FRÅN SVERIGE TILLBAKA HEMMA I WALES

Ja, då var julfirandet över. Vi åkte från Wales till Sverige för att fira jul med familjen och blev istället sittande i mitt lilla rum fyllt med kartonger i mitt gamla hus i Sverige (jag har mitt Sverigehus kvar och hyr ut det, men har behållit ett rum som lager för mina grejer och har en bäddsoffa att tillgå och en gammal halvfungerande tjockTV). Inte riktigt som det var tänkt. Frivilligt satte vi oss i karantän över jul eftersom mannen fick magsjuka och jag var rädd att smitta alla övriga i familjen.

DSCN6092

Innan detta bröt ut hann vi gå på Liseberg i Göteborg…

DSCN6103

…det är verkligen så vackert och gemytligt och…

DSCN6106

…denna fint dekorerade kärra föll jag pladask för!..

DSCN6111

…skridskorinken återger gamla barndomsminnen. Vi hade en rink ca 100 meter från där jag växte upp och jag var där mer än jag var hemma under skridskosäsongen. Älskade att åka skridskor, göra piruetter o s v och var ganska duktig för min ålder och djärv, vilket jag inte är längre. Rädd att skada min gamla kropp…

DSCN6147

…Bräutigams återger också barndomsminnen! Bräutigams var ett fint konditori i centrala Göteborg när jag var liten. Dit tog min mamma mig ibland och jag fick äta Napoleonbakelse och uppföra mig fint och känna mig som en liten prinsessa. Uppe på andra våningen spelades det också piano. Allt var magiskt och underbart. Sedan ca 25 år finns puben Dubliners i Bräutigams gamla lokaler, också stämning men av lite annorlunda karaktär…

DSCF9608 DSCF9598

…belysningen på Liseberg är också magisk. Många tända lampor är jag inte bortskämd med i Wales. Det finns några upplysta ställen , men inte som i Sverige där inte bara Liseberg är upplyst utan elljusstakar och stjärnor i nästan varje fönster. Här finns elljusstakar, men de är inte vanliga. Varför? Jo, här drar de flesta för gardinerna på kvällen för att inte få in kyla genom de ofta dåliga fönstren. Många har fortfarande englasfönster och det blir dragigt. Sedan är det nog också tradition med att dra för gardinerna bl a för att ingen ska kunna titta in, antingen man bor längs en gata eller långt ute på landet där ingen någonsin passerar. Detta gör att det är mörkt i alla hus på kvällarna. Jag tog mig en kvällspromenad i Sverige bara för att njuta av alla belysningar i fönstren. Ränderna går nog aldrig ur det svenska hjärtat…

DSCF9584 DSCF9583

…det fanns också mycket att handla på Liseberg förstås, dels i de vanliga affärerna och dels i de olika stånden…

DSCN6144

…kvällen var verkligen magisk med alla ljus! Naturligtvis spelade vi på några chokladhjul, men kom hem tomhänta!

Snö

DSCN6246

Någon vit jul blev det inte för oss i Göteborgstrakten, men när vi skulle åka till flygplatsen kl 6 på morgonen i söndags så kom snön och…

DSCN6248

…och på Landvetter flygplats var det vitt och vi blev försenade med en och en halv timma  bl a p g a att planet backades ut i snön och naturligtvis inte hade vinterdäck! Så där satt vi i planet och väntade på att komma iväg, vilket vi ju till slut gjorde!

När vi landade på Heathrow flygplats utanför London var det 15 grader, dimma och duggregn, så nog är det lite skillnad. Hade det varit snö där hade vi nog fortfaranade varit kvar där eller helt enkelt tvingats landa i något annat land. Kanske Landvetter, Sverige!

Igår var det soligt och fint här i Wales, ca 14 grader. Men idag ska ovädret vara på ingång med regn och blåst och översvämningsrisk på flera ställen. Redan är norra England drabbat av stora översvämningar.

Tv om Sverige i UK

I måndags kväll visade brittiska Chanel 5 (en kommersiell kanal) en halvtimmas program om byggandet av ishotellet i, som de sa, STADEN Jukkasjärvi, norr om polcirkeln i Sverige. Det är alltid kul att få se lite från Sverige i UK och intressant hur man lägger upp det och vad som är besvärligt och underligt.

