SPANIEN 3 och USK CASTLE 1

Jag är fortfarande kvar i Spanien och har semester, men på fredag börjar allvaret.

Först kommer lite från Spanien och därefter från Wales.

SPANIEN

I dagarna sju har jag fått njuta av att ha familjen hos mej i Spanien, äldste sonen, sonhustrun och lilla barnbarnet, 15 månader. Underbara dagar! Men så trött man blir så här på ålderns vår!…

DSCN5324

…det var att återuppleva gamla minnen med spann och spade på stranden. Vad kul det är att bygga sandslott, tyckte jag i alla fall. Min lille åskådare hängde på så gott det gick…

DSCN5337

…och dopp i Medelhavet blev det. Ja, kanske inte för badkrukan farmor. Hon hade lyckats med konststycket att ”glömma” sin bikini hemma. Men det lär ha varit ca 22 grader, så kanske kommer minnet tillbaka och jag tar med mig badkläder nästa gång…

DSCN5375

…förutom att leka i sanden har jag ju också mitt vanliga jobb att se efter hur bilar parkerar här. Oj, oj, vilket jobb! Två bilar bredvid varandra och en framför, men vad står det på skylten på grinden bakom?…

DSCN5376

…jo, att om man parkerar här blir man bortbärgad! Kanske en bransch att ge sig in på. Mycket jobb i alla fall, hi,hi!!!…

DSCN5372

…men det var inte bara att titta på parkerade bilar. Det blev en promenad längs stranden i Marbella med familjen…

DSCN5355

…och gå på den vackra paseon ner mot stranden med Dali statyer…

DSCN5357 DSCN5361

…så vackert. Det ser nästan ut som det regnat på marken, men den är marmorbelagt hela vägen och därav speglingen.

Marbella var länge ganska nergånget, men sedan några år tillbaka har staden kommit upp sig rejält. Borgmästarna har kommit och gått ofta, de flesta har blivit avskedade p g a mutskandaler eller att det t ex fattades massor av kommunens byggmaterial, men att borgmästarens privata hus på samma gång hade byggts ut rejält. Naturligtvis kan det ju inte ha något samband?!?! Eller att man hittade tre limosiner tillhörande Marbella kommun i ett garage under Atletico Madrids fotbollsstadion i Madrid och att borgmästaren för Marbella under samma tid ägde fotbollslaget. Också det en ren slump!

Ja, det finns många här som kanske inte har riktigt rent mjöl i påsen, eller var det vit mjöl? Det finns så otroligt mycket pengar i omlopp här och Ferraries och Porschar står på rad. Kanske det vita mjölet inte var riktigt mjöl i alla fall, utan ett annat vitt pulver? Man får vara lite försiktig med vilka man umgås med här.

WALES

Rugby

Hur har det gått för Wales i Rugby World Cup? Jo, inte så illa! Tyvärr har jag inte kunnat se så många matcher p g a annat roligt, som ni läst om ovan.

Wales har vunnit över Uruguay och Fiji, kanske inte så svåra matcher, men också över England, kanske inte heller så svår match, hi,hi!!! Jag är i alla fall glad. Och maken? Ingen kommentar därifrån!

USK CASTLE 1

Sept20150903_112

Sept20150903_079

Usk Castle är vackert beläget högt på en kulle i utkanten av den lilla staden Usk i Monmouthshire i sydöstra Wales…

Sept20150903_077

Sept20150903_074

…fästningen är idag bara ruiner, men man kan verkligen förnimma dess storhet.

Troligen byggdes fästningen på 1100-talet, men redan sedan romartiden, d v s strax efter Kristi födelse, har här funnits någon slags befäsning. Det finns nedtecknat att under 1100-talet intogs den av walesarna för att sedan återtas av normandrna för att återigen intas av walesarna.

Det var ofta strider i detta område kallat ” The Welsh Marches”, området mellan England och The Principality of Wales (furstendömet Wales), som existerade 1216-1536. Inom detta område fanns Marcher Lords som hade speciella rättigheter understödda av den engelska kungen, men till viss del självstyrande. De hade bl a egna lagar, rätt att bygga fästningar, egen domstol och kunde öppna eget parlament o s v.

Sept20150903_013

Sept20150903_102

Sept20150903_114Sept20150903_100

Under årens lopp från 1100-talet har fästningen om- och tillbyggts flera gånger Här fanns bl a en vallgrav och en 2 m tjock mur runt. Inom fästningsområdet fanns också vakttorn, bankettsal, kyrka m m.

På 1400-talet övergavs fästningen och folk runt omkring tog sten därifrån för att bygga sina hus i staden.

Fortsättnig från Usk kommer senare!

