GÄSTBLOGG OM WALES

ANDERS OCH ESSA I WALES

IMG_0579 (1)

Vi har den stora glädjen att få hälsa på Lena och Alan i det vackra Wales. Lena och jag (Essa) har känt varandra i nästan 50 år, ända sedan vi var knappt tonåringar. Det är verkligen en förmån att bli visad runt av någon som Lena som kan berätta så mycket intressant om alla olika ställen vi besöker. Det blir något helt annat än när man åker själv. Dessutom att bara få sätta sig i en bil och bli skjutsad till en massa vackra och intressanta ställen och slippa köra själv. Då hade i alla fall inte vi kunnat njuta av allt vackert, utan bara fått koncentrera oss på att hålla oss på rätt sida vägen.

Torsdag 30 april

Vi åkte från Göteborg till Birmingham via Köpenhamn. Väntade och väntade på våra väskor som inte kom. En väska åkte runt runt och den verkade ingen vilja ha. Gick till en disk och anmälde att väskorna inte kommit fram. Lena och Alan mötte upp och så åkte vi iväg. De tog oss på lite mindre vägar genom ett vackert vårgrönt landskap till Ledbury där vi stannade och turistade och åt lunch.

DSCN3001

Där fanns flera fina gamla korsvirkeshus. Vinda och skeva.

DSCN3016

Vi var inne på ett par små museer, det ena som berättade om stadens historia med många gamla bilder och det andra med gamla föremål. Båda var intressanta på sitt sätt. Sedan åt vi lunch på en mysig gammal pub. Vi åt jacked potatoe med ost och Ploughmans lunch med Cheddar, Stiltonost, potatissallad och pickles. Gott. Sedan åkte vi till Tesco för att köpa tandborstar och underkläder. Fanns bara tandborstar. Vidare till Monmouth där vi köpte underkläder på Peacock. Vidare upp till Kymin. Fikade lite instant coffe och choklad från flygplatsen. Fick låna lite kläder så vi klarar oss ett par dagar. Åkte in till Monmouth också tog ett glas på puben. Sedan köpte vi fish and chips och åkte hem och åt och drack gott.

Fredag 1 maj

Efter frukost var vi redo för en tur till gruvdalen och Bleanavon med Big Pit. Vi stannade till på ett par ställen på vägen. Först vid kanalen och sedan uppe på berget där det var en fantastisk utsikt. Massor med får och lamm gick omkring fritt där uppe. Fåren lärde lammen att akta sig för trafiken.

IMGP2105

Vi såg också mycket blommande ”gorse”, ärttörne.

IMGP2106

Tog lite bilder utanför och sedan kom vi med på en visning ner i gruvan. Vi blev utrustade med hjälm, lampa och gasmask. Hiss ner till c:a 100 meter. Fick en intressant guidning om hur det gick till nere i gruvan. Vi fick uppleva mörkret när vi släckte våra lampor. Små 6-åriga barn vaktade dörrar i 12 timmar helt ensamma, möjligtvis i sällskap av råttor. Dörrar som alltid måste hållas stängda p.g.a. att syret inte skulle ta slut och för att inte gas skulle kunna spridas lika mycket. En slags slussar. De skulle öppna dörrarna när hästarna kom med sin last. Hästarna tillbringade hela sina liv nere i gruvan, ofta blev de blinda för att det var så mörkt. De levde kanske i 5 år. Eftersom deras mat fanns där nere så kom det råttor. För att hålla efter råttorna hade man hundar, Jack Russels.Hästarna fick mat tre gånger om dagen medan arbetarnfick mat 1 gång om dagen på ett 12-timmarspass. Det var stor risk för explosioner nere i gruvan. Man hade kanariefåglar som om de slutade sjunga signalerade att det var dags att ta sig ut urgruvan, för då förstod man att det fanns farlig gas där nere.

IMGP2094

Efter visningen fikade vi och åt Bara Brith och Welsh cakes. Mitt i fikat fick vi besked att väskorna fanns hos Lena i Wales.

IMGP2099

Kollade också på utställningen med bilder, föremål, film och interiörer. Ett mycket givande och intressant besök.