Det var intressant att se hur det byggdes med hjälp att metallkonstruktioner och snice, som de kallade blandningen av snö och is.

Programmet gick ut på om man skulle bli klara i tid och om det skulle vara tillräckligt kallt. Och det var fruktansvärt kallt i början, minus 15 grader, oj, oj,oj!!! Men så blev det 0-gradigt och dramat började. Skulle de bli klara i tid???? ”Värmen” höll i sig i några dagar! Läget var besvärligt och man beslutar att börja bygga kyrkan och vänta på kylan, ska den komma? Allt är väldigt dramatiskt nu!! Krismöte hålls, varmt flera dagar i rad. Ska hotellet smälta ner. Blir det klart i tid? Kylan ska komma, men frågan är när? 9 dagar av värme, längsta tiden vid den här årstiden i mannaminne. Några dagar till kvar för iordningställande och mycket kvar att göra och kylan kommer. Hur ska det gå? 3 dagar kvar och baren är inte klar, likaså lyxsviterna. Lucia kommer på besök under konstruktionen, något mycket svenskt. Den 15:de december ska hotellet öppna. Goda nyheter, dagen innan öppnandet är det minus 19 grader. När ska det bli klart frågar man sig? Svaret blir 5 minuter innan öppnandet! 3 timmar kvar och den stora iskronan anländer. 1 timma kvar och stolarna och glasen  är nästan klara. Spänningen stiger!!! Blev det klart? Ja, natuligtvis blev det det! Dramat är över!

Detta med dramatik inför sådana här projekt är ju inget ovanligt, men jag undrade när någon skulle bli utröstad, som det ju är i alla program här nu (och troligen också i Sverige), då visar det sig att programmet är från år 2007, långt innan utröstningens tid ha,ha!!!

Allt är säkert svårt och dramatiskt, men så kan man ju beskriva det som man vill på TV. Vad gör man inte för spänningens skull?

Årskrönika

På lördag kommer början av bloggens årskrönika! Tills dess:

BLWYDDYN NEWYDD DDA!

GOTT NYTT ÅR!      HAPPY NEW YEAR!    FELIZ ANO NUEVO!

GUTES NEUES JAHR!   GELUKKIG NIEUWJAAR!    STASTNY NOVY ROK!

BONNE ANNÉE!      FELICE ANNO NUOVO!    ONNELLISTA UUTTA VUOTTA!

 

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Sverige. Bokmärk permalänken.

41 kommentarer till FRÅN SVERIGE TILLBAKA HEMMA I WALES

 1. Tittar in och önskar dig ett fantastiskt 2016!

  Kram Jenny

 2. skåningen skriver:

  Snällt av er att gå frivilligt i karantän . Ha ett gott slut och gott nytt år! Kram!

 3. Olof Hjorthage skriver:

  Vi önskar Er Ett gott Nytt år från ett vitt Östergötland!

 4. Jag förstår att det blev en annorlunda jul för dig/er. Du gjorde med andra ord många inre resor bakåt i tiden. Liseberg på julen är en trevlig upplevelse. Jag önskar dig ett Gott Nytt År. Kram Bosse

 5. åsa i åsele skriver:

  Oj så tråkigt med karantän, inte riktigt det julfirande Ni tänkt…
  GOTT NYTT ÅR ❤

 6. Aggie skriver:

  Så var det alltså, lagom roligt, men det är i alla fall en jul att minnas…..Liseberg är vackert!
  Oj, vilken skillnad på väderlek! Nu har vi ju haft ovanligt varmt den här hösten och vintern, so far, så nu när det krupit ner lite i graderna så känns det väldigt kallt.
  Hoppas ni slipper alla oväder!
  Gott slut och ett Gott Nytt År!
  Agneta kram

 7. Tomtan skriver:

  VAckra bilder, som alltid.
  Gott Nytt År!

