SKOTTLAND med Gamla Stan i Edinburgh och WALES

När ni läser detta är det midsommardag i Sverige. I övrig världen är det en helt vanlig lördag. Och så är det för mig också.

DSCF5557

Mellan jobb i Irland och Skottland har jag några dagar ledigt i Edinburgh. En väninna till mig kommer över och vi ska ha lite kul tid ihop i Edinburgh med omnejd.

Jag kommer att ha mycket begränsad tillgång till internet, så det kommer att bli svårt för mig att svara på era kommentarer, men skriv gärna ändå, för jag älskar era kommentarer och kommer att läsa dem senare.

Bilderna nedan är tagna i augusti förr året. Mitt tekniska kunnande räcker inte till att lägga in bilder från min kamera till min platt till bloggen. Jag är lite bakom, kan man lätt säja!

EDINBURGH, Gamla stan

Edinburgs centrum är indelat i Gamla och Nya Stan. Det är destinkt avdelade med en stor park.

DSCF6433

Gamla Stan är gammal och Nya stan är också gammal, men yngre än Gamla Stan. Den gamla stadskärnan, en gång inmurad, blev för trång och ohälsosam, så de som hade möjlighet ville lämna den. De behövde inte heller skyddet av murar längre. Därför beslöt man i mitten av 1700-talet att bygga en ny stadskärna med breda gator och trädgårdar.

Jag tänkte visa lite bilder idag från Gamla Stan, där vi säkert kommer att strosa en stund…

DSCF6432

…Edinburgh är en väldigt kuperad stad och delar av Gamla Stan är högt beläget på en av kullarna. Det innebär att ett hus från nedsidan kan ha fem våningar och från ovansidan tio våningar…

DSCF6450 DSCF6438

…här finns många små gränder som avslutas med trappor ner från kullen…

DSCF6439

…och ännu mer gränder…

DSCF6443

…och innangårdar…

DSCF6451

…huvudgatan, The Royal Mile går mellan det högt belägna slottet ner till det nyare slottet och är just en mile. Tidigare hade gatan flera olika namn efter varandra, men i folkmun har den alltid kallats Royal Mile, den brittiska milen mellan de kungliga bostäderna (vilka jag får återkomma till vid något annat tillfälle). Längs hela gatan finns affärer på affärer, ju högre upp man kommer ju fler souvenirbutiker och fler och fler turister…

DSCF6441

…och många som uppträder. Vid ett tillfälle upptäckte jag denne lille kille med sin säckpipa och att han kunde spela! Otroligt duktig! Alla turister älskar alla dessa säckpipeblåsare överallt och jag menar verkligen överallt. Vi som spenderar mer tid här blir lite trötta på det efter ett tag. Vid ett tillfälle ringde min mobil och jag ville bara förflytta mej på lämpligt avstånd från säckpipeblåsaren, kunde inte höra vad som sas i andra ändan av telefonen och ni ska veta att jag fick traska, den ena säckpipan utom hörhåll och nästa kommer, vet inte hur många jag fick passera! Men visst är det fint, i lagom portioner!

SKOTTLAND och WALES

Vi ska inte helt glömma bort Wales,  även om jag just nu inte befinner mig där.

Skottland och Wales har många likheter och de båda länderna gillar varandra. Har samma fiende söderut resp österut. Vad gäller sport kan skottar säja, okej Skottland vann inte, men roligt för Wales att vinna, huvudsaken var att inte England vann.

Nationalkänslan är stark i både länderna, även om den kanske är starkare i Skottland. Förra året i september var det ju folkomröstning och nej till utträde ur UK vann med knapp majoritet.

Det är också lite roligt när jag börjar prata med skottar och säjer att jag är svenska. Och det är alltid väldigt populärt. Säjer jag dessutom att jag bor i Wales är jag mer än okej!

Länderna påminner också en del om varandra, kulliga och relativt glest befolkade med mycket vacker natur.

WALES

Eftersom det är sommar gör jag som på TV, kör en repris!

Car Boot Sale tycke jag är ett trevligt söndagsnöje, så jag tog med mig kameran och gjorde en liten utflykt till en sådan.

DSCF4870  DSCF4872

Bakluckorna öppna, borden ute och kommersen är i full gång!

DSCF4887  DSCF4874

Jag kom lite sent, vid 11-tiden, så det var inte så trångt som när de startar vid 7-tiden på morgonen.

DSCF4876  DSCF4878

Här finns gott om gamla redskap. Jag ville egentligen köpa borret till höger, men hade för säkerhets skull inte tagit med mig så mycket pengar och dessutom var den väldigt tung. Hade kunnat bli fin i trädgården!

DSCF4871  DSCF4875

Skålar gjorda av gamla LP-skivor. Vackert rött glas, men fattas det inte en grej där i mitten? Vem har köpt den, måntro?

DSCF4886  DSCF4880

Mycket plantor finns det också att köpa. Mycket frestande!

DSCF4881  DSCF4882

Hemmabakade kakor vid hemmagjord sylt, marmelad och pickles. Också detta mycket frestande!