Sedan åkte vi in till Blaenavon. En liten typisk stad för området med radhuslängor. Man hade börjat få igång lite verksamheter för turister. En del hus var i lite dåligt skick, men många hade börjat rustas upp och såg fina ut. Sedan vände vi hemåt på vackra småvägar.

IMGP2110

Lena valde att köra på mindre vägar för att vi skulle få se lite vackra vyer och slippa köerna på de stora vägarna. Då fick vi också uppleva ”trafikstockning i Wales”, som är när man flyttar får, som gör att man inte kommer fram.

Lördag 2 maj

Idag blev det en tur till Tintern.

IMGP2112 IMGP2115

Vi kollade lite historia om tråddragningsindustri från 1700-talet och en delvis utgrävd masugn där man också fick se en bild på hur det troligen hade sett ut . Sedan var vi vid Tintern där vi shoppade mer presenter, kollade lite på hantverk och åt lunch. Väldigt trevligt ställe att sitta på.

IMGP2120 IMGP2119

Stannade till vid den lilla byn Brockweir där vi kollade de gamla husen, hamnen, kyrkan, häftiga stora växter och fick lite historia berättad av vår egna duktiga guide som gör det hela så mycket mer intressant. Sedan hem för fika, dagboksskrivande och sömn för en del.

När alla var redo åkte vi till Ostrich som är en pub i den lilla byn Newland. Väldigt mysigt ställe med god mat i lagoma portioner så man till och med kunde få ner lite efterrätt.

Söndag 3 maj

Efter frukosten gav vi oss ut på en tur upp mot the Round House uppe på the Kymin. Lena och Alan stannade hemma och vilade sig från ”turisterna”.

IMGP2133

Gick en stig genom de underbart vackra bluebellsen och ramslöken ( wild garlic). Marken är bara helt blå avdessa små klockor. Gick tillbaka samma väg( trodde vi) för att få uppleva blomsterprakten en gång till. Höll på att gå vilse, men kom på det i tid och hittade tillbaka.

DSCN3110

På eftermiddagen fick vi vara med och fira May Day hos en granne. Många andra grannar mötte upp, det var lite lek och en speciell dans med band som satt fast på en stång, knytkalas, Bbq och rätt ordentligt med regn, vilket tydligen hörde till.

DSCN3119

Påminner faktiskt lite om vårt midsommarfirande. Mycket trevligt att få vara med om detta.

DSCN3126

Här ser man regnet som kommer in över dalen och upp mot the Kymin.

Måndag 4 maj

Efter frukosten bar det iväg mot Hay-on-Wye. Gjorde ett litet stopp för foto och för att titta på de vackra omgivningarna.

IMGP2149

 

Mar_1525 Mar_1526

Mar_1534

Hay-on-Wye är en liten fin stad med massor av bokhandlare. Den är känd för detta. Där fanns en massa andra små mysiga affärer också.

Vädret var det varmaste hittills så vi tog en glass på Shepards, där glassen var gjord på fårmjölk. Jättegod, men jag kunde inte riktigt känna någon skillnad från vanlig glass på komjölk.

DSCN3143

Efter Hay-on-Wye åkte vi till Abbey Dore och åt goda scones med sylt och grädde. Cream Tea

DSCN3152

Där gick vi också runt i trädgården. Här en stor julros och en pion.

Resan gick sedan vidare till Grosmont, där vi tittade på en ruin av ett ”castle”, fästning. Klättrade upp i fästningen för att kolla på den fantastiska utsikten, och drabbades av svindel. Men det fanns räcken att hålla sig i så det gick rätt bra.

IMGP2172

I ruinen växte det vackra wallflowers.

IMGP2175

Vi tittade också in i kyrkan som hade ett mycket vackert kyrkfönster.

IMGP2163

Därefter stannade vi till för att se på en annan ruin och kyrka i Skenfrith. Lite annorlunda än det förra. Sedan rattade Alan oss hem genom det vackra lanskapet. Lena lagade en god middag och vi smakade på det lokala vita vinet.

