HEREFORD 1

När ni läser detta är jag fortfarande kvar i Sverige och smäller i mej kanelbullar, semlor, smågodis, räkmackor, köttbullemackor, knäckebröd med kaviar, ägg och sillmackor på Hönökaka m m, så tyvärr har jag inte tid att svara på kommentarer förrän senare. Fast egentligen är anledningen att vara tillsammans med min familj och mina vänner! Så därför har jag lagt in detta inlägg innan jag reste.

HEREFORD 1

Photo5285

Hereford är en city på knappt 60 000 invånare i Herefordshire i England, nära den walesiska gränsen , vid floden Servern.

För att reda ut skillnaderna mellan city och town, klicka på St David´s.

Staden började utvecklas på  600-talet då man fick sin egna biskop.

Som gränsstad har den ofta stått i centrum för konflikter, bl a under Rosornas krig på 1400-talet och under Inbördeskriget under 1600-talet.

Nedanför katedralen fanns förr ett vadställe för att ta sig över floden, innan broarna kom till…

Photo5268  Photo5289

…katedralen är byggd på 11-och 1200-talen och är K-märkt.  Den är tillägnad Saint Mary the Virgin and Saint Ethelberg the King. Den är 104 m lång och 50 m hög. Tillhör Church of England. Delar av kyrkan kollapsade i slutet av 1700-talet p g a dåligt underhåll. Som tur var kom ingen människa till skada…

Photo5284

…floden Severn svämmar ofta över, men når aldrig upp till katedralen. Redan på 1100-talet visst man var man skulle bygga för att undvika översvämningar. Det vet man inte idag!

Däremot är det värre på andra sidan floden, mitt emot katedralen. Vattenståndet är ofta högt där och tidigare svämmade det ofta över och det leriga vattnet strömmade in i husen. Idag har man byggt en ny mur där man kan sätta skärmar emellan och på så sätt stoppa vattnet att komma in i husen. Så något är i alla fall gjort…

Photo5277

…katedralen fick en tillbyggnad 1996 och i den finns Mappa mundi, från ca 1285. Den är den största medeltida kartan som finns bevarad, 158 – 133 cm. Den är skriven på veläng, ett tunt pergament av skinn. Man har använt flera färger som t ex svart, rött, gult och blått. Den visar 420 städer, bibliska händelser, djur, växter, människor m m. I centrum är Jerusalem. Under andra värlsdkriget förvarades den på ett säkert och hemligt ställe, men återfördes till kyrkan efter kriget.

Den ritade kartan stämmer inte speciellt bra med hur vi ser världen idag, men vissa likheter finns. Tyvärr är det fotoförbud i utställningslokalen för Mappa Mundi…

Photo5278

…i restaurangen inne i kyrkan kan man fika eller äta lättare luncher. Dukat fint till ära för en svenska på besök! Eller hur var det nu, har de varit på IKEA och fått inspiration?..

Photo5274

…vid katedralen, bakom höga murar, finns denna vackra innegård. Idag använt av caféet…

Photo5266  Photo5269

…utanför katedralen finns en staty av Edward Elgar, 1857 – 1934, brittisk kompositör. Född utanför Hereford, nära det närbelägna Worcester. Han studerade violin och blev konsertmästare och efterträdde också sin far som organist där. Hans genombrott kom med The Enigma Variations. Han adlades och fick en proffesur i musik vid University of Birmingham. Under några år bodde han i Hereford…

Photo5281

…biskopspalatset, bredvid katedralen, byggdes på 1300-talet,  har byggts om och till sedan dess, används fortfarande idag…

Photo5282

…en mysig liten gränd leder från biskopspalatset ner mot floden. Gränden heter Gwynne Street och är till minne av Nell Gwynne, älskarinna till kung Charles II. Hon föddes i Hereford i mitten av 1600-talet och födde kungen två söner. Hon kallades också ”Pretty, witty Nell” och hade ett spännande och skandalomsusat liv. Hon var bl a skådespelerska och tyckte mycket om att klä ut sig till man, även privat och kallade sig då William Nell…

Photo5264

…Hereford Cathedral School är en av de äldsta skolorna i England.  Det är en public school, alltså en privatskola. Däremot har man inget universitet och tillhör därmed ett av tre landskap i England som inte har universitet. Däremot har man fem Colleges, bl a i konst, teknologi och för synskadade…

Photo5261  Photo5262

…vid katedralsskolan finns dessa omgjorda hus. Tidigare var det stora hål för hästarna att ta sig genom in till bakgården där stallarna fanns.

