BLUEBELLS, WILD GARLIC och PARLAMENTSVALET

BLUEBELLS och WILD GARLIC

Mar_1353

Nu är det Bluebell tid! I vissa skogspartier är hela marken alldeles blå. Fantastiskt vackert!…

Mar_1384 Mar_1382

…bara några hundra meter från där jag bor har vi ett vackert skogsparti fullt med Bluebells, men först måste man ta sig över denna stile, en slags trappa i naturen, tror inte det finns ett bra svenskt ord för dessa?! Kanske för att vi inte har liknande i Sverige, men här är ju så mycket inhägnat så det finns många överallt i naturen. Den stora grinden är låst så ingen ska kunna köra in och typ campa…

Mar_1362 Mar_1363
…dessa Bluebells är inte precis som våra blåklockor, så därför kan man inte heller översätta Bluebell till blåklocka. Dess latinska namn är Hyacinthoides Non-scripta, medan den svenska blåklockans namn är Campanula Rotundifolia…

Mar_1371 Mar_1376
…om det inte är blått på marken så är det vitt, inte av snö, utan av Wild Garlic, ramslök. Det luktar vitlök i området runt blommorna. Det finns massor av recept på hur man kan använda ramslök på nätet…

Mar_1354 Mar_1350
…eftersom det inte finns någon Allemansrätt här, får man inte plocka blommor, bär o s v i naturen, men oj, just det, ibland glömmer man ju bort sig!

Allemansrätten är ju något helt unikt och fanastiskt för Sverige och några fåtal andra länder. Här skulle det var svårt att ha något liknande p g a olika faktorer. Här är man mycket för att skydda in egen domän och ”privacy” är ett mycket förekommande ord. Till svenska översätts det som intigritet, avskidhet eller enskildhet. Men det är svårt att översätta i ord, det är mer ett sätt att förhålla sig till andra människor, en kultur.

Dessutom beror det också på landets storlek och folkmängd. Som en liten jämförelse för att bättre förstå tar jag till några siffror. Folkmängd : Sverige knappt 10 milj – UK ca 65 milj. Yta : Sverige ca 448 000 km2 – UK  ca 244 000 km2, Sverige är alltså nästan dubblet så stort som UK och hela landet har ung lika många invånare som UKs huvudstad London! Invånare / km : Sverige ca 21 och UK ca 256.

Siffrorna talar lite för sig själva. Här är tätbefolkat och det skulle vara svårt om alla kunde vandra runt där man vill. Därför har vi markerade stigar här som man har rätt att gå på.

När jag får vänner som kommer från sydöstra England, som är mycket tätbefolkat, på besök till mig i Wales tycker de att det är så härligt här med så lite folk och så lite trafik. Va? Tänker jag, här är ju folk överallt och trafikstockningar hela tiden. Så mycket av vad man tänker och tycker beror på varifrån man kommer. Normalt tar det knappt 10 min att köra ner till staden Monmouth, men det har också tagit mig 30 minuter p g a trafiken. Mycket svårt att beräkna körtider här.

Men otroligt vackert är det och det är bara att försöka lära sig att leva bland mycket folk och mycket trafik!

VECKANS WALESISKA ORD

Mar_1423

PARLAMENTSVALET 7 maj 2015

Vi kommer allt närmare och närmare valdagen.

Tidigare har jag förklarat valsystemet och presenterat partierna.

När valdagen (polling day) kommer är det dags att gå till vallokalen (polling station). Oftas är denna i Village Hall, samlinglokalen i byn. Men det är inte bara att gå dit och rösta, man måste först ansöka om att få rösta. Eftersom vi inte har någon mantalsskrivning här måste man ansöka för att få rösta och kommer då med i röstlängden (electoral roll) .

Vad kommer det då att bli för förändringar efter valet?

Naturligtvis vet vi inte det ännu, men det finns vissa indikationer.

Labour får troligen mindre röster i Skottland eftersom många tros rösta på SNP=Scottish National Party.

Troligen får Labour och Conservative ca 1/3 av rösterna var, men detta innebär inte att de får 1/3 av sätena i parlamentet var. Vilket jag skrivit om tidigare.

Förra året var Liberal Democrats det 3dje största partiet och gick in med de konservativa, men i år kommer det troligen att bli SNP som blir 3dej största och Lib Dem 4de.

SNP kommer troligen inte att gå in med antingen Labour eller Conservative. Politiskt ligger SNP vänster om Labour. Men hur det blir med det får vi se.

Det kan också för många bli ett taktiskt val. Så man röstar inte på det parti man vill ska vinna i ett Constituency eftersom det inte har en chans där, utan för ett annat parti, så det man ogillar mest inte ska vinna.

För min Constituency, Monmouthshire, sitter den konservative David Davies. Detta område har alltid varit starkt konservativt, medan gruvdalarna alltid varit starkt Labour.

Annons
Detta inlägg publicerades i årstider m m, Om Wales. Bokmärk permalänken.

103 kommentarer till BLUEBELLS, WILD GARLIC och PARLAMENTSVALET

  1. Barbro S skriver:

    Kul att du varit guide i Holland, Keukenhof var fantastiskt. Så vackert ni har med blått och vitt på marken. Ramslök smakar alltså lite som vitlök, det visste jag inte, men jag tror inte vi har det här heller, även om jag sett recept där arten förekommer. SNP nämndes i vår lokaltidning idag, precis som du skrivit här:).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s