PETWORTH, SHAFTESBURY och lite mer

Missa inte MÅNADENS UTLOTTNING!

Feb_494  Feb_500

Så här dimmigt var det igår morse klockan 7.00. Det såg ut som om kullarna var öar i havet och genom dimman kunde man se ljus av trafiken nere i rondellen. Det blir ljusare och ljusare morgonar och våren kommer närmare och närmare. Under dagen var det runt 6 grader.

Som jag utlovade förra veckan så kommer det idag lite mer om vår tur till Brighton. Istället för att ta snabbaste vägen, vilket innebär motorväg, tog vi lite längre tid på oss och åkte på lite mindre vägar med mer att se.

PETWORTH

Feb_148   Feb_139

Vi stannade till i den lilla staden Petworth som ligger mellan städerna Guildford och Brighton.

I staden ligger Petworth House, ett slott med stor park. Den äldsta delen av slottet är från slutet av 1600-talet, men byggdes ut och ändrades på 1800-talet. Huset är idag K-märkt…

Feb_143

…under de senaste 250 åren har egendomen ägts av familjen Wyndham, med Lord Egremont i  spetsen. Familjen bor i en del av slottet, men har största delen är öppen för allmänheten. Det används idag som museum och har en stor samling av skulpturer och målningar , bl a av den mest kände brittiske målaren Turner. Vi hann tyvärr inte gå in i huset, utan vandrade bara genom delar av parken och fick nöja oss med att se huset utifrån, men nästa gång vi passerar, ja då får det bli av. Jag blev mycket nyfiken.

1947 tog National Trust över skötseln av huset och parken…

Feb_132

…vilken är på 283 ha och en av de mest kända parkerna i England. Målaren Turner, som ofta var på besök, har använt parken som motiv i flera av sina målningar…

??????????  Feb_138

… i parken finns många vackra träd och jag blev mycket fascinerad av trädens egna konstverk. I delar av parken finns också Englands största flock av dovhjort…

??????????  Feb_153

…Lady Egremont har ägnat mycket tid åt att renovera trädgården och parken och ser ut att ha gjort ett gott jobb. Vid vårt besök 13 februari blommade denna rosenbuske, visserligen i ett litet skrymsle mot huset, men ändå. I blom var också snödroppar och påskliljor.

FOVANT BADGES

Feb_359  DSCF0393

Det var väldigt svårt att få en bra bild av vad detta är. Försökte med zoomen, men det blev inte bra det heller. Hade behövt en helikopter, men vi kom ju med bilen, så vi hade lämnat helikoptern hemma…

DSCF0392

… på denna kritstenskulle har man grävt bort vegetationen och fraktat dit extra kritsten och av dessa bildat mönster i form av s k Regimental badges = militära märken (typ märken som militären ofta hade i sin mössor). Detta gjordes av soldater som väntade på att gå ut i första värdskriget. Numera underhålls det av en förening av frivilliga som ser till att det inte blir övervuxit.

SHAFTESBURY

DSCF0399  DSCF0420

På hemvägen blev det ett stopp för sightseeing och lunch i Sharftesbury. En liten stad på ca 7 000 invånare inte långt från staden Salisbury i County Dorset.

Staden ligger 220 m ö h på en kritstenskulle. Hur gammal staden är vet man inte riktigt, men den omnämns redan på 800-talet i samband med ett slag mot de danska vikingarna…

DSCF0400  DSCF0418

… här finns många små gränder och vackra hus varav många är byggda av den lokala kalkstenen, delvis tagna från ruinerna av ett gammalt kloster…

Turistnäringen är mycket viktig för staden. Så varför kommer så många hit?…

DSCF0405  DSCF0412

…jo, p g a denna starkt lutanade gata, kallad Gold Hill, av kullersten och med vackra hus på ena sidan. Vad är det då som är så speciellt, förutom att det är vackert?

