SPANIEN 4, USK CASTLE 2 och BRITTISKA BILAR 6-ROVER

När ni läser detta är jag i Spanien, men vill ändå visa lite från Wales, så nedanför Walesinlägget kommer Spanien.

WALES

Usk castle 2, trädgården

Första avsnittet om Usk Castle hittar ni här!

Dessa bilder är tagna i början av september i år.

Sept20150903_060

 

Inte bara ruinerna i Usk Castle är intressanta, utan också trädgården…

Sept20150903_073

 

…vackra blomsterrabatter och,,,

Sept20150903_058

 

…stenlagda gångar…

 

Sept20150903_057

…en figurklippt häck..

Sept20150903_072

 

…detta vackra fågelbad, kanske…

Sept20150903_008

Sept20150903_101

…någon gång måste det ha bott en hundälskande person här…

Sept20150903_007

Sept20150903_004

…för det finns massor av skulpturer av hundar…

Många hemska hädelser har skett vid fästningen. Detta är en av dem:

När närbelägna Grosmont Castle var förstört av walesarna år 1405 tog engelsmännen skydd i Usk Castle. Staden Usk intogs och engelsmännen lyckades tillfångata över 300 walesare och massakerade dem utanför fästningmurarna.Vilka tider!

BRITTISKA BILAR 6 – ROVER

Photo2657

Det först fordonet som bar namnet Rover var en trehjulig cykel som lanserades 1883 i Coventry i England.
1901 presenterade man sin första bilmodell. Tillverkningen av cyklar och motorcyklar upphörde 1926 och man började inrikta sig på exklusiva bilmodeller.
Under tiden efter 2:a världskriget gick det mycket bra för firman och storsäljaren var Land Rover.
1964 blev Rover vald till Årets Bil i Europa.
1967 blev man del i British Leyland. Under 70-talet fick de brittiska biltillverkarna problem och British Leyland nationaliserades 1975. Men 1988 blev det åter privatägt för att 6 år senare säljas till BMW och snart blev Rover känt som en förlustaffär och BMW sålde Rover vidare år 2000. BMW behöll dock märket Mini och sålde märket Land Rover till Ford. MG Rover Group gick i konkurs 2005.
Äganderätten till modellerna köptes av olika företag. Ford utnyttjade dock sin förköpsrätt för Rovernamnet, så de numera Kinatillverkade bilarna har namnet Roewe. Tata Motors köpte ungefär samtidigt Land Rover från Ford.
En stor sörja av äganden!!!!!!!!!

SPANIEN

När ni läser detta har jag börjat min rundresa i Andalucia. Jobbar intensivt i 9 dagar och kommer inte att hinna svara på era kommentarer, men kommer att läsa dem senare.  Jag visar här lite nya och gamla foton och text från dessa ställen. Så ni som redan läst detta får nöja er med Walesinlägget idag!

Igår kom jag till Ronda och idag blir det Gibraltar och vidare färd till Jerez.

Ronda

Photo2168

Vi börjar turen uppe i den vackra staden Ronda med sina ca 35 000 invånare, ca timmas bilfärd från kusten och Marbella. Hit kom många storheter för att få inspiration, såsom Ernest Hemingway och Orson Welles…

Photo2165 Photo2166

…nere i den djupa ravinen El Tajo rinner floden Guadalevin.

Gibraltar

Gibraltar, denna brittiska koloni längst söder ut i Spanien. Klippan skiljer Medelhavet från Atlanten och på andra sidan sundet har vi Marocko i Afrika. Ett mycket strategiskt läge vid inloppet till Medelhavet.

Apartment2014 061

Varför är den då brittisk?

I samband med det spanska tronföljdskriget i början av 1700-talet passade Nederländerna på att försöka göra sig fria från sitt spanska styre och fick då hjälp av England. Följden för Gibraltarklippan blev att den kom att tillfalla britterna 1704 och har sedan dess varit brittisk. Detta har naturligtvis varit mycket omdiskuterat och man kan lätt säja att det inte är populärt från spansk sida. I stort sett hela tiden har de försökt göra det svårt för britterna, bl a genom regorösa tullkontroller, vilket de har sin fulla rätt att göra, när man lämnar Gibraltar och åker tillbaka in i Spanien. Detta har till följd att turisterna idag oftast parkerar i Spanien och sedan promenerar över gränsen, där passen visas upp. Under Franco-tiden var gränsen stängd under många år, vilket gjorde det svårt för många spanjorer som jobbar där. Fortfarande idag är det 1000-tals spanjorer som dagligen går över gränsen till sina arbeten i Gibraltar.

Photo5902  Photo5882

Med hjälp av minbussar och guidande chaufförer kan man ta sig upp på klippan. Vi har egna minibussar för vår grupp och jag guidar på svenska i en och chauffören på engelska i den andra.

Photo4290

Men innan dess måste man korsa flygfältets start – och landningsbana. Bilden visar ett plan som är på väg att starta medan jag står vid rödljuset för att komma över.

Apartment2014 043 Apartment2014 040

Under färden besöker man naturligtvis också de så kända aporna som bebor klippan. Det säjs att så länge aporna finns kvar, förblir Gibraltar brittiskt. Eftersom de saknar svans heter de apes på engelska, inte monkeys, vilka är apor med svans.

Apartment2014 041 Apartment2014 038

Utsikten från klippan är betagande!

Klippan genomkorsas av ca 5 mil av grävda tunnlar. Dessa byggdes för försvaret av klippan, lagring av vapen och material m m. De stenblock som grävdes ut användes som landfyllning och ökade på så sätt Gibraltas lilla yta. Det finns även natuliga droppstensgrottor som kan besökas under minibussturen.

