SKOTTLAND (8) 2015 SKOTTLAND Haggis och WALES Barry Island

July_41

När ni läser detta befinner jag mig i Skottland igen och här kommer jag att vara hela augusti månad. Jag har 4 resor runt i Skottland med svenska resenärer. Samtliga börjar tisdagar och avslutas söndagar, 4 veckor i rad. Alla resor har nästan samma rutt, men det kan skilja lite var vi bor på de olika resorna. Alla går också med Lasses Resor.

Innan jag reste har jag lagt in alla inläggen vilka kommer att handla om både Skottland och Wales med hjälp av bilder tagna tidigare. Jag har helt enkelt inte tid och ork att göra nya inlägg när jag jobbar så intensivt, men hoppas ni kommer att uppskatta inläggen i alla fall.

WALES

Ett utvecklat inlägg från juni 2013.

Barry Island

Photo2794

Barry Island är en halvö strax väster om Cardiff. Varför heter Barry Island island (ö) om det är en halvö? Jo, till 1880-talet var det en ö, men så behövde staden Barry utvidgas och järnvägen kom och ön och fastlandet byggdes ihop. Tidigare kunde ön bara nås vid lågvatten…

Photo2793
…Barry Island är en typisk brittisk seaside resort ( =badort), med allt vad detta innebär, inomhushallar med spelautomater, tivoli med karuseller, spunnet socker, fish and chips, affärer som säljer spann och spade och souvenirer, skrikande barn och rödbrända britter…

Photo2791

…och så här roligt kan man ha! Tre små grisar på utflykt!…

Photo2795
…jag var på Barry Island mitt i veckan i juni månad, vilket betyder att det var lugnt och ingen svårighet att parkera. När sommarlovet har börjat här i mitten av juli ser det helt annorlunda ut och att parkera är en mardröm. Då kommer också åsnorna ner på stranden för barnen att rida på och kanske en Punch and Judy föreställning då och då…

Photo2801

… Golfströmen och det milda klimatet gör att palmerna växer längs stranden.
Badorterna kom till i mitten av 1800-talet, när järnvägen tillkom för snabba transporter, semester infördes o s v. Det började också så småningom ordnas s k working class day-trips till billiga priser, så även de mindre bemedlade kunde komma ut från städernas slum till havet.
På 1960- och 70-talen genomgick de flesta brittiska badorterna en enorm nedgång p g a billiga charterresor till södra Europa. Hotellen lades ner och de få som var kvar hade inga pengar till underhåll = badorterna blev dåligt underhållna platser dit ännu färre villa komma. Först i början av vårt århundrade har man börjat med en upprustning och ett försök att ge orterna bättre status genom anläggnade av parker, strandpromenader, rivit dåligt och billigt byggda hus m m. Allt för att locka till sig en ny publik, de som har pengar att spendera.
Butlin`s är ett känt begrepp för britterna. Det var en kedja av semesterbyar över hela UK. Byarna hade allt man kunde tänka sig, lägenheter, stugor, underhållning, barer, restauranger, sportanläggningar, swimmingpooler, barnvakter m m. Man behövde helt enkelt inte lämna området under hela sin semester. Allt fanns där! Varje by hade också sina värdar och värdinnor som såg till att alla underhölls, både dagtid och kvällstid. Många artister som senare skulle bli välkända började sin bana som värd eller värdinna på Butlin´s.
Butlin´s fanns på Barry Island 1966-96. Iden till semesteranläggningarna fick Billy Butlin efter att ha spenderat en mycket misslyckad semester på Barry Island. Burlin´s starade sina första alnläggningar på 1930-talet.

SKOTTLAND

I de 7 tidigare avsnitten om Skottland har vi besökt många platser, men trots det bara gjort ung halva resan! Resten kommer nästa år eller ni kanske kommer med mig då?!?!?

Vad är då ett måste att äta i Skottland? Jo naturligtvis nationalrätten

Haggis

May_783

Haggis servarat med neeps and tatties and whisky sauce! Sååååå gott!!!

Vad är då haggis? Ja, egentligen skulle jag inte berätta detta, för då vill många rädda eller kräsna inte ens prova, vilket vore synd, för det är gott!

Jag brukar säja att haggis är gjort av allt på fåret, förutom ull, klövar och ögon. Fast riktigt sant är inte detta. Det består av fårinälvor (bl a hjärta, lever och lunga), havregryn, ister, lök och kryddor, alltså liknande svensk pölsa.

Neeps är slang för turnips = rovor, oftast används idag kålrötter =swedes. Alltså är vi svenskar en massa kålrötter för britterna, hi,hi!

Tatties är slang för potatis.

Kålrötterna och potatisen mosas separat till två olika mos med lite små bitar i.

Swedish Firelog

DSCF6400 DSCF6402

Detta hittade jag förra året i en Garden Centre i Skottland…

DSCF6401

…och det var ju roligt att se något svenskt, inte bara IKEA, men vad är det? Jag har inte sett något sådant förr! Kul att råka på en svensk grej i Skottland och som svenska inte veta vad det är, ha,ha! Det är nästan lika roligt som att vara vid osthyvlarna i ett IKEA varuhus utomlands och se hur folk står där och vrider och vänder på denna manick och undrar vad en sådan kan anvädas till. Men där vet jag användningsområdet!

