SKOTTLAND (2) 2015, Oban och WALES, Crickhowell 3

July_38

När ni läser detta befinner jag mig i Skottland igen och här kommer jag att vara hela augusti månad. Jag har 4 resor runt i Skottland med svenska resenärer. Samtliga börjar tisdagar och avslutas söndagar, 4 veckor i rad. Alla resor har nästan samma rutt, men det kan skilja lite var vi bor på de olika resorna. Alla går också med Lasses Resor.

Innan jag reste har jag lagt in alla inläggen vilka kommer att handla om både Skottland och Wales med hjälp av bilder tagna tidigare. Jag har helt enkelt inte tid och ork att göra nya inlägg när jag jobbar så intensivt, men hoppas ni kommer att uppskatta inläggen i alla fall.

WALES

Crickhowell 3

Detta är avsnitt 3 från den lilla staden Crickhowell. Här och här kan du läsa de första avsnitten.

Mar_869

Vi fortsätter vår stadsvandring in på denna lilla trevliga sidogata…

Mar_873

…med traditionella radus, fast ganska stora, på ena sidan och …

Mar_875

…detta gamla stenhus med ett torn i ruiner på andra sidan gatan…

Mar_838 Mar_917

… på genomfartsvägen ligger också denna pampiga byggnad, Clarence Hall från slutet av 1800-talet. Den innehåller bl a samlingslokaler. Observera Wales flagga utanför! Alldeles bredvid ligger turistbyrån med en konsthall på ovanvåningen. Där ställer lokala konstnärer ut med nya utställningar var sjätte vecka. Crickhowell har mycket turism. Många använder staden som utgånspunkt för vandringar i bergen runt omkring…

Mar_880

…om man tar denna lilla stig omgiven av ett härligt gammalt järnstaket och en vacker stenmur ca 100 meter in från genomfartsgatan, vart hamnar man då?…

Mar_882

… jo, vid denna fästningsruin, tidigare med vallgrav runt. Den första fästningen på denna plats byggdes på 1100-talet, då i trä, men i mitten av 1200-talet restaurerades fästningen och blev helt i sten..

Mar_891 Mar_890

…på 1300-talet kom fästningen i förfall, men restaurerades ånyo på 1400-talet. Men redan efter ytterligare 100 år hade man inte längre någon användning av den och idag finns bara tornet kvar. Resten av stenarna finns nog i husen runtomkring. För vem brydde sig för flera hundra år sedan om en förfallen fästning, som inte ens var gammal då. Stenarna kunde man ju ha nytta av och så här är ju fallet på många ställen. Det är inte förrän långt senare man förstår värdet av det. Kanske något att tänka på när man river idag…

Mar_895

…alldeles vid fästningsruinen ligger en trevlig liten lekplats med denna fina klätterställning och…

Mar_898

…denna karusell som ger mig härliga barndomsminnen. Oj, vad det gick undan då. Idag går det säkert inte att få upp den farten p g a Health and Safety, oj ursäkta nu använde jag de fulaste ord jag vet, svordommar för mig! Det är ju bra med säkerhet, men inte när det går till absurdum, vilket det tyvärr gör här.

SKOTTLAND

I förra avsnittet tog jag upp lite om vänstertrafik och visad bl a bilder från Loch Lomond.

Nu kommer lite mer.

Oban

Första natten bor vi i Oban som är en…

DSCF6636

… trevlig och turistisk lite småstad på drygt 8 000 invånare på den skottska västkusten. På tal om vänstertrafik i förra inlägget, kan ni se skýlten hur vi kör i rondellerna här! Vi tar en högersväng!..

DSCF6630

…högt upp över staden tronar Mc Craig´s Tower. Ser ut som Colosseum i Rom, men är inte alls gammalt, utan byggt i slutet av 1800-talet och är vad vi kallar en folly. Slår man upp ordet folly på Google Translate så står det dårskap, tokeri, fåfänga, men inget av orden passar riktigt in vad gäller arkitektur. Svåröversatt precis som svenskans lagom, som inte går att översätta bra. Men en folly är en byggnad som är byggd till ingen nytta, kanske av dårskap, kanske av fåfånga. Historien runt denna folly får ni kanske höra nästa år när ni åker med mig på en tur till Skottland…

Photo3457 Photo3456

…i staden finns många hotell, men jag har bara bott på sju av dem, vissa flera gånger.

