DROTTNING ELIZABETH, SVENSKA KYRKAN och MONMOUTH HISTORY SOCIETY

DROTTNING ELIZABETH

Drottning Elizabeth kommer idag att bli den längst regerande monarken i UK. Hon passerar då drottning Victoria.

Denna läsning kan kanske vara lite komplicerad, men förhoppningsvis kommer också ett litet leende över era läppar!!!!!

Drottning Elizabeth II av England och Wales och drottning Elizabeth I av Skottland är samma person. Fast detta är mycket omdebatterat, en del vill kalla henne Elizabeth II av UK, fast det inte heller är riktigt rätt. Hur hänger allt ihop?

Jo, Elizabeth I av England var inte drottning av Skottland eftersom hon regerade innan kungahusen Skottland och England slogs samman.

Så ser ni olika ordningstal på regenter kan de vara samma person med olika nummer beroende på var ni får informationen från.

Postlåder i Skottland vandaliserades när det stod EIIR (Elizabeth II Regina) på dem och idag har de inget ordningstal på lådorna i Skottland längre, bara initialer eller den skottska kronan, fast ordningstalet är kvar i England och Wales.

DSCF7114 DSCF7108

Elizabeth II och George VI

DSCF7069

Victoria

Elizabeth föddes 21 april 1926 i London som äldsta dotter till Duke och Duchess of York. Så hon föddes inte som kronprinsessa eftersom henns pappa var son nr två och hennes farbror Edward VIII kom till tronen efter hennes farfars bortgång. Genom Edward VIII abdikation 1936 för att gifta sig med Wallis Simpson blev Elizabeths far kung George VI och hon därmed kronprinsessa vid 10 års ålder. Hennes mor var Elizabeth Bowes-Lyon, dotter till Lord Glamis. Hon gifte sig 1923 med prins Albert, också kallad Bertie. Men hej, tänker ni, var hon inte gift med George VI? Jo, det är samma person. För att göra saken lite svårare tog han sitt 4:de namn George för att hylla sin far när han besteg tronen.

Som så ofta här, varför göra något enkelt, när man kan göra det komplicerat?

Drottning Elizabeths mamma, ofta kallad Drottningmodern, blev 101 år. Så det finns att brås på i familjen.

Elizabeth II (I) gifte sig 1947 med prins Philip av husen Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg. Född in till de grekiska och danska kungahusen. Han föddes i Grekland, men levde i exil sedan tidig ålder. Innan giftemålet tjänstgjorde han i den brittiska flottan . Han och Elizabeth var bryllingar i ett led och sysslingar i ett annat led.

Oavsett vad man tycker och tänker om kungligheter, så är kungfamiljen här populär, vad de än ställer till för skandaler!

FÖRENINGEN SVENSKAR I WALES

Igår bjöd Svenska Kyrkan i UK och Irland in oss svenskar för en stunds andakt och lunch…

Sept20150908_275

…i Norska Kyrkan i Cardiff…

Sept20150908_279

…kyrkan används inte längre som kyrka utan som café och utställningslokal, men har kvar en del som kyrko- och konferensrum…

Sept20150908_285

…vår fina präst Kristina höll en liten kort andakt och vi sjöng Tryggare kan ingen vara. Kändes så hemma och svenskt på något sätt. En fin upplevelse!

Denna gång gick det bättre än förra, då kyrkan var bokad, men när de fick reda på att det var en kvinnlig präst så blev det nobben…

Sept20150908_288

…medverkade gjorde också vår trevliga diakonissa Camilla.

Vi var inte många som som kom, men vi som kom hade trevligt med en härlig lunch, svensktalande och återseende av ”gamla” bekanta och knytande av nya kontakter. Viktigt för oss svenskar i Wales.

Tack Kristina och Camilla!

MONMOUTH HISTORY SOCIETY

Monmouth History Society är en ganska stor förening i stan, med ca 100 medlemmar, även om långt ifrån alla kommer samtidigt. Vi träffas en gång per månad i museet på vintern för föreläsningar och ute någonstans på sommaren för ett besök av en kyrka, ett hus, en skog, en utgrävning o s v. Dessutom har vi dagsturer med buss till någon intressant plats. Förra förra året åkte vi till Oxford och tittade bl a på ett gammalt, intressant bibliotek och förra året var vi i Worcester.
Det anordnas också Christmas Party och Summer Drinks Party, trevliga tillställningar.

Photo1106      Photo1109

Photo1362Hist so      Photo1657

Photo2393 Hist outing

Detta inlägg publicerades i Föreningsliv, Sverige. Bokmärk permalänken.

60 kommentarer till DROTTNING ELIZABETH, SVENSKA KYRKAN och MONMOUTH HISTORY SOCIETY

 1. åsa i åsele skriver:

  Som alltid intressant läsning.