Men köpte jag inget?

DSCF4898  DSCF4888

Jodå, den röda vasen som fattades på bordet ovan och en broderad tavla som ska användas i ett projekt jag så sakterliga påbörjat.

DSCF4892

Några plantor blev det också, geranium och tagetes och…….

DSCF4896

….denna gamla syltkokargryta, som blev detta av…..

DSCF5180  DSCF5179

Så jag är nöjd med dagens fynd!

VECKANS WALESISKA ORD

DSCF4424

Ha en trevlig helg!

 

 

 

Det här inlägget postades i Skottland. Bokmärk permalänken.

45 kommentarer till SKOTTLAND med Gamla Stan i Edinburgh och WALES

 1. anjahill skriver:

  Hoppas att ditt hjärta har lite midsommar, trots allt ;-)))! Din grytfynd blev jag riktigt impad av. Jättefin! Men, den äkta finne som jag är, med en god portion av gamla lärarfasoner, så får du en liten lektion i svenska växtnamn av mig:
  På din bild finns det förutom tagetes även pelargoner eller Geranium, som de heter på engelska. När vi på svenska pratar om Geranium menar vi nävor, på engelska cranesbills ;-))! Lite lustigt faktiskt.
  Det har nog att göra med att att släkten Geranium och Pelargonium tillhör familjen Geraniaceae, näveväxter. Ordet Gera’nium kommer av grekiskans ge’ranos = trana, vilket syftar på den långa ”näbb”formade frökapseln som utmärker näveväxter.

  Hoppas att du inte tar illa upp av min ”lektion”. Det är inte illa menat, jag är bara så himla road av sådant här och blir så glad när jag får tillfället att ”glänsa” om än med hjälp av litteraturen ;-)))!

  Ha en alldeles underbar midsommardag! Det är ju ljust till nästan 23.30!

  /Anja

 2. åsa i åsele skriver:

  Intressant, Du lockar som vanligt mig att önska en resa till Wales, Skottland samt Irland, min man bara skakar på huvudet ”å hävdar det regnar jämt i England… vad ska Du dit för? Du fryser ju tillräckligt här hemma…”

  • Lena i Wales skriver:

   Tänk så fel han har!
   Vill man åka någonstans för det fian vädrets skull, ja då är kanske inte UK det målet, men det regnar inte alltid här! Under mina åtta dagar i Irland, fyra i Edinburgh och sju på rundresa i Skottland hade jag en dag av regn! Det är sant!
   Välkommen!

 3. Else-Marie Lundström skriver:

  Med dina bilder och berättelser så får jag lust att åka både till Irland och Skottland. Fin liten midsommarstång. Har inte sett någon här i Tollered i år. Såg att du blev taggad från ett gammalt firande på Nabberundan, där även jag och Oskar är med och Mattias. kul att se. Vill också tacka Anja för blomsterlektionen. Ha en skön midsommardag.

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du blir inspirerad!
   Nabberundans midsommarfirande var alltid kul. Roligt med de gamla bilderna.
   Anja är väldigt duktig på växter. Besök gärna hennes blogg, mycket att lära!
   Ha det bra!

 4. Märtha skriver:

  Midsommardagsregnhälsningar från Borgå! Det är ett riktigt ”ryssregn”, kommer söderifrån, och det goda med det är att regn från det hållet sommartid brukar betyda värme efteråt. Om inget lågtryck från sverigehållet kommer i vägen… Hade tänkt jobba i trädgården idag, men se därav blev ju intet. Läser så gärna vad du skriver, skulle också gärna besöka de länder du skriver om, men reseönskemålen är många och tillfällena färre. Min man har varit i Skottland några gånger, redan som barn, jag har endast besökt London på några dagar, för lääänge sen. ”Dina länder” verkar mycket trevligare… Tror jag skriver blogg nu när vädret är som det är… Märtha

 5. Agneta skriver:

  Midsommar här var störtregn hela dagen och åska som brakade mellan bergen! Men det blev bra ändå! Kul med bakluckeloppis! Jag har alltid velat gå på det, men har ännu inte kommit iväg på nån. Kul att ha några dagar i Edinburgh, mysigt!
  Kramar

 6. Monica skriver:

  Edinburgh är fint och väldigt annorlunda mot England och säckpipeblåsarna kan bli för mycket även om de är duktiga. När vi var där såg det plötsligt ut som Skansen och det var mycket riktigt dansare från Stockholm som uppträdde i den fina parken, prins någonting. Sen kryllade det av svenskar, många turister överhuvudtaget, slottet var överbefolkat:-). Men mycket intressant historia finns. Gillar de där bakluckeloppis de har i Storbritannien, väldigt mycket och intressant och de mest oväntade saker finns och trevligt att prata lite med försäljarna som kan vara en man som rest på alla hav t ex och varit i Stockholm och började prata om det, var kul. Väldigt fina fynd gjorde du, piffigt med ”blomkrukan”. Skriver inget om vårt midsommarväder, haha. Ha det fortsatt bra!

 7. TantGlad skriver:

  Midsommar är svenskt och vackert tycker jag. Lite sol här vi åxo fått här hos mig.

