KÄNDA WALESARE 2 och MITT HANDMÅLADE PORSLIN

När ni läser detta är jag i Sverige och smäller i mej kanelbullar, semlor, smågodis, räkmackor, köttbullemackor, knäckebröd med kaviar, ägg och sillmackor på Hönökaka m m, så tyvärr har jag inte tid att svara på kommentarer förrän senare. Fast egentligen är anledningen att vara tillsammans med min familj och mina vänner! Så därför har jag lagt in detta inlägg innan jag reste.

MORS DAG

Många länder firar morsdag, fast vid olika tillfällen. Imorgon, söndag 15 mars är det Mors Dag i UK. Firas eller firas inte på samma sätt som i Sverige.

KÄNDA WALESARE 2

RICHARD BURTON

1925-1984. Skådespelare med världsrykte.

Född som Richard Jenkins i Pontrhydyfen i södra Wales. Son till en gruvarbetare som barn nummer 12 av 13. Han var walesisktalande.

2 gånger gift med Elisabeht Taylor, samt ytterligare 3 äktenskap.

Hade rykte om sig som kvinnokarl, konsument av ansenliga mängder alkohol och rökande ca 100 cigaretter per dag. För något år sedan invigdes i Cardiff en ny hall med hans namn. En gammal vän var med vid invigningen och fick frågan om hur Richard Burton själv skulle reagera om han var med? ”Väldigt få kvinnor hade lämnat tillställningen med hedern i behåll och spritförrådet hade varit tomt”.

Han begravdes i en röd kostym, som en heder till Wales, och med en bok av den walesiske författaren Dylan Thomas dikter. Walesare in i det sista!

ROALD DAHL

Photo2457orig

Författare, född 1916 i Wales huvudstad Cardiff av norska föräldrar. Han talade även norska. I Cardiff växte han upp, döptes i Norska Kyrkan och gick i skola i staden.

Han bodde bl a i USA och i England, där han dog 1990.

I Cardiff finns torget ”Roald Dahl Plass”, där det även finns en plakat om Roald Dahls liv.

Mest kända av hans böcker är ”Kalle och chokladfabriken” och ”Häxorna”. Han skrev såväl barn- som vuxenböcker.

Photo2453

Bilden visar Norska Kyrkan i Cardiff.

2 till kända walesare kommer längre ner i detta inlägg!

MITT HANDMÅLADE PORSLIN

Feb_032 ??????????

Min mor älskade porslin och har fört över detta på mig. Hon inte bara älskade porslin, hon målade också på porslin och gjorde det fantastiskt bra! Hon hade en hel uppsättning, jag en och min båda söner en del. När min mor gick bort delade vi på hennes uppsättning, så vi alla tre har en hel del handmålat porslin nu. Jag använder det inte till vardags, men säkert minst en gång var fjortonde dag, så det är i bruk.

Min del har jag dels i porslinskåpet och del som prydnad i en vacker walesisk hylla i hallen mellan några rum…

Feb_034  Feb_035

… en liten skål och en soppskål med lock…

Feb_041

…några ljusstakar…

Feb_050

…soppskålarna använder jag även för uppläggning av t ex kalla såser…

EN MIDDAG FÖR 2

…dukat för två eller…

Feb_043

…för flera…

Feb_046 Feb_045

…av restbomullsgarner har jag virkat dessa tallriksunderlägg, glasunderlägg och servettringar.

KÄNDA WALESARE forts

GARETH BALE

Världens dyraste övergång inom fotboll, ca £ 86 miljoner!!!!! Den dyraste genom tiderna!!!!

Gareth, ett typiskt walesiskt förnamn. Sambons efternamn är Rhys-Jones. Kan det bli bättre!

Han var född i vår huvudstad Cardiff 1989.

Spelade för Tottenham Hotspur i Premier League innan han gick över till Real Madrid och spelar för Wales landslag, där han spelade sin första lanskamp 2006, endast 16 år gammal, och blev därmed den yngsta spelaren någonsin som spelat för Wales. Samma år blev han Wales yngste målskytt någonsin.

En liten rolig historia från hans liv. Hans tränare i Tottenham tyckte att han behövde lite vila och föreslog att han skulle ta en liten semester utomlands. När han kom tillbaka undrade tränaren var han varit. Jo, i Cardiff i Wales. Ja, det kan man kalla en liten semester utomlands!

MARINA AND THE DIAMONDS

Photo3139

Sångerska född i Abergavenny, ca 20 min från min stad Monmouth. I Monmouth gick hon också i stadens välberyktade privata flickskola.

