SKOTTLAND Firth of Forth, CATS EYES och KÄNDA WALESARE 6

När ni läser detta är jag på jobb i Skottland. En 7-dagars rundtur med svenska resenärer.

P g a att jag arbetar mycket har jag inte möjlighet att svara på era kommentarer, men snälla, skriv gärna och jag läser dem när jag får tid.

I detta inlägg kommer jag att visa bilder tagna vid tidigare resor, så vädret kanske inte stämmer, fast troligen gör det det. För i Skottland kan vädret vara hur som helst.

Idag borde jag var på väg från Inverness i norr till huvudstaden Edinburgh.

Innan vi kommer in till Edinburgh måste vi korsa fjorden Firth of Forth strax norr om Edinburgh…

DSCF6404 DSCF6693

…över denna vägbro klar 1964. Den är 2,5 km lång, 33 m bred, högsta punkten är 156 m och segelfri höjd är ca 44 m. Dagligen passerar 65 000 fordon bron. Fram till 2008 var det en tullbro, kommer inte ihåg hur mycket det kostade att korsa, men det var inte ens ett pund, idag är den gratis. Till vänster om oss kommer vi att ha…

DSCF6405 DSCF6517

…denna fantastiska järnvägsbro. Ett bra exempel på victoriansk ingenjörskonst. Den var världens första stora stålbro. Bryggd mellan 1883 och 1890. Den är 2,5 km lång och ca 100 m hög…

DSCF6581  DSCF6584

…när jag bodde på ett närbeläget hotell fann jag dessa intressanta inramade gamla foton av konstruktionen av bron. Man använde 55 000 ton stål och 110 000 kubikmeter cement. Det var en enormt stor arbetsplats. Samtidigt arbetade omkring 4 600 man. Ni kan tänka er dessa män balansera högt över vattnet utan några säkerhetslinor och tyvärr omkom 57 av arbetarna under konstruktionen. En av dem säjs ha trillat ner i mjuk cement  och är för alltid begravd på sin arbetsplats, fast jag vet inte om detta kanske är en skröna. De flesta andra offer föll ner och drunknade.

Mellan år 2002 och 2009 målades bron om, en yta på 400 000 kvadratmeter och det ska hålla minst 20 år. Att det tog så lång tid berodde på finansiella problem och avbrott för Health and Safety (normalt sett hatar jag orden, men i det här sammanhanget är det relevant och viktigt).

Idag passerar mellan 180 och 200 tåg per dag…

DSCF6694

…men vad är då detta? En till halv bro? Ja, man håller på att bygga ytterligare en vägbro parallellt med den andra vägbron för att avlasta denna från all trafik. Enl planerna ska denna var klar 2016, så vi får se hur det går, kanske 2018 om vi har tur! Bilden är tagen från mitt hotellfönster. Ibland bor även reseledare flott, fast oftast inte. Vi är ju bara  personal, ha,ha!!!

BÅDE SKOTTLAND OCH WALES

CATS EYES

CATS EYES

Cats eyes = kattögon, är en slags reflexer som finns inbyggda i mitten av många vägar i UK. De ser ut som kattögon vid mörker. Ibland kan det kännas som om bilen skakar när man är ute och åker på mindre vägar och kommer över mitten (speciellt med bussar som ofta är för breda för sina resp vägbanor), men det är bara bra att man åker över dessa ,för de åker då ner i marken, kommer upp igen och är pustade! Finurligt!
En helt fantastik uppfinning! När man kör i mörker ser man hela tiden hur vägen går, rak eller slingrande.
Dessa kattögon uppfanns av Persy Shaw från Yorkshire i England. Han tog patent 1934 och öppnad sin fabrik för produktion 1935. Därefter infördes de på asfalterade vägar utan gatubelysning och fungerar fortfarande.

KÄNDA WALESARE – ANTHONY HOPKINS (repris)

Walesisk skådespelare född 1937 i Port Talbot i södra Wales.

Han blev inspirerad av Richard Burton, som var född alldeles i närheten. Anthony Hopkins mötte Richard Burton en gång i sin ungdom i Wales.

Anthony gick i teaterskola och började jobba på en teater i närheten av Swansea. Här blev han upptäckt och fick jobb i London, där han bl a spelade i Dödsdansen av August Strindberg. Samtidigt med teaterarbetet var han också med i flera BBC uppsättningar.