Jo, allt har att göra med UKs mest kända reklamfilm från 1970-talet. I stort sett alla som levde i UK under denna tid känner till denna lilla snutt. Gå in på Youtube länken nedan och titta på den. Den är bara 44 sekunder och väl värd att se…

Som framgår av filmen gällde reklamen Hovis bread!

Minns ni förresten när vi inte hade reklam på svensk TV, utan bara såg reklamfilm på bio. Man försökte komma in på biografen så tidigt som möjligt för att inte missa reklamfilmerna. Det var spännande! Något dagens ungdom troligen inte kan förstå.

DSCF0413  DSCF0407

Längs gatan är husen från filmen kvar i verkligenheten…

DSCF0411 DSCF0408

…vissa med halmtak (thatched roofs)…

DSCF0410  DSCF0414

…filmen är ju svartvit, men det är nästan också verkligeheten här!

Ha en fin helg!

 

 

Det här inlägget postades i England. Bokmärk permalänken.

88 kommentarer till PETWORTH, SHAFTESBURY och lite mer

 1. tina skriver:

  Mycket intressant att få se/höra om platsen för mr Turner. Filmen ( mycket sevärd) om hans liv går just nu på bio här i sverige och är ju nominerad för fyra oscars just för scenografin, kostym, musik och foto. Den tar vi nästa gång!!!! 😉 vet du om den har spelats in i Petworths house?

 2. wiolettan skriver:

  Så roligt att följa med på din resa. Vackra och intressanta bilder som säger så mycket. Hur kunde ni förresten ”glömma” helikoptern hemma? Det är väl det första man tänker på att ta med sig.
  Du undrade om min bild om pensionärer. Jag såg den i ett butiksfönster, affären sålde skyltar så jag vet inte om det är någon skylt som finns på våra vägar.
  Hoppas att du får en finfin helg.
  Kram!

 3. Pampiga bilder, särskilt de första där i slottsmiljö!
  Kram Jenny

 4. Anita skriver:

  Oj, vet du att Turner är en av mina favoritkonstnärer. Jag har studerat hans teknik mycket, i synnerhet akvarellerna. Dit skulle jag vilja åka. Intressant också att få veta historien bakom de vita märkena på kullarna. Jag har en känsla av att jag passerat dom med buss men inte vetat vad det varit. Och reklamfilmen var en sån där lite mysig reklamfilm. Som dom kunde vara förr. Och jag kommer också ihåg biobesöken i min ungdom. Det var en stor besvikelse om man kom lite för sent och hade missat en del av reklamen. Nu tittar jag aldrig på reklam när jag tittar på TV. Om det är en kanal med reklam så börjar jag titta en bit in i programmet och snabbspolar förbi. Det är bra med den nya tekniken. Fast företagen som sänder ut reklaminslagen tycker väl inte det är så bra förstås.

  Och till slut … utsikten från ert hus den tidiga morgonen med dimma … underbar. Och vi har faktiskt också haft vårvärme här. Men i trädgården ligger fortfarande mycket snö. Men visst närmar den sig … våren.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Anita för din underbara kommentar!
   Javisst är Turner speciell, men vet inte om så många svenskar som inte är direkt konstintresserade känner till honom.
   Vad roligt att vi har så lika upplevelser av div slag!
   Ha en fin helg!

 5. Ami skriver:

  Jätteroligt att få följa med på din tur 🙂
  Ha en fin lördag!

 6. barabrittiskt skriver:

  Dessutom är det Ridley Scott som spelat in filmen innan han blev mästerregissör.https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/09/05/klassisk-brodreklam/comment-page-1/

  Fina bilder Lena!

 7. Znogge skriver:

  Turner är en av mina favoritkonstnärer. Även vår författare Strindberg målade ju och hans stil jämförs ofta med Turners. Så nog är han bekant hos mig men jag är inte helt säker på att gemene man känner till honom…

  Trevlig lördag!

