WYNDCLIFFE GARDEN 1 OCH BRITTISKA BILAR 1 – MORRIS

WYNDCLIFFE HOUSE  AND GARDEN 1

May_96

Bilderna är tagna i maj 2015.

Wyndcliffe Court ligger utanför den lilla byn St Arvans i Monmouthshire i syd-östra Wales. Här kan du läsa mer om St Arvans. Huset är Grade II listed, alltså K-märkt och är byggt i Ars and Crafts style.

Arts and Crafs stilen var en konstinriktning och social rörelse i UK mellan ca 1880 och 1910 som en motvikt till de historiska stilarna och industriprodukter som den industriella revolutionen hade skapat. Man ville satsa på hantverk istället för maskintillverkade produkter. Inspirerad av nygotisk stil och lantlig idyll. Inom arkitekturen i Sverige har bl a Masthuggskyrkan i Göteborg och Stadshuset i Stockholm påverkats av rörelsen, liksom Carl och Karin Larssons Sundborn. Inom den sociala grenen påverkades bl a Ellen Key.

May_95

Huset och trädgården är vackert belägna med utsikt över Severn Estuary.

Wyndcliffe Court påbörjades 1910 för famijen Clay, men avbröts i samband med 1:a världskriget och var inte klart förrän 1922.

Idag ägs huset och trädgården av trust (stiftelse) och drivs idag av paret Chrisitne Baxter och Alex Brown, konstnärer och entreprenörer.

May_84

Det trevliga med denna trädgård är att det finns massor av konst blandat med blommor i trädgården. Inom varje utställning, som ändras flera gånger om året, finns ca 30 konstnärer och ca 300 föremål. Kommersiellt är det också en fördel, för man kan komma tillbaka vid olika tillfällen, alltid finns det något nytt att se…

May_88

…Anna French har format dessa hängande glasskulpturer, inspirerade av blommor och landskapet i Nordafrika…

May_79

…denna lilla dam vilar sig på kanten av en kruka där små uttrar (eller något liknande) kikar upp ur vattnet…

May_93

…och denna lille pojke är flygfärdig…

May_91

…dessa blommor lyser upp på ängen och…

May_126 May_127

… denna vackra Rhododendronbuske blommade för fullt i maj månad. Vilket betyder att den kommer tillbaka nästa maj igen och ger oss glädje pånytt!!!

Fortsättning från Wyndcliffe kommer snart!

DAVID LAGERCRANTZ intervjuad i BBC

Den svenske författaren och journalisten David Lagercrantz intervjuades igår på BBC Breakfast. En 5 min lång intervju om hans bok Det som inte dödar oss, The Girl in the Spider´s Web, en uppföljare av Stieg Larssons Milleniumserie, vilken var mycket populär i UK. I intervjun framkom problemen runt skrivandet, både den lagliga process som verkar pågå och också den känslomässiga sidan av skrivandet. Intressant!

Det är alltid kul när något svenskt tas upp på bästa sändningstid i BBC.

Jag måste erkänna att jag inte kände till denna bok. Har någon annan av er bloggvänner skrivit om detta?

BRITTISKA BILAR 1 – MORRIS

För länge sedan startade jag med att skriva om gamla brittiska bilar, men kom av mig. Så nu tar jag upp det igen och börjar med Morris.

BRITTISKA BILAR – MORRIS

Morris Motor Company grundades av William Richard Morris i Oxford 1913.
Han var inspirerad av Henry Ford och tillskillnad från andra brittiska tillverkare köpte han in delarna från utomstående leverantörer.
Den stora succen kom med Minor-modellen på 1920-talet och Morris blev Storbritanniens största bilproducent. På 50-talet hade man ekonomiska problem och gick samman med konkurrenten Austin. Bilarna blev allt mer lika varandra.
1984 gick märket Morris i graven.

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Brittiska bilar. Bokmärk permalänken.

80 kommentarer till WYNDCLIFFE GARDEN 1 OCH BRITTISKA BILAR 1 – MORRIS

 1. Tittar in och önskar dig en fin helg!

  Kram Jenny

 2. Anna Johansson skriver:

  Ett sånt fint ställe och trädgård och sån rolig ide med utställarna! Tackar för intressant morgonläsning! Ha en skön helg! Anna

 3. Steve skriver:

  Morris minns jag mycket väl från min barndom på 50-talet.
  Trevlig helg!