 2. Aaa skriver:

  All respekt åt drottningen. För ca 20-30 år sen framstod hon inte som så sympatisk figur (enl media) men det har nu förändrats. Jag måste ändå beundra en som jobbat så hårt och så utsatt hela långa livet. Och nog har hon också fått ta till sig saker och förändras, tror jag. Därtill är hon en duktig hästmänniska och den som gett publicitet åt Monty Roberts. Något jag har fått glädje av.

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, som du säjer har nog våra tankar kring henne ändrats i Sverige. Hon kändes alltid så gammaldags och nu är hon gammal och har vuxit i sina kläder.
   Här har hon alltid varit populär.

 3. Märtha skriver:

  Som liten flicka var jag mycket intresserad av kungligheter, senare mer allmänt av historia, så det du berättade var inget direkt nytt – men postlådorna! Undrar om samma kutym skulle slå med Sveriges kung eller med Finlands president, hihi… Det roade mig när vi köpte två nya rosor i somras, en ‘Victor Borge’ och en ‘Queen Elisabeth’ – den förstnämnda var dyrare… □ □ Jag skulle gärna vara medlem i en lokal historisk förening, men i denna Finlands nästäldsta stad finns inte någon sådan. Borgå grundades ju så sent som på 1300-talet, påstås det. Ingen vet med säkerhet. Du bjuder på trevlig och informativ läsning, som vanligt!

 4. barabrittiskt skriver:

  Här blir det också om drottning Betty men först ikväll när man vet att hon verkligen gått om Victoria. Det blir dock en helt annan information eftersom jag är med i septemberutmaningen. Jag minns när hon var i Göteborg och vi alla hurrade på Gustav Adolfs Torg.

 5. Znogge skriver:

  Tack för informativ läsning! Jag hade ingen aning om att ordningstalen kunde vara olika för samma regent men nu fick jag en förklaring på det. Man lär sig mycket intressant via bloggarna 🙂

 6. Anita skriver:

  Som vanligt ett fullmatat och intressant inlägg från dig. Läste om drottningen i tidningen igår, att hon skulle ”gå om” Victoria. Roligt att läsa lite mer hos dig, en mycket bra sammanfattning. Monmouth History Society verkar vara en intressant förening. Önskar det fanns sådana här i Sverige också. Låter trivsamt både med Christmas Party och Summer Drinks Party.

  Önskar dig en fin dag!
  /Anita

 7. bia skriver:

  tack för lite historia….jag gillar historia, så det var intressant ;))
  Solen skiner och det är en fin ”förhöst”…finns det något som heter så, hihi…jaa enligt mej ;)))
  Nu ska jag snart öppna min loppis ;))……….tyvärr går det lite trögt…är dålig på att att marknadsföra mej ….så det blir som det blir ;))
  Kram på dej!
  Bia

 8. Intressant och lärorikt! Fokusering på Drottning Elisabeth i tidningarna i dag, nu fick jag lite mer kött på benen av dig!
  Ha det bra! Nu ska jag ta ledigt några dagar framöver och resa till Portugal.

 9. Gilla skriver:

  Det blev ju lite komplicerat, när man bytte lite hit och dit, eftersom abdikationen och byte av kung gjorde att man inte riktigt kan hålla rätt på respektive konungar. Men Elisabet regerar vidare trots sin höga ålder. Hon leve ännu längre.

  Kram/Gilla

 10. skåningen skriver:

  Tack för läsningen!! Jag är dålig på kungligheter Har svårt att hålla reda på dom!! 🙂 ……………..Bärnstens halsband kan man även ha på katter .. Kram!

 11. Tomtan skriver:

  MAn lär sig alltid något nytt!

 12. wiolettan skriver:

  Intressant läsning, verkligen. Mycket, ja nästan allt var nytt för mig men roligt att få veta.
  Fina postlådor. Fina bilder som du har tagit.
  Läste häromdagen i tidningen om Drottningen som har varit längst på tronen. Strongt.
  Ha det fint och kram till dig.

 13. Marit skriver:

  Jeg kjenner godt til det engelske kongehus sin historie, siden det norske kongehus har sine aner derfra. Vår forrige konge, Olav 5 som var gift med svenske Märtha var født i England. Jeg er veldig glad i historie, og har lest mye om engelske konger og spesielt Henrik 8. 😉
  Visste ikke at det fantes en norsk kirke i Wales.
  Ha en fin kveld!