Senare kommer avsnitt 2 av Hereford!

 

Detta inlägg publicerades i England. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till HEREFORD 1

 1. Marie skriver:

  Det är klart du ska njuta av dina nära och kära…och maten då. 🙂 Ha en fin resa!

 2. Anna/notonmusic skriver:

  Härliga bilder och miljöer! Elgar har jag spelat musik av, hans musik finns med i en massa filmer också. Chanson de Nuit heter det jag har spelat. Väldigt vacker musik! Vad härligt att du är i Sverige när det är så soliga dagar! Ha det fortsatt fint!

 3. åsa i åsele skriver:

  Fina bilder å härlig info, så här skulle historia & geografi läras ut på skolan 🙂
  Ha fortsatt skön Sverige Semester ❤

 4. Steve skriver:

  Efter att ha läst detta så betyder Hereford mera än nötkreatur och kött för mig. Kött som jag inte längre äter.

 5. Comsi Comsa skriver:

  Nej, nu måste du ha tröttnat på kanelbullar, ler… ♥

 6. Anita skriver:

  I Hereford har jag bott i en knapp vecka på en trädgårdsresa. Vi bodde på The Green Dragon, ett lite slitet hotell men med perfekt läge i centrum. Mappa mundi har jag tittat på. Världen ser där, som du säger, inte alls ut som vi ser den idag. Men det var verkligen högtidligt att se den. Jag minns morgonpromenaderna och jag minns att jag köpte färska jordgubbar en morgon, fantastiskt söta och goda.

  Ha en fortsatt skön vistelse i kanelbullens land!
  /Anita

 7. Karin skriver:

  Men oj vad ni har mycket spännande och vackert! Mappa Mundi, bara en sån sak! Och vilken charmig Elgar-staty. Eller skulptur snarare. Jag har läst ikapp några inlägg och blir bara mer och mer sugen på att åka över till UK. Vackert landskap späckat med sevärdheter. Och vilka fina guidningar du bjuder på. Väldigt trevlig läsning!

  När slängde skräp på min blogg i går hittade jag flera kommentarer som inte alls var skräp, däribland en från dig. Jag har ingen aning varför WordPress fick för sig att skräpmarkera på det där sättet, men nu har jag i alla fall städat upp i skräprummet, slängt det som ska slängas och lagt alla riktiga kommentarer där de ska vara.

  Hoppas du hade en fin Sverigevistelse, med många kanelbullar!

 8. Znogge skriver:

  Vilken trevlig staty av Edward Elgar. I lilla grannhålan finns en pub som delvis importerades i bitar från England. Där var det förr tradition att spela Elgars Pomp and Circumstance March No 1 när serveringen stängde och det var dags att gå hem! Så den har man hört några gånger 😉

 9. Ditte skriver:

  Tack för trevlig läsning! Tidigare kände jag mest till Herefordkor, men nu har jag utökat kunskaperna och det känns bra. Vad gäller Elgar så är han mest ”Pomp and Circumstance” för mig, men nu vet jag betydligt mer.
  Att vid tillfälle se ”Mappa Mundi” och fika på cafét i kyrkan vore roligt. Ja, över huvud taget ett besök i desa trakter.
  Ha det fortsatt bra i Sverige och njut av våren.

 10. Marja skriver:

  Härlig och lite ovanlig staty av Edward Elgar. Hoppas du har det trevligt i Sverige! 🙂

 11. Resfredag skriver:

  Semlor och kanelbullar, mmmmm vad gott!

 12. barabrittiskt skriver:

  Mappa Mundi har länge stått på min lista som kulturgeograf så någon gang ska jag hit. Det är nog bra för den att det råder fotoförbud. 😀 Jag älskar Enigma variations med sin sorgliga lank till världskrigen. Mera Hereford!

 13. anneli skriver:

  Hur kom det säg att du flyttade till Wales? 🙂

 14. Pingback: HEREFORD 2 och LITE TRÄDGÅRD | Lena i Wales

 15. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JANUARI – JUNI | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s