SPANIEN i påsk och DEKLARATION I UK

Som jag skrev i onsdags skulle jag ta min kvast och resa söderut och det har jag nu gjort.

Nu är jag i Spanien på semester, ja, lite jobb blir det alltid, men det är kul! Vädret är okej, ca 17 grader och blandat sol och moln. När jag anlände var det 28 grader, lite för varmt.

Detta är vad jag tycker om med Spanien:

Photo4162 Photo4218

Alla vackra växter, som Änglatrumpet och Bougainvillea…

Photo4195 Photo4185

…palmerna och papegojblommorna…

DSCF3955  DSCF3956

…tapas…

Photo4161 DSCF8847

…promenaderna på stranden…

Photo4310 DSCF4065

…frukterna och grönsakerna…

Photo4311 DSCF8542

…och ännu mer frukt och grönsaker…

DSCF8651 DSCF8982

…de vita byarna och bergen…

Photo1922 DSCF3922

…uppfinningsrika parkeringar. Inte dåligt att lyckas parkera en bil över två övergångställen på samma gång!!! Trottoaren är en annan bra plats…

Photo4843 Photo4975

…två platser och nära till kundvagnen eller varför inte på andra våningen…

DSCF8768 DSCF8769

…havet…

Photo4180  DSCF4029

…de traditionnella rätterna som paella och musslor…

Photo4919 Photo4229

…det vackra kaklet…

DSCF3984 DSCF8560

…fisken…

Photo4346  Photo0529

…solnedgången vid stranden…

DSCF3900 DSCF0064

…med ett gott glas vin på stranden…

DSCF8665 DSCF8545

…den lufttorkade Serranoskinkan…

Photo1894 DSCF8739

…smala gator och gränder…

DSCF3992

…tostada con aceite de oliva y tomate, min favorit!…

DSCF8725 DSCF8726

…de vackra keramikföremålen…

Photo0748 Photo2158

…mina vänner, som t ex Pablo Picasso och Smurf. Snacka om att ha kontaktproblem, när jag är måste umgås med statyer, hi,hi!!!…

Apartment2014 049

…fich and chips behöver jag inte sakna. Det är bara att åka till Gibraltar eller till en av hundratals restauranger för engelsk mat på kusten ( det negativa med kusten!).

Glad Påsk! Feliz Pascua!

SKATT I UK 2015/16

DSCF3333

Ja, då var det dags för nytt skatteår!

Va? tänker ni. Inte är det nyår redan, för det är ju då det nya året, också skatteåret börjar. Men si, det vet de inte om här i landet. Här går skatteåret från, det ena året 6 april – 5 april nästa år. Komplicerat? Ja, men inte ska det vara lätt heller.

Inkomster under £ 10 600 ca 135.500 SEK ,betalas ej skatt på.

Redan ifyllda deklarationer, som i Sverige, där staten vet det mesta (bl a genom personnummer,som vi inte har här) har vi inte. Antingen gör man sin deklaration på efterskickat papper eller så on line. Kollen är betydligt mindre än i Sverige och många struntar helt enkelt i att betala skatt för det är svårt att komma åt dem.

Skatten för inkomst är ca 20 %, men kan bli upp till 50 % vid väldigt höga inkomster. Detta är dock inte hela sanningen. Därtill kommer s k Council Tax, som inte ligger på personen, utan på fastigheten. Ju högre värde huset har, ju högre skatt .Om man hyr ett hus betalar hyresgästen Council Tax, inte ägaren. Detta är motsvarande svensk kommunalskatt. Denna skatt är väldigt svårt att komma undan. För även om man inte är registrerad på en adress här så finns de flesta husen registrerade och om huset är obebott betalar ägaren en lite skatt ändå. Det är alltså inte som i Sverige en fastighetsskatt, som straff för att man äger ett hus, utan denna betalar för skola, vägar, gatubelysning m m och går dirket till kommunen.

Många människor här har aldrig deklarerat,speciellt om du har en fast inkomst och skatten dras direkt från lönen. Då deklarerar man helt enkelt inte, helt lagligt!!!

När någon frågar mig om hur skattesystemet fungerar brukar jag svara:”Om ni förklarar ert skattesystem för mig, så förklarar jag mitt för er”. Då brukar det normalt bli tystnad. Varje land har sina egna system som är mer eller mindre komplicerade och därför är det också svårt att jämföra land för land.

Det man dock snällt kan konstatera är att skattetrycket och kontrollen är betydligt lättare här än i Sverige.

Varför har vi då skatteåret vid just detta konstiga datum?

Ja, svaret är inte enkelt, men jag ska försöka reda ut det.

Nyår inträffade sedan år 1155 den 25 mars enl  den gamla kyrkliga kalendern, men 1752 gick man över till den Gregorianska kalendern. Den gamla var 11 dagar fel. Så dagen efter 4 september 1752 blev 15 september. Det var  stora uppror i landet p g a detta, inte bara för att det något behövde förändras vilket ju inte brukar vara lätt här, men också för att man missade 11 dagars inkomst denna månad. Nyåret flyttades samtidigt till 1 januari. Men skatteverket ville inte sluta det finianciella året precis efter jul. Så därför skapades ett speciellt financiellt nytt år.  11 dagar från 25 mars blev 6 april, så de 11 dagarna fanns kvar.

Börjar ni nu räkna dagar, så stämmer det ju ändå inte, 25 mars och 11 dagar framöver blir ju 5 april. Att det istället blev 6 april beror på att ett års skottdag togs bort. Krångligt? Ja, här är inget enkelt! Att man fortfarade har kvar det financiella året från 6 april beror på att ingen har brytt sig om att ändra detta. Men det har ju bara gått 263 år, så vi får se!!!

Känner ni er nu riktigt urblåsta? Ja, i så fall vet ni i alla fall hur en blondins vardag är! Obs! Endast jag och mina naturligt blonda medsystrar får uttrycka oss på detta sätt!!!!

Fortsatt trevlig påsk!!!

 

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Socialt, Spanien, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

100 kommentarer till SPANIEN i påsk och DEKLARATION I UK

  1. Birgitta skriver:

    Härligt i Spanien ! Det där med landningstillstånd behöver man inte tänka på om man har kvast, det är som med bilen; landa där du vill 🙂 Fast till Freedomtravel vill jag bara säga ; när vi kommer 5 min senare med vår husbil så svär vi över svenska husbilar som inte ens dom parkerar som man ska 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s