BLUEBELLS, WILD GARLIC och PARLAMENTSVALET

BLUEBELLS och WILD GARLIC

Mar_1353

Nu är det Bluebell tid! I vissa skogspartier är hela marken alldeles blå. Fantastiskt vackert!…

Mar_1384 Mar_1382

…bara några hundra meter från där jag bor har vi ett vackert skogsparti fullt med Bluebells, men först måste man ta sig över denna stile, en slags trappa i naturen, tror inte det finns ett bra svenskt ord för dessa?! Kanske för att vi inte har liknande i Sverige, men här är ju så mycket inhägnat så det finns många överallt i naturen. Den stora grinden är låst så ingen ska kunna köra in och typ campa…

Mar_1362 Mar_1363
…dessa Bluebells är inte precis som våra blåklockor, så därför kan man inte heller översätta Bluebell till blåklocka. Dess latinska namn är Hyacinthoides Non-scripta, medan den svenska blåklockans namn är Campanula Rotundifolia…

Mar_1371 Mar_1376
…om det inte är blått på marken så är det vitt, inte av snö, utan av Wild Garlic, ramslök. Det luktar vitlök i området runt blommorna. Det finns massor av recept på hur man kan använda ramslök på nätet…

Mar_1354 Mar_1350
…eftersom det inte finns någon Allemansrätt här, får man inte plocka blommor, bär o s v i naturen, men oj, just det, ibland glömmer man ju bort sig!

Allemansrätten är ju något helt unikt och fanastiskt för Sverige och några fåtal andra länder. Här skulle det var svårt att ha något liknande p g a olika faktorer. Här är man mycket för att skydda in egen domän och ”privacy” är ett mycket förekommande ord. Till svenska översätts det som intigritet, avskidhet eller enskildhet. Men det är svårt att översätta i ord, det är mer ett sätt att förhålla sig till andra människor, en kultur.

Dessutom beror det också på landets storlek och folkmängd. Som en liten jämförelse för att bättre förstå tar jag till några siffror. Folkmängd : Sverige knappt 10 milj – UK ca 65 milj. Yta : Sverige ca 448 000 km2 – UK  ca 244 000 km2, Sverige är alltså nästan dubblet så stort som UK och hela landet har ung lika många invånare som UKs huvudstad London! Invånare / km : Sverige ca 21 och UK ca 256.

Siffrorna talar lite för sig själva. Här är tätbefolkat och det skulle vara svårt om alla kunde vandra runt där man vill. Därför har vi markerade stigar här som man har rätt att gå på.

När jag får vänner som kommer från sydöstra England, som är mycket tätbefolkat, på besök till mig i Wales tycker de att det är så härligt här med så lite folk och så lite trafik. Va? Tänker jag, här är ju folk överallt och trafikstockningar hela tiden. Så mycket av vad man tänker och tycker beror på varifrån man kommer. Normalt tar det knappt 10 min att köra ner till staden Monmouth, men det har också tagit mig 30 minuter p g a trafiken. Mycket svårt att beräkna körtider här.

Men otroligt vackert är det och det är bara att försöka lära sig att leva bland mycket folk och mycket trafik!

VECKANS WALESISKA ORD

Mar_1423

PARLAMENTSVALET 7 maj 2015

Vi kommer allt närmare och närmare valdagen.

Tidigare har jag förklarat valsystemet och presenterat partierna.

När valdagen (polling day) kommer är det dags att gå till vallokalen (polling station). Oftas är denna i Village Hall, samlinglokalen i byn. Men det är inte bara att gå dit och rösta, man måste först ansöka om att få rösta. Eftersom vi inte har någon mantalsskrivning här måste man ansöka för att få rösta och kommer då med i röstlängden (electoral roll) .

Vad kommer det då att bli för förändringar efter valet?

Naturligtvis vet vi inte det ännu, men det finns vissa indikationer.

Labour får troligen mindre röster i Skottland eftersom många tros rösta på SNP=Scottish National Party.