Tisdag 5 maj

Sista dagen tog vi det lite lugnt. Anders och jag tog en promenad in till Monmouth för att titta i lite affärer och minnas vårt förra besök här. Lena hämtade upp oss efter ett par timmar och tog oss till ett Garden Center. Stärkte oss först med en fika. Tillbringade sedan en dryg timme i denna fantastiska trädgårdsaffär. Där fanns allt man kan behöva till sin trädgård. Tack Lena för denna utmärkta idè.

Snart är det dag för sista natten ( eller snarare kvällen) med gänget. Vi ska gå till puben Robin Hood och äta mat för att sedan göra en tidig kväll. Åker härifrån 5.30 i morgon bitti.

DSCN3169

 

Utsikt från Monmouth upp mot the Kymin.

Vi tackar våra värdar för en fantastid tid med många intressant besök och alla vackra vyer vi har kunnat se. Wales är verkligen fint med alla kullar och dalar och fåren som håller landskapet så öppet.

Hej då eller som man säger här: Hwyl fawr!

 

 

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

68 kommentarer till GÄSTBLOGG OM WALES

 1. Linda skriver:

  Bilden med de blå blommorna är alldeles magisk!

  Kram
  //Linda

 2. Anita skriver:

  Tack för ett mycket trevligt gästbloggsinlägg! Bilden där regnet kommer in över dalen är magisk.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag tycker både det är roligt att de kom och att de ville skriva för mej.
   Håller med dej ang den bilden!

  • Else-Marie Lundström skriver:

   Roligt att du uppskattade vår lilla gästblogg. Ang.bilden så var det häftigt att stå uppe på kullen och se regnet komma mot oss och ren tur att solen kom igenom just när jag hade kameran framme.

 3. Znogge skriver:

  Tack för att vi fick hänga med på er trevliga resa! Vilken kompetent guide ni hade på er resa 🙂

 4. skåningen skriver:

  Du tar väl hand om dina gäster Lena! Förstår att de trivdes…………………….SVAR:.Man kan inte satsa på allt! Det är mycket roligt att översätta musik till teckenspråk! Kram!

 5. Gilla skriver:

  Det var ju kul, att få läsa en gåstblogg också. Den går ju i samma upplysande stil, som din egen. Bra med en duktig guide.

  SV: Det var ju roligt att du gillade mina skånebilder. Jag blev själv riktigt lyrisk, när jag såg landskapet.
  Kram/Gilla

 6. Anna Johansson skriver:

  Hade ingen aning om att grannarna besökt varken dig eller Wales! Ja, då har vi ju fler vi kan fråga om resetips när vi får ” tummen ur”! Trevligt!

 7. Vilken trevlig resa, mycket att se, äta och göra, fina bilder bjuder du på, också.

 8. Comsi Comsa skriver:

  Wow vilken resa och jättefina bilder. 👍
  Så fantastiskt vackert… 🌹

 9. Elisabeth Roth skriver:

  Fin gastblogg!

  Sent from my iPhone

  >

 10. bia skriver:

  Så trevligt ni verkar ha haft, och mycket fint har ni fått sett ;))….härligt !
  Jaa våren går framåt…nu börjar det spira och bli grönt lite här och var ;))
  Kram bia

 11. ärttörne är fint på sitt sätt.

 12. barabrittiskt skriver:

  Bilden av dalen! 🙂 Snart får jag ta och prioritera ett besök.

 13. Tina skriver:

  Hejsan! Inspireras av grill-aktiviteter man ser, här och var! Ser fram emot att få till det, på spanskterrassen. Nästa helg är jag åter i Torrevieja. Ska testa på att jobba där, och kontoret startar upp tidigare än vad som tidigare sagts, så det var bara att rodda om, och styra kosan mot värmen. Jippie! kan man säga om det 😎

 14. Ami skriver:

  Vilket trevligt inlägg! Och vad kul att ni har behållit kontakten under alla dessa år 🙂
  Ha det fint!

 15. Ama de casa skriver:

  Vad härligt med en sån lång vänskap – och när man dessutom får en sån bra guide på köpet så är det ju helt perfekt 🙂

 16. wiolettan skriver:

  Tack för den guidningen, mycket intressant och många vackra bilder. Vissa bilder kan jag sitta och njuta av en bra stund och upptäcka nya saker. Roligt.
  Härligt att ni har haft kontakt så länge, då känner ni varandra väl.
  Kram och tack!