Photo4298

Den brittiske guvenörens residens i Gibraltar. Här kan man också vigas, vilket bl a John Lennon och Yuko Ono gjorde, samt Sean Connery och flera andra kändisar.

Några fakta:

–Gibraltar har ca 30 000 invånare.

–Engelska är officiella språket.

–Valutan är Pund.

Photo4302

Här finns brittiska dubbeldäckade bussar. Gibraltar har högertrafik…

Photo4297

…postlådorna är röda…

Photo5886

…liksom telefonkioskerna…

Photo5884  Photo5892

…och det är inte svårt att få tag på souvenirer…

Photo5888 Photo5887

…inte heller svårt att få tag på billig sprit och cigaretter, samt juveler…

Photo5890 Photo5895

..det finns också många elektronikaffärer med bra priser och ännu mer sprit och cigaretter.

Att det är så billigt beror på fördelaktig moms och skatt.  Kanske inte så konstigt att så många brevlådeföretag har sina kontor i Gibraltar…

Photo5883 Apartment2014 049

…det finns också gott om restauranger och varför inte lite brittisk Fish and Chips?!?!

Som ni nu sett är det väldigt brittiskt!!!!

Intressant att veta är kanske att strax utanför Gibraltar ligger Trafalgar, där Nelson dödades i Slaget vid Trafalgar 1805. Läs mer om Nelson (tryck in Nelson i Sökrutan, längst upp till höger på bloggen!!).  Torget Trafalgar Square i London är alltså bara ett minnesmärke av vad som hände utanför Gibraltar.

Gibraltar är mycket väl värt ett besök! Little Britain vid Spanien!

Jerez

Photo4094 Photo4095

Jerez, eller som staden egentligen heter Jerez de la Frontera, staden som fått ge namn till drycken Sherry. Här finns många av de kända sherry producenterna, såsom t ex Sandeman och Tio Pepe.

Sherry görs enl den sk solerametoden vilket innebär att sherryn alltid är en blandning av viner av olika årgångar. Tunnorna som vinet lagras i ligget i rader ovanpå varandra. Den tunna som är längst ner är den äldsta. soleratunnan, och det är härifrån vinet tappas på flaska. Då vin tas ur soleratunnan fylls tunnan med samma mängd (max 33 %)  från tunnan ovanför o s v.

De vanligast druvsorterna är Palomino fino, Pedro Ximenez och Moscatel.

Av tradition är sherry torrt, men p g a efterfrågan producerar man numera också medium och söt sherry.

Photo4097

Bilderna ovan är från Sandemans innegård i Jerez.

Photo1855 Andalucia

I själva staden finns vissa sevärdheter, men för mig är det en stad att bara vandra runt i och kanske slå sig ner i en bar och ta ett glas (eller en kopp te som det blir för mig eftersom jag jobbar) och några tapas.

Fortsättning på resan följer!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Brittiska bilar, Spanien. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till SPANIEN 4, USK CASTLE 2 och BRITTISKA BILAR 6-ROVER

 1. Veiken skriver:

  Allt var inte bättre förr, det vittnar många gamla slott och ruiner om! Fast det är rätt rörigt nu också på vissa ställen i världen!
  Nu fick jag lära mig något nytt. Jag visste inte att monkeys hade svans och att apes var utan! Jag trodde i min enfald att det var två ord för samma sak! 🙂 Ha det gott!

 2. åsa i åsele skriver:

  Figurklippt häck och hundskulpturer 🙂 så fint.

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Vilka fina hundar! Säkert som du säger hundälskande person som sett till att de finns där. Söta apor! Och ljuvliga blå himlar – helt molnfria nästan! Hoppas du får fina dagar borta!

 4. Vilken härlig vy du har bakom dig där 🙂 hoppas du haft en skön helg so far.

  Fler vyer visar jag idag 🙂

  LOVE Maria

 5. Tomtan skriver:

  Härliga bilder! Gibraltar står på listan över resor jag ska göra 😀

 6. Anita skriver:

  Vilka vackra hundskulpturer! Mamman med valparna är ljuvlig! Roligt att läsa vidare om Usk Castle. Men usch vilka hemska händelser. Och dessvärre händer mycket hemskheter nu också i världen.

  Ha det gott i värmen i Spanien!
  /Anita

 7. Petra skriver:

  Så mysigt det ser ut på dom översta bilderna. Lummigt och härligt. Fantasin kan lätt skena kan jag tänka mig när man går där. Härliga bilder du bjuder på.
  Ha en skön söndag kväll.
  Kram Petra

 8. Marit skriver:

  Så mye spennende historie du forteller om! Engelskmennene har en lang og blodig historie, dessverre. Vakre hundeskulpturer!

  Ha det fint i Spania 🙂

 9. Karin på Pettas skriver:

  Fågelbad och fina hundar och spännande historia om än förfärlig på sätt och vis.
  Gibraltar är också en plats jag gärna skulle besöka. Vi funderar på utflyktsmål i Europa just nu så vete katten om inte …..
  Tack igen för trevligt inlägg, belysande och informativt

 10. Ditte skriver:

  Tack för den rejäla och omväxlande turen. Alltid trevligt med inslagen från Wales. Vad gäller rover så lärde jag mig nya saker.
  Till Gibraltar har jag ännu inte kommit eftersom jag var passansvarig i vår familj när vi skulle åka över dit. Tyvärr var passen kvar i en låda på Costa Blanca. Men vi såg Granada i stället.
  Så nu känns det lite som om jag varit i Gibraltar.
  Ronda och Jerez har jag dock besökt.
  Ha det fortsatt bra på resorna och vila när du kan.

 11. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JULI – DECEMBER | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s