Troligen får Labour och Conservative ca 1/3 av rösterna var, men detta innebär inte att de får 1/3 av sätena i parlamentet var. Vilket jag skrivit om tidigare.

Förra året var Liberal Democrats det 3dje största partiet och gick in med de konservativa, men i år kommer det troligen att bli SNP som blir 3dej största och Lib Dem 4de.

SNP kommer troligen inte att gå in med antingen Labour eller Conservative. Politiskt ligger SNP vänster om Labour. Men hur det blir med det får vi se.

Det kan också för många bli ett taktiskt val. Så man röstar inte på det parti man vill ska vinna i ett Constituency eftersom det inte har en chans där, utan för ett annat parti, så det man ogillar mest inte ska vinna.

För min Constituency, Monmouthshire, sitter den konservative David Davies. Detta område har alltid varit starkt konservativt, medan gruvdalarna alltid varit starkt Labour.

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Om Wales. Bokmärk permalänken.

103 kommentarer till BLUEBELLS, WILD GARLIC och PARLAMENTSVALET

 1. FREEDOMtravel skriver:

  Vackert med dessa blå mattor!!! Och visst är det fantastiskt med vår allemansrätt, det glömmer man ibland!

 2. åsa i åsele skriver:

  Fina blåa mattor å kul med lök som växer hej vilt 🙂

 3. Tina skriver:

  Merched…es… kanske man kan lära nya ord gm att hitta på ngt annat😉 Tänkte på Mercedes här. Ett kvinnonamn. 👍🏽

 4. Agneta skriver:

  Oh, dessa ”blåklockor”, vi såg dom i Italien när vi var där i början av april och mannen min sa just att han trodde dom finns mycket på ”ön” du bor på! Och här kom dom, helt underbara. Synd att man inte får plocka dom, där har vi det ju bra här i vårt land med vår Allemansrätt, den tänker man kanske inte alltid på, det är ju fantastiskt att få ha det så. Men det har alltid blivit lite så här också att folk vaktar på sina landområden lite mer än när jag var barn. På gott och på ont.
  Vackert är det i alla fall och det där med blått ute i naturen är ju så fint! Ramslök skulle jag vilja ha här hemma men jag har inte lyckats få tag på nån….
  Agneta kram

 5. Anna/notonmusic skriver:

  Men åh så vackert med ”blåbellorna” och ramslöken och den lilla slingrande stigen. Man vill ju bara kliva in i bilden! Allemansrätten är verkligen fantastisk, när jag hälsade på dottern i Leeds gick vi ut på hedarna (en bit utanför stan) och gick med några vänner. Jisses vad vi fick klättra över stängsel! Vilka siffror när det gäller jämförelsen mellan Sverige och UK! Bor det lika många i London som i hela Sverige! Inte konstigt att jag helst stannar hemma….

 6. Steve skriver:

  Bluebells gillar jag.
  Ordet merched hade jag aldrig kunnat gissa mig till betydelsen av.
  Parlamentsvalet verkar ”jobbigt” värre. Kan man förtidsrösta?

 7. Prylaropinaler skriver:

  Ja varje svensk borde nog bli påmind om just vår allemansrätt. Brukar ju ta upp den i undervisningen och barnen brukar alltid bli så snopna när de får veta att det inte alls är så i alla länder. Vi har ett område här i närheten som är alldeles fullt av ramslök. Just där får man inte plocka den, men det finns fler ställen. Har aldrig gjort något av den, men det finns ju många olika recept. Har en väninna som plockar hur mycket olika gröna blad som helst. För att inte tala om alla blommor som faktiskt går att äta.
  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram / RosMarie

 8. skåningen skriver:

  Vackert med den blåa mattan av Hyacinthoides Non-scripta…………………………SVAR:En bild kan säga mycket !!

 9. Znogge skriver:

  Men så vackert med blåa blomstermattor! Just så skulle jag vilja att våra scillor förökar sig i gräsmattan. Får väl sätta några extra i höst…

  Trevlig lördagskväll!