 4. skåningen skriver:

  Kul med konst i trädgården ……………………………………Det var tur att där var så mycket luft att jag kunde köra och fixa punkteringen. Kram!

 5. Märtha skriver:

  Wow! Jag körde en mini på 1980-talet, årsmodell 1964 – har bloggat lite om den. Härlig bil! Dåvarande maken hade en ”förlängd” mini, countryman, som hunden älskade åka i! Men jag har aldrig lärt mig om det fanns nån större skillnad mellan Morris och Austin…

 6. Karin skriver:

  Åh, en sån där Morris Minor hade min mamma! Hon ropade in den på auktion för 500 kronor och sedan tuffade den på i flera år. Den blev allt rostigare och hon klistrade på dekaler vartefter för att dölja rostfläckarna. Många färgglada dekaler med dalahästar och så en stor remsa baktill där det stod: ”Stolen from the British Motor Museum”. När det var skrotningsdags (en sorglig stund) föreslog vi att hon skulle lämna tillbaka den till museet.

 7. Märtha skriver:

  I ”gamla minnen aktualiseras”, Bilar bilar…. en av de mer speciella!

 8. Comsi Comsa skriver:

  Utterdammen föll jag för och Morrisen minns jag såklart. 😉

  Solig lördagskram ♥

 9. Spännande konst!
  Trevlig helg!

 10. åsa i åsele skriver:

  Tack för intressant läsning och fina bilder. Ha en fin lördag.

 11. wiolettan skriver:

  Nostalgi, ojoj. Morris Minor, undrar om det inte var min och min förra mans första bil. Sedan blev det Volkswagen för hela slanten eftersom jag jobbade inom den koncernen.
  Fina bilder och originella, roligt att du delar med dig.
  Härlig trädgård men många fina och annorlunda statyer. Lilla flygande killen och damen som sitter på en brunnskant och tar igen sig är speciella. Mysigt med blommorna också.
  Trevlig helg och kram till dig.

 12. Ditte skriver:

  Morris minor har jag minnen från. En pojkvän jag hade i gymnasiet ägde en svart och med röd och vitrutiga gardiner. Dn var verlöigen ”söt” Han bytte den senare till en MG, sportbil…En röd. Trevlig läsning om bilarna!
  Vad gäller David Lagercranz så har han figurerat här hemma en längre tid. Många har gett negativ kritik för boken han skrivit, men utonlands verkar ingen direkt tycka att det är något fel. Här hemma har debatten gått högt i medida. Och de tycker olika…Han fick ett uppdrag och genomförde detta. Skall faktiskt läsa boken, för jag har läst Stieg Larssons böcker med glädje och även sett filmerna.
  Hit till Söder vallfärdar ni tiristerna fär att få gå i dessa Stieg Larsson kvarter.
  Väldigt roligt att läsa om Wyndcliff Castle och allt som finns. Här skulle jag kunna gå länge…
  Med dina vackra bilder blir det ännu mer inbjudande.

 13. Znogge skriver:

  Så mycket fint och intressant det finns att se. Alla dessa vackra trädgårdar och vackra bilar att puttra fram i!

  Önskar dig en trevlig lördag!

 14. Marianne Åhlander skriver:

  Boken av David L släpptes för ca en vecka sedan. Här har den fått blandad kritik.

 15. en Morris skulle man ha! Tack för trädgårdsbilderna!

 16. Agneta skriver:

  Hemma igen! Härligt!
  Dom där ställena som finns och är så fint bevarade är ju riktiga kulturskatter, väldigt vackert beläget också! Och ängsblommorna, så läckra!!!
  Jo, den fjärde Stieg Larson boken har allt ältats lite varstans här hemma, det började väl med ett rykte att det skulle finnas ett manus till en fjärde bok och så har det ju varit arvstvisten mellan Stieg Larssons far och bror vs hans sambo där det inte fanns något testamente. Mycket bråk. Och så har nu Lagerkrantz skrivit ut det där manuset eller vad det var för anteckningar och han har väl fått både ris och ros för allt när det gäller det här. Boken lär sälja som smör i solsken.
  Morris, vilka söta bilar! Riktiga bilar!
  Agneta kram

 17. Marie skriver:

  Åh, superfina Morrisar och väldigt vackra omgivningar och hus med. Jag hoppas dina resor har varit fullbokade, jag blir då sugen på att åka med dig!