 8. Glada gumman skriver:

  Intressant att följa dig på dina upptäktsfärder.
  Reklam ja, ”Flora” med Margaretha Krook och Ernst-Hugo Järegård var en riktigt klassiker 🙂

 9. Vilket fint slott och mysiga gator ♥

 10. Tina skriver:

  Hej Lena! får jag fråga, kanske jag missat tidigare(skyller i så fall på mina krånglande ögon), men vad fotar du med? Förr hade jag Pentax som jag tyckte mycket om, och även en dyr Leica. Det var ju ett väldigt skruvande och inställande, men fint blev det ju.
  Hade med tiden mer moderna grejer, vet ej vad det kallas…Digitalkamera?
  Sedan tog Iphone över mitt liv… 🙂
  Funderar, vill nog ha mig en kamera igen. Men det ska vara enkelt att överföra till bloggsidan 🙂

  Ha det bäst!
  Tina i Umeå

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har för tillfället faktiskt två kameror.
   En ganska gammal digitalkamer, var en gång min mans, men han tappade den i golvet och avtryckarknappen skadades, men den går att använda, den heter FinePix F30.
   Så fick jag en ny i födelsedgspresent av honom i januari, den heter Nikon Coolpix S6400 (den är ganska liten och mycket tjusigt mörkröd metallic!). Den använder jag mest nu. Men har inte riktigt koll på hur många bilder som får plats och hur länge batteriet funkar, så därför har jag också fortfarnade min gamla med mej. Och det var tur när vi var i England förra helgen.
   Så de bilder du ser i dagens inlägg är tagan med föjlande:
   Petworth med nya Nikon.
   Fovant en bild med varje kamera, för där laddades batteriet ur.
   Shaftsbury med min gamla FinePix.
   Ha en fin helg!

 11. Britt skriver:

  Vilken gatstump. Den var ju faktiskt rolig, så jag förstår att man använde den i reklam.
  Jag ser ibland på renovering av gamla jättehus i England. Ofta har ägarna egentligen inte råd med renovering. Nu kommer jag inte ihåg vad den ljusa damen heter som kommer dit och tar tag i det. Ofta kan husen användas till bröllop och andra begivenheter. Ungefär som Petworth, kan jag tänka./ Britt

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns så enormt många gamla, dåliga hus här. Många är i stort behov av renovering, men ofta finns inte pengar.
   Det finns flera olika husprogram här. Jag gillar dem mycket!

 12. Vilken härlig tur du bjuder på så här på lördagseftermiddagen! Så mycket roligare det är att åka på småvägar och så mycket intressant man får se!
  Önskar dig en trevlig helg!

 13. Fröken Grön skriver:

  Så roligt det är när vi får ”följa med” på dina guidade turer!
  Det finns onekligen många charmiga små städer och byar i Storbrittanien.
  Jag besökte också Brighton för många herrans år sedan, i samband med en språkresa till Hastings.
  Minns mest piren och havet. Och Brighton rock, som den godisråtta jag är, hihi!
  Må så gott!
  /Anna-Karin

 14. Gilla skriver:

  Så många härliga gamla hus du visar. Man kan inte se sig mätt på dem. Jag nästan tappade andan, när jag såg reklamfilmen. Grabben släppte ju fötterna från tramporna och de snurrade vidare. Jag tänkte: Hur i hela fridens namn får han stopp på cykeln? Det såg livsfarligt ut.

  Du skrev om Petwort House att man låter folk komma in och se slottet. Jag har läst, att det är många egendomsägare, som får göra så, för att klara ekonomin att hålla slottet i form.

  Sv: Den långe är äldst och längst av mina två söner. De är båda ca 1,95 långa, så jag brukar säga att de är uppfödda på lång mat; ÅL OCH RABARBER.’ Han som hälsade på är en ½ cm längre än den ”lille”. 🙂

  Jag kan inte sitta stilla, mer än när jag sitter vid datorn. Ska jag se på TV, så måste jag ha ett handarbete på gång. Och det passar ju, eftersom jag har 6 barnbarns barn, som kan få ”billiga”presenter.

