna osten, senap och Worcestersås. Fortsätt koka tills allt är smält och blandat.
Såsen ska nu vara tjock.
Tillsätt svartpeppar.
Rosta brödet och häll över såsen.
Grilla i ugnen tills brunt och bubblande.
Njut!!!!!!!!!!!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

69 kommentarer till BUBBLE AND SQUEAK och WELSH RAREBIT, recept

  1. Marit skriver:

    Ja, her er det også sånn at det er mange butikker som tjener godt på Valentines Day. Det er omtrent som Halloween. Jeg feirer ingen av de ;))

    Flotte oppskrifter!

    God helg

  2. Tomtan skriver:

    Lät riktigt gott båda två!

  3. Britt skriver:

    Visst är det en kommersiell dag. Läste och såg på nyheterna att ungdomar ger varandra rosor och kort. Men så är det vissa som inga får!! Så sorgligt att se hur andra får, men inte man själv.
    Pyttipanna finns nog litet överallt i världen, fast på olika ingredienser. Den andra rätten du beskriver måste jag säga att jag har svårt att föreställa mig smaken på.
    Så får vi se vart du varit. / Britt

  4. wiolettan skriver:

    Vi gör inte något speciellt på Alla Hjärtans dag nu, det var mera förr, gick ut och åt på restaurang eller så, men köpte sällan något då heller, kanske en blomma.
    Smarriga recept, du bjuder på, det tror jag att jag ska försöka mig på, verkar inte allt för svårt, vilket behövs efter som jag är urusel i köket, utom att diska då.
    Spännande att höra sedan om din resa.
    Ha det så trevligt och kram till dig.

  5. Comsi Comsa skriver:

    Mums så mycket gott mina ögon skådar. 😃

    En fin alla hjärtans dag till dig!

    💕💕💖💓💗💞💖💕💓💕

  6. Gilla skriver:

    Jag får nog se till att ”Gubben” läser dina recept. Rätterna ser goda ut.

    ❤ ❤ ❤

    Kram/Gilla

  7. Anita skriver:

    Ha, ha … ni är för roliga. Men kortet med rosorna var väldigt fint så det tål nog att både ges och fås igen. Welsh rarebit har jag redan skrivit ut och satt in i min receptpärm. Det skulle kunna bli en utmärkt fredagsrätt. Er ”pytt-i-panna” skulle jag också kunna tänka mig att pröva.

    Ha en fortsatt fin dag!
    /Anita

  8. Agneta skriver:

    Bra idé med kortet. Jag tror inte att det finns någon i vårt hushåll som vet om Alla hjärtans dag ens en gång. Jo, jag, men jag säger nog som du, det är mest Geschäft. Man kan försöka vara lika rar alla andra dagar också istället tycker jag.
    Bubble and Squeak gillade jag, jag ska ta efter det, låter jättegott och när man inte har den rätta inspirationen, kanon.
    Mannen min brukar göra Welsh rarebit, men inte har han då detta recept, jag ska visa det för honom så att han kan göra det mer genuint liksom, det är jättegott!
    Ha en trevlig helg, whereever you are!
    Agneta kram

  9. Ha en fortsatt trevlig Valentines Day önskar vi i den så kallade Postgården!

    Hälsningar
    Anders och Lena

  10. Vad fiffiga ni är. Vilken bra taktik. Hoppas du får det trevligt på din resa. Kram Bosse

  11. marina skriver:

    Tyvärr är det alldeles för kommersiellt för min smak, men visst händer det att vi kan ge varandra något, typ ett kort… I år hittade jag fjolårets kort som maken fick då, och eftersom det inte stod något årtal i det fick han det igen, och jag kan ju säga att han blev lika glad i år. Frågan är om jag inte ska smussla undan det om några dagar och använda det nästa år också, jag tror inte att mottagaren kommer att märka det då heller…;)

  12. Hej!
    Tack för dina kommentarer hos mig. Jag är så dåligt på att svara ibland men just nu planerar jag den stora utställningen och det snurrar runt i huvuet.

    Precis så tycker vi också om Valtinedagen. Bara för affärsmännen. Här är det faktiskt ingenting som köps för vi köper när vi behöver något. Spännande med resa och spännande mat.
    Ha det gott
    Annika

  13. Ditte skriver:

    Håller helt med dig angående Valentine. Jag är ju av den uppfattningen att man kan låta hjärtat vara med alla dagar och inte en speciell dag.
    Dina recept skall provas. Welsh Rarebit har jag testat i U.K. men inte gjort det själv och potstisrätten med grönsaker har jag inte tänkt på. Men varför inte testa?
    Hoppas du har det bra där du är.
    Ha det gott!

  14. Jag och min Alex blev tillsammans på alla hjärtans dag så vi måste alltid fira haha..

  15. Ami skriver:

    Vilket bra tips det där med att lägga kortet i ett kuvert och få det en gång till 🙂
    Och maten såg riktigt god ut!
    Ha en fin söndagskväll!

  16. Znogge skriver:

    Håller med. Alla hjärtans dag borde vi ha i åtanke varje dag för det är trots allt vardagen som är livet!

    Kram

  17. skåningen skriver:

    Tack för tipset Bubble and squeak…………………. Denna förkylning som jag har fått nu är hemsk.. Kram!

  18. Nett skriver:

    Nog är det butikernas dag, de frossar i alla letande kunder efter den perfekta ge-bort-valentine 🙂 Här köpte vi inget, vi bara myste för hela slanten 🙂

  19. Gunnar skriver:

    Tack för recepten!
    Jag firar överhuvudtaget inte Valentines day. Den känns väldigt konstruerad.
    Men fettisdagsdagen som inträffar i morgon missar jag inte:-)

  20. sockenvagenssota skriver:

    Ha ha smart att återanvända det så där! 🙂 Och receptet lät inte dumt, vem vet, kanske att man testar detta efter nästa söndagsmiddag! Kram!