 17. Ditte skriver:

  Tack för att jag fick följa med på er resa till Wales. Så härligt! Jag har min resa dit kvar och den skall bli av . Frågan är bara när.
  Och med Lena som guide är det laddat för en härlig upplevelse.
  Härliga bilder som verkligen lockar!
  Många hälsningar till er alla från mig.

 18. Så trevligt ni har haft det, tack för den intressant guidning och fina bilder! Blir riktigt lockad att resa dit!
  Spännande med valet idag! Dröjer tydligen till i morgon bitti innan resultatet kommer (enligt ett inslag i Dagens Eko för en stund sedan).
  Ha det bra!

 19. Det var inte lite det, så mycket ni hann med.
  Roligt och ha så bra resesällskap.
  Kramar/AM

 20. Britt skriver:

  Tack för ännu en reseupplevelse.
  Vad hemskt gruvarbetet måste ha varit. Både för barn och djur. Och de som arbetade där med brytningen. / Britt

 21. Christina skriver:

  Åh, vad fint! Blir så pepp på att resa till Wales vid något tillfälle 🙂
  Vad trevligt att bli runtguidad av en vän sådär!

  Ha det fint!

 22. Veiken skriver:

  Ett riktigt proffsigt gästinlägg, med fina bilder och bra text därtill. GILLAS! Wales är inte så långt från oss, men det är ett himla mek att komma dit från Göteborg har jag förstått!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst har de gjort ett bra inlägg. All text och alla bilder är deras, jag har bara hjälpt till med redigering.
   Du kan åka direkt till Heathrow eller med byte till Birmingham. Så det går!

 23. Marit skriver:

  Så vakre bilder! Flott gjesteinnlegg 🙂

  Ønsker deg en fin dag!

 24. Nett skriver:

  Härligt inlägg och resa.
  Hoppas att ni får en fin helg på min agenda står det jobb 🙂

 25. Så härligt att följa med på guidningen. Magiska bilder och spännande matpauser. Glassen på fårmjölk blev jag nyfiken på. 🙂 Ha en underbar fredag, Lena!

 26. Vilken duktig och medryckande gästbloggerska. Tack för detta blogginlägg. 🙂 Jag förstår alla fördelar med att ha tillgång till din Lena. Både gammal kompis och en utmärkt guide. Vilken kontrast mellan det blå havet och gruvan. Båda sakerna fängslar mig. Jag blir mer och mer sugen på detta land.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din fina kommentar! Den glädjer mej!
   De var verkligen engagerade i sitt bloggande.
   Vi hade verkligen trevlig tillsammans.
   Du är välkommen hit! Croeso!

 27. Härligt gästblogg-inlägg! Fina turer i intressanta miljöer. Hade gärna åkt på dessa utflykter själv, jättemysigt 🙂

  Helgkramizar aka

 28. Steve skriver:

  Tack för en underbar Walestur . Skönt med trafikstockning som man kan njuta av.
  Apropå valet. Nog blev det ett överraskande valresultat allt.
  Det ter sig dock märkligt att det tredje största partiet med nästan 13 procent av rösterna bara får en plats i parlamentet medan skotska SNP med 4,8 procent av rösterna får 56 platser. Det borde vara dags att reformera valsystemet. Men, det är väl att tro för mycket.
  Det ska i a f bli intressant att följa hur valresultatet pkan komma att påverka EU

 29. Else-Marie Lundström skriver:

  Tack så mycket alla för fina kommentarer till min gästblogg. Det var roligt att skriva och fota och dela med sig. Hade gärna svarat var och en, men tiden vill inte riktigt räcka till.

 30. sockenvagenssota skriver:

  Har följt valet på TV och har onekligen kommit att tänka på dig då… Hoppas du får en fin start på veckan! KRAM

 31. Barbro S skriver:

  Så roligt och spännande att få följa er resa i Wales. Mycket intressant, inte minst skildringen om gruvan. Fina bilder. Jag har länge haft en dröm att få åka just till Wales men den försvann för flera år sedan av någon anledning. Nu börjar den komma igen :).

 32. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JANUARI – JUNI | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s