VECKANS WALESISKA ORD

Sept20150908_290

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Spanien, Sport. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till SPANIEN 3 och USK CASTLE 1

 1. Anita skriver:

  God morgon Lena! Jag kan meddela att jag för andra dagen den här veckan har vaknat till frost. En stor kontrast mot dina sköna stranddagar i Spanien 🙂 Så härligt att du haft familjen hos dig. Skön avkoppling innan du börjar jobba på fredag. Intressant läsning om Usk Castle och jag ser fram mot fortsättningen.

  Ha det så bra!
  /Anita

 2. Lena härligt att få följa med på ett hörn.

 3. FREEDOMtravel skriver:

  Härligt med semester i Spanien! ”Spann och spade” – kommer du från södra Sverige? När jag sa så till Peter (urstockholmare) förstod han inte ens vad jag menade, haha. Nu har jag nästan (motvilligt) lärt mig att säga hink och spade 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Vad kul att du kan se på uttrycket var jag kommer från. Vet att det finns många skillnader, men visste inte om denna skillnad. Tack för lärdomen, jag har ju ett barnbarn i Stockholm också!

 4. Prylaropinaler skriver:

  Så härligt du haft det med din familj. Men du, jag förstår inte riktigt att du inte badade. Bor man vid Vättern är 22 grader väääldigt varmt. Tänk att ruiner kan vara så vackert och fantasieggande. Ha det fortsatt fint!
  Kram / RosMarie

 5. Tomtan skriver:

  Härligt med lite värme. Här är det minus så gott som alla mornar och vinterjackan åkte fram igår.

 6. bia skriver:

  Vad härligt att få vara i Spanien…alltför länge sedan jag var där nu, men vi funderar på att åka dit till nästa resa som vi kommer att göra (först nästa år )…här är det kyligt men jag gillar hösten, så den är välkommen….jag tillhör ju dom som gillar alla årstider, hihi….och det finns faktiskt några av oss, haha….solen skiner här idag och det blir en shopping dag i affärer ;))
  Ha det gott !!
  Kram bia

 7. Märtha skriver:

  Spanska sydkusten… En av mida käraste väninnor ”övervintrar” i Nerja, bor intressant i ett hus som har varit vattencistern, trädgården har avocadoträd som ägaren sköter, men frukt från några träd får hon plocka, och citroner hur mycket som helst… Har hälsat på några gånger. □ □ □ Intressant med Usk, en stad som förekommer i många korsord… Här är nu frost varje natt, så det är full städning inför vintern därute. Nästa vecka blir det ”varmare” igen…

 8. Lena i Wales skriver:

  Jag har varit i Nerja ganska många gånger. Kul med hus av f d vattencistern! Inte hört talas om något liknande.
  Visste inte heller att Usk förekom i korsord, men kan ju tänka mej det, kort och lättstavat. Undrar om det står stad i Wales eller i England som ledtråd?
  Här är det 26 grader i skuggan på altanen.
  Ha det bra!

 9. TantGlad skriver:

  Åh så fina bilder. Vilka mysiga upplevelser.
  Tack för att du delar med dig.

  Kramkram.

 10. Franska Fikon skriver:

  Vi var i Frankrike när rugby-VM började. Fransmännen är som tokiga i sin rugby. Jag har varit på en lokal match, man fattade inget (!) av reglerna. Men det var kul ändå…

 11. Ama de casa skriver:

  Haha! Visst är det lite jobbigt att vara Trafikpolis i Spanien? Finns HUR många knäppa parkeringar som helst att bli upprörd över 🙂

 12. Comsi Comsa skriver:

  Kanske inte helt rent mjöl där, nej……

  Finaste bilder.

  Kramen ♥

 13. Ditte skriver:

  Så fint att ha kvalitetstid med barnbarnet och mysigt att bygga slott och leka på stranden. Men Lena, hur kunde du glömma badkläder? Kansk emåste någon hjälpa dig komma ihåg detta vid nästa tillfälle.
  Ja, mutor, pengar och ”vitt mjöl” har ju länge hört till vanligheterna i Marbella. Redan på 1960 talet när jag var där första gången var det gott om tjusiga sportbilar och folk med oförklarligt mycket pengar redan i mycket unga år.
  Och den trenden verkar hålla i sig…
  Antar att du nu är iväg på jobb men det är ialla fall varmt och skönt.
  Alltid roligt det du skriver om Wales, och visst skall vi dit.

 14. två meter tjocka murar verkar överdrivet.

 15. Pingback: SPANIEN 4, USK CASTLE 2 och BRITTISKA BILAR 6-ROVER | Lena i Wales

 16. steel city anna skriver:

  Kul att lasa om Gibraltar! En vans son bor dar. Far ofta se bilder darifran. Det verkar vara ett spannande stalle att bo pa!

  Har ar det fortfarande en helt ljuvlig host sa det blir inte sa farligt att komma tillbaka till Wales efter Spanien tror jag 🙂

 17. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JULI – DECEMBER | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s