  21. Haha, var roliga ni är, du och din man! 🙂 Vi firar så där lite lagom. Faktum är att Valentindagen egentligen har en historik som inte har med kommersialismen att göra. Jag berättar om hur allt startade på min språkblogg: http://www.falkblick.se/2014/02/varfor-firar-vi-alla-hjartans-dag.html

    Kul med recepten! Men varför heter det ”rarebit”? Det har jag alltid undrat. Kan googla förstås men provar att fråga dig först. 🙂

    • Lena i Wales skriver:

      Trevligt att läsa om den historiska beskrivningen om Valentine Day och även den svenska stavningen.
      Ang Rarebit vet man inte varför det heter så och ordet används endast i denna bemärkelse.

  22. bia skriver:

    Det verkar gott alltihopa ;))…..och jag gillar potatis, men tyvärr är det bara jag i den här familjen som gillar potatis….men oj vad jag har samlat på mej recept från alla håll o kanter….och jag använder dom nästan inte ändå, hehe…..man varvar med några gamla favoriter…och ibland får man något ryck och gör något nytt…men jag har alldeles får många recept….får nog ta och rensa i lådan,.
    Kram bia

  23. Ja nog är det ett jippo detta med Alla Hjärtans Dag! Jag och maken försöker ta tillfället i akt att göra något tillsammans då dagen kommer, sånt där som det är så lätt att bort-prioritera annars 🙂 Det blir en liten startknapp till att komma till skott 🙂

    Mumsiga rätter du tipsar om, tack för det!! Kul att ta del av mat från en annan kultur 🙂

    Många kramar aka

  24. Kul med några nya recept! Provar gärna nytt från andra länder!
    Ha det bra i Wales!

  25. Det var ett fint kort, det kan du fortsätta
    ha framme. Och potatisrätten gillade jag,
    ser så gott ut.
    Kramar/AM

  26. Äppelblom skriver:

    Kul med dina recept – de måste jag pröva.
    Angående min mormors gamla hus, så hyrde hon det av skogsbolaget och de kom på att de skulle sälja av alla hus. Mormors hus blev nedmonterat eftersom det var ett gediget timmerhus och fraktades till Stockholms skärgård, där det nu är uppbyggt igen.
    Må så gott och ha en fortsatt trevlig kväll.

  27. GladiGrönt skriver:

    Welsh rarebit har man ju hört talas om men aldrig vetat riktigt vad det var. receptet ser verkligen lockande ut!

  28. Ama de casa skriver:

    Vi ger ingenting till varandra på den dagen, däremot brukar vi gå ut och äta nåt gott. I år blev det korv med mos 🙂

  29. Småstadsfrun skriver:

    Låter som en skön överenskommelse om dagen. Varför ändra ett vinnande koncept liksom?

  30. Anne-Marie skriver:

    Affärsmännen har gjort även denna dagen till något som går att sälja.
    Men att komma ihåg varandra kan man ju göra vilken dag som helst egentligen.
    Låter gott det du visar och bjuder på.

  31. anjahill skriver:

    Hehhee Lena! Jag drar utåt mungiporna när jag läser om er ”kortlek” på alla hjärtans dag!
    Kommer ihåg att min pappa hade skrivit ett påskkort till vår(a) katt(-er) Mikki. I min barndom hade jag fem katter som alla hette Mikki. Inte samtidigt men efter varandra allt eftersom de försvann eller dog. För att hålla reda på vilken Mikki vi pratade om efteråt hade de ”titlar” så som konungs-Mikki, blå-Mikki osv. Påskkortet med små gula kycklingar och dekorerade ägg på skickades varje år till de olika Mikkikatterna: Herra Mikki Ketola, Mottitie 30, Pitäjänmäki ;-)))!
    Jess! Kortet höll i många kattgenerationer ;-)))! Kommer inte ihåg alldeles säkert men jag tror nog att pappa slängde kortet igenom brevinkastet varje påsk i stället för att kosta på ett nytt frimärke varje år. Man får ju inte va’ dum ,-)))!
    Om Mikki blev glad? Självklart ,-)!

    Tack för receptet! Ska pröva det sist
    /Anja

  32. Veiken skriver:

    När jag var ung trodde jag att det hette Welsh Rabbit och kunde inte begripa vad en kanin hade där att göra! Hahaha! Båda rätterna är goda, men jag gör dom nog inte själv.

  33. Krönikören skriver:

    Snacka om återvinning på hög nivå! Smart, hehe, fast det förstås inte var huvudtanken med det hela.

    Den där mackan låter väldigt smaskig. Måste bara hitta något alternativ till Worchestersås. Har du något förslag? Det måste vara vegetariskt.

    • Lena i Wales skriver:

      Tack!
      Är det ansjovisen i såsen som inte funkar? För annars tror jag inte det innehåller något icke vegetariskt, men vet inte. Har faktiskt inte tänkt på den såsen som innehållande något för vegetarianer. Så tyvärr har jag inget alternativ på lager.

  34. Jag tycker att dagen i sig är ganska så fin, men jag har sagt till sambon att han verkligen inte får komma hem med någon hemsk nalle eller sådant där annat trams som butikerna säljer:P

  35. Ping: HUS och BOENDE 6 – TV-PROGRAM OM ATT KÖP HUS och OM EN TRÄDGÅRD | Lena i Wales

  36. Ping: HUS och BOENDE 7 – ÄGANDE, VÅREN, VALENTINE, SEMLOR och RUGBY | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s