 10. Marit skriver:

  Nydelige Bluebells! De er ikke blåklokker nei, så det går jo ikke å kalle de det 🙂
  Allemannsretten har vi i Norge også. Forstår at det kan være lett å glemme seg bort, når det ikke er sånn i England.

  God helg!

 11. Gilla skriver:

  På våren har vi ju också blå blommor i mängd. Jag tänker bland annat på Blåsipporna, som vi tyvärr inte har här. Men vi har ju scillorna i parkerna i alla fall. Dina bluebells har jag aldrig sett eller hört talas om. Fina blå mattor blev det i alla fall.

  Vi ska vara glada åt vår allemansrätt, trots att den missbrukas rätt ofta.

  Sv. Javisst har vi vår, men vi kan inte kalla det för sommar än eftersom dygnstemperaturen nekar til det.

  Kram/Gilla

 12. Ama de casa skriver:

  Otroligt vackert!!! 🙂

 13. veiken skriver:

  Otroliga bilder. Det är som vackra tavlor. Proffsigt värre!
  Man får heller inte glömma att allemansrätten inte bara är en rättighet utan också en skyldighet. Ibland glömmer man det tyvärr!
  Idag ligger det bilder från Göteborg ute på min blogg! 🙂

 14. Inger skriver:

  Bluebells är så himla fina, ja det är en härlig tid nu även hos oss i södra Norrland.
  Kram

 15. Melody&M.E skriver:

  Så mycket jag får lära mig här hos dig! Bluebells skulle jag gärna ha i mina omgivningar!
  Så vackert. Här det ju mycket scilla i gräsmattorna och det är också vackert.
  Runt vårt hus på landet börjar nu rapsfälten lysa gula och det är så vackert att man nästan tappar andan! Maj är en fantastiskt fin månad i hela Europa!
  kram M.E

 16. Marja skriver:

  Hej Lena! Visst finns det något motsvarande till ‘stile’ i Sverige. Stätta kallas det och är en trappstege man använder att kliva över gärdesgårdar med. Googla, så får du se.
  Underbara blå fält med blåklockor! Och ‘merched’… intressant ord…
  Ha en fin helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Har aldrig hört ordet stätta förut, men tack nu har jag fått lära mej något nytt. Jag försökte gooogle translate och där stod faktiskt stätta, men hade aldrig hört det och trodde att det var google som gjorde något konstigt igen,
   Här är så vackert med alla bluebells now!

 17. marina skriver:

  Härliga blommattor! och som sagt, vår allemansrätt är något fantastiskt som vi måste vara rädda om och vårda ömt.

 18. Anki skriver:

  Vackra blå blomstermattor och vilka fina bilder! Visst finns det liknande ”övergångar” över stängsel här också – stättor kallas de… kan se lite olika ut, men funktionen är densamma.
  Vi är lyckliga att ha allemansrätt här i vårt land… men tyvärr verkar en del tro att man får göra vad som helst i naturen… bryta kvistar, gräva upp blommor och åka motorcykel… bara som exempel…
  Ha det gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag kände inte till ordet stätta tidigare, men det var någon annan osm också skrev det, så nu kan jag det. Tack!
   Allemansrätten är fantastisk, men det innebär också ansvar.
   Ha en bra ny vecka!

 19. Christina Olsson skriver:

  Visst är våren härlig! 😀
  ”Engelsk klockhyacint”, kallas de på svenska, enligt Virtuella floran.
  http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/hyacintha/hyaci/hyacnon.html

 20. Ami skriver:

  Åh, vilka vackra skogsbilder!
  Ha en fin dag

 21. Fantastiskt vackert med alla blå blommor,
  ser ut som himlen ramlat ner, vackert!
  Och lätt och glömma att man inte får plocka.
  Smart trappa också
  Kramar/AM

 22. bia skriver:

  Jag håller med dom andra bloggerskorna…himla fint med blåa fält ;))….och nu kommer en fantastisk fin tid framöver….hoppas våren och sommaren går i slow motion , hihi…allt är så grönt och fint då….när syrenerna blommar då är det sommar….vi har några gamla stora kring torpet…såg idag att knopparna börjat grönska ;))…och så väntar jag på att forsythian här hemma ska blomma, för första ggn !!!! sen jag köpte dom…för ett par år sedan. Dom är full med knoppar !!
  Kram bia

 23. Eva Trillian skriver:

  Vackra mattor av blommor som naturen bjuder på här som där så här års 🙂
  Intressant att få siffror så man får en uppfattning om hur trångbott det är hos er jämfört med här. Inte svårt att förstå att allemansrätt inte skulle fungera hos er när det är så!
  Önskar dig en trevlig kväll!

 24. Anita skriver:

  Åh så många gånger jag njutit av både Bluebells och ramslök på mina resor i UK. När jag var på mitt första besök i Bodnant Garden köpte jag en tavla föreställande en vårskir skogsdunge med en matta av bluebells. Den har jag ramat in i guldram och den sitter i mitt växtrum. I år blev det Holland och Keukenhof istället. Har just kommit hem och är uppfylld av all lomsterprakt jag sett.

  Ha en skön vecka!
  /Anita

 25. Åh ett sådant överdåd, ett blått fyrverkeri! Och ramslök t o m, sånt växer inte på mina breddgrader, tyvärr.
  Men visst finns det ”stile” i Sverige också, här i trakten kallas de för stätta och finns i lite olika varianter här t ex
  Man skulle kunna ta sig över gärdesgården men djuren skulle inte kunna smita.
  (måtte länken fungera)

  • Lena i Wales skriver:

   Det är så fint här nu. En underbar årstid!
   Nu har jag lärt mej ordet stätta också, tack! Länken funkade, tack!
   Ha en bra börjanpå en ny vårvecka!

 26. Gitsan skriver:

  Allemansrätten ska vi verkligen värna om! Tyvärr så verkar inte alla förstå att vi faktiskt har en del skyldigheter i naturen också. Det blir vanligare vid nedskräpning mm. Stätta är ett ord som jag vet jag hört förr, men hade glömt bort. Det finns på en hel del ställen här också. Dessutom har man gjort som en liten ”grind” i form av ett hål med en bräda som ska lyftas upp när man släpper in vovvarna som inte fixar att gå över stättan.

 27. GladiGrönt skriver:

  Tack för underbart vackra bilder! Stora sjok av samma växt blir ju så effektfullt, något man får tänka på vid design i trädgården: Skön söndagskväll ösnkar jag!/Monica

 28. Marie skriver:

  Men så vackert! Som våra vitsippor, fast ändå inte. 🙂

 29. Decdia skriver:

  Så himla vackert! Blått är en favoritfärg för mig.

 30. Monica skriver:

  Så vackert det är när Bluebells blommar! Minns första gången jag såg dem hos Anna och blev helt fascinerad av de blå mattorna. Så vackert överallt nu på våren. Ha en fin vecka!

 31. Anne-Marie skriver:

  Återigen är USA och England/Wales lika varandra. Ingen allemansrätt i USA heller och många sätter upp skyltar med ”No trespassing”, ”Keep Out” osv. Här kan vi inte skylla på utrymme eftersom USA har enorma ytor med vildmarker och skog.
  Jag har saknat den svenska allemansrätten sedan jag flyttade till USA.
  Vackra blommande ”mattor” med dessa bluebells. Något jag också saknat är vitsippor och blåsippor.
  Ramslök och doft av vitlök i skogen låter härligt. 🙂
  Det finns många ord som inte enkelt går att översätta – helt enkelt beroende på att företeelsen/saken inte finns i Sverige. Likadant med USA och ord vi har här.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har många likheter. Ang allemansrätten, kanske bara en gammal brittisk tradition som lever kvar i USA idag. Den brittiska influensen har ju varit stor.
   Ha en bra ny vecka!