  Kram/Gilla

 15. Där skulle det kunna bli många fina bilder. Väldigt fina hus.
  Ha en skön helg
  Annika

 16. Ama de casa skriver:

  Vi brukar också välja att ta småvägarna för att få se mer. Om det inte så att vi har lite mer bråttom såklart 🙂

 17. Marit skriver:

  Fine bilder, og ble veldig begeistret for den spesielle skjeve gaten! Sjarmerende sted 🙂

  Ha en fortsatt fin helg!

 18. GladiGrönt skriver:

  Tack för alla intressanta bilder och tips om en fin park!

 19. Ditte skriver:

  Trevligt att få följa med på småvägarna till Brigthon och få veta mer om både Pethworth, Fovant Badges och Sharftesbury; platser som jag aldrig besökt. Shaftesbury har jag i all fall hört talas om, men vet inte på vilket sätt.
  Målaren Turner känner jag igen namnet på, men är i övrigt inte alls insatt .
  Jag uppskattar verkligen att via bloggen få följa med på resorna som du gör och i sommar blir det på riktigt. (Hoppas jag…)
  Fina bilder förstärker verkligen miljöerna du beskriver.

 20. Franska Fikon skriver:

  Tack för alla trevliga reseskildringar – man blir så sugen på att komma till GB. Och under tiden kan man ta fram en karta och kolla in var allt ligger som du skrivrer om. Det är på ett sätt också en resa.
  Reklamfilmen är ju underbar, men hu vad gammal den ändå känns. Och den är ju inspelad i nutid… eller hur?

 21. anjahill skriver:

  Hej Lena!
  Tjusigt reportage som vanligt.
  Mitt barnbarn är just nu i Scotlands huvudsatad och gör praktik i en hotellrestaurang. Han klagade på det evigt gråa: Vädret och husen.
  Ha det gott!
  /Anja

 22. Comsi Comsa skriver:

  Älskar dessa hus och gränder, på något vis känns detta så bekant, fast jag har inte varit här… Skumt!

  • Lena i Wales skriver:

   Många äldre städer ser ganska lika ut när man skummar dem, men inte när man går in på detaljer. Så det är nog miljöerna du känner igen. Kanske från något husprogram på TV.

 23. Marie skriver:

  Åh, kul med gatan – cool! Även om jag inte ens är 40 än minns jag mycket väl den tiden och saknar den med. Numera spenderar jag mest mitt tittande på streamingtjänster, just för att man slipper reklamen.

 24. Tomtan skriver:

  Älskar dimma! Tack för rundturen!

 25. Finas mammis skriver:

  Oh längtar att göra den där turen vi pratat om i många år! Har inte varit i landet sen sent 70-tal.
  Tlllbringade då några dagar i närheten av och i Maidstone.
  Kram/Finas mammis

 26. Anna Johansson skriver:

  Tack för upptäcktsfärden idag! Helt ok att resa i cybervärlden med dig tills vi kommer iväg själva! 😊 Ha en bra dag! Anna

 27. Våren har kommit ser det ut som, så fin
  bild från parken med alla snödroppar.
  Alltid roligt och läsa dina inlägg
  Kramar/AM

 28. Decdia skriver:

  UK vekar vara en fantastiskt plats att vara på för en historienörd som mig. Att där dessutom är en massa slott och helt otroligt vackra hus gör inte det hela ett dugg sämre!

 29. Det är alltid lika kul att se bilder från andra länder/miljöer!
  Just när det börjar bli vår tycker jag dessutom att reslusten börjar vakna till liv.
  Ha en fortsatt trevlig söndag!

  Hälsningar
  Anders och Lena

 30. Nett skriver:

  Vilken dimma, men det är även en härlig blå nyans över den 🙂

 31. åsa i åsele skriver:

  Nu har jag lagt till Dig i min blogglista så jag inte missar när Du uppdaterar.