  Många spännande och fina bilder visar du . Roligt att ta del av.

  Ha nu en fortsatt fin helg.
  Kram.

 8. Bara brittiskt skriver:

  Edinburgh är alltid en favorit.

 9. Petra skriver:

  Det skulle vara kul att få åka runt i England. Skottland och Irland skulle jag också vilja åka till.
  Ha det gott.
  Kram Petra

 10. Anita skriver:

  På tal om begränsad tillgång till internet, jag har knappt varit påloggad under flera veckor men det beror mest på att jag begränsat mig själv 😉 . Sommaren är en tid då datorn knappt är igång och jag pysslar med annat, främst utomhus. Datorn står placerad i husets mörkaste delar och där håller jag nästan aldrig till på sommaren. Många gånger tänker jag att jag måååste blogga lite, bloggen är ju även min dagbok, men så blir det inte av. Men imorse satt vi vid fruktosten och pratade om Edinburgh, att vi borde ta en långweekend där vid tillfälle och så gjorde jag min dagliga koll av mailen och fick se ditt inlägg om just … Edinburgh. Och då måste jag ju bara läsa ditt härliga inlägg och kommentera. Jag vet att midsommar inte firas i övriga världen. Här ösregnade det precis hela dagen igår (midsommarafton) men vi klarade ändå av vår årliga tradition (som inte är väderberoende). Vi besöker varje midsommarafton kakslottet i Taxinge. Då äter jag min favorit … Bailey-biskvi 🙂 Om det regnar (vilket det ofta gör) sitter vi i biblioteket och känner oss lite brittiska 😉

  Hoppas att du har en riktigt härlig midsommardag i Edinburgh tillsammans med din väninna!

  Ha det gott!
  /Anita

 11. Jessica skriver:

  Vill bara kika in och önska dig en härlig fortsättning på midsommarhelgen 🙂
  Stor varm kram
  Jessica

 12. Anne-Marie skriver:

  Så roligt att se bilder från Edinburgh. Var där för många, många år sedan under en rundresa i England, Wales och Skottland.
  Intressant att det skiljer såpass mycket som det gör mellan de olika länderna/delarna.
  Många fina saker som fanns till försäljning.
  Ha en fortsatt fin resa och midsommarhelg!

 13. Tina skriver:

  He he…skrattar lite åt alla säckpipeblåsare 😃 Det låter exotiskt☺️Här är det mest någon med dragspel som tigger.. Umeåhälsning till dig!
  Kram
  Tina

 14. Anna/notonmusic skriver:

  Kan tänka mig ett visst mått av desperation gällande kombon telefonsamtal/säckpipeblåsare 🙂 Men den där lilla var ju för söt! Härligt, ståtliga gamla hus! Men innergårdarna, om det nu fanns sådana, måste ju ha blivit som mörka kartonger! Härligt med repriser! Människan är av naturen glömsk säjs det ju, stämmer definitivt på mig och säkert några fler 🙂 Kram

 15. Britt skriver:

  Rofylld och intressant läsning – som vanligt. Edingburgh har jag också varit i. Botaniska trädgården gick inte av för hackor..Men du visar andra delar av staden. / Britt

 16. Prylaropinaler skriver:

  Som alltid roligt att ta del av dina bilder och texter. Tänk att jag har alltid tyckt att säckpipa är vackert. Var på tattoo i Eksjö i somras och då var där en grupp från Skottland som spelade och dansade. Hur häftigt som helst.
  Ha en fortsatt fin sommar!
  Kram / RosMarie

 17. Aaa skriver:

  Intressant, tack!

 18. Ditte skriver:

  Trevligt med info om Skottland och Edinburgh. Jag hoppas ju verkligen på att komma dit i sommar.
  Ett land jag ännu aldrig besökt.
  Och Wales! Här på denna loppis skulle jag kunna gå länge och leta efter det som jag kanske skulle kuna behöva eller ha användning för.
  Dina bilder är så härliga och ger verkligen mersmak.
  Hoppas din midsommar blev trevlig, även om den inte firas direkt.

 19. steel city anna skriver:

  Kul att se Edinburgh. Jag har varit dar 2 ganger och aker garna igen. Tyckte mycket om den nya delen, mindre trangsel & manga intressanta stallen & museum dar ocksa. Orkade inte ga in slottet nan av gangerna eftersom det verkar vara konstant ko! Jag hatar att inte kunna titta i min egen takt, da far det vara.

  Det maste vara ditt blonda har de gillar 😉 har inte markt av nat sarskilt gott oga till min svenskhet.

 20. Tomtan skriver:

  Midsommarstången påminner lite om Birger 😀 Tittar förbi innan jag flyttar 😀

 21. Vilken underbar marknad!

  Kram Jenny

 22. Alltid lika kul och intressant att läsa på din blogg. Hoppas ni hade/har det kul i Edinburgh. Jag älskar trånga gränder.
  Kram Bosse

 23. Ping: ÅRSKRÖNIKA 2015 JANUARI – JUNI | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s