Marina föddes under namnet Marina Lambrini Diamandis. Fadern var grek och modern walesiska. Hennes artisknamn är en dirket översättning till englska av hennes födelsenamn.

Kända album, The Family Jewels och Electra Heart.

Ha en trevlig helg önskar Lena

Detta inlägg publicerades i Interiör, Kända walesare. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till KÄNDA WALESARE 2 och MITT HANDMÅLADE PORSLIN

 1. Anita skriver:

  God morgon Lena! Jag vaknade tidigt imorse till en kall men klar och krispig morgon. När jag kollade mailen låg som vanligt ditt lördagsinlägg och väntade. Alltid lika trevligt. Att Richard Burton var född i Wales visste jag men däremot inte att Roald Dahl var det. Så har jag tittat på och beundrat ditt handmålade porslin. Så fantastiskt vackert. Det måste verkligen vara en speciell känsla att få duka med det. Vilket fint arv från din mor. Och vilka fina underlägg och servettringar du virkat. Och … vilken fantastisk utsikt ni har när ni sitter och äter.

  Önskar dig en riktigt skön helg!
  /Anita

 2. åsa i åsele skriver:

  Så underbart fint porslin, så duktig Din mor var, så härligt att kunna använda detta även i vardagen.
  Gillade verkligen soppskålen.
  Tänk vilket fint arv Din mor lämnade efter sig.

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Fantastiskt vackert handmålat porslin. En period var det väldigt populärt med porslinsmålning kommer jag att tänka på nu! Roald Dahl är en av mina favoritförfattare! Dottern i England gjorde en lite rollgestaltning med en kompis på ett sorts Roald Dahl museum av något slag, i en park el dyl. De var utklädda till figurer från hans värld. Aha, mors dag i morgon! Då kan jag passa på att ringa till dottern om hon skulle ha missat det 🙂 Hoppas du har fina dagar i Sverige!

 4. Inger skriver:

  Hoppas du har en trevlig vistelse i Svedala!

 5. Steve skriver:

  Att Richards Burton och Gareth Bale var walesare kände jag till men inte Roald Dahl. Marina and the Diamonds har helt gått mig förbi.
  Fantastiskt vackert porslin och vilket underbart arvegods.

 6. Gilla skriver:

  Otroligt så fint din mamma kunde måla på porslin. Men jag hade aldrig vågat använt det. Tänk om nåt går sönder. Så fina mandalas du har virkat till det vackra porslinet. Jag har provat på såna också.

  Richard Burton och hans eskapader kände man ju till. Gareth Bale visste jag ingenting om. Jag trodde att Roald Dahl var enbart norrman. Tänk vad nytt under solen.

  Så roligt att du kan vara ”hemma” ett tag och få smaka svenska specialiteter.

  Kram/Gilla

 7. Jag höll tummarna för att Cardiff skulle klara sig kvar förra året. Synd att de inte kommer tillbaka till finrummet till hösten. Under några år läste jag allt av Roald Dahl och blev mycket förtjust i hans ungdomsböcker. Din mamma hade älskat vårt museum. 🙂 Kram Bosse

 8. ofspringandsummer skriver:

  Hoppas du hade det trevligt i Sverige! Din mamma var verkligen duktig med att måla porslin – väldigt vackert blommönster.
  Önskar en trevlig helg!
  Kram Ingrid

 9. marina skriver:

  Det låter som om du har en härlig Sverigevistelse!
  Roald Dahl är en av mina absoluta favoritförfattare och jag har läst ett otal av hans böcker högt i diverse skolklasser – en underbar författare. Att det fanns norska rötter på något vis hade jag koll på, men inte att han var Walesare (fast å andra sidan så har vi väl förmåga att inte skilja så mycket på Walesare och engelsmän).

 10. Franska Fikon skriver:

  Kul att läsa om Roald Dal, var övertygad om att han var norrman. Kall och Chokladfabriken var en populär högläsningsbok för mina killar. Så flitig och duktig din mamma var, och tålmodig! kul att ha kvar allt detta porslin och roligt att dina söner också vill behålla det. Så är det ju inte alltid….

 11. Znogge skriver:

  Vilket fantastiskt vackert handmålat porslin! Så roligt för er att ha det kvar. Jag gick en kurs i porslinsmålning en gång i forntiden men det blev bara några tallrikar.