Allmänt sett är hotellstandarden läger i UK än i Sverige och många andra delar av Europa. Rummens storlekar varierar från riktigt små till enorma, utsikten varieran från en brandvägg till havsutsikt. Detta kan båda vissa problem bland demokratiskt tänkande svenskar där jämlikhet är en viktig fråga. Jag har fått kommentarer som, vi har betalat samma och borde därför få samma standard på rummen. Mitt svar blir, tyvärr har jag inte tid just nu att bygga om hotellet för er. Det är så det är här och vi svenskar får nog tyvärr finna oss i detta, allt inte är som hemma!

Eftersom de flesta Skottlandsturer går i augusti, eftersom Edinburgh Tattoo är då, är alla hotell fullbelagda till bristningsgräns eftersom augusti också är den stora semestermånaden i i stort sett hela Europa, utom i Sverige förstås…

DSCF6302 DSCF6300

…många hotell är gamla och i stort behöv av renovering och hiss sakans på många hotell. Trapporna är ofta smala och gångarna trånga.

Rummens nummer är också ofta lite hipp som happ och det är ofta svårt att hitta till rummen.

Man kan ta hotellen i Skottland som de är och se det pittoreska och genuina i det hela och njuta av detta eller man kan vara kritisk och gnälla och ha tråkigt. Upp till var och en!…

DSCF6639

…solnedgång över Oban Bay. Helt fantastiskt vackert. En färja är på väg in i hamnen, kommen från Hibriderna, ögruppen utanför Oban. Hibriderna är också helt fantastiska. Indelade i två stora ögrupper, Inre- och Yttrehibriderna. Den närmaste ön utanför Oban är Mull. Dit tar det ca 45 min med färja och där kan man besöka staden Tobermory eller den lilla än Iona. Så mycket att se och uppleva.

Mer från Skottland kommer på onsdag!

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Skottland. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till SKOTTLAND (2) 2015, Oban och WALES, Crickhowell 3

 1. tina skriver:

  Så bra sagt ang hotellen i Skottland. Igår byggde jag om ett flertal rum här i Glasgow samt lärde kocken göra ”svensk ”mat!!!

 2. wiolettan skriver:

  Så intressant. Vackra bilder. Jag får lust att se Skottland, för där har jag aldrig varit.
  Stenbyggnaderna och ruinerna av tornet, annorlunda.
  Annorlunda var också klätterställningen.
  Trevliga resor önskar jag dig.
  Kram!

 3. Sandra skriver:

  Stadsresor lockar mer o mer, även om en solsemester är väldans avkopplande!
  Hoppas att du får fina dagar i Skottland

  Kram Sandra

 4. Karin på Pettas skriver:

  Så har jag äntligen lite tid att sätta mig ner och läsa bloggar…och du som alltid är så flitig att skriva
  om mycket och mångt kommer givetvis att behöva lite längre tid. Nu ska jag bläddra, läsa och njuta av alla platser du beskriver. Men jag börjar från början där jag slutade för rätt många veckor sedan. Återkommer hit så småningom 🙂
  Allt gott!

 5. När det gäller sådana saker är det bättre att ta seden dit man kommer och uppskatta charmen.
  Det ska bli jättekul att se Dittes alla bilder när hon kommer hem. Jag tycker det låter som en härlig resa. Kram Bosse

 6. åsa i åsele skriver:

  Intressant 🙂 Edinburgh Tattoo är ju vida känt och jag förstår turister som vallfärdar för att beundra detta skådespel.

 7. Gilla skriver:

  Det är ju tur att vi har dig som ciceron, så man kan få lite lärdom om både Scotland och Wales. Kul att se hur bebyggelsen ser ut både här och där.

  Klockan är rätt mycket nu, så jag säger good night and sleep tight.

  Kram/Gilla

 8. Marie skriver:

  Du har en busy månad i augusti verkligen, 4 rundresor! Jag är säker på att resenärerna kommer bli supernöjda med dig, baserat på det engagemang kring Skottland du visar i bloggen!

 9. Aaa skriver:

  Så härligt med Skotland, många verkar ha varit där denna sommar!

 10. Anne-Marie skriver:

  Tycker mycket om de där pittoreska städerna som du visar.
  Minns också från Wales och England att standarden är helt annorlunda jämfört med svenska mått. Men jag måste säga att den ”lägre” standarden har mer charm. Det blir mer personligt.
  Ha en fortsatt fin tid i Skottland!

 11. Intressant resa med massor av fina bilder! Har aldrig varit i Skottland men skulle gärna resa dit om tillfälle ges. Tack för att du tar dig tid att lägga upp alla bilder och skriva trevlig text till dem!
  Ha det bra, hoppas du får lite vila nu när du är hemma igen!

 12. Znogge skriver:

  Ungefär som hotellen på Irland misstänker jag. Vårt var lite speciellt men charmigt och personalen mycket vänlig. Hellre det än ett stort och opersonligt bygge.