  Jag följer serien Shetland som bygger på Ann Cleeves böcker om polismästare Jimmy Perez som flyttade tillbaka till ön, jag måste ju bara säga att UK verkar fantastiskt fint, jag sa till J att jag ville ta mig till Shetland & Skottland, gärna även Irland 🙂 men han ville inte alls, enligt honom är det kyligt å regn, dimma å grått året om.

 32. Titti Malmberg skriver:

  Åh så underbara ställen! Reklamfilmen var verkligen fin…
  Ja det är ett sant nöje att följa dig och se allt vackert! Tusen tack!
  Varm kram från ön & Titti

 33. Anna skriver:

  Se där ja , snödroppar börjar dyka upp lite här och var nu ! Läckert med dimman , förknippad med landet och ser så där mystiskt ut på bild 🙂 och som vanligt är jag lite rikare på kunskap efter att ha läst dina inlägg ! Kram Anna

 34. marina skriver:

  Det finns gott om pärlor värda att besöka. Tack för ytterligare en mysig tur bland härliga kullerstensgator och engelska stenhus.

 35. Anne-Marie skriver:

  Du får verkligen se mycket intressant.
  Fina bilder och trevligt att få följa med på din resa. 🙂

 36. Annika skriver:

  Tack fina du för att jag fick både se och lära mig lite om bla. Petisworth och Shatesbury. Så häftigt med alla de gamla byggnaderna.
  Ha nu en fin dag. Kram

 37. sockenvagenssota skriver:

  Kikar in och önskar dig en fin start på veckan! KRAM från ett snöigt norrland!

 38. Linda skriver:

  Precis så gör jag också så ofta jag kan – tar mindre vägar. Motorvägar är nog det tristaste som finns.

  Kram
  //Linda

 39. Veiken skriver:

  Jaha, seniliteten börjar smyga sig på. GLÖMMA helikoptern. Vilket slarv! 🙂
  Tänk att en reklamfilm fortfarande har stort genomslag efter så ,ånga år! Otroligt! Vackert är det i alla fall!

 40. Den snabbaste vägen är ”aldrig” roligast. Jag hade gärna tränat benmusklerna uppför backen och sedan studsat fort nerför. På Bornholm finns skyltar där det står att det är förbjudet att cykla nerför de branta vägarna. Jag har inte glömt när man rusade för att hinna se reklamen innan biofilmerna. Oftast var det högtidsstunder. Så ser jag inte på saken längre. 🙂 Härligt inlägg. Kram Bosse

 41. Karin på Pettas skriver:

  Jag inser att det är tur att du finns där du finns Lena! 🙂 Hur skulle övriga världen annars få veta så mycket om trakterna i din närhet?
  Det finns sannerligen många slott i Storbritannien, runt varje knut ungefär, tycks det som
  Trädens egna konstverk är spännande och fasinerande
  Youtube-snutten är härlig! Vilken brödreklam…synd att vi inte har liknande kullerstensbackar här hos oss
  Bioreklamen från ”förr” brukade vi kalla förfilm. Alltid spännande att få se vad man gjorde reklam för

 42. Krönikören skriver:

  Det ser ut som en saga! Bara väntar på att Snövit och de sju dvärgarna ska komma trallande ut ur något hus. Tänk så mycket det finns att se.

 43. Agneta skriver:

  Vilken mysig tur ni varit på och så alla dessa gamla fina hus, hur vackra är dom då inte! Tänk ett stenhus på det vackra öriket. Det är bara att drömma och titta på dina fina bilder. Och så berättar du så fint också! Den där blommande rosbusken var ju jättefin, och så bra den platsade där i ”smutten”.
  Brighton, så fint och havet……
  Agneta kram

 44. Ping: ÅRSKRÖNIKA 2015 JANUARI – JUNI | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s