 8. Britt skriver:

  Det var inte roligt. Men magsjuka är inget man vill ha. Sällan känner man sig så sjuk som då.
  Ishotellet har jag bara sett på bild och på TV. Men det hade varit något att se i verkligheten tycker jag.
  Litet snö här med. Maken åkte skidor idag.
  Fast jag hade hellre haft 14 grader varmt. God fortsättning! / Britt

 9. Märtha skriver:

  Har sett programmet. Det var rätt så dramatiskt uppbyggt… Och så kan jag berätta att vi inte har en endaste en gardin! Känner mig helt instängd om jag har en rullgardin nerdragen, och gardinköp och -byten stressas jag i onödan av, så när jag flyttade hit för några år sedan så var min första tanke:”Skönt!” Men vi har ingen insyn att tala om. Slutsats: Jag kan inte tänka mig att bo i länder där folk ”stänger in sig”. Låt vara att det är för värmens skull.

 10. Anita skriver:

  Så tråkigt att julfirandet blev som det blev. Men vilken tur att ni hann besöka Liseberg i varje fall. Fina bilder och tänk att det blev lite snö också … fast det orsakade ju förseningar av flyget.

  Jag önskar dig ett Gott slut på 2015 och ett Gott Nytt 2016 redan nu och ser fram mot första delen av din årskrönika på lördag!

  Kram Anita

 11. Aaa skriver:

  Gott Nytt År!

 12. Franska Fikon skriver:

  Oh, gamla minnen dyker upp, Bräutigams! Dit gick jag regelbundet på 1960-talet med min farmor som bodde i Götet och vi gick också¨till Liseberg! Deras julmarknad måste vara en av de vackraste med alla upplysta träd. Synd att ni hade en karantänjul… det hade vi indirekt förra året då barn och barnbarn inte kunde resa till oss pga influensa. Hoppas ni är krya nu. Gott Nytt År!

 13. Preciosa skriver:

  ¡Feliz año Nuevo!
  Kram P ♥

 14. Anne-Marie skriver:

  Men så trist att ni fick vara i karantän. Hoppas att ni båda mår bra nu.
  Väldigt vackra bilder från Lisberg. Har faktiskt aldrig besökt denna nöjespark.
  Ytterligare en likhet mellan England och USA det där med gardiner och mörkt i fönstrena.
  Har läst om alla översvämningar som England drabbats av. Har ni märkt av dessa även i Wales?
  Gott Nytt År Lena!

 15. Else-Marie Lundström skriver:

  Stackars er. Så himla tråkigt när ni sett fram emot att umgås med era kära. Det var i alla fall roligt att vi fick träffa dig en liten stund. Det var länge sedan vi var på Liseberg, det såg lockande ut. Skulle ått dit med ett av barnbarnen men då kom det en storm emellan. Det blir som sagt inte alltid som man tänkt. Nu fick jag ju i ala fall se lite fina bilder därifrån. Hoppas ni mår bra nu igen. Gott Nytt År på er!

 16. Har undrat om du är drabbad av vädret som vi hör så mycket om men du verkar till min glädje ha det bra. Tråkigt med magsjuka just under Sverigebesöket men sådant råder man ju inte över!
  Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR och hoppas vi också fortsättningsvis ses här på bloggen!

 17. Anki skriver:

  Tack för i år… nu önskar jag dig ett riktigt Gott Nytt År!

 18. Ditte skriver:

  Ett annorlunda julfirande blev det förvisso, men inget man direkt kan påverka. Vad fint att få följa med till både Götegorg och Liseberg i julskrud. Det så så fint ut och visst är det fint här hemma i Sverige med alla vackra belysningar (de flesta är ju fina…) i hus och hem. Det lyser verkligen upp.
  Jag såg inte programmet om ishotellet men har en gång för länge sedan tillbringat en natt där, klart minnesvärt.
  Passar nu på att önska dig ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År.
  Tack för i år!

 19. Comsi Comsa skriver:

  Tack fina Lena för i år!

  ***** GOTT NYTT ÅR *****

  Kram ♥

 20. jag vet fortfarande inte hur man äter Napoleonbakelse 🙂 hårt uppe och mjukt i mitten.
  Gott nytt 2016!

  • Lena i Wales skriver:

   Många års och bakelsers erfarenhet, men kan fortfarande tänka mej att ligga i träning,hi,hi!! Jag tar alltid av glasyrtoppen och lägger den bredvid och tar sedan en bit av själva bakelsen och en bit av gasyren och blandar i munnen, goooottttt!
   God fortsättning!!!!

 21. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JULI – DECEMBER | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s