 32. Steel city anna skriver:

  En så vacker tid just nu! Skulle vilja ha ledigt hela maj och bara njuta av naturen 🙂 Fina bilder!

 33. Karin på Pettas skriver:

  Så vackert du också har det just nu i denna sköna tid på året.
  Här fanns och finns gärdsgårdsstättor/trappor, också benämnda med något annat namn
  som jag inte kan komma på just nu men så fina som du visar på bild har jag inte sett här
  någonsin förr.
  En god fortsättning på maj önskas!

 34. Ditte skriver:

  Det känns lite bökigt och ovant att behöva ansöka om att få rösta. Jag förstår varför, men kan anta att detta tar ner antalet som röstar. Intressant att se vad som händer och det verkar vara av vikt att rösta taktiskt, vilket också försvårar det hela.
  Härligt med dina vackra naturbilder och all grönska. Och när du berättar är det lättare att förstå att vår svenska ”alle mans rätt” inte passar eller fungerar överallt i världen. (Jag har nog förstått det ändå, men gläds åt att Sverige kan ha den.)
  Wales finns på min lista och jag hopppas på att komma dit i höst och lkanske redan i sommar.
  Ha det gott och njut av alla växter , blommor och all grönska.

 35. Susjos skriver:

  Så vackra blåa blommor! Trodde först det var scillor, men sen såg jag ju att de ser verkligen ut som blåklockor! Så söta! Ha det gott!!

 36. Ljuvliga blommor! Ramslök verkar vara väldigt hett här i Sverige just nu också. Man ser tips och recept överallt. Tack för ännu ett lärorikt inlägg! Hoppas du haft en fin helg.

 37. sockenvagenssota skriver:

  Gud så vackert, som ett blått hav inne i skogen! Önskar dig en fin start på veckan! KRAM

 38. wiolettan skriver:

  Så vackra bilder och så mycket bra lärdom du bjuder på. Tack för det. Val i morgon-
  Hoppas att du har en finfin dag.
  Varm kram.

 39. Britt skriver:

  En sådan blå äng skulle jag vilja ha i min närhet. Jag har några enstaka plantor, men långt ifrån en äng. Ramslök finns ju på vissa platser och det är härligt att gå i en skog som doftar lök. Du har ju massor med kommentarer och jag orkar inte läsa dem, så kanske har någon annan redan skrivit om färistar, för det är väl det vi har i Sverige. / Britt

 40. Helt underbart med stora blå mattor med Bluebells och vita fält med ramslök!
  Intressant med valet, annorlunda röstningsprocedur mot vår!
  Ha det riktigt bra!

 41. CeciliaL skriver:

  Klockhyacinter har jag också fått lära mig att det heter. Stätta var nytt!! 🙂 Tyvärr har de förb… vildsvinen förstört stora områden med klockhyacinter, genom att välta upp jorden och äta lökarna. Får väl se om FC får tummen ur och börjar göra det de borde gjort för länge sedan, dvs kontrollera svinen… 😦

 42. anjahill skriver:

  Hej Lena!
  SNP verkar lite kryptisk. Å ena sidan en ny partiledare med vänsterprofil å den andra ett nationalistiskt parti. I svensk media beskrivs Nicola Sturgeon som en ”farlig” partiledare som låtsas vara socialist. ”
  ”Med den vänster­profilerade Nicola ­Sturgeon som ny ledare går det som en dans för SNP. Nu talar opinionsmätningar om att SNP kan vinna alla de 59 ­mandat som står på spel i Skottland på ­torsdag.”(Aftonbladet)
  ”Den politiska jordbävningen i Skottland ­bäddar för kris i Storbritannien, ­både för det ­politiska systemet och ­kanske också för ­unionen.”(Aftonbladet)
  ”Toryledaren och premiärministern David Cameron har de senaste dagarna ständigt fört fram att Labour inte kan regera utan SNP:s hjälp och att det inflytandet riskerar att spräcka Storbritannien. Tory har valaffischer där SNP:s ledare Nicola Sturgeon, med ett belåtet leende, har en liten Ed Miliband i sin bröstficka. På en annan är han hennes marionett.” (DN)
  Ett är säkert: Detta val kommer att påverka hela Europa!