Detta var sista avsnittet om Skottland för snart är jag på väg hem till Wales igen!

 

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Skottland. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till SKOTTLAND (8) 2015 SKOTTLAND Haggis och WALES Barry Island

 1. Haggis är gott! Fina bilder!

 2. Anna/notonmusic skriver:

  Haggis har jag aldrig hört talas om men pölsa gillar jag. Och så gillar jag förstås tanken att ta tillvara, att inte låta något gå till spillo. Den tanken är trevligare än andra eventuella tankar på vad man stoppar i sig 🙂 Tror säkert att jag skulle gilla Haggis! Kram och ha en fin lördag!

 3. Steve skriver:

  Haggis har jag fått för mig att jag inte gillar fastän jag aldrig provat. Men, vem är jag att uttala mig om andra länders maträtter eftersom jag äter surströmming.
  Det visste jag inte, att svenska vedträn är en exportvara.

 4. Petra skriver:

  Kan inte haggis liknas vid pölsa eller är jag helt ute och cyklar? I så fall är det ju jättegott 😉
  Kram Petra

 5. FREEDOMtravel skriver:

  Jag provade lite haggis (från en annan persons tallrik) när jag var i Glasgow. Smakade bättre än jag trodde att det skulle göra! 😉

 6. Alltså jag vill verkligen åka till Skottland nån gång!

  En fin söndag till dig!

  Kram Jenny

 7. Ditte skriver:

  Trevligt att läsa om Barry Island och om semesterkonceptet. Påminde om ”all inclusive” men att en fick betala extra här för mat och dryck men med tanken att en inte skulle behöva lämna semesterbyn. Nja, inget för mig! Och en resa till Skottland med dig rekommenderar jag starkt.
  Vilken upplevelse!
  Vad gäller haggis så provade jag och åt upp det. Bosse tog det varje morgon till frukost, men det var inte alltid då som ”mosen” medföljde.
  Kul att prova dte som är lokalt.
  Välommen tillbaka nu till Wales och välbehövlig ledighet.

  • Lena i Wales skriver:

   Nu är jag hemma igen och försöker ta det lite lugnt.
   Butlins var ett bra koncept för sin tid oh framför allt en möjlighet för många med inte så god ekonomi att få uppleva en semester.
   Ha det bra!

 8. Tomtan skriver:

  MAO en skotsk pölsa 😀

 9. Lena skriver:

  Tack för fina dagar i Skottland. Klart att vi provade haggis till lunch en dag. Jättegott! Vi fick den serverad ovanpå 2 lager av mos – potatismos resp.kålrots- Till det konjakssås med som jag tror rödpeppar.Mmmmmmmmmmmmmmmm

  Lena.

 10. Anita skriver:

  Jag vågade aldrig pröva haggis när vi var i Skottland. Men när du utbrister att det är såååååå gott så ångrar jag mig. Jag får väl åka till Skottland igen … 😉 Nu är ju augusti strax slut så kanske har du kommit hem till ditt kära Wales. Vi har haft ett underbart augustiväder här, hoppas det varit detsamma för dig.

  Ha det så bra!
  /Anita

 11. Karin på Pettas skriver:

  Jag har aldrig ätit haggis men skulle gärna göra det och gör det också om tillfälle ges.
  Det finns en tysk motsvarighet, har jag förstått. Saurmage tror jag man skriver
  Trä”bitarna” är troligen lyktor. De är förmodligen vad vi kallar törves-ved som brinner länge
  Här använder vi liknande rätt ofta.

 12. carpementon skriver:

  Tack för alla trevligt tips om Skottland, det är ett av mina favoritresmål!
  Det där ”vedträt” med skåror i känner jag igen. Vi kallar det ”Roslagsmarschall” men den har säkert många olika namn. Ställ ute i trädgården en mörk kväll, häll tändvätska eller annat eldfängt i skårorna och tänd på – voilà, du får en sprakande fackla! Vi sågar till sådana själva och använder vid vårt torp i Norduppland ganska ofta.
  Hälsningar
  Ingrid

 13. Ja osthyvlarna har de inte riktigt fatta grejen med hihhi, jag som trodde man använde såna överallt men oj så fel jag hade…

 14. Haggisen på din bild är väldigt lik den norrlandspölsa som jag är van vid. Den variant vi smakade vid ett par tillfällen på resan var torrare och smuligare än pölsa men den hade ju en fantastisk kryddning. Har du läst Torgny Lindgrens härliga bok Pölsan där han beskriver en oerhört invecklad och långdragen procedur för att tillverka sin barndoms rätta västerbottenspölsa? En annan närbesläktad nationalrätt jag hörde talas om under våra år i Västerbotten var ”fårfeitpalcht´n”, som var en variant på det stora palttema som regerade vardagskosten i dessa trakter.

 15. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JULI – DECEMBER | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s