  Hoppas alla svenska godsaker smakar riktigt bra 🙂

 12. Skruttmärtha skriver:

  Hoppas din mage gillade allt den fick i sig.
  En annan som kan köpa allt uppskattar ju inte det på samma sätt som dej när du är hemma i vårat avlånga land.
  Restgarner har man ju, tack för tipset med tallriksunderläggen.
  Kram

 13. Marit skriver:

  Jeg visste ikke at Roald Dahl var født i Wales! Han snakket norsk ja, så i hans hjem må de ha snakket norsk 🙂
  Veldig fint porselen du har!

  Ønsker deg en fin søndag i Sverige 🙂

 14. Prylaropinaler skriver:

  Har läst en del böcker av Roald Dahl och nog inte direkt tänkt att han var just från Wales. Vilket vackert porslin och att det sedan är målat av din mor, ovärderligt. Själv har jag aldrig målat porslin eller vävt, kanske det enda hantverk jag inte testat. Kul tips att virka underlägg av restgarner. Brukar faktiskt virka grytlappar ibland. Vad härligt att du besöker Sverige dessa dagar med strålande sol. Hoppas du har det riktigt trevligt och får umgås med dina nära och kära.
  Kram / RosMarie

 15. Agneta skriver:

  Men du, din mamma målade ju lika fint som dom som gör Flora Danica för Royal Copenhagen! Jösses så otroligt fint hon målade! Jag är helt imponerad, jag förstår inte att en del människor kan vara så konstnärliga! Vilken skatt att ha detta fina porslin!
  Kul med Gareth Bale och hans semester, då har i alla fall saker och ting inte fått onormala proportioner.
  Och intressant att läsa att Richard Burton begravdes i en röd kostym. Jaa, han kunde nog charma och leva livet, men visst syntes det en aning på slutet. Men det är kanske så det ska vara.
  Ha en riktigt skön semester i det gamla landet i öster!
  Agneta kram

 16. Lisbeth Rosén skriver:

  Vilket porslin, gud så vackert!! Roligt att du använder det också! Kram

 17. fint målat, några författare vet jag.

 18. Anne-Marie skriver:

  Jag blir hungrig bara jag läser om allt gott du stoppar i dig. 🙂
  Vilket fantastiskt vackert porslin.
  Måste vara fint att kunna ta fram det och minnas din mor litet extra.
  Ha det bra!

 19. Tomtan skriver:

  Underbart porslin!!!!!
  Älskar Roald dahl men visste inte att han kom från Wales

 20. Lárt de vivre skriver:

  Roal dahl, som han kan få en att skratta med sina tokigt underbara böcker.
  Duktig du är med ditt porslinsmåleri

  Kram Kajsa

 21. Barbro S skriver:

  Vilket fantastiskt fint målat porslin. Måste vara roligt att ha i sin ägo och att få använda till vackert dukat bord. Det mesta du räknar upp gillar jag också, speciellt räkmackor. Så de finns inte i Wales?
  Hoppas du njuter och har det gott tillsammans med de dina. Nu var det två av kändisarna jag faktiskt inte hade hört talas om, men Burton o Roald känner jag till.

 22. Ditte skriver:

  Roligt att få veta mer om kända waelsare. Mr Burton och Roald Dahl kände jag till, men fick nu veta mer om ytterligare ett par som jag kände igen namnen på.
  Vilket vackert porslin! Varje del är ju som ett vackert smycke. Roligt att du har en del av proslinet framme och kan njuta av det. Tänk vilken historia delarna skulle kunna berätta.
  Roligt att porslinet också är i användning.
  Vilka tjusiga underlägg! En hel serie!
  Jag har 12 handvirkade ”mellantallriksunderlägg”, alltså underlägg mellan för och varmrättstallriken så att det inte skramlar, som min mormor virkat och jag älskar dem. De används ofta och är nog inte så vanliga idag.
  Njut av våren här och ha det allra bäst med de dina.

 23. Krönikören skriver:

  Så roligt att ha ett så vackert porslin med en alldeles speciell historia. Bra att ni använder det, fast det kanske är tveeggat.

  Hoppas att du har det bra i Sverige!

 24. Vilket fantastiskt vackert porslin! Det måste vara en skatt att äga, av flera skäl. Intressant att läsa om de kända personerna också. Hoppas att du har en riktigt härlig vistelse i Sverige och att solen skiner på dig. 🙂

 25. Steel city anna skriver:

  Underbart porslin!

  Önskar att EU kunde enas om en gemensam far och mors dag 🙂 jag har iallafall planerat och köpt kort redan medan de säljs här så jag kan skicka på de svenska dagarna.

 26. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JANUARI – JUNI | Lena i Wales

 27. Pingback: WALES – SWANSEA 2 – DYLAN THOMAS | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s