 18. Tack för senast från Lena o Jan på den fina skottlandsresan häromveckan. Kan inte låta bli att bidra med lite nostalgi kring Morris Minor som råkade bli min tredje bil i en ganska lång radda av näraskrotenupplevelser på familjebilsfronten. Trevlig bil att sätta sig i och titta på, men med sådär tiotusen mil på mätaren var det inte mycket kvar av vare sig motor eller växellåda på våran. Den segade sig uppför backarna i max 40 km/tim under förutsättning att man höll fast växelspaken i läget. Jag har ”bloggat” lite här ( http://busvebacken.se/BilensInt%C3%A5g ) om mina biläventyr. Vi hade också en granne som förälskat sig i en tidigare årgång av MM och den hade han nerplockad i atomer nere i källaren under ett mångårigt renoveringsprojekt som jag inte tror att han fullföljde.
  Trevlig helg

 19. bia skriver:

  Fina trädgårdsbilder och en Morris hade min faster en gång i tiden, hihi…..nu är vi hemma igen från resan…varmt och soligt hade vi ;))
  Trevlig helg!
  Kram

 20. gunnardeckare skriver:

  Vilket fint ställe att besöka! Dit skulle jag gärna åka. Den 4:e ”Stieg Larsson-boken” kommer jag inte att läsa. För mig är det bara ett kommersiellt jippo. Helt ointressant.

 21. Veiken skriver:

  Nu vet jag varför Masthuggskyrkan är så speciell både på in och utsidan. Tack för den informationen.
  Det har varit ett himla liv om den fjärde boken i milleniumserien. Stig Larsson var ju sambo i 25 år med samma kvinna och hon uttalade sig häromdagen och sa att hon tyckte att det var osmakligt. Om David Lagerkranz vill skriva en bok kan han ju göra något eget och inte rida på någon annans framgång, tycker jag! Kramar

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, kyrkan är verkligen speciell och ett landmärke för vårt Göteborg.
   Har nu insett att boken är väldigt omtalad i Sverige, vilket jag inte visste och det finns många meningar om den. Intressant! Tack!

 22. Titti Malmberg skriver:

  Vilken vacker trädgård…
  Tack för din söta kommentar Lena! Blir så glad!
  Kram till dig,
  Titti

 23. Underbar trädgård. En sådan liten bil hade passat mig alldeles utmärkt.
  Tycker de är urläckra.
  Allt gott
  Annika

 24. Fröken Grön skriver:

  Alla dessa ljuvliga brittiska trädgårdar! Jag drömmer fortfarande om att bara få åka runt en vecka eller två och besöka så många ställen som möjligt. Så länge njuter jag av dina bilder.

  David Lagerkranz-boken är ”hypad” som bara den i Sverige. Fast debatten här har inte handlat så mycket om boken är bra eller inte, utan om det är OK att skriva vidare på en bokserie där originalförfattaren är död. Jag har iallafall köpt boken och har just börjat läsa den. Ska bli spännande att se hur den är.

  Må så gott!

 25. barabrittiskt skriver:

  Åh, älskar Morris Traveller med träpanel. Malena och jag drömde om dem.

 26. Gilla skriver:

  Nej, jag har inte skrivit om den boken, men håller på att läsa den. Ville se, om det överhuvudtaget går att skriva nåt som påminner om Salander & company. Hittills har jag inte funnit nåt som liknar Stieg Larssons böcker. De kan man inte slå. Ångrar köpet helt och hållet. Men ska läsa igenom den. Man ska inte ge sig in på andras områden.

  Kram/Gilla

 27. Anki skriver:

  Vilken fantastisk trädgård! Där skulle jag gärna gå 🙂
  Morris… visst minns man dem från barndomens dagar… minns att en väninna till min farmor hade en och som jag fick följa med på små utflykter i – oj, det måste vara snart 60 år sedan!
  Ha det gott!