  Vi får vänta och se och beundra så länge dina fantastiska Bluebellbilder” som tillhör familjen hyacintväxter. Jag har denna skönhet på mitt berg även om det aldrig kan bli så där maffigt som på dina bilder. Just nu, i detta ögonblick fick jag en vision!!! Jag tar några från rabatten där de växer och flyttar över några i min ”enorma” liljekonvalj”rabatt”. Kan bli en fin kombo om den trivs och förökar sig. Rabatt å rabatt! Det är snarast en anfallsstyrka från skogen som väller fram;-)
  Det vetenskapliga namnet är Hyacinthoides non-scripta, på svenska : engelsk klockhyacint.

  Den lite oroande trenden i hela Europa är alla dessa småpartier som dyker upp. Alla är de nationalistiska på ett eller annat sätt och alla är rörande överens om att inte vara rasistiska – ändå har de flesta sina rötter i just rasism och främlingsfientlighet – stämplar som man vill i nuläget bleka bort – men sen? Om 10, 20, 30 år? Hur blir det då?

  /Anja

  • Lena i Wales skriver:

   Intressant vad som säjs om valet från svensk sida. Jag följer ju inte alls med i svensk press. Kanske inte exakt samma uppfattning här, men vi får se efter torsdag.
   Du är så duktig med växter och jag beundrar dej!
   Ha det bra!

 43. Karin skriver:

  Så vackert! Här i Dalarna är det fortfarande vitsipporna som dominerar – vackra vita mattor.

  Visst är det skillnad på trängsel och trafik och ovanligt glest här i Sverige, hur mycket vi än klagar på tilltagande köer. När dottern (som för närvarande bor i São Paulo) hälsade på nyligen frågade hon om det var statsbesök på gång. Nej det var det ju inte och varför trodde hon det, undrade jag. ”Det är ju inga bilar på gatorna!”

  Tack för valinfo – ska bli spännande att följa!

  • Lena i Wales skriver:

   De allra flesta vitsippor är över här.
   Kul det du skrev om dotterns reaktion.
   Sverige har en stor fördel med så få människor, fast kanske också nackdelar.
   Vi får se hur valet går efter torsdag.
   Ha det bra!

 44. Nett skriver:

  Vackert, vi har en hel del blått här med i trädgården och det är alla scillor 🙂

 45. TantGlad skriver:

  Jag säger bara Woooow…..vilken vacker natur, och såååå magiskt det ser ut på dina fina Bilder.
  Ha nu en fortsatt jättefin vecka.

  Hejsvejs!

 46. Lárt de vivre skriver:

  Vackert med ”Blue bells” här är det vitsipporna som breder ut sig i skogen med sitt vita hav och rapsfälten som lyser upp som en gul sol under våren.

  Ramslök, det skulle jag vilja planter i min trädgård, det är ju så gott i alla former

  Kram Kajsa

 47. Här är det också helt blått på marken, så fint! Ock så luktar det vitlök av ramslöken här också! Tycker det luktar gott 🙂

 48. Bluebells gillar jag!

 49. Krönikören skriver:

  Sitter just och tittar med ett halvt öga på Grand Designs på teve om ett par som byggt ett japanskt hus i Wye. Visst är väl det i dina krokar?

  Här är det vita mattor på ängar och i skogar, av vitsippor. Roligt att höra att ramslök heter Wild Garlic på engelska, den smakar ju lite åt vitlökshållet.

  Kul att du tittade in på min virtuella releasefest! Skål!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag ser Wye från huset, men floden är lång. Har inte sett programmet om det japanska huset.
   Ramslök luktar vitlök också, så det luktar i hela skogen!
   Jag skålade för dej här i Wales igår kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s