Mest känd för den vida publiken är han troligen från filmen Lammen Tystnar, där han spelar Hannibal Hecter. En roll han fick Academy Award of Best Actor för 1991.

Numera bor han mestadels I USA, men glömmer därför inte sitt Wales. Han har bidragit med stora summor till Snowdonia National Park ( donerade £ 1 miljon) och till YMCA (motsvarande svenska KFUM) i hemstaden PortTalbot, där han var medlem redan på 50-talet

Anthony är nykter alkolist, troende och vegetarian.

I Cardiff Royal Welsh College of Music and Drama finns ett Anthony Hopkin Centre.

Han finns också som vaxdocka på Madame Tussauds museum I Amsterdam.

Jag har inte hittat några specilla skandaler om honom, men kanske har jag inte dykt tillräckligt djupt ner!!

VECKANS WALESISKA ORD

DSCF5268

Ha en trevlig helg!

 

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Kända walesare, Skottland. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till SKOTTLAND Firth of Forth, CATS EYES och KÄNDA WALESARE 6

 1. åsa i åsele skriver:

  Gillar ”kattögonen” 🙂 bra ide . Har aldrig tänkt på att ANTHONY HOPKINS var en KÄND WALESARE men samtidigt känner jag igen detta så jag har nog läst detta i Din blogg tidigare 🙂

 2. Comsi Comsa skriver:

  Madame Tussauds har jag besökt men då var inte Anthony Hopkin där, fast det är så länge sedan att jag gissar att det kommit en hel massa nya inflyttade… ☺
  Fina bilder.

  Kramen ♥

 3. Gilla skriver:

  Det var trevligt att få se broarna. Jag är lite fascinerad av broar. Första gången vi åkte över Öresundsbron, var när vi skulle resa från Kastrup till en semester. Vi kom med tåg från Helsingör och när vi skulle av tåget gick dörrarna igen och det gick inte att öppna dem. Det var en kille, som satt på andra sidan våra platser, som hade satt sina väskor mitt i gången, så vi inte hann. Det var bara att följa med till den svenska sidan och gå av tåget där och ta ett som gick mot Kastrup. Som tröst kom inte killen med väskorna heller med. Men det var ett tekniskt fel, fick vi reda på.

  Kram/Gilla

 4. Else-Marie Lundström skriver:

  Det är verkligen något visst med broar. Roligt att läsa att Anthony Hopkins spelat i en Strindberg-pjäs. Ha det bra på din Skottlandsresa. Kram.

 5. Britt skriver:

  Återigen ett intressant inlägg. / Britt

 6. Märtha skriver:

  Här sitter vi och har varken klappat eller klart, men det är riksomfattande ”öppna trädgårdar” i morgon. Utlovas uppehållsväder, spännande att se hur många besökare som kommer på sex timmar! Det har regnat lite väl mycket, så det är lite blött…På tal om berömda walesare, hur är det med Bryn Terfel? Och walsiska operan besökte operafestivalen i Nyslott härom året, vi pratade med några av dem. När BT framträdde i Helsingfors för några år sedan sjöng Min käre BJR i kören bakom honom – BT verkar vara en glad glad humorist! Dina inlägg är verkligt intressanta!

  • Lena i Wales skriver:

   Jodå han är walesare. Har skrivit om honom men får göra en repris.
   Spännande med öppna trädgårdar, lycka till!

   • Märtha skriver:

    Jovisst visste jag om hans rötter. Fårfarmare. Min man pratade en hel del med honom. Kännspak röst, hört en hel del av hans inspelningar. Och här sitter denna min man och sjunger Ol’ man river…

 7. Ditte skriver:

  Visste inte att Anthony hopkins var från Wales, men nu vet jag.
  ”Kattögonen” gillar jag. Tänk så praktiskt! Detta borde finnas i fler länder och på fler platser.
  Läser också med stort intresse onm Skottland och tittar på bilderna för vi hoppas ju fortfarande på att få en plats på en resa i augusti. (Mailar dig…)
  Tack för bra och trevlig info!

 8. Bara brittiskt skriver:

  Spännande läsning. Det är lite småläskigt att titta ner i sista vagnen över järnvägsbron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s