 14. Linda skriver:

  Så tuff och chic er präst ser ut! Jag fick världens UK-längtan i dag, så då var det trevligt att få komma dit en stund via din blogg 😀

  Kram
  Linda

 15. Ama de casa skriver:

  Det är ju lite upplyftande att dom ställer till med en hel del skandaler, kungafamiljen. Det håller ju tidningarna vid liv i alla fall 🙂

 16. Inger skriver:

  Norska Kyrkan, ja det fick väl duga… föreningsliv kan vara riktigt trevligt och värdefullt.
  Kram

 17. Karin skriver:

  Men oj vad man får lära sig här! Det där med Elisabeth I och II visste jag inte. Intressant. Och sysslingbryllingar som gifter sig med varandra och hej och hå! Vem sa att kungligheter är konventionella och tråkiga?

  Har du läst Drottningen vänder blad? Underbar bok! http://www.karinenglund.com/2011/09/drottningen-vander-blad/

  • Lena i Wales skriver:

   Här är kungligheterna inte tråkiga på det sättet att de många gånger har hittat på grejer som ger skandaler!
   Gick in och tittade på din länk. Nej,den har jag inte läst. Något att ge sej på. Tack för förslaget!

 18. Tittar bara in och önskar en fin
  torsdag och helg
  Kramar/AM

 19. Geddfish skriver:

  Tack för jättefin informativ läsning! Hörde igår på nyheterna om detta, men nu fick jag mer bakgrundsinfo, bra!
  Önskar en fin dag och trevlig helg 😉
  Kram, Gerd

 20. Britt skriver:

  På de svenska nyheterna var hon också med. En riktig krutgumma, sitter i möte varje vecka. / Britt

 21. Veiken skriver:

  Jag visste det mesta om det brittiska kungahuset, men inte 1 och 2. Jag bodde några somrar i Hove utanför Brighton och fick då lära mig hur viktigt det var med nationalsången efter bio och teaterföreställningar. Första gången reste jag mig och gick, men någon fick tag på mig och jag fick snällt stanna kvar. När kungahuset vaccinerade sig mot polio, stod sedan hela UK i kö för att göra likadant! Tack för att du fick mig att komma ihåg! 🙂

 22. Decdia skriver:

  Jag har en sån oerhörd respekt för Drottning Elizabeth. En riktig powerwoman som aldrig vilar, plikten framför allt. UK kommer att hamna i chock den dagen hon inte finns här längre, vilket antagligen blir rätt så snart.
  Tänk att aldrig få gå i pension, usch.

 23. Barbro S skriver:

  Intressant om drottningen. Jag läste om det i vår lokaltidning och nu vet jag mycket mer tack vare dig :). Kyrkobesöket verkade trevligt och roligt att möta andra svenskar. Tack för gratulationen. Fina bilder och alltid roligt att läsa din blogg.

 24. Ditte skriver:

  Tack för lite klargörande om ”Bettan”. Lite klurigt att hålla reda på. Att det brittiska kungahuset är populärt på hemmaplan kan jag förstå, men jag tror att en hel del av den populariteten utomlands försvann i samband med behandlingen av prinsessan Diana. Men livet går vidare och kanske kan hennes söner föra handlingen framåt.
  Trevligt med ett besök i norska kyrkan i Cardiff och att träffa andra skandinaver måtte ha varit trevligt.
  Det är alltid roligt att läsa vad som händer hos dig och jag tar det till mig med stort intresse.
  Ha det bra!
  Stockholmshälsningar från oss båda.

  • Lena i Wales skriver:

   Jag trodde att populäriteten här skulle sjunka i och med behandlingen av Diana, men de kan göra vad som helst och bli förlåtna här.
   Vi hade verkligen en trevlig eftermiddag i Norska Kyrkan. Så kul att möta nya och gamla bekanta.
   Ha det bra!

 25. Anna/notonmusic skriver:

  Vad spännande att få inblick i ”röran” Lena, det visste jag inte. Jag har alltid blandat ihop alla ”elisabettor”. Tänk att det finns kvar – motståndet mot kvinnor som präster. ”Tryggarekan” sitter kvar i ryggmärgen hos många… Liksom Blomstertiden förstås 🙂 Tack för ditt fina inlägg och ha en din helg! Kram

 26. Petra skriver:

  Tack för att du delar med dig av all historia och fina bilder. Det är som att vi får följa med på resan också.
  Ha en underbar fredag.
  Kram Petra

 27. sockenvagenssota skriver:

  Härligt med en präst som inte ser ut som en präst förväntas se ut!!! 🙂 Önskar dig en trevlig helg!

 28. verkligen ett gissel att hänga med engelska kungahuset…

 29. Franska fikon skriver:

  Man blir imponerad av drottningens ork vid hennes höga ålder, att alltid hålla sina åtaganden, att alltid orka vara presentabel fast hon kanske är lika trött som andra gamla damer i hennes ålder. Hon skulle ju kunna lämna över till någon av de yngre generationerna….

 30. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JULI – DECEMBER | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s