 28. Den utsikten på bild två skulle man
  ha, underbart fint.
  Ha en skön söndag
  Kramar/AM

 29. sockenvagenssota skriver:

  Så läckra bilar, dem hade Bogge velat se! Men här väntar loppis idag, kul det med! Kram!

 30. Ser lummigt och på alla sätt sevärt ut!

 31. Ama de casa skriver:

  Jag tycker att dom där Morrisarna är urgulliga! 🙂

 32. Marit skriver:

  Så vakkert det er der, og så mye spennende kunst i hagen! Sånt liker jeg 🙂
  Det har vært mye debatt her også om den nye Millennium boken. Den serien har vært veldig populær her også, så det har vært debatt på TV om dette nå nylig. Flommen her ble også vist på svensk TV, så våre to naboland har mye til felles 🙂

 33. Anna/notonmusic skriver:

  Vilka skulpturer, blommor och trädgårdar! Magiskt! Och så fint när de syns att de har stått där ett tag, med lite mossa på… Kram och ha en fin söndag!

 34. Anita skriver:

  Vilken trevlig trädgård. Jag tycker om trädgårdar där man kan hitta överraskningar i form av olika skulpturer. Roligt att utställningarna ändras flera gånger om året, då blir det ju som att besöka ett utomhusmuseum. Morrisbilarna kommer jag ihåg. Jag hade en Dinky Toys -Morris och lekte med när jag var liten. Den ligger nog någonstans på vinden och samlar damm 🙂

  Ha en fin söndag kväll! Här vräker regnet ner …
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Tänkte att du skulle gilla denna trädgård. Mycket spännande!
   Dags att gå upp på vinden och damma av den och börja leka igen. Kanske blir kul, ha,ha! Och när du tröttnat på att leka med den kan den stå som en staty bland dina vackra krukor.
   Ha det bra!

 35. Anders och Lena skriver:

  Är egentligen helt ointresserad av bilar men märker att jag går igång när jag ser bilder på Morris. Det är något speciellt med dessa bilar!
  Hälsningar från en regnindränkt Postgård.
  /Anders och Lena

 36. Krönikören skriver:

  Debatten om den fjärde delen av Millenniumserien har rasat en tid här hemma. De senaste veckorna har den eskalerat, inför boksläppet. Det är det största boksläpp som gjorts simultant i en massa länder under spektakulära former. Till exempel har inga filer skickats elektroniskt för att minska risken för spridning, det har inte getts ut recensionsexemplar etc etc. Jag tycker att Lagercrantz har fått ta mycket skit, skit som förlaget skulle ha tagit – oavsett vad man tycker om rätten att skriva en fortsättning på en avliden persons bokserie. Det ska Stieg Larssons pappa och bror svara på.

 37. steel city anna skriver:

  Kul med svenskt pa BBC, missade jag. Jag har foljt debatten om boken och tycker att hela situationen ar ganska absurd. Harliga bilder fran maj, tank om man kunde skippa hosten och vintern …

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det kul för oss svenskar utomlands att få höra lite från Sverige på BBC.
   Ja, det var en liten påminnelse om en vår som är svunnen, men också om att den kommer tillbaka!
   Ha en bra dag!

 38. Ami skriver:

  De där små Morrisarna tycker jag är så söta 🙂
  Ha en fin vecka!

 39. Jenny skriver:

  Men vilket underbart ställe!!! Skulle jag gärna besöka! Har läst ikapp dina senaste inlägg och nu har jag hittat dig på bloglovin så jag kan följa dig. Jag har nog bara hört negativt om David Lagercrantz bok, men det är ju från recensenter i tidningar, har inte hört någon ”vanlig” människa som läst boken. Jag tokgillade milleniumböckerna och jag kan nog inte låta bli att läsa den här när den kommer som pocket. Såg den i Italien, det var lite kul.

 40. Pingback: WYNDCLIFFE GARDEN 2 och KÄNDA WALESARE 9 och BRITTISKA BILAR 2 TRIUMPH | Lena i Wales

 41. Pingback: WYNDCLIFFE GARDEN 3, BRITTISKA BILAR 3 – AUSTIN, WI och VÄSKOR | Lena i Wales

 42. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JULI – DECEMBER | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s