  Ha en bra vecka!

 13. sockenvagenssota skriver:

  Så skoj att läsa om Scotland, särskilt som jag i morse bokade en resa dit i oktober å jobbets vägnar, ska till Perth 🙂 Ser fram emot det! Å ang Sverker Olofsson så är det en känd TV profil som varit konsumentgranskare och kastat varor i soptunnan som inte hållit måttet, och då ställt företag/säljar osv mot väggen med uppfodrande frågor som ”ska det behöva vara så här, ska det?!” Och det som hänt är att en ung tjej mördats då hon varit ute och sprungit i upplandsväsby, så det var ett upprop på nätet där man uppmanades springa till hennes minne och mot våld och rädsla. Ha en fin vecka!

 14. Gilla skriver:

  Sv: Det var ju trevligt att få se såna fina folkdräkter, men jag är fortfarande besviken på, att inte ha fått se, när de dansade.

  Jag suger åt mig av att bli berömd för mina alster.

  Kram/Gilla

 15. Ama de casa skriver:

  Oj! Du har verkligen fullt upp nu då – kul! Har minsann sett att åtminstone ett par av turisterna är väldigt nöjda med din guidning 🙂

 16. Ami skriver:

  Det blir en intensiv månad förstår jag, men kul samtidigt!
  Roligt att läsa både din och Dittes blogg om resan 🙂

 17. bia skriver:

  Min väninnan och hennes man var i Skottland för några år sedan och var väldigt nöjd med den resan…det var en tema resa så dom fick ju se mycket ;))
  Ha en fin vecka…även om det blir intensivt för dej nu 😉
  Kram bia

 18. Har alltid drömt om och åka till Skottland
  och fira jul, sjunga på någon pub och dansa
  hem på gatorna…. ja du hör!
  Ha en fin sommar vecka
  Kramar/AM

 19. Decdia skriver:

  Just att standarden är så pass mycket lägre än… ja, typ alla andra ställen jag varit på, är rätt så överraskande. Jag är ingen snobb utan tycker oftast att tre stjärnor duger bra, men i iaf London är det ju knappt de hotellen är råttfria. Hahaha!

 20. skåningen skriver:

  Man är alltid ute på ”resande” fot när man besöker dej! …….Du…Jag köpte inga körsbär!

 21. Anna/notonmusic skriver:

  Fantastisk solnedgång på sista bilden! Skottland är en plats jag tror att jag skulle gilla att besöka! Och här hos dig får man alltid små smakprov. Jag kanske ska kolla upp Lasses resor 🙂 Bra guider har de i alla fall! Kram

 22. LÁrt de Vivre skriver:

  Härlig resa men tokiga rondeller.

  Kram Kajsa

 23. Fina bilder, Oban har jag sovit i (sone har beställt säckpipa, han är riktigt duktig! 🙂

 24. Lena i Wales skriver:

  Oban är en trevlig stad!

 25. Comsi Comsa skriver:

  Fantastiska bilder och fantastiska byggnader.

  Kramen ❤

 26. Tomtan skriver:

  Vi var till Skottland vid fel tillfälle för det gick inte att få se en enda bläckpipblåsare i kilt….. Men väl en punkare som spelade ”Härliga Härjedalen” 😀

 27. Marit skriver:

  Skottland ser så vakkert ut! Nydelig natur der 🙂

  Ha det godt!

 28. Veiken skriver:

  Jag tyckte att Oban var ljuvligt och efter en promenad upp till MCCaigs tower såg jag Oban ligga för mina fötter i strålande solsken så var jag helt såld! Vilken utsikt! Vi var två nätter där och jag kommer gärna tillbaka dit!

 29. Ditte skriver:

  Det är så roligt att läsa och känna igen sig och vad gäller Oban kommer vi gärna tillbaka både dit och till Skottland. Vi bodde ju på charmiga och i vårt tycke bra hotell och just den victorianska känslan över ett par av dem var extra charmigt. Och att hitta rummen var ju spännande i sig. Vi tycker att en stor del med att resa är att ”det inte är som hemma”. Scandic hotellenoch hilton ser ju likadana ut i hela världen och är ganska charmlösa.
  TYvärr missade vi solnedgångenöver Oban men din bild är så läcker så jag tittar gärna på den. Men där hade vi en fin havsutsikt….Visst var det lite regn och en del moln, men vi var ju i Skottland så vad gjorde det.
  Trevligt att läsa om Wales och dessa små städer och jag skall maila Lasse om att det bör ordnas resor dit. Annars kommer vi ändå. Wales vill jag inte missa.

 30. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JULI – DECEMBER | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s